Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, radek3545 napisał(-a):

Wielkie dzięki za polecenie Piekary. Przeczytałem "Sługę Bożego", teraz kończę "Młot na czarownice" - jest naprawdę nieźle.

Nie ma za co. Takie rzeczy polecać to przyjemność, a poza tym radość jak się komuś podoba. Muszę jednak powiedzieć że ostatniej książki o Mordimerze nie czytałem, a "pandemiczna" książka (o pandemii pisana w pandemii Covid) jakoś w mojej opinii przedstawia trochę niższy poziom. Co nie zmienia faktu że masz przed sobą dużo Mordimera do czytania zanim dojdziesz do końca.😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Nocny duch napisał(-a):

Podzielisz się wrażeniami z lektury?

Yes, sir.

Książka przeznaczona dla adeptów zegarmistrzostwa.  Nie jestem nim i chyba też nim nie zostanę, więc podchodzę do wydawnictwa bez krytycyzmu, szukając przyjemności w lekturze i licząc, że poszerzę swoją wiedzę.  Skoro jednak pozycja ma rekomendację British Horological Institute, to chyba dla (przyszłych) profesjonalistów w dziedzinie jest coś warta.

Przez weekend pochłonąłem prawie połowę książki.  Czyta mi się super -- jest napisana dowcipnym, zrozumiałym językiem.

Pierwsze dwa rozdziały traktują o rzeczach  podstawowych (zawód zegarmistrza, ABC działania zegarka mechanicznego, komplikacje, Swiss Made itd.).  Niby nic odkrywczego, ale dowiedziałem się z nich m. in., czy jest mi potrzebny rotomat i dlaczego jednak nie 😀.

Potem robi się poważniej -- jest mowa o organizacji miejsca pracy zegarmistrza, bezpieczeństwie, aspektach zdrowotnych (w tym o psychice), po czym dochodzimy do szczegółowego opisu zestawu niezbędnych narzędzi.  No i dlaczego nie należy łączyć biznesów naprawy i sprzedaży zegarków.

Przede mną rozdziały dotyczące pracy z mechanizmami, więc szkoda, że jutro trzeba iść do pracy.

Powtórzę, że jestem tu amatorem, ale jak napisano w przedmowie do książki:

book.jpg.1a3e82f909a123e05c2f00462414e2d9.jpg

Miłej lektury!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu były  „Wnyki” to teraz kolej na „Bielma”

IMG_0335.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@watchtaker bardzo dziękuję :)

w sumie trochę żałuję, że nie pogadałem na temat tej książki na miejscu

może jeszcze będzie okazja ją gdzieś „wyrwać” 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Nocny duch napisał(-a):

w sumie trochę żałuję, że nie pogadałem na temat tej książki na miejscu

może jeszcze będzie okazja ją gdzieś „wyrwać” 

Znaczy, na Aurochronosie?

Może bezpośrednio od autora? Link, jest przedsprzedaż do 30 maja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, watchtaker napisał(-a):

Znaczy, na Aurochronosie?

Może bezpośrednio od autora? Link, jest przedsprzedaż do 30 maja.

Tak - dzięki za link!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim języku jest napisana ta książka Watchmaking explained

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy tom amerykańskiej trylogii Wańkowicza za mną.

IMG_0386.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Cologero napisał(-a):

Pierwszy tom amerykańskiej trylogii Wańkowicza za mną.

IMG_0386.jpeg

Jak oceniasz? 

Zakupiłem tą pozycję na pchlim targu w maju i odłożyłem na jesień. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Uhrenfreund ciekawa, oddaje ducha Ameryki lat 50-60. Owszem z dzisiejszej perspektywy trochę trąci myszką. Dla mnie osobiście część podróży przez Stany ciekawsza, za to mniej ta część z pobytu w fundacji Hartforda.  Były też fragmenty nużące, trochę przegadane przez Wańkowicza. Ogólnie 7/10. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Cologero napisał(-a):

@Uhrenfreund ciekawa, oddaje ducha Ameryki lat 50-60. Owszem z dzisiejszej perspektywy trochę trąci myszką. Dla mnie osobiście część podróży przez Stany ciekawsza, za to mniej ta część z pobytu w fundacji Hartforda.  Były też fragmenty nużące, trochę przegadane przez Wańkowicza. Ogólnie 7/10. 

Dzięki, przekonam się 🖐️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio bardzo często mi towarzyszy ale i inspiruje.

20250603_095254.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej zaznajamiam się z historia SF, tym razem z opowiadaniami z magazynu IF. Na tle innych antologii magazynów pulp'owych wydawanych przez Solaris do tej pory zdecydowanie powyżej średniej choć jeszcze nie czytałem Planet Stories.d9230fde76c7d4e18ba1201e40bd37d4.jpg

Wysłane z mojego SM-F741B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo zbierałem się do tej książki. To ostatnia pozycja jaka została mi do przeczytania z dorobku Swietłany Aleksijewicz. Literatura faktu najwyższych lotów. Nie bez kozery w 2015 r. Nobel powędrował do Swietłany. Zasłużyła.

fb9c13f6f6f488c6ae5d20dc541b9b37.jpg

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie książek mam pytanie do korzystających z platform e-bookowych - w ostatnim czasie Legimi tak zmieniło politykę abonamentu że na 10 szukanych książek 8 jest za dodatkową opłatą a 2 nie ma. Na pewno nie przedłużę tej umowy, niestety zgapiłem się kiedy wprowadzali te zmiany i mam jeszcze 10 miesięcy ale ani dnia dłużej. 

Jak to wygląda u konkurencji z Waszego doświadczenia, Empik czy inne? Ja np. czytam ten wątek i potem wyszukuję polecane książki na mojej platformie, efekty wspomniałem wcześniej, zwykle lepiej wychodzi upolować papier na allegro lub olx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli czytasz do 30 książek rocznie, to abonamenty się nie opłacają. taniej będzie upolować ebooka na promocji. szczególnie jeśli jesteś cierpliwy i nie musisz czytać nowości. w żadnym abonamencie nie znajdziesz wszystkiego. ewentualnie polecam bibliotekę, jeśli masz blisko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystam z serwisu upolujebooka. Ustawiam cenę w alercie i czekam na powiadomienie mailowe. Dodatkową wartością jest to, że buduje się katalog książek do przeczytania (z polecajek).

Z legimi korzystałem, ale mam podobne doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Bugs napisał(-a):

W temacie książek mam pytanie do korzystających z platform e-bookowych - w ostatnim czasie Legimi tak zmieniło politykę abonamentu że na 10 szukanych książek 8 jest za dodatkową opłatą a 2 nie ma. Na pewno nie przedłużę tej umowy, niestety zgapiłem się kiedy wprowadzali te zmiany i mam jeszcze 10 miesięcy ale ani dnia dłużej. 

Jak to wygląda u konkurencji z Waszego doświadczenia, Empik czy inne? Ja np. czytam ten wątek i potem wyszukuję polecane książki na mojej platformie, efekty wspomniałem wcześniej, zwykle lepiej wychodzi upolować papier na allegro lub olx.

W empikgo co jakiś czas są ciekawe promocje na abonamet, wiosną udało się mi upolować ebooki i audiobooki bez limitu na cały tok za 19,99 miesięcznice.

Wczoraj właśnie skończyłem kolejny reportaż , tym razem Barbara Wlodarczyk: Nie ma jednej Rosji.

Audiobook w doskonałej interpretacji Krystyny Czubównej. 

image.thumb.png.93071c77344775f168b51f91515cb6c8.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Ja kupuję większość ebooków na Publio.pl - mam tam też co miesiąc zniżkę albo % albo, po zmianie polityki, 10 zł na książkę jako abonent Gazety Wyborczej. Ale i tak zawsze na początku wyboru książki, wrzucam jej tytuł w szukajkę i patrzę gdzie mogę znaleźć najtańszego ebooka. Nigdy nie miałem abonamentu na platformie ebookowej, bo lubię kupić książkę i mieć (żeby np. czasem do niej wrócić) lub podzielić się z nią z rodziną/znajomymi, bo jak jest już moja, to plik z książką mogę wysłać komukolwiek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Cologero napisał(-a):

W empikgo co jakiś czas są ciekawe promocje na abonamet, wiosną udało się mi upolować ebooki i audiobooki bez limitu na cały tok za 19,99 miesięcznice.

Legimi też ma bez limitu tylko kwestia tego co jest dostępne i czy trzeba dodatkowo dopłacać. Patrząc tak pobieżnie na empik go to mam wrażenie że jest znacznie mniej tytułów, przynajmniej takich które chciałbym czytać.

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Ja kupuję większość ebooków na Publio.pl - mam tam też co miesiąc zniżkę albo % albo, po zmianie polityki, 10 zł na książkę jako abonent Gazety Wyborczej. Ale i tak zawsze na początku wyboru książki, wrzucam jej tytuł w szukajkę i patrzę gdzie mogę znaleźć najtańszego ebooka. Nigdy nie miałem abonamentu na platformie ebookowej, bo lubię kupić książkę i mieć (żeby np. czasem do niej wrócić) lub podzielić się z nią z rodziną/znajomymi, bo jak jest już moja, to plik z książką mogę wysłać komukolwiek. 

Też wolałbym własne ale to wyjdzie spora kwota, poza tym jednak do wielu przeczytanych książek raczej już nie wrócę. Platforma daje możliwość "spróbowania", coś jak serwisy muzyczne - możesz posłuchać zanim kupisz płytę.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używam abonamentu, a większość książek kupuję na promocjach. I w ten sposób mam więcej niż mam czas czytać.😁 Abonament jest ograniczeniem, dla mnie, bo nie ma księgarni która miałaby wszystkie wydawnictwa. I kiedy chcę jakąś konkretną pozycję może się okazać że i tak będę musiał kupić poza abonamentem lub nawet drukowaną. Wiem że Legimi było bardzo popularne ale od czasu wpadki z nie płaceniem wydawcom i autorom sytuacja się zmieniła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie napisany, okraszony czarnym humorem kryminał z fajnym hipisowskim klimatem końca lat 60 -tych.

IMG_20250613_134912574.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi