machlo 7629 #39001 Napisano 15 Grudnia 2012 QuadrifoglioVerde, nie zgodzę się z Tobą. Bezela używam do odmierzania czasu w kuchni i znacznie ułatwia mi życie podziałka na bezelu, bo łatwiej jest policzyć, ile czasu minęło z podziałki na bezelu niż z indeksów na tarczy zwłaszcza, jak bezel jest 120-klikowy i ustawiony akurat w połowie minuty. Oczywiście minutowa musi być wystarczająco długa, żeby nie było zbyt dużej odległości między jej czubkiem a bezelem. Brak podziałki to dla mnie idiotyczne posunięcie. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3874 #39002 Napisano 15 Grudnia 2012 machlo..tajemnica diverów została rozwiązana to zegarki do gotowania jajek :-) ....szkoda tylko, że obecnie 90% kuchenek posiada wbudowany timer bardziej funkcjonalny od zegarka bo daje sygnał głosowy :-PNo ale co kto lubi :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #39003 Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Czego odczyt ?? Godziny ?? Ja nigdy w diverach nie posługiwałem się podziałką na bezelu....na tarczy i owszem ułatwia ale na bezelu ?? Jesli ktoś nurkuje to zgodzę się...ale kto nurkuje ?? Profesjonalny nurek używa komputera...a nie zegarka mechanicznego. Xicorr Circle nie ma w ogóle bezela a na głębinach był hehe :-)...a i tak nurek który go założył zrobił to tylko do celów reklamowych bo na drugim nadgarstku miał komputer nurkowy :-) No proszę Cię :-) ...wszystko to pic na wodę i dobrze o tym wiesz...Jeżeli zegarek jest diverem to niech nim będzie od początku do końca. Nie ważne, czy się w nim nurkuje, czy nie. Skoro bezel to pic na wodę i podziałka niczemu nie służy to po jakiego grzyba Obris w ogóle ten bezel robił i po cholerę on się obraca? Co do Xicorra Circle....było wałkowane. To nie diver, tylko zegarek sportowy. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Jash 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladek22 2005 #39004 Napisano 15 Grudnia 2012 Zaadoptowałem jednego na swoje potrzeby Bardzo ciekawy zegarek. Jakaś nowa marka? Myślałem, że to ORIS, a to OBRIS! 0 Przemek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3874 #39005 Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Jeżeli zegarek jest diverem to niech nim będzie od początku do końca. Nie ważne, czy się w nim nurkuje, czy nie. Skoro bezel to pic na wodę i podziałka niczemu nie służy to po jakiego grzyba Obris w ogóle ten bezel robił i po cholerę on się obraca? Co do Xicorra Circle....było wałkowane. To nie diver, tylko zegarek sportowy. Jacek....Obris Morgan nigdzie oficjalnie nie podaje że to diver tylko, że to zegarek inspirowany diverami z lat 70tych. A to duża różnica! To po prostu swobodny codzienny zegarek z WR 200m...nie ma nawet rozpiecia na piankę w bransolecie... Poczytaj stronę producenta :-) . Jak to czemu jest obrotowy bezel ?? Sporej wielkości kropę możesz ustawić w dowolnej pozycji i ułatwia to odmierzanie okresów kilkuminutowych...jeśli oczywiście to komuś w ogóle jest przydatne ?? Bo większość ludzi i tak ustawia bezele centralnie na godzinę 12tą i nigdy ich z tej pozycji nie rusza :-) . Edytowane 15 Grudnia 2012 przez QuadrifoglioVerde 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7629 #39006 Napisano 15 Grudnia 2012 QuadrifoglioVerde, akurat z bezela korzystam często do odmierzania czasu (od 2-3 minut do kilkunastu) nie tylko przy gotowaniu jajek. Liczenie kresek na tarczy byłoby dla mnie mocno upierdliwe i pewnie nie raz bym się pomylił. Wyrażam tu swoją tylko opinię - bezel bez podziałki jest bezużyteczny i nie ważne, czy zegarek to diver, czy nie diver. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #39007 Napisano 15 Grudnia 2012 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3874 #39008 Napisano 15 Grudnia 2012 Piotr....fajna Doxa bo z lupką..a ja lubię lupki :-) urozmaicają zegarek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #39009 Napisano 15 Grudnia 2012 Piotr....fajna Doxa bo z lupką..a ja lubię lupki :-) urozmaicają zegarek.nawet przefajna najlepszy zegarek jaki mam/miałem pod względem stosunku jakości do ceny.zdecydowanie czeka go rychła recenzja 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #39010 Napisano 15 Grudnia 2012 Doxa na żywo zarąbista chyba byłem drugim (po właścicielu), który oglądał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
werter 62 #39011 Napisano 15 Grudnia 2012 Moim zdaniem jest to zegarek wręcz kompletny, nic dodać, nic ująć. Ehh...to prawda! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3874 #39012 Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Edytowane 15 Grudnia 2012 przez QuadrifoglioVerde 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
InfectedControl 2 #39013 Napisano 15 Grudnia 2012 :Droid: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #39014 Napisano 15 Grudnia 2012 dekiel bardzo fajny, jednak wiele skromniejszy os shark ceramica xl.Różnicą miedzy doxą a np tym Kentex'em jest wizualna strona zegarka - doxa ceramica nie czerpie z wzornictwa innych marek. Oczywiście można doszukać sie podobieństw - ja np widzę wiele wspólnych cech z tag heuer aqua racer 5, jednak sa to tylko podobieństwa w detalach, co w dzisiejszych czasach raczej nieuniknione w masowej produkcji. 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7629 #39015 Napisano 15 Grudnia 2012 QuadrifoglioVerde, nie uważasz, że przesadzasz z promocją? 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczur11 69 #39016 Napisano 15 Grudnia 2012 rasowy nuras z czytelnym (czyt. Obrisowym) bezlem 0 "Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3874 #39017 Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Piotr praktycznie każdy obecny diver z czegoś tam czerpie ( no może prócz diverów UN czy AP :-) ). Edytowane 15 Grudnia 2012 przez QuadrifoglioVerde 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczur11 69 #39018 Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Edytowane 15 Grudnia 2012 przez jaszczur11 0 "Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #39019 Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) dekiel bardzo fajny, jednak wiele skromniejszy os shark ceramica xl.Różnicą miedzy doxą a np tym Kentex'em jest wizualna strona zegarka - doxa ceramica nie czerpie z wzornictwa innych marek. Oczywiście można doszukać sie podobieństw - ja np widzę wiele wspólnych cech z tag heuer aqua racer 5, jednak sa to tylko podobieństwa w detalach, co w dzisiejszych czasach raczej nieuniknione w masowej produkcji. Koronka, struktura tarczy, bezel po zewnętrznej części, bransoleta - kopia z TH500M . To jak można napisac że nie czerpie z innych marek?Poza tym jak oni montują do nich wskazówki? na renderach niemal każdy kolor ma inne nie wspominając już o tym, że ten z fotki firmowej ma inne niż ten Twój Albo to takie wrażenie... Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Mikołaj N 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3874 #39020 Napisano 15 Grudnia 2012 Każdy diver ..no może nie AP czy UN z czegoś tam czerpie. bransoleta w tej Doxie to wypisz wymaluj bransoleta z Taga Carrery....wiem bo posiadałem :-)Nie będę już pisał że ze 50% diverów na swiecie to ajkieś tam wariacje na temat Submarinera :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #39021 Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) No tak, tyle że w niektórych zegarkach pewne cechy tworzą spójną całość a w innych przy próbie skopiowania gdzieś czar pryska i całość nie klei się. Mi np ta Doxa się nie podoba. Uważam, że brak jej właśnie spójnośći i jest zlpekiem niekoniecznie dobranych do siebie części... Najbardzie razi mnie bezel - niepotrafię wytłumaczyć dlaczego - coś z nim nie tak Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Mikołaj N 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdancz 7351 #39022 Napisano 15 Grudnia 2012 0 ,,Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec? (George Carlin) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #39023 Napisano 15 Grudnia 2012 Mikołaj.... przepraszam, ale nie widzę sensu, by po raz kolejny spierać się z Tobą o rzeczy, których nie widziałeś.Oczywiście mogę poświęcić 15 min i zrobić w PS porównanie Doxy z TH i pokazać, że to o czym piszesz jest delikatnie mówiąc wyssane z palca, ale po co?? każdy sam może porównać oba zegarki. Bezel zdecydowanie inny, koperta inna, dekiel inny, ..... wszystko praktycznie różne, choć dopatruje sie w tym podobieństwa 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dariusz chlastawa 589 #39024 Napisano 15 Grudnia 2012 no ..ta Doxa swietna- ile kosztuje ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #39025 Napisano 15 Grudnia 2012 Darku, cena z metki to niecałe 3 tyś, jednak mając zdolności negocjacyjne można kupić sporo taniej 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach