Gość Noodles #24126 Napisano 26 Stycznia 2022 5 minut temu, Jxxer napisał(-a): Mój zrobił wczoraj +32s, ale też mam wrażenie że raz robi po 30 a raz po 45 To poza specyfikacją tego werku. Powinien być -15/+25 sek/doba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
furraan 386 #24127 Napisano 27 Stycznia 2022 14 godzin temu, marcin s napisał(-a): Starlight SRCPC01 Dziękuję. Dość nietypowo jak na Seiko, ale przez ten kolor tarczy dość szlachetnie prezentuje się ta referencja 🙂 (uprzedzam - opinia wynika tylko z faktu obejrzenia filmu na YT i może się zmienić 😋 ). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin s 137 #24128 Napisano 27 Stycznia 2022 na żywo w świetle tarcza robi wrażenie mieni się w wielu odcieniach zawsze marzyłem aby mieć oba, ale ciemny szybko się wyprzedał a z drugiej ręki ceny szybko szybowały ostatnio pojawił się w dobrej cenie i żal było nie kupić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 27178 #24129 Napisano 27 Stycznia 2022 Prawie jak Grand Seiko 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin s 137 #24130 Napisano 28 Stycznia 2022 lubię te moje nudne zabawki 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9553 #24131 Napisano 28 Stycznia 2022 Nigdy jeszcze nie miałem Presage, muszę kiedyś spróbować. tymczasem: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 27178 #24132 Napisano 29 Stycznia 2022 Czytali już?https://ch24.pl/king-seiko-nowa-kolekcja-i-5-wariantow-kolorystycznych-dostepnosc-cena/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #24133 Napisano 30 Stycznia 2022 Seiko jest aktualnie w mniejszości w mojej szkatułce, ale tego zawodnika bardzo lubię. 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 56175 #24134 Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Film o modowaniu, a nawet budowaniu, SEIKO: Edytowane 30 Stycznia 2022 przez petruss 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 27736 #24135 Napisano 31 Stycznia 2022 Pudełeczko Seiko 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 9833 #24136 Napisano 1 Lutego 2022 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8111 #24137 Napisano 1 Lutego 2022 Frozen Margarita & Tequila Sunset 🙂 https://www.skywatches.com.sg/reviews/brands/seiko-watches/seiko-presage-watches/presage-automatic/seiko-presage/srpe47j1.htm https://www.skywatches.com.sg/reviews/brands/seiko-watches/seiko-presage-watches/presage-automatic/seiko-presage/srpe49j1.htm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek3545 936 #24138 Napisano 3 Lutego 2022 Witam, może koledzy z Seikowego forum coś poradzą w temacie: Błąkając się po forum KMZ trafiłem na recenzję Seiko SARY147 aka SRPD97J: Japoński ogród zen... Zrobiła na mnie takie wrażenie, że postanowiłem poczytać więcej o tym modelu i (być może) kupić. No i tu pojawił się problem, jedyne miejsce gdzie znalazłem nowe egzemplarze (używanego nie rozważałem) to chrono24 (pomijam Japonię), a tam okazało się, że wszystko (3 szt.) jest zarezerwowane. Czy ktoś zna inne miejsce w UE gdzie można obecnie kupić nówkę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 43371 #24139 Napisano 3 Lutego 2022 Kolejny potwór dołącza do stada ;] 10 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemodp 221 #24140 Napisano 3 Lutego 2022 Panowie mam możliwość kupienia dwóch Seiko w dobrej cenie Seiko 62 mas SPB143J1 i SPB153J1 czyli zielony Wilard oba jak nòwki dwa mi nie potrzebne byłby ktoś zainteresowany tym pierwszym cena będzie bardzo dobra. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 3875 #24141 Napisano 3 Lutego 2022 W dniu 31.01.2022 o 11:08, Miszkolc napisał(-a): Pudełeczko Seiko Ładna kolekcja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #24142 Napisano 3 Lutego 2022 Przeglądam stare zdjęcia i stwierdziłem, że ze wszystkich zegarków jakie kiedykolwiek miałem, do tego wróciłbym chyba najchętniej. 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4072 #24143 Napisano 3 Lutego 2022 I nie dziwota, bo to fajny zegar jest 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #24144 Napisano 3 Lutego 2022 36 minut temu, oprzemyslaw napisał(-a): I nie dziwota, bo to fajny zegar jest Moim osobistym zdaniem najładniejszy sarb ... kiedyś szukałem, walczyłem, korumpowałe ;), ale nie było mi dane posiadać ... teraz ceny już sięgnęły zenitu, tak że zostanie niedogonionym zajączkiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osgiliath 148 #24145 Napisano 3 Lutego 2022 Dobry wieczór wszystkim miłośnikom Seiko. Skromnie przywitam się nowym nabytkiem, który może nie ma najlepszego i drogiego mechanizmu ale za to wyglądem wynagradza wszystko. Polowałem na ten zegarek długo, bo nowych praktycznie niet a znaleźć dobrą używkę niełatwo, ale finalnie udało się. Z ręki nie schodzi, bo cieszy oko niezależnie od tego, jakie światło na niego pada. 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Triptical 7668 #24146 Napisano 3 Lutego 2022 8 godzin temu, lysolek007 napisał(-a): Kolejny potwór dołącza do stada ;] Gratulacje za zdobycie najładniejszego ze wszystkich potworów. Niech sie nosi. 1 Time matters Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rydzo 27 #24147 Napisano 3 Lutego 2022 Cześć, tutaj posiadacz SDGM001 oraz SPB083J1. SPB gubi mi 15-18s na dobę. Czyli trochę za dużo. SDGMa dawno nie nosiłem ale też miał podobne odchyłki. Do tego dziecko mi zrzuciło go z biurka czyli jakiś 1 metr. Na razie nie sprawdzałem ale mam obawy, że może jeszcze bardziej zacząć odjeżdżać od normy. Macie jakiegoś polecanego zegarmistrza w Warszawie? I okolice. W sumie chodzi mi głównie o regulację. Ale może i serwis. SDGM u mnie od 2lat z kawałkiem a kupiony jako nowy. SPB to kilka mcy ale druga ręka i w sumie niewiele używany u 1. właściciela. Pytam bo już dużo historii się naczytałem jak zegarmistrz nie ogarnia 6R15 i sądzi, że to to samo co w Seiko 5 Dzięki! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #24148 Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) 8 godzin temu, rydzo napisał(-a): Cześć, tutaj posiadacz SDGM001 oraz SPB083J1. SPB gubi mi 15-18s na dobę. Czyli trochę za dużo. SDGMa dawno nie nosiłem ale też miał podobne odchyłki. Do tego dziecko mi zrzuciło go z biurka czyli jakiś 1 metr. Na razie nie sprawdzałem ale mam obawy, że może jeszcze bardziej zacząć odjeżdżać od normy. Macie jakiegoś polecanego zegarmistrza w Warszawie? I okolice. W sumie chodzi mi głównie o regulację. Ale może i serwis. SDGM u mnie od 2lat z kawałkiem a kupiony jako nowy. SPB to kilka mcy ale druga ręka i w sumie niewiele używany u 1. właściciela. Pytam bo już dużo historii się naczytałem jak zegarmistrz nie ogarnia 6R15 i sądzi, że to to samo co w Seiko 5 Dzięki! Jesteś pewien, że nosisz je wystarczająco aby się nakręciły? Japońce lubią być dokręcone. Na łapę na 10h jednego i drugiego bydlaka, wio na spacer/machaj łapą ile wlezie i dopiero pomierz odchyłki. A co do majstrów - werki 7s26 i 6r16 to jedna rodzina... Edytowane 4 Lutego 2022 przez Noodles 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rydzo 27 #24149 Napisano 4 Lutego 2022 2 godziny temu, Noodles napisał(-a): Jesteś pewien, że nosisz je wystarczająco aby się nakręciły? Japońce lubią być dokręcone. Na łapę na 10h jednego i drugiego bydlaka, wio na spacer/machaj łapą ile wlezie i dopiero pomierz odchyłki. A co do majstrów - werki 7s26 i 6r16 to jedna rodzina... Teraz sobie sprawdzam appką Watch Accuracy Meter i SPB083 robi -18/-23 w zależności od położenia. I to się zgadza od tego jak przez ostatnie tygodnie porównuję z zegarem atomowym, średnio 20s gubi na dzień. Co do noszenia. Ja SPB nie zdejmuję nawet na noc, kupiłem go właśnie dla lumy bo czasem w nocy wybudzenie przez dziecko. Więc nakręcony to jest. Niby praca biurowa, z domu ale ja go nie zdejmuję tygodniami więc tu problemu nie powinno być. Teraz sprawdzam SDGM001 i robi kilka sekund do przodu. I właśnie tutaj słabe nakręcenie mogło być problemem bo w appce go sprawdzałem i robił +100s ale pewnie po długim postoju potrzebował dużo czasu na nakręcenie. A zatem chyba nie ma problemu po tym upadku. W ogóle SDGM przez pierwszy rok chodził u mnie na max sekundę odchyłu. W 2 tygodnie potrafił mieć łączną odchyłkę kilka sekund. Ale potem się coś rozregulował i już robił kilkanaście sekund dziennie. Zobaczymy jak teraz bo 3-4mce leżał w szufladzie. Nie mam rotomatu i raczej mieć nie będę bo póki co 2 automaty. W ogóle przy 6r15 zauważacie różne odchyłki przy różnym odłożeniu? Mam wrażenie, że tarczą do dołu robi mniej odchyłki. Mierzone appka w tel i kiedyś w ogóle pomiar na dłuższym okresie. Po tak długiej przerwie i noszeniu divera teraz SDGM001 wydaje się taki lekki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #24150 Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, rydzo napisał(-a): Teraz sobie sprawdzam appką Watch Accuracy Meter i SPB083 robi -18/-23 w zależności od położenia. I to się zgadza od tego jak przez ostatnie tygodnie porównuję z zegarem atomowym, średnio 20s gubi na dzień. Co do noszenia. Ja SPB nie zdejmuję nawet na noc, kupiłem go właśnie dla lumy bo czasem w nocy wybudzenie przez dziecko. Więc nakręcony to jest. Niby praca biurowa, z domu ale ja go nie zdejmuję tygodniami więc tu problemu nie powinno być. Teraz sprawdzam SDGM001 i robi kilka sekund do przodu. I właśnie tutaj słabe nakręcenie mogło być problemem bo w appce go sprawdzałem i robił +100s ale pewnie po długim postoju potrzebował dużo czasu na nakręcenie. A zatem chyba nie ma problemu po tym upadku. W ogóle SDGM przez pierwszy rok chodził u mnie na max sekundę odchyłu. W 2 tygodnie potrafił mieć łączną odchyłkę kilka sekund. Ale potem się coś rozregulował i już robił kilkanaście sekund dziennie. Zobaczymy jak teraz bo 3-4mce leżał w szufladzie. Nie mam rotomatu i raczej mieć nie będę bo póki co 2 automaty. W ogóle przy 6r15 zauważacie różne odchyłki przy różnym odłożeniu? Mam wrażenie, że tarczą do dołu robi mniej odchyłki. Mierzone appka w tel i kiedyś w ogóle pomiar na dłuższym okresie. Po tak długiej przerwie i noszeniu divera teraz SDGM001 wydaje się taki lekki. Cztery rzeczy: 1. Praca przy biórku 10h to nie to samo co aktywne noszenie zegarka. Trzeba łapą RUSZAĆ. Nie wiem - poprzesuwaj spinacze zamiast pisać na kompie 2. Apka na telefon nie daje miarodajnych rezultatów. Nakręć na maksa, ponoś cały dzień. Skoryguj czas, znowu nakręć i noś i zmierz po 24h. Voila. 3. 6r15 są znane z tego, że w różnych pozycjach zegarka mogą robić dramatycznie różne odchyłki (z wykraczaniem poza specyfikację włącznie). Dlatego Seiko zaleca aktywnie nosić zegarek, żeby się to zrównało. 4. Jesteś pewny, że automaty są dla Ciebie? Taki ich urok, że chodzą z odchyłką raz tak raz siak (bo temperatura, wilgotność, wstrząsy itp.). Odpuść sobie wnikliwe pomiary. Zmierz raz jak Ci napisałem, jak będzie dobrze to noś zegarek i się nie przejmuj A jak chcesz mieć naprawdę dokładne Seiko to polecam Tunę. Mam, noszę uwielbiam - to jest chyba mój ulubiony czasomierz. Edytowane 4 Lutego 2022 przez Noodles 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach