Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.08.2024 o 14:43, hana00 napisał(-a):

Cześć,

mam pytanie do znawców i miłośników Tissota 🙂 od ponad 1,5 roku jestem szczęśliwą posiadaczką zegarka le locle lady i generalnie jestem z samego mechanizmu jak i wyglądu tarczy bardzo zadowolona. Jednak zastanawia mnie jedna rzecz, otóż mam zegarek dwukolorowy, stal szlachetna +pvd w kolorze różowego złota, i  krótko po zakupie zegarka zaczęłam zauważać na bransolecie że ta część różowo złota zmienia kolor? Oksyduje? Ściera się? Na początku w jedynym miejscu, teraz całą bransoleta juz zmienia kolor. Nie denerwuje mnie to aż tak bo ten wybarwiony kolor jest po prostu bardziej intensywny. Ale zastanawiam się dlaczego tak się dzieje i co to jest? Zegarek z wyższej półki dużo szybciej zaczął się wybarwiać jak zegarki które mam po prostu pozłacane dużo gorsza technika jak pvd a dodam, że jestem z tych co bardzo szanują rzeczy i mając zegarek na ręku uważam na niego. Załączam zdjęcia, może ktoś będzie mi w stanie pomóc w rozwikłaniu zagadki 🤔

IMG_4186.jpeg

IMG_9862.jpeg

Cześć. Faktycznie u mnie w bransoletach PVD nigdy nic się nie przebarwiało (choć moja skóra potrafi wejść w reakcję z metalami szlachetnymi). Najlepiej zapytaj sprzedawcy lub w serwisie Tissota bo być może coś poszło nie tak w procesie nakładania PVD. Czytałam jednak gdzieś że powłoki PVD potrafią wejść w reakcje z materiałem ubrań więc być może nie jest to nic związanego z błędem produkcyjnym. Serwis pewnie też poradzi czym czyścić. PVD pokrywa się często zlewozmywaki więc zobacz miękką jubilerską suchą szmatką najpierw a potem z wodą i delikatnym płynem do naczyń. Ja swoją biżuterię z PVD (też kolor rosegold) czyszczę chusteczkami Connoiseurs Jewellery Wipes (klasyczne czerwonożółte) i nic mi się nie ściera a zaciemnienia schodzą. Przy czym tymi chusteczkami niby można czyścić oksydowane srebro ale to chyba błąd tłumaczenia w internecie bo one pięknie tą oksydę usuwają 🙈 więc chyba mają usuwać skutki utleniania ze srebrnej biżuterii (niechciane skutki) a nie nadają się do czyszczenia oksydowanych przedmiotów. Więc zaczęłabym od zapytania producenta. 

Edytowane przez Malwes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzieli już?

dc6d5300214e120f01bf5673fe6ef3a2.jpg
Carbon, Powermatic z krzemowym włosem, guma. Około tysiaka drożej niż standardowa wersja.
Będą też klasyczne wersje w stali i na stali z nowymi gradientami. Projekt PRX-a żre, więc monetyzują na całego. Ale rozsądnie.

Źródło: https://monochrome-watches.com/tissot-prx-40-powermatic-80-gradient-dials-tissot-prx-40-powermatic-80-forged-carbon-silicon-2024-hands-on-review-specs-price/?utm_campaign=feed&utm_medium=referral&utm_source=later-linkinbio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Malwes napisał(-a):

Cześć. Faktycznie u mnie w bransoletach PVD nigdy nic się nie przebarwiało (choć moja skóra potrafi wejść w reakcję z metalami szlachetnymi). Najlepiej zapytaj sprzedawcy lub w serwisie Tissota bo być może coś poszło nie tak w procesie nakładania PVD. Czytałam jednak gdzieś że powłoki PVD potrafią wejść w reakcje z materiałem ubrań więc być może nie jest to nic związanego z błędem produkcyjnym. Serwis pewnie też poradzi czym czyścić. PVD pokrywa się często zlewozmywaki więc zobacz miękką jubilerską suchą szmatką najpierw a potem z wodą i delikatnym płynem do naczyń. Ja swoją biżuterię z PVD (też kolor rosegold) czyszczę chusteczkami Connoiseurs Jewellery Wipes (klasyczne czerwonożółte) i nic mi się nie ściera a zaciemnienia schodzą. Przy czym tymi chusteczkami niby można czyścić oksydowane srebro ale to chyba błąd tłumaczenia w internecie bo one pięknie tą oksydę usuwają 🙈 więc chyba mają usuwać skutki utleniania ze srebrnej biżuterii (niechciane skutki) a nie nadają się do czyszczenia oksydowanych przedmiotów. Więc zaczęłabym od zapytania producenta. 

Oddałam zegarek do serwisu i tutaj muszę powiedzieć że jestem zadowolona z obsługi, bez problemu wymienili mi całą bransoletę i bezel, i zegarek wygląda jak nowy. Co prawda nie byli w stanie stwierdzić od czego wystąpiło przebarwienie, więc mam nadzieję że trafiłam na jakiś felerny egzemplarz i teraz już nic się nie zadzieje. W razie czego gwarancja na wymienione części jest 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hana00 napisał(-a):

Oddałam zegarek do serwisu i tutaj muszę powiedzieć że jestem zadowolona z obsługi, bez problemu wymienili mi całą bransoletę i bezel, i zegarek wygląda jak nowy. Co prawda nie byli w stanie stwierdzić od czego wystąpiło przebarwienie, więc mam nadzieję że trafiłam na jakiś felerny egzemplarz i teraz już nic się nie zadzieje. W razie czego gwarancja na wymienione części jest 🙂

To dobrze. Więc wyglada na to że mogło się coś w produkcji wydarzyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.09.2024 o 12:07, rafi napisał(-a):

Widzieli już?

dc6d5300214e120f01bf5673fe6ef3a2.jpg
Carbon,

Owszem, gdzieś już widziałem takie tworzywo, nawet wiele razy. 

W czasach PRL dokładnie tak wyglądał najtańszy plastik, z którego produkowano różne wyroby, od części samochodowych do zabawek.

Plastik z kolei produkowany był z odpadów, w każdym razie takie robił wrażenie.

"Carbon" to zapewne włókno węglowe, inaczej karbonizowane, albo laminat (czy inny materiał kompozytowy) oparty na takich włóknach. Są to materiały wytrzymałe i lekkie, ale nie za bardzo wiem po co z nich robić PRX-y.

Załóżmy, że taki karbonowy PRX spada na betonowy chodnik z balkonu na drugim piętrze. Koperta najprawdopodobniej przetrwa bez szwanku, natomiast werk "Powermatic 80" będzie można, po otwarciu dekla, z tej koperty wysypać.

Polski plastik z lat '80 byłby znacznie lepszy. Brzydszy nie będzie, za to bardziej dostosowany trwałością do mechanizmu, a w dodatku taki PRX kosztowałby wówczas równowartość biletu kolejowego.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rafi PRX świetny, jak tylko będzie dobrze się ta guma układała to go biorę.. szkoda że nie ma PRX 37;)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;] 

IMG_20240908_091534-01.jpeg

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, gdzieś już widziałem takie tworzywo, nawet wiele razy. 
W czasach PRL dokładnie tak wyglądał najtańszy plastik, z którego produkowano różne wyroby, od części samochodowych do zabawek.
Plastik z kolei produkowany był z odpadów, w każdym razie takie robił wrażenie.
"Carbon" to zapewne włókno węglowe, inaczej karbonizowane, albo laminat (czy inny materiał kompozytowy) oparty na takich włóknach. Są to materiały wytrzymałe i lekkie, ale nie za bardzo wiem po co z nich robić PRX-y.
Załóżmy, że taki karbonowy PRX spada na betonowy chodnik z balkonu na drugim piętrze. Koperta najprawdopodobniej przetrwa bez szwanku, natomiast werk "Powermatic 80" będzie można, po otwarciu dekla, z tej koperty wysypać.
Polski plastik z lat '80 byłby znacznie lepszy. Brzydszy nie będzie, za to bardziej dostosowany trwałością do mechanizmu, a w dodatku taki PRX kosztowałby wówczas równowartość biletu kolejowego.

Chat gpt Ci to wygenerował?

[mention=26014]rafi[/mention] PRX świetny, jak tylko będzie dobrze się ta guma układała to go biorę.. szkoda że nie ma PRX 37;)

Jak tak samo, jak zda test nadgarstkowy, to biere.

Co do 37-ki, to też się zgadzam. Wziąłem żonie 35 - dla niej spoko, spory sportowy zegar. Dla mnie jednak ciut przy mały. A ta 40-ka… no mógłby być po prostu deko krótszy. Ale i tak go lubię. A w tym nowym projekcie guma nie ma tej męskiej złączki, więc l2l będzie bardzo fajna. Tylko jak piszesz - musi się jeszcze dobrze układać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.09.2024 o 09:54, gszydlowsky napisał(-a):

Nowy Heritage 1948  gdyby ktoś szukał 😉

zegarek znalazł nowego właściciela 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.09.2024 o 09:12, Malwes napisał(-a):

Są, są :) 

IMG_1612.jpeg

Uwielbiam :)

DSC_1621.JPG