Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak naprawdę, to nie za wiele można o nim napisać. Zwykły czterdziestoletni zegarek, typowy garniturowy złoty vintage o wymiarach 34/36/40/9. Mechanizm o naciągu manualnym 6942, oczywiście in-house. Charakterystyczne złote nakładane indeksy z paskiem w kolorze antracytu. Wskazówki delikatne współgrające kolorystycznie z indeksami i kopertą. Tarcza ze szlifem słonecznym i nakładanym logo Longinesa, przepiękna, decydująca o charakterze i urodzie zegarka. Ocena całkowicie subiektywna, jak dla mnie jeden z najładniejszych, klasycznych garniturowców. O dokładność proszę nie pytać, bo ten egzemplarz zawstydza pozostałe moje zegarki :).        

34 mm to średnica koperty?

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie dziś sportowo:

01t8.jpg

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomek ... Może kilka słów: twoje Seiko vs Rolex ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba Stenek na rynek amerykański. Firma już nie istnieje zdaje się. Siedzibę miała w Utah.

Dokładnie tak.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns - strasznie trudno mi porównać te dwa zegarki, chociaż wiele osób się o to pyta.

Mają zupełnie inny charakter, to trochę tak, jakby porównywać Ferrari Italię z Mercedesem G.

GS ma niesamowite nagromadzenie wszelakich smaczków. Szlify na kopercie czy bransolecie, wzór tarczy, indeksy, wskazówki - to wszystko wykonane jest niesamowitą pieczołowitością i dbałością o szczegóły. Ma świetne proporcje i niesamowitą wygodę noszenia, przewyższającą moim zdaniem nawet Submarinera. Do tego wymyślny mechanizm.

Submariner to tak jak ktoś kiedyś napisał, wół roboczy. Zegarek również perfekcyjnie wykonany, ale zaprojektowany jako surowy tool-watch, bez zbędnych udziwnień, szlifów i wymyślnych wzorów na tarczy. Ma być surowy, praktyczny i prosty w formie. I taki jest. Zapięcie glidelock to mistrzostwo świata, świetna luma, znakomita czytelność mimo braku AR, niezawodny i dokładny mechanizm.

Muszę przyznać, że te dwa zegarki zaspokajają 99,9% moich potrzeb w zależności od okoliczności. Jedynie, gdy wieczorem będę wracał przez ciemne uliczki to założę coś ... tańszego. Ale tu też mam komplecik: elegancki SARB045 i utylitarna tytanowa Attesa.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybyś sam podszedł do tego jako ignorant/laik lub pokazał komuś, kto się tym nie interesuje. Zasłonił logo, powiedział, że oba warte są 300zł - to co ? Jaki będzie odbiór jakości wykonania, właśnie tych smaczków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Burns, a jakie będą odpowiedzi na pytanie czy wolisz blondynki czy brunetki?<br />To zegarki zupełnie różne i różnym ludziom będą się podobały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wrażenie wtedy jest jedno: GS to lepiej wykonany zegarek. I wygląda bardziej "bogato".

Wiem, wiem, zaraz mnie zlinczują...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wrażenie wtedy jest jedno: GS to lepiej wykonany zegarek. I wygląda bardziej "bogato".

Wiem, wiem, zaraz mnie zlinczują...

Ale dlaczego? To zupełnie różne zegarki. Submariner ma być z założenia prosty, a ten konkretny model GS'a bardziej elegancki, a w konsekwencji jest oczywiste, że GS wygląda bardziej "bogato".

Takie porównanie jest trochę bez sensu. Są inne modele Rolexa, które można byłoby zestawiać z GSem cer_toma. Suba fajnie ostatnio porównał z Marinemasterm chyba Kolega pablo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego 3 posty wyżej jest moje rzeczywiste porównanie.

A to jedno zdanie jest takie trochę wymuszone przez kolegę Burnsa :)

W weekend będę miał możliwość porównać GS-a z Datejustem, to będzie bardziej miarodajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-46046-0-45935200-1389871749.jpgA ja dzisiaj mam tak:

atlantic seahunter, certina ds spel, aerowatch les grandes classiques, steinhart marine black anchor, atlantic milano,  mondaine sport I date, cyma conquistador auto day date, hy moser, auguste reymond tytan, alpina startimer pilot, davosa argonautic ceramic lumis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

równie dobrze zegarek z kukułką też można...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

równie dobrze zegarek z kukułką też można...

A czemu z takim przekasem? zegar zakupionu u kolegi jagr, pasek od kolegi mkleathers to gdzie sie nim pochwalić jak nie na forum? a że duży, dla niektórych za duży, dla mnie ok. a jak "cyka" - muzyka!

Edytowane przez mararg

atlantic seahunter, certina ds spel, aerowatch les grandes classiques, steinhart marine black anchor, atlantic milano,  mondaine sport I date, cyma conquistador auto day date, hy moser, auguste reymond tytan, alpina startimer pilot, davosa argonautic ceramic lumis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego 3 posty wyżej jest moje rzeczywiste porównanie.

A to jedno zdanie jest takie trochę wymuszone przez kolegę Burnsa :)

W weekend będę miał możliwość porównać GS-a z Datejustem, to będzie bardziej miarodajne.

O to, to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odrobina telewizji…

kddw.jpg

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jalr.jpg

Edytowane przez ricardo216

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas, z wyjątkiem treningu na siłowni, kiedy męczony jest Riseman:

post-58376-0-99227200-1389883998_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes:  Kawał grubasa , malinowy !

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu z takim przekasem? zegar zakupionu u kolegi jagr, pasek od kolegi mkleathers to gdzie sie nim pochwalić jak nie na forum? a że duży, dla niektórych za duży, dla mnie ok. a jak "cyka" - muzyka!

Jestem tego samego zdania.

Każdy nosi to co lubi,co mu się podoba i ma prawo do pochwalenia się swoim zegarkiem w odpowiednim dziale/temacie.

To,że kolega nie wkleił zdjęcia zegarka uznawanego przez ogół za fajny,cool nie oznacza,że należy mu się krytyka.

Oczywiście mamy wolność słowa i nikomu nie mam zamiaru tego prawa ograniczać ale pamiętajmy,że jesteśmy na Forum Miłośników Zegarów i Zegarków.

PEACE

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Czekajcie, zaraz tu wpadnie kolega cook, to dopiero,wtedy zobaczycie co to znaczy "posty z przekąsem". Kolega Burns to taki więcej wydelikacony jest w swoich opiniach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi