mkoch 895 #1751 Posted July 15, 2018 Dzięki chłopy Znów mam fazę na polaki i właśnie zmierza do mnie kilka nowych nabytków. Cieszę się jak dziecko 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 895 #1752 Posted July 16, 2018 No więc takie dzisiaj: Jest jeszcze kilka ale wymagają pracy 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
paul221 43018 #1753 Posted July 16, 2018 Szach mat Mkoch . Piękne okazy. 0 Share this post Link to post Share on other sites
maciato 24 #1754 Posted July 17, 2018 Bardzo ładne nabytki, gratuluję; tylko pozłacany blonex koperta do zamiany. 0 xxx Share this post Link to post Share on other sites
50 CENT 184 #1755 Posted July 17, 2018 Nic nie trzeba zmieniać,jest wszystko co ma być. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 895 #1756 Posted July 17, 2018 Nic nie trzeba zmieniać,jest wszystko co ma być. Powinno być w kopercie V ale nie mam na przełożenie. 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Mercel 966 #1757 Posted July 17, 2018 Mariusz piekne nabytki - gratuluję - a ja ostatnio nic fajnego nie moge trafić... Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 0 Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 8654 #1758 Posted July 17, 2018 (edited) Panowie, czy w kopercie rodzaju IV występowały jedynie Bałtyki (informacja za Władkiem Mellerem)? Czy zdarzały się Blonexy (jak Kol. borczi) w tych kopertach, czy jeśli tak to po prostu były to składaki? Np. w tej kopercie Kol. mkoch pokazał dziś Blonexa. Zdjęcia zapożyczone z Forum Edit:Chyba znalazłem odpowiedź Kolegi sanik z innego tematu: "Błonie stosowało dwie złote koperty, obie import z ZSRR.Twoja jest kopertą IV rodzaju, nazywaną lekki krab. W kopertach tych montowane były (jak podają źródła) wyłącznie tarcze modelu Bałtyk, która była giloszowana z nakładanymi znacznikami.Natomiast Twoja tarcza Blonex (też z ZSRR) pochodzi od koperty rodzaju V, też złotej, ale mającej rozstaw uszu 16mm. Wskazówki są nieoryginalne, Błonie stosowało proste, cienkie, bez żadnych zdobień, grotów, itp (z wyjątkiem rodzaju I)." http://zegarkiclub.pl/forum/topic/132740-blonex-pytanie-o-autentyczno%C5%9B%C4%87/?do=findComment&comment=1712357 Oznacza to, że Blonex mkocha jest w niewłaściwej kopercie (z książki wynika, że występowały one wyłącznie w kopertach rodzaju V z wąskimi uszami - 16 mm). Można się zakręcić z tymi Błoniami... Edited July 17, 2018 by Walter_87 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 895 #1759 Posted July 17, 2018 Dokładne tak jak piszesz. Wg książki w IV typie był jedynie bałtyk, raszta złoconych, to V typ. Jak znajdę to zmienię w tym blonexie. 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 8654 #1760 Posted July 17, 2018 Cholerka to niezbyt dobrze, bo dziś jadę obejrzeć Blonexa a ze zdjęcia wynika, że również ma kopertę rodz. IV, a powinien mieć III lub V... Miałbyś jakąś zapasową na zbyciu, bo nie wiem, czy go kupować? 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 895 #1761 Posted July 17, 2018 Z tymi złoconymi jest kłopot - przetop. Trzeba się za poljotami rozglądać na przekładkę. Ja niestety nie mam żadnej w zapasie 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 8654 #1762 Posted July 17, 2018 Tak, wiem, barbarzyństwo. Jeden facet, od którego czasem kupuję zegarki powiedział mi, że kiedyś kroił koperty pozłacanych zegarków na ćwiartki, zalewał jakimś kwasem i ściągał warstwę złota. Miał tego prawie cały słoik, ale podczas włamania do mieszkania złodzieje mu go ukradli... Może to fatum, nie wiem. A Blonexa jednak nie kupiłem. Podobno ktoś po mnie go nabył, 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 895 #1763 Posted July 17, 2018 Kiedyś po zakładach zegarmistrzowskich chodzili kupowacze takich kopert. Brali każdą pozłacaną i nawet nieźle płacili. Część zegarmistrzów też się tym zajmowała i topiła koperty w kwasach. To były czasy, kiedy ruskie zegarki nic nie znaczyły, a było tego pełno. Pamiętam czasy, kiedy ruski stali na targowiskach z całymi torbami ruskich zegarków i kosztowały grosze. Ale to się nie wróci 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
50 CENT 184 #1764 Posted July 17, 2018 W latach osiemdziesiątych wtedy chodziłem do podstawówki,po szkołach chodzili zbieracze radzieckich i nie tylko pozłacanych zegarków w zamian za pięć lub szejść zegarków dawali jedną Montanę z melodyjkami. 0 Share this post Link to post Share on other sites
borczi 3 #1765 Posted July 17, 2018 Też się pochwalę - dzisiejsze "prezenty" od listonosza;) Jestem fatalnym fotografem - zwłaszcza, że komórką... w rzeczywistości stany fajniejsze:) 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 895 #1766 Posted July 18, 2018 Stany są niesamowite Brawo. Ale takie "prezenty" to raczej kosztowna sprawa ... 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 8654 #1767 Posted July 18, 2018 Piękne te "prezenty"... Gdybyś doszedł do wniosku, że masz ich za dużo, chętnie coś ładnego od Ciebie odkupię 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
paul221 43018 #1768 Posted July 18, 2018 Borczi, wszystkie cztery są piękne i w naprawdę dobrym stanie. Gratulacje wielkie! 0 Share this post Link to post Share on other sites
krislet74 356 #1769 Posted July 18, 2018 @borczi, a tarcza w kurancie poprawiana była? 0 Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można Share this post Link to post Share on other sites
borczi 3 #1770 Posted July 18, 2018 @borczi, a tarcza w kurancie poprawiana była?Z tego co widzę, to nie - żadnych śladów podłej ingerencji;)Ps. Dziękuję za miłe słowa Panowie! 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 895 #1772 Posted July 20, 2018 No kurcze, następny świetny nabytek 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
paul221 43018 #1773 Posted July 20, 2018 Ale ładny Jantar! Nie widać ich zbyt wiele ostatnimi czasy... 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Kucaba 47 #1774 Posted July 21, 2018 Świetny Jantar. Odkąd zacząłem przygodę z zegarkami z Błonia, ten model spodobał się najbardziej. Ja dzisiaj cieszę się UNITRĄ. Czuję, że jutro będzie mi brakować klikania, żeby zobaczyć, która godzina Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka 0 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4959 #1775 Posted July 24, 2018 Do mnie też Jantar trafił. Jeszcze nie wiem czy na dłużej ale na razie się nim cieszę bo stan jest piękny 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites