Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Władek Meller

Polpora - następna kolekcja !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy patrze jedzie po Polporze. Taka typowa polska mentalność. Za drogie źle bo właściciel za dużo zarabia,za tanie źle bo słaba jakość. Wolę dać 5k za Polporę niż za niemiecką markę. Mi się podobają ,stonowane,klasyczne niekrzykliwe. A że cena taka to bardzo dobrze.Już pewnie nie jeden poseł ma taki.

Wielkich kokosów raczej szef Polpory nie ma. Życzę powodzenia na rynku polskim i zagranicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
. Wolę dać 5k za Polporę niż za niemiecką markę.

To ile już kupiłeś Fortepianów ? ;):(;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To ile już kupiłeś Fortepianów ? :) :) :)

...a świstak dalej zawija...

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupiłem niestety żadnego bo jestem biedny.Mam ważniejsze wydatki ,jeżdżę samochodem za ok.8 tyś więc kupić zegarek za 5k w mojej sytuacji to głupota.Gdybym jednak miał więcej pieniędzy to bym kupił bez wahania.Pisałem ,że wole taki niż niemiecki .Czemu to nie będę tłumaczył bo to nie forum polityczno-historyczne. Podniecacie się Błoniami i innymi starymi polskimi zegarkami a też ruskie części mają.To tak samo jakbyście jechali po Wólczance bo guziki albo nitkę na szwy sciąga z innego kraju.Nie dziwię się ,że polskiego samochodu do dziś nie ma na rynku skoro tacy 'patrioci' żyją w Polsce.Macie jakieś uwagi czy pomysły to znajdźcie meila lub nr telefonu i opowiedzcie o nich Polporze.

Nie nie jestem związany z firmą Polpora a jej produkty widziałem wyłącznie na zdjęciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie nie jestem związany z firmą Polpora a jej produkty widziałem wyłącznie na zdjęciu.

ale piszesz że jakbyś miał pieniądze to byś kupił... nie bądź dziecinny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość darekmp3

Witam!

Ja uważam, że trochę przesadzili z tymi cenami! Za to można mieć np. dwa eposy, orisy, tissoty le locle (nawet 3), davosy, czy inne szwajcary, które mają te same "bebechy" a nawet lepsze. Ale rozumiem napis "made in Poland" dużo znaczy dla Polaka. Sam bym chciał mieć Polporę i być dumnym z polskiego automata ale cóż na razie mnie nie stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL

Lekki OT z mojej strony - kto zredagował tekst "Jesteśmy obecnie na etapie przygotowywania tych czasomierzy"? Nazwy zegarków z poszczególnych kolekcji przemyślane a tu taki bełkot...

pozdrawiam,

E"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wybranych salonach można już zakupić zegarki serii Elementum.

Zegarki zostały już na forum opisane więc nie trzeba ich przedstawiać.

Dodam, iż oprócz samych zegarów zmieniły się opakowania oraz pojawił się

"normalny" display - krok naprzód jednak bez fajerwerków.

Ceny od 3650 do 3900zł jak wiadomo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W wybranych salonach można już zakupić zegarki serii Elementum.

Zegarki zostały już na forum opisane więc nie trzeba ich przedstawiać.

Dodam, iż oprócz samych zegarów zmieniły się opakowania oraz pojawił się

"normalny" display - krok naprzód jednak bez fajerwerków.

Ceny od 3650 do 3900zł jak wiadomo ;)

z całym szacunkiem:

"Wśród nich należy wymienić automatyczny werk ETA 2824-2 w ekskluzywnej wersji Soigne, zdobiony szlifami ?Cotes de Geneve? i niebieskimi śrubami. Koronka ma wyciśnięte logo manufaktury. To co łączy cztery czasomierze to taka sama średnica koperty ? 38,5 mm"

pierwsze pytanie czy zegarki z eta 2824-2 - nawet zdobionym w szlify genewskie powinien kosztowac tyle, co

chronograf z valjoux?

Pytanie czy design tarczy i koperty i wskazówek jest aż tak oryginalny i też uzasadnia tą cenę?

Gdybym miał sam sobie odpowiedzieć na to pytanie to odpowiedziałbym, że nie.

Mój entuzjazm nie jest aż tak wielki jak w artykule http://chronoart.pl/newsy/polpora-i-jej-cztery-zywioly/

Rozumiem, że jest to od wielu lat pierwsza polska zegarkowa firma stąd niejako patriotyczna duma

z tego, że potrafimy robić porządne zegarki (oczywiście nie mechanizmy - sensu stricto nie jest

to więc manfaktura). Ale czy "patrlotyzm" powinien aż tyle kosztować, może inaczej, czy za "patriotyzm"

powinno się aż tyle płacić.

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie kupiłem niestety żadnego bo jestem biedny.Mam ważniejsze wydatki ,jeżdżę samochodem za ok.8 tyś więc kupić zegarek za 5k w mojej sytuacji to głupota.Gdybym jednak miał więcej pieniędzy to bym kupił bez wahania.Pisałem ,że wole taki niż niemiecki .Czemu to nie będę tłumaczył bo to nie forum polityczno-historyczne. Podniecacie się Błoniami i innymi starymi polskimi zegarkami a też ruskie części mają.To tak samo jakbyście jechali po Wólczance bo guziki albo nitkę na szwy sciąga z innego kraju.Nie dziwię się ,że polskiego samochodu do dziś nie ma na rynku skoro tacy 'patrioci' żyją w Polsce.Macie jakieś uwagi czy pomysły to znajdźcie meila lub nr telefonu i opowiedzcie o nich Polporze.

Tylko, że Błonie było zegarkiem o przeciętnym design ale dostępnym dla przeciętnego Polaka, stąd może

taka tęsknota do tego zegarka. Delbany, Atlantiki i Adriatiki czyli szwajcary były w tamtych czasach

zegarkami dla ludzi bogatszych. Mojego ojca nie było stać na szwajcara w tamtych czasach i nosił

rosyjskiego starta, który zresztą posiadam, jest w dobrym stanie (może pokażę go w galerii).

Dziś mamy znów firmę polską tyle, że jest odwrotnie tak jakby. Wielu stać na zegarki swiss made,

pewnie, że może nie z firm będących na szczycie piramidy ale jednak (można kupić jeszcze teraz

nowego atlantica z eta 2824-2, szafirowym szkłem za 700 zł, podobnie Adriaticę itp.) a nie stać na zegarek polski jakim

jest Polpora. Polpora żąda zbyt wielu pieniędzy za patriotyzm. Patek (a właściwie jego spadkobiercy)

zanim zaczął windować ceny do niebotycznych wartości i stał się marką u szczytu piramidy

najpierw z Czapkiem sprzedawali swoje zegarki z "ośmioma czopami rubinowymi" polskej

emigracji za "resonable price".

Nie mieszajmy więc patriotyzmu z biznesem bo to chyba nie o to chodzi. Gdyby firma Polpora zamierzała

na prawdę kierować się zasadami patriotyzmu stworzyłaby także przyzwoitą i większą niż 30 sztuk

kolekcją dla polskiej klasy średniej tj. przedział cenowy 800-1200 zł.

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie ten model wnosi coś nowego:

-malowanie "uszu" i wskazówek,

-pomysłowa tarcza,

-fajny pasek,

rpd0hiqlp9ignis.jpg

a czy cena jest adekwatna?

Jak komuś się podoba to się nad tym zastanowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I data na czarnym tle.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jedynie ten model wnosi coś nowego:

-malowanie "uszu" i wskazówek,

-pomysłowa tarcza,

-fajny pasek,

Niestety tylko koperta jest częściowo pokryta czarnym pvd. Wskazówki są te same w każdym modelu

nowej kolekcji. Model IGNIS jest chyba pierwszym zegarkiem Polpora o sportowym zacięciu...

misie podoba! :)

post-970-0-25616000-1331234049.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A mnie się z Omegą nie kojarzy. Poza tym, podoba mi się ten model Polpory, Aer też wygląda nieźle. W ogóle kolekcja Elementum, to (moim zdaniem) krok w dobrym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mnie podoba się tylko AER z nowej kolekcji, chociaż uważam, że najładniejszym zegarkiem był Saksofon z kolekcji Impresje Jazzowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Mnie podoba się tylko AER z nowej kolekcji, chociaż uważam, że najładniejszym zegarkiem był Saksofon z kolekcji Impresje Jazzowe.

Mnie z kolei poprzednie zegarki w ogóle nie przypadły do gustu. No i cały czas czekam na jakieś zmiany konstrukcyjne w mechanizmach. Mogliby dorzucić chociaż wskaźnik rezerwy chodu albo pokusić się o dodanie dużej daty albo popracować nad lepszym wykończeniem mechanizmu, może zwiększyć rezerwę chodu. Ważne żeby zaczęli w ogóle cokolwiek robić i pokazali, że określenie "manufaktura" którego używają w kontekście Polpory jest choć w niewielkim stopniu zgodne z rzeczywistością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie mi sie nie podobaja "pozjadane" niektóre cyfry na tej szarej tarczy...;-(

Pzdr

Spinner

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość darekmp3

Taki...nijaki ten watch ;)

post-0-0-45894500-1331234312.jpg post-0-0-94855300-1331234312.png

post-0-0-29461000-1331234314.jpg post-0-0-65809800-1331234314.png

łudzące podobieństwo...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Taki...nijaki ten watch ;)

post-22858-0-69149100-1331234315.jpg post-22858-0-05489200-1331234316.png

post-22858-0-12944200-1331234317.jpg post-22858-0-50984200-1331234317.png

łudzące podobieństwo... :)

Raczej nikłe podobieństwo i jak mniemam Adriatica to jedna z ostatnich marek na jakich mogłaby wzorować się Polpora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, Niemal identyczny.

Proponuję wizytę u okulisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet

Tiaaaa......powiadasz Darekmp3 że Polpora to kopia Adrianny, cóż ja myślę że powinniśmy iśc jeszcze dalej i miec pretensje do Polpory że znowu zrobili zegarki takie same jak wszystkie inne zegarki świata, tzn mają tarczę, kopertę, wskazówki, indeksy, szkło, pasek....powiem Ci że to już zaczyna byc nudne, Polporę należy za to zdyskredytowac, to jest polska firma wobec tego maja obowiązek robic zegarki inne niż wszyscy inni producenci na świecie i basta!

Przynajmniej w kwestii materiałów powinni wykazac się większą pomysłowością, nie wiem jak Ty miły Darku mp3 myślisz, ale ja uważam że powinni spróbowac z plasteliną, to cudownie plastyczny wręcz czarodziejski materiał, a do tego żaden producent zegarków nie stosuje plasteliny, włącznie z Adriaticą!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi dla odmiany, tym razem kolekcja się podoba. Moim faworytem jest ten z szarą tarczą. Jest piękny. Niestety, jak dla mnie, cena za taki zegarek jest z kosmosu.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość darekmp3

W ogole mnie ta marka nie rusza wybaczcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nalezy sie podziw tworcom POLPORY za realizowanie marzenia is tworzenie pierwszego wspolczesnego "polskiego" zegarka.

Nalezy rowniez liczyc, ze firma rozwinie sie w oczekiwanym przez nas kierunku.

Dla mnie jednak podstawa na tym etapie jest design....bo jak dotychczas POLPORA robi najbardziej NIJAKIE zegarki jakie widzialem....niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.