Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

46 mm, czyli o 3 mm więcej, niż pierwowzór. No i nie automat, ale kwarc, ale z tych lepszych ;). 8 tiknięć na sekundę a 2 na subtarczce sekundowej. 

Na pocieszenie podam, że jego koperta jest okrągłym kształcie a więc l2l taki sam a to już zwiększa jego akceptowalność, nawet dla mniejszych nadgarstków (ja mam 18 cm). 

No to jestem pocieszony. 😜

Dzięki. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, agremi napisał(-a):

No to jestem pocieszony. 😜

Dzięki. 

A jaki masz nadgarstek?

18 minut temu, KobyS0 napisał(-a):

A taki dzisiaj przybył, powiem szczerze, ze mimo, iż to nasza rodzima marka jestem zawiedziony wykonaniem, chyba już SD za polowe ceny lepiej zrobiony, ale chciałem spróbować to mam 😁

CCE0CBD1-F3C3-4044-AA0B-4138E20421B3.jpeg

8EFAAD07-6272-406D-9856-21F5F400FA74.jpeg

0CCF8C80-B490-448C-8088-DED72FF60DF2.jpeg

ADC7D5F2-5B68-4A40-8A00-D554598ACD10.jpeg

Ale jeden plus, gdyż jako nie lubię kwarcy, to ten mimo , ze na baterie to nie ma sekundnika i nie widać jak przeskakuje hahaha👍

Fajny, ale brak sekundnika to dla mnie akceptowalny jest tylko w bardzo cienkich garniturowcach. A na chrono kwarcowe jest metoda - meca-quartz. 4 tiknięcia na sekundę wyglądają dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

A jaki masz nadgarstek?

17,5… i lubię małe zegarki. 

Dla mnie górna granica to 40mm średnicy, jak coś ma więcej to nawet nie oglądam. Mój komfort to 34-37, czasem 38, a ideał 35-36mm bk. Dlatego tak sobie zażartowałem z Twojego sformułowania „na pocieszenie”… 😉✌️

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 mm, czyli o 3 mm więcej, niż pierwowzór. No i nie automat, ale kwarc, ale z tych lepszych . 8 tiknięć na sekundę a 2 na subtarczce sekundowej. 
Na pocieszenie podam, że jego koperta jest okrągłym kształcie a więc l2l taki sam a to już zwiększa jego akceptowalność, nawet dla mniejszych nadgarstków (ja mam 18 cm). 
Czy tam jest ten sam mechanizm co w Lunarze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, agremi napisał(-a):

17,5… i lubię małe zegarki. 

Dla mnie górna granica to 40mm średnicy, jak coś ma więcej to nawet nie oglądam. Mój komfort to 34-37, czasem 38, a ideał 35-36mm bk. Dlatego tak sobie zażartowałem z Twojego sformułowania „na pocieszenie”… 😉✌️

Ja lubię zegarki, które mi się podobają ;). Byle nie przekraczać l2l max. 52 mm, ale ostatnio faktycznie częściej zwracam uwagę na mniejsze. Weź jednak pod uwagę, że średnica bywa mocno myląca. Np w Nomosach są tak odstające uszy, że np. 38 mm średnicy nie oznacza "przyjazności" małym przegubom. 46 mm l2l, to raczej średni rozmiar i to właśnie l2l decyduje o tym jak zegarek leży. 

9 minut temu, Mikas napisał(-a):
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):
46 mm, czyli o 3 mm więcej, niż pierwowzór. No i nie automat, ale kwarc, ale z tych lepszych emoji6.png. 8 tiknięć na sekundę a 2 na subtarczce sekundowej. 

Pokaż więcej  

Czy tam jest ten sam mechanizm co w Lunarze?

Tak. Na szczęście wygląda inaczej i mogę z czystym sumieniem (i portfelem) zachować oba ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja lubię zegarki, które mi się podobają ;). Byle nie przekraczać l2l max. 52 mm, ale ostatnio faktycznie częściej zwracam uwagę na mniejsze. Weź jednak pod uwagę, że średnica bywa mocno myląca. Np w Nomosach są tak odstające uszy, że np. 38 mm średnicy nie oznacza "przyjazności" małym przegubom. 46 mm l2l, to raczej średni rozmiar i to właśnie l2l decyduje o tym jak zegarek leży. 

Wiele czynników składa się na to jaki rozmiar zegarka jak się prezentuje na nadgarstku. Kiedyś kolega @cordi7 wrzucił link do ciekawego artykułu na ten temat - zapisałem sobie 😄https://theslenderwrist.com/watch-size-guide/

Na podstawie mojego indywidualnego doświadczenia nie zgadzam się wprawdzie z zaprezentowaną w artykule tabelą rozmiarów zegarków dla danej wielkości nadgarstka, ale same informacje na temat tego co wpływa na postrzeganie wielkości zegarka są, jak to mówią brexitowcy, „spot on”.  

edit: Ja też lubię te zegarki które mi się podobają, ale za dużych staram się mimo to nie nosić, tak jak i butów, czapek itp. 😉

Edytowane przez agremi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, rafalmosty napisał(-a):

😉

6119FB80-2294-428D-B2EE-B88ED41344BA.jpeg

B920B2B1-5EDA-477A-87E6-039AC42A1BA0.jpeg

Ile Rafał ta OSa ma mm oraz jaka ref i czy są inne kolory? 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, eddi87 napisał(-a):

Ile Rafał ta OSa ma mm oraz jaka ref i czy są inne kolory? 👌

Grzechu, to jest Orient Star WZ0211FD Summer Limited Edition. Zegar ma 38 mm. Były inne kolory, ale powiem Ci szczerze, że znalezienie obojętnie jakiego koloru z tej serii, nie będzie łatwym zadaniem😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

Grzechu, to jest Orient Star WZ0211FD Summer Limited Edition. Zegar ma 38 mm. Były inne kolory, ale powiem Ci szczerze, że znalezienie obojętnie jakiego koloru z tej serii, nie będzie łatwym zadaniem😉

To idealny dla mnie rozmiar 😍 tylko druga ręka czy gdzieś nowe kupi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi