LESKOS 3470 #451 Napisano 9 Grudnia 2020 My tu gadu gady a Eppner na miejscu wśród swoich ... 6 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #452 Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) REWELACJA.......LESZEK KIEDY POKAZESZ TEGO NAJNOWSZEGO INNEGO OD WSZYSTKICH.😊 Edytowane 9 Grudnia 2020 przez wafelek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #453 Napisano 9 Grudnia 2020 No właśnie się powoli do niego zabieram ... 😉 ale mechanizm jest zwyczajny numer 2035 . Skrzynka kończy jutro 2 tygodnie kwarantanny ... ze dwie dziurki kołatkowe mogły być aktywne ...🤔 😁 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #454 Napisano 9 Grudnia 2020 Czekamy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #455 Napisano 9 Grudnia 2020 Miłośnicy Eppnera już pewno czytali... W dziale Vintage pojawił się temat "Zegarek znaleziony w szafie", gdzie jest pokazany ciekawy Eppner wartowniczy. Nie wiedziałem, że takie zegary też produkował. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #456 Napisano 9 Grudnia 2020 5 minut temu, JASI napisał: Miłośnicy Eppnera już pewno czytali... W dziale Vintage pojawił się temat "Zegarek znaleziony w szafie", gdzie jest pokazany ciekawy Eppner wartowniczy. Nie wiedziałem, że takie zegary też produkował. Pozdrawiam Jacek 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #457 Napisano 9 Grudnia 2020 Zegary wartownicze Eppnera pojawiają się od czasu do czasu na zatoce lub regionalnej zatoce ... ale jakoś mnie nie podniecają (może z powodu że jestem pacyfistą🤔) 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #458 Napisano 10 Grudnia 2020 No dosłownie chwilka czasu - skrzynia się wentyluje ... więc rozebrałem mechanizm... . Koło wychwytowe - standard 22 zęby 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #459 Napisano 14 Grudnia 2020 Policzone ząbki ... od wychwytowego : 22/8 80/8 88/8 Ilość wahnięć 4840, Długość zredukowana 549,9 mm . Wahadło rzeczywiste ma 68 cm. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #460 Napisano 15 Grudnia 2020 TAKA ciekawostka... Na wahadle i okuciu taki numer ... a na zegarze ciut inna kolejność, poza tym to wyraźnie odwrócona szóstka ... fantazja po imprezie 😁😉 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #461 Napisano 15 Grudnia 2020 Hi hi hi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #462 Napisano 15 Grudnia 2020 Oj tam nie miał pod ręką "9-ki" to obrócił "6-tkę" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #463 Napisano 16 Grudnia 2020 Mam pytanie tak z czystej ciekawości. Dlaczego w mechanizmach krzyżowych Eppnera jest tak długi drążek kotwicy? Czym to jest spowodowane? 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #464 Napisano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Wydaje mi się ze to względy ergonomiczne . Mechanizm jest dość długi - osie są ustawione w pionie . Regulacja nie jest zbyt wygodna, a dokonanie precyzyjnej nastawy wymaga chwytu kółka (niezbyt wygodnego) na patyk wahadła - jakby obejmując go, mając pod dłonią linki wagi.Gdybyśmy mieli to robić lekko pod tarczą ...dokładna regulacja byłaby koszmarem. Różnica tych 2-3 cm w długości drążka nie wydaje mi się żeby miała wielki wpływ na pracę mechanizmu. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #465 Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Wszyscy się tak chwalą prezentami... to ja pochwalę się, że nie dostałem nic. Wiadomo czorty i niegrzeczni chłopcy nic nie dostają... Sam musiałem sobie zrobić przyjemność ... i do tego naprawiać to i owo... Eppner 2326 w czasie testów ... Edytowane 27 Grudnia 2020 przez LESKOS 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #466 Napisano 27 Grudnia 2020 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #467 Napisano 27 Grudnia 2020 NO W KONCU 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #468 Napisano 28 Grudnia 2020 No w końcu to mu znalazłem miejsce na ścianie ... 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #469 Napisano 28 Grudnia 2020 Przemiło się ogląda tą "gromadkę". No koniec roku z fajerwerkami !!!. Szczere gratulacje. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #470 Napisano 28 Grudnia 2020 Fajnie ..... chyba muszę sam sobie jakiś prezent sprawić .... no właśnie coś takiego , że AH 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #471 Napisano 7 Stycznia 2021 Dzisiaj Teleexpress podał, że w Srebrnej Górze odnaleziono grób Eppnera... I coś mi tu nie pasuje. W tym temacie na początku grudnia Kol. Kiniol pisał, że wiadomo gdzie jest pochowany. Janekp pisał, że na cmentarzu nie znalazł grobu. W 2018 roku - uczestnicy Warsztatów w Srebrnej Górze, byli na grobie Eppnera. W Teleexpressie pokazano nagrobek, ale bez tablicy. Czy dobrze rozumiem, że po kradzieży miedzianej tablicy ok. 20 lat temu, nie było dokładnie wiadomo gdzie jest pochowany... Może ktoś to wyjaśni. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #472 Napisano 7 Stycznia 2021 Byłem uczestnikiem tych warsztatów... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #473 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) W 2006 Niemieckie małżeństwo Felkel ( juz nie zyja zmarli w 2013 roku) opisało i zewidencjonowało nagrobki na cmentarzu w tym Eppnera ,jeszcze byl cały.Do 2018 tego faktu nie skojarzylismy .Tablica zginela miedzy 2006 a 2018. W 2018 okolo 13 Maja nawiazalem kontakt z wysiedlencami-spadkobiercami prac panstwa Felkel w Niemczech i w tym samym tygodniu byłem tam i porobiłem zdjecia na zarosnietym cmentarzu ,zamiesciłem pod stołem szkic sytuacyjny,nie znalazlem sladu grobu-zabrakło czasu ,Adam znalazł to pozniej chyba w tym sam roku. W miedzyczasie miejscowi oczyscili cmentarz z krzaków.Najwiecej wie Adam M. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez janekp Treśc 5 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #474 Napisano 7 Stycznia 2021 Adam, trzyma rękę na pulsie https://wroclaw.tvp.pl/51659095/odnaleziono-grob-edwarda-eppnera--czarodzieja-od-zegarow-sprzed-150-lat 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #475 Napisano 7 Stycznia 2021 Właśnie chciałem zamieścić ten filmik. To właśnie z niego wiem o ukradzionej tablicy. Nadal nie rozumiem, dlaczego teraz podaje się informację o odnalezieniu grobu, jak pewna grupa ludzi wiedziała wcześniej gdzie on się znajduje. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach