Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, MarcinEck napisał(-a):

A oto i fotka omawianego stadka ...

stadko.jpg

Z całej tej piątki, jednego mam, drugiego w innej wersji kolorystycznej, dwa na liście. Tylko Tissot mi jakoś nie podchodzi. Tak czy inaczej fajny zestaw. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, rafalmosty napisał(-a):

U mnie taka sytuacja…

81219145-5734-4C8A-ABD7-866918222899.jpeg

F2D99A90-F59A-47C3-AD1D-47668A32EA99.jpeg

Fajny model w klimacie retro. Gratuluję :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, MarcinEck said:

Porównać nieporównywalne czyli 5 zegarków, których jedyną cechą wspólną jest to, że są moje…

Są 2 szwajcarskie i 3 japońskie, są 4 divery i  1 garniturowiec, 4 automaty i jeden kwarcowy, 2 tarcze czarne, jedna granatowa, jedna karminowoczerwona i jedna kremowobeżowa, 4 zegarki maja lumę, jeden nie.

Tissot PRC 200 - srebrno-czarny diver bez bezela/chonometr

+ ładny, starannie wykonany, dobra dokładność i wodoszczelność WR200, ładna i funkcjonalna bransoleta, mój egzemplarz działa od 12 lat bez zarzutu, wymiana baterii co ok 2 lata…

- kwarc, trudności w odsprzedaży bo to chyba najczęściej podrabiany zegarek świata …, słaba luma

Longines Hydroconquest

+ renoma marki, staranne wykonanie, niezawodność, cichutki mechanizm, bransoleta solidna i funkcjonalna, WR 300

- cena (obecnie około 4,5 kpln) estetyka w stylu pancernika (zwierzęcia lub np. „Bismarcka” ) 😉, luma mogłaby być zdecydowanie lepsza…

Citizen Promaster Automatic

+ WR200 b. sportowy z wyglądu i w tej kategorii bez zarzutu, piękna granatowa mieniąca się tarcza, cichy mechanizm, koronka na godz. 8 jest znakomitym pomysłem, jest też bardzo funkcjonalna więc b. prosta jest regulacja daty i godziny, ładnie obwiedzione srebrnym rantem  wskazówki, indeksy i okienko daty, najlepsza luma z całej gromadki, b. przyzwoita cena (<200$) (ja trafiłem na powystawowy sporo taniej)

- szkło tylko mineralne, gumowy pasek bardzo sztywny (ale wygląda na solidny), spora grubość całego zegarka, chyba jednak niższe pozycjonowanie marki w powszechnej opinii (niezasłużenie MZ)

Orient Bambino v2 blue hands

+ klasyczny i piękny design w stylu lat 50., wyszukana kolorystyka tarczy i wskazówek, indeksy rzymskie, wypukłe szkiełko, cena b. przyzwoita ( sporo < niż 200$), też trafiłem na powystawowy

- brak wodoszczelności (30 m to praktycznie zerowa) hałaśliwy mechanizm, pasek nieco za sztywny (ale ładny), wolałbym zapięcie motylkowe zamiast tradycyjnej klamerki (ale już zmieniłem cały pasek i spokój) 😊, brak lumy, ale to nie ten styl,

Orient Kamasu Red

+ całość b. ładna, przepiękna kolorystyka czerwonej tarczy, ładne wskazówki i indeksy, niezła luma (dodatkowy plus za lumę na sekundniku w formie malutkiego, ale widocznego trójkąta,) WR 200, cena ok 200$ (w każdym razie za tyle można trafić na Amazonie)

- dosyć hałaśliwy mechanizm, niektórzy narzekają na bransoletę (że tandetna (ze zginanych blaszek ?) i że hałasuje), mnie to nie przeszkadza

W tabeli 0 = brak, 5 = najlepiej. Przy głośności odwrotnie : 5 = najgłośniej, 1 = najciszej

Za chwilę zdjęcia całego stadka, ale najpierw muszę pójść po chleb 😊

Przechwytywanie.JPG

Fajne zestawienie tylko zastanwiam sie jak w zasadzie mierzysz glosnosc i co ona rzeczywiscie przeszkadza w przypadku zegarkow narecznych?

Jak dla mnie to Jesli tylko nie polozy sie ich w nocy na szafce czy innym pudle rezonansowym. to zasadzniczo zegarki mechaniczne jakos mocno nie halasuja, w przeciwienstwie do tykajacych nasciennych kwarcow (gdzie kazda sekunda w cichym poimeszczeniu to jak strzel z bata). Mozesz podac dla orientacji co traktowalbys jako 5 w tej skali? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Z całej tej piątki, jednego mam, drugiego w innej wersji kolorystycznej, dwa na liście. Tylko Tissot mi jakoś nie podchodzi. Tak czy inaczej fajny zestaw. :) 

Dzięki. Tissot to coś w rodzaju "błędu młodości" bo kupiony dawno temu, jaki pierwszy markowy zegarek (wtedy wybór jednak był bardziej ograniczony, a i moja wiedza zegarkowa o wiele mniejsza). Tym niemniej wydaje mi się, że obiektywnie rzecz biorąc ten zegarek jest po prostu ładny...

Jeśli masz dwa z moich czasomierzy na liście to chętnie podzielę się z Tobą (i z pozostałymi Formowiczami) praktyczną wiedzą na ich temat i postaram się odpowiedzieć na nurtujące was dylematy.  Wystarczy zapytać (albo tu, albo jako PW)

12 godzin temu, KRISTOF_KON napisał(-a):

Dzień bez żółtka dzień stracony😄

20220914_185641.jpg

Fajny i wesolutki :-).

Swoją drogą deep blue w kolorze żółtym to rodzaj oksymoronu 🙂

Podobnie jak green café nero ... :-))

(oczywiście to uwaga do producentów, szefów marketingu i osób odpowiedzialnych za terminologię i nazewnictwo ...:-)

Miłego dnia wszystkim!

Edytowane przez MarcinEck2
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Jareknr1 napisał(-a):

Fajne zestawienie tylko zastanwiam sie jak w zasadzie mierzysz glosnosc i co ona rzeczywiscie przeszkadza w przypadku zegarkow narecznych?

Jak dla mnie to Jesli tylko nie polozy sie ich w nocy na szafce czy innym pudle rezonansowym. to zasadzniczo zegarki mechaniczne jakos mocno nie halasuja, w przeciwienstwie do tykajacych nasciennych kwarcow (gdzie kazda sekunda w cichym poimeszczeniu to jak strzel z bata). Mozesz podac dla orientacji co traktowalbys jako 5 w tej skali? 

Wiesz, to są absolutnie indywidualne wrażenia.. Nie mam żadnego urządzenia pomiarowego, ani żadnych określonych kryteriów i żadnej skali. To byłoby skądinąd strzelanie z armaty do muchy. Po prostu jeden zegarek jest dla mnie głośniejszy od drugiego... I oczywiście jest to dla niektórych problem nieistotny i pomijalny. Przy czym mnie nie chodziło o sytuację kiedy zegarek odkładam i on sobie tyka, tylko o dźwięki obrotów mechanizmu nakręcającego (rotora jak sądzę)... Ruch ręką ubraną w dany czasomierz może powodować pewne określone efekty akustyczne i niektórym mogą one nieco przeszkadzać.. Ja osobiście jestem mocno wyczulony na dźwięki, bo i moja praca w sporej części opiera się na słuchu...

Mam nadzieję, że wyjaśniłem o co mi chodziło...

Edytowane przez MarcinEck2
literówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, MarcinEck said:

Wiesz, to są absolutnie indywidualne wrażenia.. Nie mam żadnego urządzenia pomiarowego, ani żadnych określonych kryteriów i żadnej skali. To byłoby skądinąd strzelania z armaty do muchy. Po prostu jeden zegarek jest dla mnie głośniejszy od drugiego... I oczywiście jest to dla niektórych problem nieistotny i pomijalny. Przy czym mnie nie chodziło o sytuację kiedy zegarek odkładam i on sobie tyka, tylko o dźwięki obrotów mechanizmu nakręcającego (rotora jak sądzę)... Ruch ręką ubraną w dany czasomierz może powodować pewne określone efekty akustyczne i niektórym mogą one nieco przeszkadzać.. Ja osobiście jestem mocno wyczulony na dźwięki, bo i moja praca w sporej części opiera się na słuchu...

Mam nadzieję, że wyjaśniłem o co mi chodziło...

Ok teraz rozumiem. To chyba cos co niektorzy okreslaja "wobble effect" przy czym ludziom chyba czesciej przeszkadza sama "wibracja" niz zwiazany z nia dzwiek ale rzeczywiscie moze byc w niektorzych modelach jakis taki "chrzęst" mechanizmu również. Z tego co wiem czasami ten sam mechanizm montowany w roznych zegarkach zachowuje sie roznie pod tym wzgledem czyli najwyrazniej sama koperta dziala lub nie dziala jako "wzmacniacz" zaleznie od gabarytow i ksztaltu. I tu pocieszajace jest ze w ktoryms tam modelu Omegi czy Zenitha podobno jest to bardzo wyraźne (z tego co czytalem), ale nie swiadczy o zadnej wadzie mechanizmu i jak widac zdarza sie niezaleznie od jakosci czy chocby ceny automatu, wiec nie wiem czy jest sens przechodzic na mechaniczne czy inne zeby tego calkiem uniknac :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, beriam napisał(-a):

PSX_20220915_091131.jpg

Szary perlon lepszy, ale ten model pasuje chyba do wszystkiego. Będziesz mógł zaszaleć z paskami i kolorami. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi