Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

A już niedługo....abe1620bf2271b10b865a33ecdf479de.jpg

Nie wiem jak Was, ale mnie nie porwał...

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Najgorszą w całej stawce jest LPDDR3/eMMC 5.1 a takowej HTC10 nie posiada, chyba że masz na myśli wersję Lifestyle, ale że nie napisałeś Lifestyle to mniemam, że piszesz o modelu, który mam ja, a ten choć najszybszej nie posiada to jest tam LPDDR4/eMMC 5.1

Tę pierwszą LPDDR3 miałem w LG V10 i różnica między nią, a tą którą mam w HTC jest spora. Widać to chociażby po aktualizacjach i instalacjach aplikacji. Dla przykładu kombajn w postaci Facebooka instalował się na LG do półtorej minuty, a na HTC trwa to tyle co mrugnięcie okiem. Z resztą pisałem o tym chyba tu  na forum zaraz po zakupie HTC, że nie widzę różnicy w prędkości działania między LG a HTC poza właśnie szybkością aktualizacji i instalacji aplikacji.

1.Bzdura. HTC 10 w mocniejszej wersji posiada najwolniejszą pamięć wewnętrzną, na którą można natrafić również w huawei P10 czyli eMMC 5.1.

2.Kolejna bzdura. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

1. Wróćmy jeszcze raz do tego co było napisane, bo bzdurzysz to ty. Według artykułu w P10 mamy:

- LPDDR3/eMMC 5.1

- LPDDR3/UFS 2.0

- LPDDR3/UFS 2.1

- LPDDR4/eMMC 5.1

- LPDDR4/UFS 2.0

- LPDDR4/UFS 2.1

W całej tej stawce najwolniejszą pamięcią jest LPDDR3/eMMC 5.1, więc piszesz nieprawdę w twierdzeniu, że "Jak ktoś ma pecha to natrafi na tę samą pamięć, która jest montowana w htc 10 czyli najwolniejszą z całego zestawienia.", bo w HTC 10 nie jest montowana ta pamięć, tylko LPDDR4/eMMC 5.1. To nadal wolna pamięć ale nie najwolniejsza w całej stawce, a jeśli nadal uważasz, że tak nie jest to bądź łaskaw poczytać o różnicach między LPDDR3, a LPDDR4. 

2. Nie pisz o rzeczach o których bladego pojęcia nie masz. Ani V10, ani HTC10 nie miałeś, więc różnicy w prędkości na oczy nie widziałeś nie widziałeś. Poza tym jej oglądać nie trzeba,a  dlaczego to napisałem w punkcie 1.

Poniżej film w skrócie prezentujący różnice między LPDDR4/3/2. Pokazuje, że w 1 i 2 punkcie bzdury to niestety piszesz Ty. W skrócie LPDDR3 ma dwukrotnie mniejszą przepustowość w stosunku do LPDDR4. Porównanie masz też na stronie JEDEC.

I żeby było jasne wiem, że UFS 2.1 i 2.0 są dużo szybsze niż eMMC 5.1, ale chodziło mi o to, że mijasz się z prawdą pisząc, że z tych  6 pamięci, HTC10 ma najwolniejszą, bo nie ma.

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A już niedługo....

Jeśli z dostępnością będzie podobnie, jak wtedy, gdy wypuścili Mi5, to powodzenia. Znowu obudzą się z ręką w nocniku, bo ludziom znudzi się czekanie i pokupują coś innego.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Najgorszą w całej stawce jest LPDDR3/eMMC 5.1 a takowej HTC10 nie posiada, chyba że masz na myśli wersję Lifestyle, ale że nie napisałeś Lifestyle to mniemam, że piszesz o modelu, który mam ja, a ten choć najszybszej nie posiada to jest tam LPDDR4/eMMC 5.1

Tę pierwszą LPDDR3 miałem w LG V10 i różnica między nią, a tą którą mam w HTC jest spora. Widać to chociażby po aktualizacjach i instalacjach aplikacji. Dla przykładu kombajn w postaci Facebooka instalował się na LG do półtorej minuty, a na HTC trwa to tyle co mrugnięcie okiem. Z resztą pisałem o tym chyba tu  na forum zaraz po zakupie HTC, że nie widzę różnicy w prędkości działania między LG a HTC poza właśnie szybkością aktualizacji i instalacji aplikacji.

1. Wróćmy jeszcze raz do tego co było napisane, bo bzdurzysz to ty. Według artykułu w P10 mamy:

- LPDDR3/eMMC 5.1

- LPDDR3/UFS 2.0

- LPDDR3/UFS 2.1

- LPDDR4/eMMC 5.1

- LPDDR4/UFS 2.0

- LPDDR4/UFS 2.1

W całej tej stawce najwolniejszą pamięcią jest LPDDR3/eMMC 5.1, więc piszesz nieprawdę w twierdzeniu, że "Jak ktoś ma pecha to natrafi na tę samą pamięć, która jest montowana w htc 10 czyli najwolniejszą z całego zestawienia.", bo w HTC 10 nie jest montowana ta pamięć, tylko LPDDR4/eMMC 5.1. To nadal wolna pamięć ale nie najwolniejsza w całej stawce, a jeśli nadal uważasz, że tak nie jest to bądź łaskaw poczytać o różnicach między LPDDR3, a LPDDR4. 

2. Nie pisz o rzeczach o których bladego pojęcia nie masz. Ani V10, ani HTC10 nie miałeś, więc różnicy w prędkości na oczy nie widziałeś nie widziałeś. Poza tym jej oglądać nie trzeba,a  dlaczego to napisałem w punkcie 1.

Poniżej film w skrócie prezentujący różnice między LPDDR4/3/2. Pokazuje, że w 1 i 2 punkcie bzdury to niestety piszesz Ty. W skrócie LPDDR3 ma dwukrotnie mniejszą przepustowość w stosunku do LPDDR4. Porównanie masz też na stronie JEDEC.

Dobra wytłumaczę może logiczniej. 

1.Cały czas wrzucasz do jednego worka dwa pojęcia-LPDDR4/eMMC 5.1

2.Rozróżnijmy najpierw co to co. LPDDR to pamięć RAM, eMMC to pamięć wewnętrzna.

3.W stawce wg. artykułu o P10 mamy pamięci wewnętrzne: eMMC 5.1, UFS 2.0 i UFS 2.1 

eMMC 5.1 jest ogółem najwolniejsza z tych wymienionych i taką posiada HTC 10 w wersji mocniejsze, której jesteś sam posiadaczem.

4.Piszesz: "bądź łaskaw poczytać o różnicach między LPDDR3 a LPDDR4"

To ja proszę bądź łaskaw poczytać do czego służy pamieć wewnętrza, a do czego pamieć RAM.

5.V10 posiadała eMMC 5.0 natomiast HTC 10 w mocniejszej wersji eMMC 5.1.

Za instalowanie aplikacji, aktualizację aplikacji, odpowiada system zarządzania bazami danych czyli SQLite.

Pamięci typu eMMC akurat w tym aspekcie są szybkie(szybsze nawet od UFS 2.0) a dodatkowo 5.1(htc 10) jest szybsza w tym obszarze od 5.0(lg v10)-m.in. dlatego zauważyłeś różnicę pomiędzy instalacją aplikacji na V10 i HTC 10. Wpływają na to jeszcze inne czynniki, ale na litość boską RAM nie ma w tym przypadku decydującego! wpływu.

Obaliłem dwie bzdury o których pisałeś-według dostępnych testów pamięci ta stosowana w htc 10 ma najwolniejszą pamięć wewnętrzną z wymienionych w artykule o P10.

Szybkość instalacji aplikacji między V10 i HTC10 nie wynikała bezpośredni z różnicy zastosowanej pamięci RAM LPDDR3 vs. LPDDR4.

Teraz zastanówmy się jeszcze, co mogło wpłynąć na szybkość instalacji aplikacji i ich aktualizacji w HTC10 o czym piszesz w pierwszym poście oraz różnicy w szybkości(pewnie ogólnej bo drugim poście już nie sprecyzowałeś):

Co przemawia za szybkością na rzecz HTC 10:

-rok różnicy w premierze rynkowej

-nowszy android

-lżejsza, lepiej zoptymalizowana nakładka, brak takich dodatków jak second screen w lg v10, który w jakimś stopniu zawsze wpływa działanie systemu.

-GWÓŹDŹ programu procesor-snap 820 vs 808. To nie jest kosmetyka jak 820 vs 821.

Porównanie snapa 820 i starszych modeli zastosowanych w dwóch ciekawych androidowych telefonach:

Snap 820, 810(Naxus 6p), 808(Nexus 5X)-ostatnie dwa procesory w teście na praktycznie czystych androdidowych telefonach. Zobacz co wygrywa i z jaką różnicą. Przypomnę, że LG V10 i HTC 10 dzieli prawie rok czasu i różnica w tych dwóch procesorach. Obydwa przywołane przez Ciebie telefony mają rozdzielczość 2K-wpływ rozdzielczości pomijam. Nawet jeśli te testy nie są idealnym prawidłowym odzwierciedleniem, w 100% procentach nie mogą się różnić.

Antutu-scores.jpg

3DMark-scores.jpg

820-Geekbench.jpg

GFXBench-frames.jpg

GFXBench.jpg

Jeszcze odnośnie pamięci to tutaj takie małe porównanie

Tutaj jest w kolejności UFS 2.1, 2.0 i eMMC 5.1

Huawei-P10-pamieci-850x504.jpg

Edytowane przez bart8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie musisz mi tego tłumaczyć. Rozróżniam pamięć RAM, od pamięci wewnętrznej. Tak jak pisałem wiem, że eMMC jest kilka razy wolniejsza od UFS:

ufs-emmc-microsd-porownanie-predkosci-te

Natomiast mnie cały czas chodzi o to, że w artykule podano i tak się zazwyczaj podaje, że producent zastosował zestaw pamięć RAM np LPDDR4 oraz wewnętrzną typu UFS 2.0

I tak jak ja to rozumiem, chyba, że się mylę w takim zestawieniu najsłabiej wypada połączenie LPDDR3/eMMC 5.1 na które można trafić w P10, a którego to nie ma w HTC10, bo tu pamięć RAM jest nowsza i szybsza - LPDDR4.

Dlatego jak dla mnie nie można postawić znaku równości w tym aspekcie pomiędzy HTC10 a najsłabszą wersją P10.

Co do instalacji.....na jej szybkość ma wpływ wiele czynników, w tym pamięć zewnętrza i RAM, bo to od nich zależy szybkość zapisu i instalacji. I tu HTC 10 jest dużo szybsze niż LG V10. Czy wersja androida ma na to wpływ, nie wiem jaki by miała mieć, tym bardziej, że HTC po wyjęciu z pudełka przez 1 dzień było na tym samym andku co LG, czyli 6.0 a to na początku zauważyłem, że są takie różnice podczas aktualizacji i instalacji.

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się co bać Chińczyków, na tę chwilę numerem jeden oczywiście dla mnie jest Leeco, chociaż brakuje mi Miui jak cholera.

Edytowane przez ss1973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nikt się nie boi, tylko jest z nimi mały problem. Zawsze jest coś co psuje cały urok takiego smartfona a co jest gorsze niż u konkurencji. Jak masz premium design, super wykonanie, dobry, często aktualizowany system, prosta i fajną nakładkę to masz aparat cienki jak d*pa węża i audio średniej jakości - tu prym widzie Xiaomi. 

Jak jest z aparatem w Leeco? Wykonanie, system i nakładka chwalone. Audio na najwyższym poziomie, ale ciekaw jestem jak aparat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Leeco X600, mam Leeco Cool 1, powiem tak :jest światło jest zdjęcie,ale to telefony w przedziale 600-800 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy a użytkuje ktoś Sony Xperia X ?  Zastanawiam się nad zakupem za 1000 pln i nie wiem czy warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1000 warto zdecydowanie. Miałem kilka droższych i z tego korzysta mi się najlepiej. Jak coś to pytaj

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od tygodnia mam XZ.

Ale w zasadzie nieużywana, bo nie mam czasu na migrację  :blink: pewnie w weekend.

Pierwsze wrażenie to naprawdę fajna jakość wykonania. Aczkolwiek jakoś bardziej błyszcząca niż Z3 na przykład i jakby delikatniejsza (?) więc od razu nabyłem na Amazon etui z przeźroczystą szybką. To mój pierwszy telefon w pokrowcu, ale to rozwiązanie na razie mi się podoba - szyba jest reaktywna. Z ciekawostek - to etui z przesyłką z Niemiec wychodzi z 30-40 zł taniej niż w PL, w dodatku nigdzie go nie ma, chyba że białe  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z Facebookiem na nowym telefonie Huawei P9 lite. Muszę zainstalować Messengera, a aby to zrobić muszę się zarejestrować do Google. Nie chcę się rejestrować, bo to kolejny login i kolejne hasło, które trzeba zapamiętać, a pamięć mam fatalną :( Poza tym nie chcę się rejestrować, bo zbyt dużo danych trzeba podawać. Można to jakoś ominąć? W chwili obecnej nie mogę korzystać z wiadomości prywatnych na fb. Ewentualnie jakie inne korzyści mogę mieć z zarejestrowania do Google, bo może warto?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Messenger Lite z apk mirror?

Wg mojej wiedzy bez rejestracji nie pobierzesz żadnej aplikacji że sklepu. Kontakty nie będą się synchronizować i będziesz musiał je mieć na karcie

Edytowane przez xavras_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w Polsce kupiłem SCTF 10 za 179 więc prawie tyle samo co na Amazonie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Messenger Lite z apk mirror?

Wg mojej wiedzy bez rejestracji nie pobierzesz żadnej aplikacji że sklepu. Kontakty nie będą się synchronizować i będziesz musiał je mieć na karcie

W zasadzie nie mam kontaktów na tym telefonie, a aplikacji też nie pobieram, gdyż nic nie potrzebuję. Nie znam się na tym i nie bardzo interesują mnie aplikacje czy gry! Ten telefon jest tylko i wyłącznie do internetu! Wykorzystuję ów do łączenia z nim komputera, a w terenie, do korzystania z Facebooka, forum KMZiZ, wyszukiwarki Google itp. Można pominąć Messengera, aby nie musieć się rejestrować do Google?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mam problem z Facebookiem na nowym telefonie Huawei P9 lite. Muszę zainstalować Messengera, a aby to zrobić muszę się zarejestrować do Google. Nie chcę się rejestrować, bo to kolejny login i kolejne hasło, które trzeba zapamiętać, a pamięć mam fatalną :( Poza tym nie chcę się rejestrować, bo zbyt dużo danych trzeba podawać. Można to jakoś ominąć? W chwili obecnej nie mogę korzystać z wiadomości prywatnych na fb. Ewentualnie jakie inne korzyści mogę mieć z zarejestrowania do Google, bo może warto?

No jak kupiłeś telefon z androidem to oczywiście, że nie musisz zakładać konta Google, ale korzystanie będzie uciążliwe. Nie będą Ci się robiły kopie zapasowe do konta, nie zaktualizujesz aplikacji, chyba że APK Mirror, ale sprawdzanie za każdym razem toi trochę bez sensu. Nie będzie Ci działał menedżer urządzeń android. Do samego Messengera nie musisz zakładać konta. Aplikację pobierzesz z APK Mirror, ale polecam wersję Lite. Nie zajmuje tyle w pamięci i nie żre tyle baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem w środę od T-mobile Galaxy S8. I jako zadeklarowany Iphonowiec muszę przyznać, że to bardzo dobra słuchawka. Na chwilę obecną nie widzę żadnych słabych punktów, za to sporo plusów w stosunku do Iphona 7 plus. Bardzo możliwe, że zostawię sobie go na stałe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak kupiłeś telefon z androidem to oczywiście, że nie musisz zakładać konta Google, ale korzystanie będzie uciążliwe. Nie będą Ci się robiły kopie zapasowe do konta, nie zaktualizujesz aplikacji, chyba że APK Mirror, ale sprawdzanie za każdym razem toi trochę bez sensu. Nie będzie Ci działał menedżer urządzeń android. Do samego Messengera nie musisz zakładać konta. Aplikację pobierzesz z APK Mirror, ale polecam wersję Lite. Nie zajmuje tyle w pamięci i nie żre tyle baterii.

To może lepiej zarejestrować się do Google?

Czy trzeba będzie samemu pobrać i zainstalować Messengera po zarejestrowaniu się do Google czy zrobi się to automatycznie? Boję się takich rzeczy! :( Nigdy nic nie instalowałem na smartfonie.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takim etapie to chyba musisz poprosić kogoś na miejscu o pomoc. Jak Ci ktoś na spokojnie pokaże (a nie opisze, choćby bardzo dokladnie) to przestaniesz się bać, bo nie ma czego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takim etapie to chyba musisz poprosić kogoś na miejscu o pomoc. Jak Ci ktoś na spokojnie pokaże (a nie opisze, choćby bardzo dokladnie) to przestaniesz się bać, bo nie ma czego

Tak, najlepiej poprosić 14-latka :) Oni się nie boją takich rzeczy, bo z tym dorastają na bieżąco :)

Jeszcze jedno pytanie. Messenger instaluje się na Facebooku czy na urządzeniu?

Edytowane przez ladek22

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem w środę od T-mobile Galaxy S8. I jako zadeklarowany Iphonowiec muszę przyznać, że to bardzo dobra słuchawka. Na chwilę obecną nie widzę żadnych słabych punktów, za to sporo plusów w stosunku do Iphona 7 plus. Bardzo możliwe, że zostawię sobie go na stałe :)

Skaner palców z tyłu to średni pomysł.

Wielkość wyświetlacza w stosunku do ramek to duży plus.

Delikatność i szyba z tyłu to minus.

Ciekawe jak system będzie się zachowywał z biegiem czasu.

Ja man 6s plus ale za szreokie ramki u góry i na dole mnie wkurzają.

Iphona 7 nie kupiłbym bo za małe zmiany aby tyle dopłacać.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze skanera palców właściwie nie korzystam, rozpoznawanie twarzy + zaufane miejsca i urządzenia bluetooth w zupełności mi wystarczają.

Szkło z tyłu też mi nie przeszkadza, bo od razu po zakupie włożyłem go w silikonowe etui, co dodatkowo poprawia chwyt.

Sam ekran rzeczywiście jest największym plusem w porównaniu z Iphonem. Współpraca w moim samochodem też jest nieporównywalnie lepsza. Mniejsza waga i wymiary przy takim samym wielkościowo ekranie to kolejny plus.

Zobaczymy jak będzie z systemem, chociaż muszę przyznać, że iOS też już nie jest taki bezproblemowy jak dawniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi