irekm 1050 #87901 Napisano 28 Maja 2015 Zostawilbym PO 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tgajak 0 #87902 Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Dwa słowa do kolegi SzlonegoPirata: Piękny, szlachetny kolor, magiczny blask. Reputacja złotego zegarka (a szczególnie z bransoletą) została zepsuta w latach 80/90tych przez drobnych cwaniaczków/dorobkiewiczów bazarowych. Błędnie! kojarzy się nam obecnie z prostactwem, nieuctwem i brakiem dobrego smaku. A przecież ten szlachetny metal w poprzednich pokoleniach kojarzył się w najwyższej klasy biżuterią. Wyroby wykonane ze złota odznaczały się mistrzowskim wykonaniem a co za tym idzie wysoką ceną.Przemysłowe pozyskiwanie złota spowodowało jego większą dostępność z której właśnie my wielbiciele czasomierzy mamy okazje obecnie korzystać a czego nie czynimy powszechnie. Osobiście kocham złoto. Złoty zegarek to coś więcej niż zegarek. To kontynuacja wspaniałej sztuki jubilerskiej praktykowanej od tysięcy lat. Najpiękniejsze przedmioty które zdobiły nadgarstki naszych przodków były wykonane właśnie ze złota. Magiczny blask tego metalu pobudzał serca kobiet które jak powszechnie wiadomo nie kochają tylko bogatych. Z tego co ja wiem obecnie rozpoznane złoża złota są w stanie zaspokoić popyt ludzkości na ok 15-20 lat. Potem ? Trzeba będzie szukać nowych pokładów, kopać głębiej ? Nie wiem. Raczej pewne iż nie da się go zastąpić w przemyśle. Może już czas przeprosić ten błyszczący kowalny metal i docenić jego walory.Pozdrawiam kolegę SzlonegoPirata życząc radości z posiadanego złotego (na razie koloru) czasomierza/zegarka/budzika/sikora, zaznaczając przy tym iż prawdziwy pirat nie musi się wstydzić złotego koloru. Ten kolor to skarb. Mam. Mi sie ten zegarek podoba no i to moj pierwszy automat. Na zywo nie wyglada tak strasznie jak na zdjeciach. Nie rozumiem tej zlotej awersji u Was. Nie taki kolor straszny jak go maluja Edytowane 28 Maja 2015 przez tgajak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tgajak 0 #87903 Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Na złość miłośnikom kółek zębatych jutro idzie w ruch mój elektryczny pozłacany Hamilton. Edytowane 30 Maja 2015 przez tgajak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 30258 #87904 Napisano 28 Maja 2015 Pokaż fotkę Wieczorna zmiana : I porównanie z Rayem, jeden zostanie, tylko który? koperta Seiko +reszta Orient + A wg mnie w Oriencie jest przepiękny kolor tarczy, znacznie ładniejszy niż w niebieskim Sumo. Jeśli chodzi o całą resztę, to Sumo rozkłada go na łopatki i wciąga nosem. A o kopercie, to nawet nie ma co mówić, kto porównywał, to wie. I jak jestem zwolennikiem szerszych bransolet (pasków) to te 20 mm w Sumo bardzo mi pasuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
foti 917 #87905 Napisano 29 Maja 2015 Od rana... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
foti 917 #87906 Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) I jeszcze jedno Edytowane 29 Maja 2015 przez foti 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj78 753 #87907 Napisano 29 Maja 2015 O i tu paseczek dobrany bezbłędnie 0 Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 5326 #87908 Napisano 29 Maja 2015 Dwa słowa do kolegi SzlonegoPirata: Piękny, szlachetny kolor, magiczny blask. Reputacja złotego zegarka (a szczególnie z bransoletą) została zepsuta w latach 80/90tych przez drobnych cwaniaczków/dorobkiewiczów bazarowych. Błędnie! kojarzy się nam obecnie z prostactwem, nieuctwem i brakiem dobrego smaku. A przecież ten szlachetny metal w poprzednich pokoleniach kojarzył się w najwyższej klasy biżuterią. Wyroby wykonane ze złota odznaczały się mistrzowskim wykonaniem a co za tym idzie wysoką ceną.Przemysłowe pozyskiwanie złota spowodowało jego większą dostępność z której właśnie my wielbiciele czasomierzy mamy okazje obecnie korzystać a czego nie czynimy powszechnie. Osobiście kocham złoto. Złoty zegarek to coś więcej niż zegarek. To kontynuacja wspaniałej sztuki jubilerskiej praktykowanej od tysięcy lat. Najpiękniejsze przedmioty które zdobiły nadgarstki naszych przodków były wykonane właśnie ze złota. Magiczny blask tego metalu pobudzał serca kobiet które jak powszechnie wiadomo nie kochają tylko bogatych. Z tego co ja wiem obecnie rozpoznane złoża złota są w stanie zaspokoić popyt ludzkości na ok 15-20 lat. Potem ? Trzeba będzie szukać nowych pokładów, kopać głębiej ? Nie wiem. Raczej pewne iż nie da się go zastąpić w przemyśle. Może już czas przeprosić ten błyszczący kowalny metal i docenić jego walory.Pozdrawiam kolegę SzlonegoPirata życząc radości z posiadanego złotego (na razie koloru) czasomierza/zegarka/budzika/sikora, zaznaczając przy tym iż prawdziwy pirat nie musi się wstydzić złotego koloru. Ten kolor to skarb.Kolega chyba miał udany wieczór A wg mnie w Oriencie jest przepiękny kolor tarczy, znacznie ładniejszy niż w niebieskim Sumo. Jeśli chodzi o całą resztę, to Sumo rozkłada go na łopatki i wciąga nosem. A o kopercie, to nawet nie ma co mówić, kto porównywał, to wie. I jak jestem zwolennikiem szerszych bransolet (pasków) to te 20 mm w Sumo bardzo mi pasuje.Dzięki za opinię Nie mogło dziś być inaczej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 5294 #87909 Napisano 29 Maja 2015 Niezmiennie kwarcyk./Wiem, że tu w pogardzie/A któż taki nagadał Ci takich bzdur, a Ty na dodatek uwierzyłeś? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 44553 #87910 Napisano 29 Maja 2015 ...Nie mogło dziś być inaczej Dobrze wybrałeś. Bardzo. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ghostwheel 116 #87911 Napisano 29 Maja 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart146 7 #87912 Napisano 29 Maja 2015 Dziś tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #87913 Napisano 29 Maja 2015 Przemas zostaw sumo. Przynajmniej na jakis czas, az dostrzezesz, ze jestescie nie rozlaczni. Foti, jakie masz jeszcze paski? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #87914 Napisano 29 Maja 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #87915 Napisano 29 Maja 2015 Dziś trudny wybór... 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 44553 #87916 Napisano 29 Maja 2015 Monaco. Tylko pokaż jak na nadgarstku leży. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goTomek 17 #87917 Napisano 29 Maja 2015 Kolega chyba miał udany wieczór Dzięki za opinię Nie mogło dziś być inaczej Wybór jak najbardziej słuszny ale żeby Orientowi nie było przykro i nie kurzył sie zapomniany, to ja sie nim chętnie zaopiekuję A przy piątku tak: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #87918 Napisano 29 Maja 2015 Oprzemyslaw - sarba już sprzedałeś? Różnica na ręce w porównaniu do sumo pewnie kolosalna...U mnie monsterowo Taplatk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaczo 2 #87919 Napisano 29 Maja 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5153 #87920 Napisano 29 Maja 2015 oddawaj, też rano wstałem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRWISTY 275 #87921 Napisano 29 Maja 2015 I jeszcze jednoBardzo przyjemna Autavia zawsze podobała mi się ta reedycja no i właśnie w tym kolorze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 5326 #87922 Napisano 29 Maja 2015 Oprzemyslaw - sarba już sprzedałeś? Różnica na ręce w porównaniu do sumo pewnie kolosalna...U mnie monsterowoTaplatkSprzedałem 035 (ale nie wiem, czy dobrze zrobiłem - jedyny uniwersalny zegarek , który miałem...)045 zostaje na dłużej Sumo mimo rozmiarów dobrze leży i wyjątkowo pasuje mi bransoleta 20mm (tak jak w sarbach ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5153 #87923 Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Sprzedałem 035 (ale nie wiem, czy dobrze zrobiłem - jedyny uniwersalny zegarek , który miałem...)045 zostaje na dłużej Sumo mimo rozmiarów dobrze leży i wyjątkowo pasuje mi bransoleta 20mm (tak jak w sarbach )to jaki masz problem ? jedyny jaki ja widzę, że nie powinno zakładać się Sumo po Sarbie i Sarba po Sumo -> potrzebny zegarek przejściowy 40-42mm Edytowane 29 Maja 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #87924 Napisano 29 Maja 2015 Dzien dobry!Sumo sliczne ale ta bransoleta ciutke za mala. Szkoda, ze ten zegar taki wielgachny. Ile on ma L2L?Sarbika szkoda, taki dobry zegareczek straciles. Jeszcze za nim zatesknisz ;PU mnie bez zmian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 5294 #87925 Napisano 29 Maja 2015 Jeden obleśny, powszechnie znany typek nosi czasem Bregueta na gumie do koszuli i pasuje, to i ja mogę na gumie, choć nie Bregueta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach