Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja odkryłem kilka dni temu naszego podróżnika.  Pierwsze zaciekawił mnie tytuł, później  zaintrygował wstęp - a sama treść i ta świadomość, że to miało naprawdę miejsce wbiła mnie w fotel :) Dla kogoś kto lubi klimaty buddyzmu i klasztorów w tamtych szerokościach geograficznych to będzie niezła pożywką. Skończyłem ja czytać dwa dni temu i nadal jestem pod jej wrażeniem.

Aż mi głupio, ze nie znałem tego nazwiska wcześniej i nie wiele się zastanawiając kupiłem inne jego pozycje - już nie mogę się doczekać relacji z Afryki.

20241129_174505.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, -mrovka- napisał(-a):

Ja odkryłem kilka dni temu naszego podróżnika.  Pierwsze zaciekawił mnie tytuł, później  zaintrygował wstęp - a sama treść i ta świadomość, że to miało naprawdę miejsce wbiła mnie w fotel :) Dla kogoś kto lubi klimaty buddyzmu i klasztorów w tamtych szerokościach geograficznych to będzie niezła pożywką. Skończyłem ja czytać dwa dni temu i nadal jestem pod jej wrażeniem.

Aż mi głupio, ze nie znałem tego nazwiska wcześniej i nie wiele się zastanawiając kupiłem inne jego pozycje - już nie mogę się doczekać relacji z Afryki.

20241129_174505.jpg

Też mam tą pozycję na liście oczekujących.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem Przez Kraj Bogów Ludzi i Zwierząt.  Szło jako słuchowisko w 3.  Rozczarowany niestety. Tak na 4 ale nie 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, stefanekmac napisał(-a):

Czytałem Przez Kraj Bogów Ludzi i Zwierząt.  Szło jako słuchowisko w 3.  Rozczarowany niestety. Tak na 4 ale nie 5.

Bo w takich książkach jest istotna treść i temat, a nie styl pisarski.. tzn ja do tego tak podchodzę. Z drugiej strony, nawet nie wiem czy dało by się ten temat, który jest odrobinę polityczny, opisać w jakimś pięknym literackim stylem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Styl stylem ale podobno Ossendowski dosyć mocno koloryzowal swoje przygody, tak że miejscami więcej było Indiany Jonesa a mniej realizmu. Nie wchodziłem w temat głębiej, i nie wiem czy to prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kingcrimson napisał(-a):

Styl stylem ale podobno Ossendowski dosyć mocno koloryzowal swoje przygody, tak że miejscami więcej było Indiany Jonesa a mniej realizmu. Nie wchodziłem w temat głębiej, i nie wiem czy to prawda.

Tak, czytałem o tym na 'lubimyczytać.pl' - lubił podobno koloryzować swoje przygody i lubił ukazywać Polaków jako super bohaterów, ale  podobno trzymał się faktów, jeżeli coś opisywał.. ale jak było naprawdę, no to przyznaję - nie wiem.

Wierze naiwnie że opisy są dość prawdziwe i miały odzwierciedlenie w rzeczywistości. Musze tak myśleć, bo inaczej czytanie książek które coś relacjonują i są formą reportaży straci dla mnie sens :)

Czekam na przesyłkę z innymi jego książkami.

Podobna ta, którą przedstawiłem jest jedną z najlepszych..muszę się sam o tym przekonać.

@Uhrenfreund - daj znać jak ją przeczytasz, bo jestem strasznie ciekaw Twojej opinii. Bo może faktycznie naiwnie ją odebrałem.  Choć podobne opisy otocznia miał Maksim Gorki w swojej autobiograficznej trylogii i podobne opisy otoczenia znalazłem u G.I Grudżijew'a w książce ''Spotkania w wybitnymi ludźmi''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, -mrovka- napisał(-a):

@Uhrenfreund - daj znać jak ją przeczytasz, bo jestem strasznie ciekaw Twojej opinii. 

Jasne, wezmę się za nią jak tylko skończę tą. 

IMG_20241130_211812.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, -mrovka- napisał(-a):

Tak, czytałem o tym na 'lubimyczytać.pl' - lubił podobno koloryzować swoje przygody i lubił ukazywać Polaków jako super bohaterów, ale  podobno trzymał się faktów, jeżeli coś opisywał.. ale jak było naprawdę, no to przyznaję - nie wiem.

Wierze naiwnie że opisy są dość prawdziwe i miały odzwierciedlenie w rzeczywistości. Musze tak myśleć, bo inaczej czytanie książek które coś relacjonują i są formą reportaży straci dla mnie sens :)

Czekam na przesyłkę z innymi jego książkami.

Podobna ta, którą przedstawiłem jest jedną z najlepszych..muszę się sam o tym przekonać.

@Uhrenfreund - daj znać jak ją przeczytasz, bo jestem strasznie ciekaw Twojej opinii. Bo może faktycznie naiwnie ją odebrałem.  Choć podobne opisy otocznia miał Maksim Gorki w swojej autobiograficznej trylogii i podobne opisy otoczenia znalazłem u G.I Grudżijew'a w książce ''Spotkania w wybitnymi ludźmi''

Sprawa nie jest łatwa do oceny zwłaszcza po tylu latach. Inni wielcy podróżnicy mieli stawiane podobne zarzuty włącznie z samym Kapuścińskim. Od siebie mogę Tobie polecić poniższa pozycję. Mnie ta postać i jego wyprawa fascynuje.

IMG_20240426_155826729~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Ceteth napisał(-a):

U mnie na tapecie nowy Wiedźmin :) 

IMG_0303.thumb.jpeg.c4ad50f3f51cacb9dc835af5cff7f432.jpeg

I jak ten nowy Wiedźmin? W internetach chwalą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

I jak ten nowy Wiedźmin? W internetach chwalą.

Pierwszym określeniem jakie mi przychodzi do głowy jest "Jak to Wiedźmin, łatwy i przyjemny do czytania". Poprzednie książki czytałem jakoś 15-20 lat temu, więc z pamiętaniem szczegółów ciężko, ale są odniesienia, które jakąś tam lampkę wspomnień zapalają. 

Wydaje mi się, że za nastolatka bardziej mnie Sapkowski bawił (w sensie rozśmieszał), ale dalej chętnie wieczorkiem zabieram do łóżka żeby poczytać z godzinkę przed snem. Nie wciągnął mnie na tyle żeby strzelić na raz, a książka jest na tyle krótka, że spokojnie do machnięcia w parę godzin. Dla mnie fajny, sentymentalny powrót do czasów gdzie pożerałem książki fantasy jedną za drugą :) fanom na pewno mogę polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Ceteth napisał(-a):

Pierwszym określeniem jakie mi przychodzi do głowy jest "Jak to Wiedźmin, łatwy i przyjemny do czytania". Poprzednie książki czytałem jakoś 15-20 lat temu, więc z pamiętaniem szczegółów ciężko, ale są odniesienia, które jakąś tam lampkę wspomnień zapalają. 

Wydaje mi się, że za nastolatka bardziej mnie Sapkowski bawił (w sensie rozśmieszał), ale dalej chętnie wieczorkiem zabieram do łóżka żeby poczytać z godzinkę przed snem. Nie wciągnął mnie na tyle żeby strzelić na raz, a książka jest na tyle krótka, że spokojnie do machnięcia w parę godzin. Dla mnie fajny, sentymentalny powrót do czasów gdzie pożerałem książki fantasy jedną za drugą :) fanom na pewno mogę polecić.

Skoro fanom polecasz to muszę sięgnąć 😀 poza tym Sapkowski odgraża się w wywiadach, że to nie jest jego ostatnia książka o Wiedźmine. Ja całą sage odświeżyłem sobie ze 3 lata temu i to była wielka przyjemność z czytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś przeczytałem, że jeśli Sapkowski na stare lata zdecydował się wycisnąć z Wiedźmina jeszcze kilka PLNów, to ja nie mam nic przeciwko, bo dobrze się to czyta :) I w sumie mogę się pod tym podpisać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Ceteth napisał(-a):

Gdzieś przeczytałem, że jeśli Sapkowski na stare lata zdecydował się wycisnąć z Wiedźmina jeszcze kilka PLNów, to ja nie mam nic przeciwko, bo dobrze się to czyta :) I w sumie mogę się pod tym podpisać :) 

A to on musi jeszcze wyciskać z książek?😀 Twórcy gry zapłacili mu w dolarach, napewno też dostał od  Netflixa za ten nieszczęsny serial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, Ceteth said:

U mnie na tapecie nowy Wiedźmin :) 

IMG_0303.thumb.jpeg.c4ad50f3f51cacb9dc835af5cff7f432.jpeg

Właśnie skończyłem, fajnie się czytało, dużo smaczków dla wielbicieli serii. Niby ten sam Geralt, ale jakby inny bohater ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

„Wada” Robert Małecki
Po „Skazie” czas na drugi tom z komisarzem Bernardem Grossem

0da6b32cd3f4871d7045ad5514399c4b.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_7728.jpeg

————

Przeczytane. No, nie kreuje to dobrego obrazu Norwegii (i nie mam tu na myśli samej fabuły, nastoletniego ćpuństwa i rozbojów), a napisane jest przez tambylca (choć z rodziny imigrantów z Chorwacji).

Dzisiaj to już jednak zdecydowanie nie lata 80-te. To już nie raj, podobnie jak i Szwecja.

Chyba jeszcze Dania i Finlandia z nordyckich trzymają się nieco lepiej, jako tako...

Edytowane przez agremi

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz coś innego, choć elementów wspólnych może być znacznie więcej niż by się zdawało, pozory mylą. 😂

IMG_7751.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebrana z paczkomatu

IMG_20241215_105848_108.jpg

Edytowane przez petruss
Jeszcze do zdobycia "Most Pegaza"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julian AKA “Apostata”

Nietuzinkowy bohater, pasjonujące czasy. Bardzo ciekawa książka.

IMG_0259.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi