Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Recommended Posts

Posted (edited)

Obejrzałem prawie cięgiem pierwszy sezon The Last of Us. Zapowiadał się z początku nieźle,potem trochę siadł ale generalnie może być. Ale ja nie o tym chciałem. Mam pytanie do kolegów, którzy oglądali i udzielali się w grze ( ja nie bo nie mój klimat)- czy w grze jest również wątek homoseksualny?

Edited by loco50

Posted (edited)

W grze TLOU2 jest rozbudowany świetny wątek homoseksualny i do tego doskonały, bardzo sensownie umieszczony motyw transpłciowy. To jest na poważnie wybitny tekst kultury z wykorzystaniem immersji gry do budowy zaangażowania i empatii, pokazywania perspektyw różnych stron. W jedynce o ile dobrze pamiętam nie było, generalnie grałem w 1 dopiero po skończeniu 2 części i zrobiła na mnie mniejsze wrażenie, bardziej jako przypisy czy dopowiedzenie historii z 2. 

Edited by qzn

Sorry, pewnie ja z tępy jestem ale nie trafia do mnie ta dziwnie pojmowana poprawność polityczna ( skądinąd co za durne określenie) że wszędzie na siłę, zwłaszcza w pop kulturze, musi być wciśnięty gej, czarny albo jedna z 57 płci. Nie kupuję tego.

1 godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Sorry, pewnie ja z tępy jestem ale nie trafia do mnie ta dziwnie pojmowana poprawność polityczna ( skądinąd co za durne określenie) że wszędzie na siłę, zwłaszcza w pop kulturze, musi być wciśnięty gej, czarny albo jedna z 57 płci. Nie kupuję tego.

;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

2 godziny temu, loco50 napisał(-a):

Leci taki serial w polskiej TV "Królowie" czy jakoś tak.

Przypadkowo 2 dni temu przeklikałem pilotem i trafiłem na TEGOŻ seriala, na scenę, gdy polski król zwany później Władysław Warneńczyk po obmyciu się (klatka piersiowa) poprosił o wytarcie jakiegoś dworaka...

Nieprzyjemnie mi się zrobiło, bo ewidentnie pokazano scenę niedoszłych zakochanych wzajemnie gejów(specyficzny kadr, ręka z "ręcznikiem" na klacie, przymknięte oczy obojga, mimika itp - brak tylko różowych flamingów)  a jednym z nich Król Polski...

Przykre to.

Chciałbym móc myśleć o królach Polski jak o Królach Polski a myśli moje nie powinny być erotycznie poprawnie zabarwione.

Teraz gdy o Warneńczyku będę myślał, to za każdym razem ta scena wyskakuje..

Nie wiem, czy był, czy miał ciągoty do facetów, ale ja o tym wiedzieć nie chcę.

Równie dobrze można lesbę z Rzepichy zrobić albo z Warszawskiej Syrenki tudzież z "Wandy co nie chciała Niemca" bo najpewniej orientacji innej była.

Ani Syrenka, ani Wanda i Rzepicha nie ma możliwości się obronić, ale tym bardziej nie powinno się pewnych świętości ruszać..

Też nie kupuję wciskania gdziekolwiek się da płciowej poprawności politycznej. Aż mnie oczy bolą..

W sezonie 2 faktycznie jak dla mnie na siłę wciśnięta "poprawność polityczna" ...ale, że z synem oglądam, który jest fanem gry to zostałem wyjaśniony: tak jest w grze. Więc trudno. W pierwszym odcinku drugiego sezonu jednak strasznie sztucznie i nierealnie to wyszło MSZ.

Godzinę temu, sviety napisał(-a):

W sezonie 2 faktycznie jak dla mnie na siłę wciśnięta "poprawność polityczna" ...ale, że z synem oglądam, który jest fanem gry to zostałem wyjaśniony: tak jest w grze. Więc trudno. W pierwszym odcinku drugiego sezonu jednak strasznie sztucznie i nierealnie to wyszło MSZ.

Nie można tego określić jako poprawności politycznej, bron Boże. To jest jawne i usilne fundowanie ideologii.

Kiedyś nikt nie musiał być narażony na tego typu obrazki. Bo jak napisał Kolega @zadra,kogo to obchodzi?  A jednak ma znaczenie, pod płaszczykiem tolerancji, masz wytworzyć w umyśle stan, w którym ocenisz obraz jako dający przyjemność związaną z podziwem.

Wystarczyło popatrzeć na Igrzyska Olimpijskie w Paryżu i bandę tworzących ten cyrk oraz odgrywających w nim poszczególne role; począwszy od inauguracji, po boks "żeński"...

Na całe szczęście w JUESEJ normalność zwyciężyła i nie będzie zmasowanego importu tego gówna już z jednego przynajmniej kierunku; tak jak syn Brzezińskiego, który powiesił sobie tęczową pod flagą USA przy Ambasadzie...

A Hollywood praktycznie przestało mnie interesować. Tak samo jak platformy streamingowe, no choć przyznam, że obejrzałem już pierwszy odcinek II sezonu The Last of Us, bo w pakiecie mam to max czy HBO nie wiem nawet. A pierwszy sezon, przypadł mi do gustu.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Teraz jak nie jesteś inny to jesteś niemodny😀. Oglądam różne filmy i seriale i przeważnie musi być wątek o inności. Komu to potrzebne?

12 godzin temu, zadra napisał(-a):

Leci taki serial w polskiej TV "Królowie" czy jakoś tak.

Przypadkowo 2 dni temu przeklikałem pilotem i trafiłem na TEGOŻ seriala, na scenę, gdy polski król zwany później Władysław Warneńczyk po obmyciu się (klatka piersiowa) poprosił o wytarcie jakiegoś dworaka...

Nieprzyjemnie mi się zrobiło, bo ewidentnie pokazano scenę niedoszłych zakochanych wzajemnie gejów(specyficzny kadr, ręka z "ręcznikiem" na klacie, przymknięte oczy obojga, mimika itp - brak tylko różowych flamingów)  a jednym z nich Król Polski...

Przykre to.

Chciałbym móc myśleć o królach Polski jak o Królach Polski a myśli moje nie powinny być erotycznie poprawnie zabarwione.

Teraz gdy o Warneńczyku będę myślał, to za każdym razem ta scena wyskakuje..

Nie wiem, czy był, czy miał ciągoty do facetów, ale ja o tym wiedzieć nie chcę.

Równie dobrze można lesbę z Rzepichy zrobić albo z Warszawskiej Syrenki tudzież z "Wandy co nie chciała Niemca" bo najpewniej orientacji innej była.

Ani Syrenka, ani Wanda i Rzepicha nie ma możliwości się obronić, ale tym bardziej nie powinno się pewnych świętości ruszać..

Też nie kupuję wciskania gdziekolwiek się da płciowej poprawności politycznej. Aż mnie oczy bolą..

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, zakładasz że żaden z królów Polski na przestrzeni wieków był gejem bo……? Bo to król Polski i nie mógł być? Oj biedaku, żebyś ty wiedział co oni wyprawiali. Czytam teraz książkę o Romanowach i tam każdy bzyknął każdego, i to w takich konfiguracjach że chyba pewna znana strona na P dla dorosłych chyba takiego, jak to się teraz mówi, kontentu nie ma. 

Ostatnio zmarł Richard Chamberlain, aktor który swoją orientację ukrywał przez dziesiątki lat. Zapytaj np. Twoją mamę czy nie podobał jej się Chamberlain w takich ‚Ptakach ciernistych krzewów’, kiedy był bożyszczem kobiet na całym świecie. A jak on miał się czuć jak go producenci zmuszali do takich scen? Ok, był aktorem, ale dlaczego nie mógł zagrać sceny homoseksualnej w tamtych czasach? A taki George Michael w teledysku do ‚Careless Whispers’? Czy on się dobrze czuł grając takie sceny? 

Żeby nie było, mnie też drażnią wciskane na siłę sceny seksu homoseksualnego w takim Netfliksie bo mam wrażenie że nie służą niczemu. Ale jeśli co do Warneńczyka istniały zasadne podejrzenia że był przynajmniej biseksualny, to nie powinno się tego pokazywać bo król Polski nie mógł być gejem? Rany julek, czym to się różni od histerii dzieciaków na amerykańskich uniwersytetach zatykających uszy jak słyszą np. okrucieństwach właścicieli niewolników? Historia się zdarzyła i powinno się ją pokazywać taką jaką była. 

https://ciekawostkihistoryczne.pl/2017/05/04/czy-wladyslaw-warnenczyk-byl-gejem/

11 minut temu, beniowski napisał(-a):

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, zakładasz że żaden z królów Polski na przestrzeni wieków był gejem bo……? Bo to król Polski i nie mógł być? Oj biedaku, żebyś ty wiedział co oni wyprawiali. Czytam teraz książkę o Romanowach i tam każdy bzyknął każdego, i to w takich konfiguracjach że chyba pewna znana strona na P dla dorosłych chyba takiego, jak to się teraz mówi, kontentu nie ma. 

Ostatnio zmarł Richard Chamberlain, aktor który swoją orientację ukrywał przez dziesiątki lat. Zapytaj np. Twoją mamę czy nie podobał jej się Chamberlain w takich ‚Ptakach ciernistych krzewów’, kiedy był bożyszczem kobiet na całym świecie. A jak on miał się czuć jak go producenci zmuszali do takich scen? Ok, był aktorem, ale dlaczego nie mógł zagrać sceny homoseksualnej w tamtych czasach? A taki George Michael w teledysku do ‚Careless Whispers’? Czy on się dobrze czuł grając takie sceny? 

Żeby nie było, mnie też drażnią wciskane na siłę sceny seksu homoseksualnego w takim Netfliksie bo mam wrażenie że nie służą niczemu. Ale jeśli co do Warneńczyka istniały zasadne podejrzenia że był przynajmniej biseksualny, to nie powinno się tego pokazywać bo król Polski nie mógł być gejem? Rany julek, czym to się różni od histerii dzieciaków na amerykańskich uniwersytetach zatykających uszy jak słyszą np. okrucieństwach właścicieli niewolników? Historia się zdarzyła i powinno się ją pokazywać taką jaką była. 

https://ciekawostkihistoryczne.pl/2017/05/04/czy-wladyslaw-warnenczyk-byl-gejem/

Mnie to nie tyle razi co już męczy bo tak naprawdę mam głęboko w d... kto kogo i w jakiej konwencji, to sprawy intymne i takimi powinny pozostawać.

Rzadko ma to jakiekolwiek znaczenie dla właściwej fabuły filmu czy serialu. 

W jakiś filmach biograficznych lub na faktach to ja rozumie że wątki o innej orientacji powinny być. Ale w SF czy jakiś westernach😀

No mnie trochę zdziwił dość mocno jeden odcinek The Lost od US poświęcony praktycznie w całości love story dwóch brodatych stefanów. No ale ja się nie znam bo jestem oldskulowo ortodoksyjnie hetero dinozaurem🤣

Godzinę temu, mirek 1969 napisał(-a):

W jakiś filmach biograficznych lub na faktach to ja rozumie że wątki o innej orientacji powinny być. Ale w SF czy jakiś westernach😀

Jak tak was czytam to czasem mam wrażenie że nie powinniście mieć znajomych z południa Włoch (czy południa Europy ogólnie) bo tu normalne jest że faceci się przytulają i całują w policzki na przywitanie. Brrr, straszne. 100% hereto, nadmienię. Naprawdę jest to zabawne. Coś jak mój szwagier który uciekał w spa z gabinetu, jak się dowiedział że musi włożyć takie jednorazowe majtki i że będzie mieć masaż robiony przez mężczyznę 😆. Jak ktoś jest facetem i jest hetero to czego się boi? 

Czasami boi się pewnie, że ktoś odkryje w nim ukrytego geja jeśli nie będzie mocnym antypedałem;)

Ja np. się nie ukrywam i inni niekryptogeje jak @beniowski mogą mnie śmiało przytulić przy mojej Agacie 😆

Instagram.com/horlobby.watches

Ileż to razy za młodu jak my sie z kolegami napili a potem wycałowali ale w policzek i od najlepszych przyjaciół sie nazywali😀😀😀

17 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Czasami boi się pewnie, że ktoś odkryje w nim ukrytego geja jeśli nie będzie mocnym antypedałem;)

Ja np. się nie ukrywam i inni niekryptogeje jak @beniowski mogą mnie śmiało przytulić przy mojej Agacie 😆

Pffff....
Ja spałem z najlepszym przyjacielem ze studiów w jednym łóżku. Bylismy czule przytuleni, mam nawet zdjęcia.

Relacje uwieczniły nam nasze ówczesne dziewczyny, a one miały silne zapędy homosekusalne. Jakoś wówczas w ogóle mi to nie przeszkadzało. 

Jednakże wplątywanie wątków homoseksualnych i innych gówien w filmach to pewnie wymogi stawiane producentom przez silne lobby różnej maści. Albo samych producentów, przecież różne aferki jak ta z J. Epsteinem.

Osobiście ciotki często mnie bawią. Jednak niektórych ponosi, uwidacznia się to zwłaszcza będąc na wyjazdach(jak to Waldek wspomniał) wówczas doznaję obrzydzenia, mniej więcej takiego jak myśl o konsumpcji psiego gówna.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

. Jak ktoś jest facetem i jest hetero to czego się boi? 

Beniowski,to nie jest kwestia strachu. Ja generalnie w ogóle mało strachliwy jestem. I żeby nie było - ja nie mam nic przeciwko gejom. Znam nawet kilku, oczywiście nie jest to bliska 😁 znajomość, ale znam, mówię dzień dobry i rękę podaję na przywitanie😁. Chodzi mi o natrętne wciskanie gdzie tylko można wątków LGBT . 

Jak się kobiety całują to mi nie przskadza ale dwóch facetów to już na to nie mogę patrzeć. Też tak macie?😀

Jak tak was czytam to czasem mam wrażenie że nie powinniście mieć znajomych z południa Włoch (czy południa Europy ogólnie) bo tu normalne jest że faceci się przytulają i całują w policzki na przywitanie. Brrr, straszne. 100% hereto, nadmienię. Naprawdę jest to zabawne. Coś jak mój szwagier który uciekał w spa z gabinetu, jak się dowiedział że musi włożyć takie jednorazowe majtki i że będzie mieć masaż robiony przez mężczyznę . Jak ktoś jest facetem i jest hetero to czego się boi? 

chyba jednak nie o to chodzi Kolegom, że dwóch facetów się np. całuje na powitanie, przytuli czy obejmie - wg mnie czym innym są zwyczaje, a czym innym pchanie wszędzie i na siłę homoseksualizmu czy czegokolwiek innego, pod flagą "poprawności i równości".
Mam wrażenie, że dziś najlepiej byłoby być transpółciową, czarnoskórą, biseksualną azjatką. I takie podejście jest niestety promowane na każdym kroku i to się ludziom nie podoba.

Tyle, że to nie kolor skóry, orientacja seksualna czy to w którego boga wierzysz, wpływa na to, że jesteś dobrym człowiekiem czy wręcz przeciwnie.

A co do jednorazowych majtek - tak mi się skojarzyło:)

4 minuty temu, loco50 napisał(-a):

Beniowski,to nie jest kwestia strachu. Ja generalnie w ogóle mało strachliwy jestem. I żeby nie było - ja nie mam nic przeciwko gejom. Znam nawet kilku, oczywiście nie jest to bliska 😁 znajomość, ale znam, mówię dzień dobry i rękę podaję na przywitanie😁. Chodzi mi o natrętne wciskanie gdzie tylko można wątków LGBT . 

A tu zgoda, był taki okres (szczególnie w Netfliksie) że nie mogło być sceny w serialu bez seksu między chłopakami. I właśnie często to było wciskane na siłę.

3 minuty temu, mirek 1969 napisał(-a):

Jak się kobiety całują to mi nie przskadza ale dwóch facetów to już na to nie mogę patrzeć. Też tak macie?😀

Paradoks, który występuje u 95% mężczyzn. Pozostałe 5% to łobuzy?