tbn 4906 #28126 Napisano 12 Lipca W dniu 11.07.2025 o 12:44, Funky_Koval napisał(-a): Niestety masowa produkcja i kijowa kontrola jakości. Nowy samuraj. Bezel chodziciężko jak stary po wywiadowce Masowa produkcja sama w sobie nie jest usprawiedliwieniem. Szwajcarzy też tłuką duże ilości , np. Tissot chyba ponad 2 miliony rocznie. Ba, Rolex to masówka w z milionem zegarków. Ogólnie jakość Seiko moim zdaniem się poprawia, w sensie wykonania kopert , tarcz, bransolet, ale mechanizmy to dramat. Nawet SLA za 3000-4000 tysiące dolarów nie ma gwarancji dokładności na poziomie cosc. Co jest osiągalne dla tańszych zegarków ze Szwajcarii. Dla mnie to dealbreaker w tym segmencie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7866 #28127 Napisano 12 Lipca Na chwile obecna w segmentach value i mid range przegrywaja ze wszystkim ze Szwajcarii (ETA / Sellita / STP / Soprod, etc.). Ba, przegrywaja nawet z Citizenem (Miyota serii 9xxx). Ceny maja jak Szwajcaria, jakosc zdecydowanie nie, mechanizmy absolutnie nie. 6R15 mial fatalny izochronizm, co zrobilo Seiko? Wydluzylo rezerwe chodu ... co tylko pogorszylo problem. Ja nie ogarniam. No i nic nie wk* mnie tak jak nielimitowana ilosc limitek, ktos jeszcze nad tym panuje? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #28128 Napisano 12 Lipca Dlatego jak ktoś chce kupić Seiko to powinien myśleć nad Orientem albo OS. No sorry ale mechanizm F6 w bambino za 900 PLN ma te same widełki dokładności co 6R a chodzi zdecydowanie lepiej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18512 #28129 Napisano 12 Lipca No dobrze to jeszcze trzeba wspomnieć o zlym spasowaniu zegarków Seiko. Niestety obecnie to gwarancja babola kwestia tylko co będzie nie tak. A to mnie skutecznie zniechęca do zakupów. 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 7348 #28130 Napisano 12 Lipca Prezesi Seiko czytający te wasze biadolenia... Seiko robi naprawdę fajnego zegarki. Jakbym mógł to bym kupił ze 7 różnych modeli... I miałbym w nosie większość z tych waszych zarzutów 😉 Jak komuś przeszkadza to czy tamto to ok. Można o tym napisać, od tego jest to forum, ale te wasze bóle d*py w co trzecich postach to już jednak nudne są 🙂 2 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7866 #28131 Napisano 12 Lipca Nudna to jest slepo-fanatyczna obrona fanbojow Seiko, ktorzy by kupili kazda kupe w pudelku z logo firmy I tak - forum jest od dyskusji i wyrazania opinii, tobie nie podoba sie nasza wiec postanowiles sprowadzic dyskusje do poziomu bolu d*py... Szkoda, bo ja ten poziom chetnie zostawilbym grupom Facebookowym. Kup i 10 zegarkow Seiko i nos cieszac sie, ze frajerow d*py bola. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 7348 #28132 Napisano 12 Lipca 57 minut temu, cordi7 napisał(-a): Nudna to jest slepo-fanatyczna obrona fanbojow Seiko, ktorzy by kupili kazda kupe w pudelku z logo firmy Ciężko powiedzieć. Na tym forum chyba nie ma nikogo takiego. Przynajmniej ja nie zauważyłem. Większość użytkowników jednak mocno racjonalna. Chyba że modele z ostatnich kilunastu, kilkudziesięciu, kilkuset stron nazywasz kupą. To już jest Twoja opinia 😉 Godzinę temu, cordi7 napisał(-a): I tak - forum jest od dyskusji i wyrazania opinii, tobie nie podoba sie nasza wiec postanowiles sprowadzic dyskusje do poziomu bolu d*py... Szkoda, bo ja ten poziom chetnie zostawilbym grupom Facebookowym. Ale naprawdę tak to wygląda. I właśnie to jest już powoli nudne że w k a ż d y m wpisie o Seiko co poniektórzy muszą powtarzać to samo 🥱 0 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tbn 4906 #28133 Napisano 12 Lipca 2 godziny temu, evilym napisał(-a): Prezesi Seiko czytający te wasze biadolenia... Seiko robi naprawdę fajnego zegarki. Jakbym mógł to bym kupił ze 7 różnych modeli... I miałbym w nosie większość z tych waszych zarzutów 😉 Jak komuś przeszkadza to czy tamto to ok. Można o tym napisać, od tego jest to forum, ale te wasze bóle d*py w co trzecich postach to już jednak nudne są 🙂 Nikt nie pisze , że nie fajne. W sumie nie licząc Omegi, żadna inna marka nie budzi we mnie tyle sympatii. Ale nie mogę przełknąć , że pod względem mechanizmów olewają klientów. Może jakiś kolega mi sprzeda sje093 to mi się poprawi. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba1991 3643 #28134 Napisano 13 Lipca Nie mogę się doczekać aż wejdzie do sprzedaży, ciekawe ile realnie będzie kosztował https://monochrome-watches.com/1960s-inspired-seiko-5-sports-srpl91-and-srpl93-review-price/ 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin s 137 #28135 Napisano 13 Lipca myślę że w sklepach na początek 2000-2200 zł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 8818 #28136 Napisano 13 Lipca 26 minut temu, marcin s napisał(-a): myślę że w sklepach na początek 2000-2200 zł Też tak myślę, z czasem pewnie do okolic 1,8k PLN. Ładny zegarek. Godzinę temu, kuba1991 napisał(-a): Nie mogę się doczekać aż wejdzie do sprzedaży, ciekawe ile realnie będzie kosztował https://monochrome-watches.com/1960s-inspired-seiko-5-sports-srpl91-and-srpl93-review-price/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kapitanik 2265 #28137 Napisano 13 Lipca 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12781 #28138 Napisano 13 Lipca Nikt nie pisze , że nie fajne. W sumie nie licząc Omegi, żadna inna marka nie budzi we mnie tyle sympatii. Ale nie mogę przełknąć , że pod względem mechanizmów olewają klientów. Może jakiś kolega mi sprzeda sje093 to mi się poprawi. Mam tak samo. Właśnie przez mechanizm z przewidywalnością chodu na poziomie radzieckiej myśli zegarmistrzowskiej, skierowanej do proletariatu, z pudełka wypadł SPB143 (mimo, że uwielbiam dizajn tego zegarka) i z tego samego powodu nie wpadnie SPB453. W skrócie: werki są do d*py i odstają znacznie od tej półki. Natomiast jeśli chodzi o ogólną jakość wykonania (wykończenie stali, spasowanie i wykończenie wskazówek, nałożenie indeksów), to jak dla mnie nie bardzo jest się do czego przyczepić. Albo inaczej - nie widzę istotnej różnicy vs konkurencja. Wiem, że są tacy, co mocno narzekają na dopasowanie bransolet, ale jak dla mnie nie jest to problem, endlinki nie latają, nie trzeszczą. Wg mnie to po prostu sposób surowego wykończenia. A montując bransę nie muszę się wykazywać aptekarską dokładnością. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 43257 #28139 Napisano 13 Lipca ;] 11 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adventure 599 #28140 Napisano 13 Lipca 4 godziny temu, rafi napisał(-a): Mam tak samo. Właśnie przez mechanizm z przewidywalnością chodu na poziomie radzieckiej myśli zegarmistrzowskiej, skierowanej do proletariatu.... Nie no, na te ruskie, które mam, to nie mogę narzekać. Czasem za szybko, ale stabilnie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tbn 4906 #28141 Napisano 13 Lipca 8 godzin temu, kuba1991 napisał(-a): Nie mogę się doczekać aż wejdzie do sprzedaży, ciekawe ile realnie będzie kosztował https://monochrome-watches.com/1960s-inspired-seiko-5-sports-srpl91-and-srpl93-review-price/ Jest już w sprzedaży w Europie i chyba idzie jak ciepłe bułki. Dawno szukałem jakiegoś beatera i ten wygląda rewelacyjnie. Zamówiłem dzisiaj z chrono w Japonii srebrnego, w EU znalazłem sztukę w Holandii w sumie cena ta sama co import z VAT. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 68729 #28142 Napisano 14 Lipca 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 7348 #28143 Napisano 14 Lipca W dniu 12.07.2025 o 19:56, tbn napisał(-a): Nikt nie pisze , że nie fajne. W sumie nie licząc Omegi, żadna inna marka nie budzi we mnie tyle sympatii. Ale nie mogę przełknąć , że pod względem mechanizmów olewają klientów. Może jakiś kolega mi sprzeda sje093 to mi się poprawi. 21 godzin temu, rafi napisał(-a): Mam tak samo. Właśnie przez mechanizm z przewidywalnością chodu na poziomie radzieckiej myśli zegarmistrzowskiej, skierowanej do proletariatu, z pudełka wypadł SPB143 (mimo, że uwielbiam dizajn tego zegarka) i z tego samego powodu nie wpadnie SPB453. W skrócie: werki są do d*py i odstają znacznie od tej półki. Natomiast jeśli chodzi o ogólną jakość wykonania (wykończenie stali, spasowanie i wykończenie wskazówek, nałożenie indeksów), to jak dla mnie nie bardzo jest się do czego przyczepić. Albo inaczej - nie widzę istotnej różnicy vs konkurencja. Wiem, że są tacy, co mocno narzekają na dopasowanie bransolet, ale jak dla mnie nie jest to problem, endlinki nie latają, nie trzeszczą. Wg mnie to po prostu sposób surowego wykończenia. A montując bransę nie muszę się wykazywać aptekarską dokładnością. Jasne, dla niektórych może to być deal breaker. Z ciekawości wczoraj rano ustawiłem sobie mojego SPB143. Po całodniowym noszeniu dzisiaj miał +1 sek. Oczywiście nie jest to reguła i pewnie jak poleży dzisiaj cały dzień to już się sprawa zmieni. Natomiast jakoś bym nie płakał gdyby zrobił i +20. Wiedziałem co kupuje 🙂 Foto z wczoraj 5 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18512 #28144 Napisano 14 Lipca 9 minut temu, evilym napisał(-a): Jasne, dla niektórych może to być deal breaker. Z ciekawości wczoraj rano ustawiłem sobie mojego SPB143. Po całodniowym noszeniu dzisiaj miał +1 sek. Oczywiście nie jest to reguła i pewnie jak poleży dzisiaj cały dzień to już się sprawa zmieni. Natomiast jakoś bym nie płakał gdyby zrobił i +20. Wiedziałem co kupuje 🙂 Foto z wczoraj Siur, pewnie. Ale wydając 8, 10 tysięcy na zegarek (mowię o aktualnych cenach) chiałoby się jednak aby na tej 70h rezerwie zegarek w miarę trzymał kilka sekund a nie +20 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7866 #28145 Napisano 14 Lipca (edytowane) Wydaja sie robic postep - ponizej porownanie 6R35 z 6R55, wyraznie ten ostatni oferuje lepsza stabilnosc pozycyjna. Pierwsza kolumna to tarcza do gory, druga to koronka w dol, trzecia to godzina 12 w dol: Z tego, co kojarze dla wszystkich mechanizmow serii 6Rxx (6R15, 6R35, 6R55) Seiko deklaruje od - 15 do + 25 sekund na dobe w zakresie temperatur od 5 do 35 stopni C. Kiepska wiadomoscia dla klientow jest to, ze 6R55 wkladaja do klasy sredniej wyzszej - np. nowe King Seiko maja ten mechanizm, wszystko ponizej jedzie na 6R35. Sellita dla SW200-1 deklaruje juz w wersji elabore srednio +/- 7 sekund na dobe przy maksymalnej odchylce pozycyjnej 20 sekund na dobe: Zeby byc fair to Miyota dla serii 9xxx podaje odchylki na poziomie od -10 do +30 sekund na dobe, generalnie rownie szerokie widelki jak Seiko Natomiast przewaga Miyoty jest realna stabilnosc pracy - mam zegarki na tym werku i wszystkie chodza stabilnie, z duzo lepszym izochronizmem niz nieszczesne Seiko 6R15 (nowszych wersji nie posiadam). Edytowane 14 Lipca przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
voco 0 #28146 Napisano 14 Lipca Cześć, mam prośbę o poradę. Padł mi mechanizm v172, który nie jest już dostępny. Czy jest jakiś inny z tymi samymi funkcjami, żeby go zastąpić (solar, data i alarm)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #28147 Napisano 14 Lipca U mnie 6R35 chodzą bardzo dokładnie. Odchyłki mieszczą się w granicach +/- 3 s na dzień Umiejętnie odkładane na noc robią nawet mniej. Niestety pod tym względem 6R15 oceniam gorzej. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18512 #28148 Napisano 14 Lipca Godzinę temu, voco napisał(-a): Cześć, mam prośbę o poradę. Padł mi mechanizm v172, który nie jest już dostępny. Czy jest jakiś inny z tymi samymi funkcjami, żeby go zastąpić (solar, data i alarm)? https://www.ebay.com/itm/236037923244 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8099 #28149 Napisano 14 Lipca 8 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): https://www.ebay.com/itm/236037923244 Proszę na wstępie o wybaczenie za pasożytnictwo 🙂 Czy są dobre "mety" na 4r, czy raczej lepiej kupować NH 35 jakby co ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 68729 #28150 Napisano 15 Lipca 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach