Timezone 3 #4251 Napisano 26 Maja 2020 Raczej wątpię w te 2,5 k USD:) Na innej stronie wstępnie wycenili podobny na 500 USD. Sprzedawać nie będę, zostawię na pamiątkę. Jeśli chodzi o produkcję to nie były robione pod celą, tylko w warsztatach więziennych. Potem były sprzedawane. Swoją drogą to chyba jedyny kraj w którym w więzieniu takie rzeczy wykonuje się legalnie, ale co kraj to obyczaj???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4252 Napisano 26 Maja 2020 Nie jestem żadnym znawcą i ten nóż z racji tego kiedy został znaleziony ma większe szanse być gratką kolekcjonerską jak piszecie, ale równie dobrze może być turecką podróbą z tamtych lat, bo nóż w wielu odsłonach sygnowany AK-47 podrabiany jest po dzień dzisiejszy w zatrważającej cenie 30zł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuter 1629 #4253 Napisano 27 Maja 2020 Mi się ostatnio powiększyła kolekcja o kilka busseWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4254 Napisano 29 Maja 2020 (edytowane) Kto mi powie jaki (firma i model) nóż został użyty do odpakowania chińszczaka ? ZT ? RICK HINDERER ? czas filmu 2:05 Edytowane 29 Maja 2020 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4255 Napisano 29 Maja 2020 Powitoł Ta sama parka: 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4256 Napisano 2 Czerwca 2020 Później sam znalazłem w ich filmach, stąd wykropkowałem wpis - i teraz zastanawia mnie jak ten wpis pozostał. Maja bardzo podniecający kształt ostrza i jak na nóż za 120zł robi robotę i zbiera pochlebne opinie - niestety kontrola jakości i szlifu u Chińczyka standardowo - jak trafisz, tak masz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4257 Napisano 2 Czerwca 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22326 #4258 Napisano 2 Czerwca 2020 W dniu 30.05.2020 o 01:37, porcelanowy napisał: Powitoł Ta sama parka: Dzięki, spodobał mi się na tym filmie, trochę poszukałem informacji i ... nabyłem. 6 godzin temu, Burns napisał: Później sam znalazłem w ich filmach, stąd wykropkowałem wpis - i teraz zastanawia mnie jak ten wpis pozostał. Maja bardzo podniecający kształt ostrza i jak na nóż za 120zł robi robotę i zbiera pochlebne opinie - niestety kontrola jakości i szlifu u Chińczyka standardowo - jak trafisz, tak masz W moim egzemplarzu wykonanie wydaje się w porządku. Co prawda rozpakowałem dopiero parę minut temu, ale wstępne obejrzenie dało jak najbardziej pozytywny wynik. Również fabryczna ostrość prezentuje się zupełnie dobrze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4259 Napisano 2 Czerwca 2020 aktualizacja: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22326 #4260 Napisano 3 Czerwca 2020 Pozbyłeś się M21? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67500 #4261 Napisano 3 Czerwca 2020 9 godzin temu, Burns napisał: aktualizacja: Fajne! Same NOS-ki, takie ładne - nieśmigane 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4262 Napisano 3 Czerwca 2020 W dniu 22.05.2020 o 09:54, clusca napisał: Panowie, w temacie noży jestem kompletnym "lajkonikiem". Czy coś takiego jak CJRB jest warte zakupu? Zastanawiam się nad modelem Centros i Briar, ewentualnie Talla. Można z US za całkiem rozsądne pieniądze ściągnąć. Nóż ma służyć po prostu do "bycia w plecaku" w razie "W" Zacytuję sam siebie i ponowię pytanie Wprawdzie już zamówiłem i okaże się co przyjdzie i czy warte wydanej kasy, ale z ciekawości dopytam, miał ktoś styczność z tą marką? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4263 Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) 14 godzin temu, rmak napisał: Pozbyłeś się M21? Wszystko jest na swoim miejscu - jest niesprzedawalny... 13 godzin temu, mario1971 napisał: Fajne! Same NOS-ki, takie ładne - nieśmigane Ta kabura jest i będzie z nożami użytkowymi, na zdjęciu tego nie widać bo stal odbija światło, nic poza testowymi kartkami nie ciął tylko RAT1 i CIVIVI (stąd podpis aktualizacja) bo przyjechał wczoraj, reszta była i jest używana, niektóre ostrzone. 9 godzin temu, clusca napisał: Zacytuję sam siebie i ponowię pytanie Wprawdzie już zamówiłem i okaże się co przyjdzie i czy warte wydanej kasy, ale z ciekawości dopytam, miał ktoś styczność z tą marką? Trzeba zapytać jakie jest obecne zdanie Trumpha co do chińszczyzny, ja mam nadzieję, że zaczniemy od niej odchodzić i od globalizacji, ale długa droga przed nami... Uważam jednak, że na pierwszy nóż i ogólnie na EDC nie ma co przesadzać z ceną bo: - lepszy każdy nóż niż żaden, - folder (nóż składany) to nadal folder i obarczony jest pewnymi konsekwencjami: - np. piasek, tłuszcz, temperatura potrafią ostro dać w kość dla przysłowiowych scyzoryków, po czym trzeba je słabiej lub mocniej czyścić i nie trzeba lecieć do Afganistanu, żeby tego doświadczy... Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4264 Napisano 3 Czerwca 2020 Nie siedzę w klimatach nożowych, nie miałem pojęcia kto od kogo i co zrzyna. Obejrzałem po prostu kilka recek na YT i postanowiłem zamówić. Już wiem, gdzie się nowymi nabytkami nie chwalić Chociaż z drugiej strony CJRB jest chyba robione przez Artisan Cutlery z siedzibą w Kalifornii, więc podobnie jak CRKT, również US. Zdaje sobie sprawę, że takie one hamerykańskie, jak Xiaomi, ale czy CRKT również takie nie są? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4265 Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Skąd braliście RUIKE z czarnymi okładzinami ? 38 minut temu, clusca napisał: Zdaje sobie sprawę, że takie one hamerykańskie, jak Xiaomi, ale czy CRKT również takie nie są? Nie zrozum mnie źle to ta sama bajka co Seiko, Casio, Omega, Nike, Puma, - ręką w kraju macierzystym a dwoma stopami w Chinach, ale wróćmy do noży: to o co pytasz, Chiny i wyższe modele Tajwan, pseudo rodowód inny, nieliczna drożyzna rzeczywiście USA... gdybym miał tak elaborat napisać i porównać M21 do niby identycznego M16 crkt to ten drugi raczej nadaje się do mieszania farby w wiadrze... więc mi się nie chce, bardziej wtopa niż banan na buzi... czarny koń to CODE 4, na tyle, że kupię sobie chyba jeszcze jeden na zaś ten CIVIVI z wczoraj to właściciel niby niemiecka marka WE, gdzie noże startują od 1000zł, ale CIVIVi to też chińszczak, pod skrzydłem Niemców, na pudełku same odnośniki do Insta, twitów, pinów i innych bzdur - jednym słowem zrobią wszystko, żeby człowiek prawdy nie dowiedział się... Podsumowując: Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4266 Napisano 3 Czerwca 2020 Muszę chyba temat przestudiować od początku, bo zielony jestem. Moja przygoda z nożami ogranicza się do kupna noża w sklepie internetowym przy okazji zakupu ostrzałek do noży kuchennych, tylko dlatego, że wyświetlił się pod koszykiem jako okazja dnia za całe 18,70 PLN 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22326 #4267 Napisano 4 Czerwca 2020 9 godzin temu, Burns napisał: Skąd braliście RUIKE z czarnymi okładzinami ? Allegro. I może miałem szczęście (tak jak pisałeś odnośnie chińskiej kontroli jakości), ale po dwóch dniach zabawy nadal jestem zdecydowanie na tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22326 #4268 Napisano 5 Czerwca 2020 I wczoraj jeszcze taki dotarł. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14529 #4269 Napisano 5 Czerwca 2020 Było tego bardzo dużo. Za dużo ????został tylko Tenek i czerwony vicek bo najbardziej podpasowaly. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22326 #4270 Napisano 5 Czerwca 2020 Czyli rozsądek wygrał ze zbieractwem. Scyzoryk (dla mnie to słowo to synonim Victorinoxa) jest znacznie wszechstronniejszy niż folder, ale też w moim przypadku nie niesie ze sobą takiego ładunku emocjonalnego. Dlatego żeby to zrównoważyć mam zarówno kilka Vicków (za dużo) i kilka folderów (z pewnością za dużo) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4271 Napisano 9 Czerwca 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22326 #4272 Napisano 9 Czerwca 2020 A ja zainspirowany zdjęciami @Burnsa też powyciągałem z szuflad kilka sztuk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b_easy 867 #4273 Napisano 11 Czerwca 2020 Tak więc Panowie, zmęczony szlifowaniem noży na chybił / trafił kupiłem szlifierkę na mokro Holzkraft. Powiem tak: po raz pierwszy mogę golić się nożami z Ikea. Dosłownie. Ostrzenie noża ze zniszczoną krawędzią tnącą poniżej 5 minut. 4 x każda ze stron, potem 1 x każda ze stron. Polerka pastą 6000 - 2 x każda ze stron. Dochodzę do wniosku że stal już nie jest tak ważna w nożu jak przyrząd do jego ostrzenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4274 Napisano 11 Czerwca 2020 Gdzie i za ile kupiłeś? Wysłane przy użyciu Tapatalka 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zami 56 #4275 Napisano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Kamienie są miększe od węglików. Na kamieniu nie naostrzysz dobrze stali, która ma dużą zawartość węglików i to daje jej długotrwałą ostrość. Kamień ściera osnowę stali, a twardy węglik zostaje wyrwany. Nóż będzie ostry, ale pozbawiony węglików na krawędzi nie będzie trzymał tak długo ostrości, jak nóż ostrzony na diamentach. Edytowane 11 Czerwca 2020 przez zami literówka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach