Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety to niemożliwe - węglik wolframu jest znacznie znacznie twardszy. Z wiki:

I porównanie w skali Vickersa ze strony SeiyaJapan

Gdyby Seiko w średniej półce stosowało węglik wolframu, to w ogóle nie zastanawiałbym się nad kwestią odświeżania takiej koperty, ale to jest materiał rzadko stosowany, zarezerwowany dla dużo droższych zegarków. Oferty Rado nie znam, ale Cirizen miał jakiś czas temu limitowany Eco-Drive One z bezelem z węglika wolframu - cena $6k :P

Eeeee, głowy by nie zawracali taka różnicą. Tak jak te ich szkło mineralne, łatwo zarysować, trudno później wypolerować :)

Tez, nie wiem czy aktualnie Rado stosuje węglik wolframu do produkcji kopert. Robili to kiedyś, ale nie mam pojęcia czy ceny tych zegarków z tego powodu byly wówczas dużo droższe.

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to nie bezel uczynił tą cenę Citizena... A wolfram to nie jest drogocenny kruszec i jak ktoś chce to znajdzie zegarki za około 3000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym nosił. Piękny jest :wub:

Przecież to nie bezel uczynił tą cenę Citizena... A wolfram to nie jest drogocenny kruszec i jak ktoś chce to znajdzie zegarki za około 3000zł

Tutaj raczej nie koszt materiału wpływa na cenę tylko trudność obróbki. I szczerze chętnie zobaczyłbym zegarek z węglikiem wolframu za około 3000, bo do tej pory w tej półce cenowej spotykałem tylko węglik tytanu np. w Oceanusach Casio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czy macie pozytywne/negatywne doświadczenia z serwisem Seiko na Belgradzkiej w Warszawie? Pan Rosiak na Ząbkowskiej niestety na zwolnieniu do września.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się. Nawet bardzo.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lupkę można spróbować usunąć :)

Fajny. Tam 6R15 siedzi?

Edytowane przez noktoto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzoza2, gratuluje, nie mow zonie ale chyba jest ladniejszy od pomaranczowego :)

Ja niestety nie rozumiem fenomenu Monstera. Tak brzydki, ze az ladny, albo odwrotnie :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos weglika wolframu.

Wyprodukowali 20 lat temu 300 sztuk Grand Seiko SBGT009 z 9F83.

Obróbka tych kopert musiała być kłopotliwa - tak bardzo że do tej pory nie robią innych modeli :)

Kilka zdjęć:

https://timepeaks.com/en/item/ug396/#

82f96e81c0a2f7974cbeb6b7c6a42649.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie Też nie rozumiałem fenomenu Monstera dopóki żona sobie nie kupiła pomarańczy. No i wyszło że miłość jest jak sraczka która przychodzi znienacka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żółw na wypadzie do gaju oliwnego - jakoś sobie poradził w tym otoczeniu ;

post-48855-0-03366900-1534278646_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Zdjęcie jak zwykle klasa :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos weglika wolframu.

Wyprodukowali 20 lat temu 300 sztuk Grand Seiko SBGT009 z 9F83.

Obróbka tych kopert musiała być kłopotliwa - tak bardzo że do tej pory nie robią innych modeli :)

Kilka zdjęć:https://timepeaks.com/en/item/ug396/#82f96e81c0a2f7974cbeb6b7c6a42649.jpg

Chyba sobie poszukam ;) będzie NOS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety nie rozumiem fenomenu Monstera. Tak brzydki, ze az ladny, albo odwrotnie :)

Tak brzydki, że aż ładny mniej lub bardziej odnosi się do wszystkich diverów Seiko, a Monster dodatkowo jest zupełnie inny niż wszystkie pozostałe.

Swoją drogą co oni ich tak mało na rynek rzucają? Zawsze, kiedy jakiś mi wpadnie w oko, to się okazuje, że już nieprodukowany i praktycznie nie do kupienia. To raz, a dwa czy oni wszystkim nurkom będą teraz ten X wpychać na tarczę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak brzydki, że aż ładny mniej lub bardziej odnosi się do wszystkich diverów Seiko, a Monster dodatkowo jest zupełnie inny niż wszystkie pozostałe.

Swoją drogą co oni ich tak mało na rynek rzucają? Zawsze, kiedy jakiś mi wpadnie w oko, to się okazuje, że już nieprodukowany i praktycznie nie do kupienia. To raz, a dwa czy oni wszystkim nurkom będą teraz ten X wpychać na tarczę?

Otóż to, Monster jest bardzo inny i dlatego oryginalny.

Dla jednych jest tollwatchem, ale są i tacy, co uważają go za zegarek biżuteryjny.

Co do X, to takie czasy. Prospex będzie zapewne na wszystkich nurkach, które spełniają warunki w specyfikacji.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prospex będzie zapewne na wszystkich nurkach, które spełniają warunki w specyfikacji.

I to wszystko w temacie. Albo sie z tym ktoś pogodzi albo nie kupi bo ''X''. Ja osobiście naprawdę nie widzę w tym X-ie nic nadzwyczaj złego. Takie trochę narzekanie, żeby narzekać. ;)

Wolałbym nawet jeszcze drugiego Xa gdyby to gwarantowało prawidłowe spasowanie indeksów i dogonili by pod tym względem Chińczyka składającego zegarki w garażu.

Edytowane przez Parówkowy skrytożerca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Mnie "X" w moim Sumo również nie przeszkadza :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

No to grubo, u mnie na razie tylko "X" x1 ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi