Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Recommended Posts

20 godzin temu, Czolo napisał(-a):

Zwracam sie po rade
Zegarek niby dziala (wskazowka sekundnika rusza), ale brak koronki. W mojej ocenie tarcza, wskazowki w porzadku. 
Pytanie brzmi - czy warto zaryzykować 1000 pln za zegarek w tym stanie. Po pierwszym entuzjazmie, naszly mnie watpliwosci. Serwis, korona i kwota wyjdzie taka ze blisko 6306 sie robi. 

seiko.jpg

seiko2.jpg

Nie lepiej kupić nowy zegarek i napisać mu swoją historię, niż kupować zegarek z czyjąś historią, doprowadzony do takiego stanu i jeszcze wydawać pieniądze na remont?

21 hours ago, Czolo said:

Zwracam sie po rade
Zegarek niby dziala (wskazowka sekundnika rusza), ale brak koronki. W mojej ocenie tarcza, wskazowki w porzadku. 
Pytanie brzmi - czy warto zaryzykować 1000 pln za zegarek w tym stanie. Po pierwszym entuzjazmie, naszly mnie watpliwosci. Serwis, korona i kwota wyjdzie taka ze blisko 6306 sie robi. 

seiko.jpg

seiko2.jpg

Jaki to rok i miesiąc produkcji? 

Godzinę temu, Londek napisał(-a):

Jaki to rok i miesiąc produkcji? 

1978 styczen

Godzinę temu, nav napisał(-a):

Nie lepiej kupić nowy zegarek i napisać mu swoją historię, niż kupować zegarek z czyjąś historią, doprowadzony do takiego stanu i jeszcze wydawać pieniądze na remont?

Istota kolekcjonowania zegarków jest chęć posiadania historycznych modeli. Mam już wersje 7040, 7290, 729A. Są cudowne i chce mieć uzupełnienie w kolekcji.

Ok, rozumiem twój punkt widzenia, po to też zadałem pytanie. Czyli odpowiadając na twoje pytanie, w twoim przypadku warto.

Teraz takie czasy, że dla większości najlepiej kupić nowy i sprzedać przed serwisem, ew. zużyć i wyrzucić...

1 minutę temu, Burns napisał(-a):

Teraz takie czasy, że dla większości najlepiej kupić nowy i sprzedać przed serwisem, ew. zużyć i wyrzucić...

Nie o to mi chodziło. Mamy różne powody, jeśli chodzi o nasze wybory i preferencje zegarkowe.

Edited by nav

17 minut temu, Burns napisał(-a):

Kiedyś filozofia Seiko była inna. Mam modele z lat 60-70 które przy odrobinie zadbania są niemal niezniszczalne. Szczególnie ich pierwsze kwarce - nie dość że serwisowalne, to trwałe. Sporo radości sprawia mi przywracanie im życia. Jedyny problem to popularność niektórych modeli i idącą za tym drastycznie rosnąca cena. 

2 hours ago, Czolo said:

1978 styczen

Dzięki. 
Trochę trzeba w niego włożyć, ale jakoś najgorzej chyba nie jest, choć tani nie jest. 

51 minutes ago, Czolo said:

Fajny ten LCDek

Zgadzam się… to już drugi (nie pytaj dlaczego 😂).  Mam też ori pasek i pudło, 34mm x 41mm no i ucha na 22mm robią go naprawdę fajną kostką, w szczególności jak na rocznik 82’

IMG_1478.jpeg

I do tego nówka sztuka :)

Mniam ;)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Które idą na bazarek? :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

22 minuty temu, Sol napisał(-a):

Które idą na bazarek? :)

Lepiej nie, bo bedzie potrzebna licytacja (przynajmniej o dwa)

Panowie mam takie 4 nówki ogniwa od bransolety Seiko SPB097. Ogólnie wiadomo że sa też kompatybilne z bransoletami do bransolet do starszych biedamasów jak i do mm200 starszych i tych nowszych. Może ktoś reflektuje? Nawet przechodziła mi myśl żeby sobie kupić jakąś spb105 albo inna ale ceny używanych są wyższe niż kiedy kupowałem nowe. Screenshot_20231102-123333.thumb.png.a9364ee2e8261c40f178e84a0fb03b2e.png

Screenshot_20231102-123320.png