Burns 4439 #17926 Napisano 25 Marca 2 godziny temu, mariaczi napisał(-a): Tak z ciekawości tylko zapytam, czemu Amphibian będzie trudny w ostrzeniu? Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Bo to ostrze jest zakrzywione, z brzuchem, curve - zwał jak zwał, ale każdy kamień szerszy od prętów spyderco zacznie je przeprofilowywać. Tak ktoś na to zwracał uwagę w jakiejś recenzji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #17927 Napisano 25 Marca Bo to ostrze jest zakrzywione, z brzuchem, curve - zwał jak zwał, ale każdy kamień szerszy od prętów spyderco zacznie je przeprofilowywać. Tak ktoś na to zwracał uwagę w jakiejś recenzjiNo jak coś mocno szerokiego to może i tak, ale ostrzę recurvę normalnie na systemie worksharp. Ładnke równiutko wychodzi. Nie ma problemu. W amfie jeszcze można tą sztabkę do otwierania kciukiem wykręcić aby imadełko dobrze złapało. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1322 #17928 Napisano 25 Marca Wietrzenie walizy ze szpejem 😉 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62601 #17929 Napisano 25 Marca 4 godziny temu, Ciech napisał(-a): Wietrzenie walizy ze szpejem 😉 Fajny młot Thora 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1322 #17930 Napisano 25 Marca Dziękuję @TomcioMiki Robiąc go wzorowałem się na egzemplarzach z ery Wikingów, które zachowały się do naszych czasów. Umiano już wtedy skuwać ze sobą różne gatunki stali tworząc tzw. stal damasceńską, stad pomysł na jej użycie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62601 #17931 Napisano 25 Marca (edytowane) Godzinę temu, Ciech napisał(-a): Dziękuję @TomcioMiki Robiąc go wzorowałem się na egzemplarzach z ery Wikingów, które zachowały się do naszych czasów. Umiano już wtedy skuwać ze sobą różne gatunki stali tworząc tzw. stal damasceńską, stad pomysł na jej użycie. Mi ogólnie podoba się rękodzieło, mam młot Thora ze srebra, kupiony na wyspie Wolin na Zjeździe Słowian i Wikingów 🤗🤗🤗 Edytowane 25 Marca przez TomcioMiki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Skórka 6123 #17932 Napisano 25 Marca U mnie też coś nowego od Wojtka 🙂 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62601 #17933 Napisano 26 Marca Godzinę temu, Krzysztof Skórka napisał(-a): U mnie też coś nowego od Wojtka 🙂 Wygląda jak jakaś pałka rozgrzeszałka 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1329 #17934 Napisano 26 Marca 5 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): Wygląda jak jakaś pałka rozgrzeszałka 😁😁😁 Albo jakaś mini buteleczka na perfumy. Zawsze pare kropel bym miał przy sobie😃 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62601 #17935 Napisano 26 Marca 23 minuty temu, mirek 1969 napisał(-a): Albo jakaś mini buteleczka na perfumy. Zawsze pare kropel bym miał przy sobie😃 Ja mam coś takiego a tam rączkę zajumali 🤣🤣🤣 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1322 #17936 Napisano 26 Marca (edytowane) 9 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a): U mnie też coś nowego od Wojtka 🙂 Od siebie dodam coś czego nie da się uchwycić żadnym zdjęciem , jedynie być może bezpośredni kontakt z tym przedmiotem. Coś co bardzo trudno w tym przypadku nawet dokładnie określić. To upływ czasu. ... i to jest najbardziej istotna cecha tej zawieszki. Do jej zrobienia została użyta kość mamuta, co czyni ją najstarszą znaną mi zawieszką. Ten mamut żył może 500000 lat temu, może i więcej. Licząc najbardziej jak można zachowawczo - jej wiek to minimum 8-10000 lat, kiedy przyjęto że wyginęła cała populacja mamutów. Edytowane 26 Marca przez Ciech 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4439 #17937 Napisano 26 Marca (edytowane) 3 godziny temu, Ciech napisał(-a): Od siebie dodam coś czego nie da się uchwycić żadnym zdjęciem , jedynie być może bezpośredni kontakt z tym przedmiotem. Coś co bardzo trudno w tym przypadku nawet dokładnie określić. To upływ czasu. ... i to jest najbardziej istotna cecha tej zawieszki. Do jej zrobienia została użyta kość mamuta, co czyni ją najstarszą znaną mi zawieszką. Ten mamut żył może 500000 lat temu, może i więcej. Licząc najbardziej jak można zachowawczo - jej wiek to minimum 8-10000 lat, kiedy przyjęto że wyginęła cała populacja mamutów. No ładnie dajesz w marketing z tymi Mamutami i Wikingami... Tylko moim zdaniem nie ma w tym spójności, jest tylko otoczka i nic więcej... Bo jak traktować współczesnego budżetowca jakim jest Civivi raczej z imitacją damastu, chyba że zmieniłeś w nim klingę i okładziny? Może jak w towarzystwie kła byłaby jakaś stal z grota włóczni równie historiyczna, albo zwmiast stali kamień z epoki kamienia łupanego. Meteor z mamutem to już byłby prawdziwy sztos. Na Mamuta pewnie masz jakieś certyfikaty pochodzenia (ale jak kojarzę chyba nie są obowiązkowe) to i inne elementy takowy certyfikat powinny posiadać. No nie wiem, wymyśl sobie, szyna użyta to budowy pierwszej kolei w USA, albo resor z Forda T10 to takie minimum Edytowane 26 Marca przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 11328 #17938 Napisano 26 Marca Miałem nic nie kupować ale z nożami jak z zegarkami😆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62601 #17939 Napisano 26 Marca 32 minuty temu, Burns napisał(-a): imitacją damastu Raczej to nie jest imitacja damastu. Trochę po oglądałem sobie prac tego Pana 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4439 #17940 Napisano 26 Marca 27 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Raczej to nie jest imitacja damastu. Trochę po oglądałem sobie prac tego Pana 🤗🤗🤗 Poglądałeś przez pomacanie, czy mówisz o przekulaniu wątku z Jego twórczością ? To nawet jak sam wykuł i zmienił klingę to mamy tylko cos takiego jak stal typu damscus, ponieważ: "Obecnie prawdziwa stal damasceńska istnieje wyłącznie w muzeach i prywatnych kolekcjach antyków – ok. 1700 roku wyczerpała się ruda a/lub receptura została zapomniana. Aktualnie nikt nie potrafi wykonać tego, co powstawało w Indiach/Persji kilkaset lat temu." 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1322 #17941 Napisano 26 Marca (edytowane) Nie wiem co się dzieje w głowach ludzi i nawet nie chcę tego dochodzić. Jak po spojrzeniu na zdjęcie umieszczone w internecie, momentalnie mogą na jego podstawie, sugerując się między innymi "budżetowością" przedmiotu wydawać pochopne opinie. Każdy czytający ze zrozumieniem dowiedział się że pisałem o zawieszce dołączonej do noża. ....aaa i jeszcze załączę zdjęcie zawieszki (bez noża) żeby nie było wątpliwości.😉 Edytowane 26 Marca przez Ciech 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #17942 Napisano 26 Marca (edytowane) @Burns Z tego co ja kojarzę, to udało się niedawno powtarzalnie wykonać taką stal gdzieś na wschodzie. Metalurgia ciągle żywa.. A damascen skuwany, to również historycznie znana metoda wykonywania różniastych elementów metalowych (żeby nie ograniczać się do ostrzy). Stricte "stal damasceńska" z samej nazwy prowadzi do Damaszku a tam było przede wszsytkim jedno z większych "centrów handlowych" ówczesnego świata. Równie dobrze "stal damasceńska" z damastu skuwanego (znanego znacznie wcześniej niż stal stopowa z rud wschodnich) mogła być zakupiona w Damaszku a wykonana w starożytnym Rzymie, gdzie technikę skuwania znano dość powszechnie i stosowano masowo na potrzeby wojska. Nie dbano tam jednak o "piękne wzory" tylko o walor jakościowy i techniczną sprawność ostrza. Zatem jest "stal damasceńska" oraz "Stal Damasceńska". Ty pewnie pisałeś o tej, która przecinała wpół rycerzy krzyżowych wraz z koniem ubranych w pełne zbroje płytowe na krucjatach.. Podobna obcinała amerykańskie lufy karabinowe (stosowali Japonczycy w katanach) a również nasi ułani lufy czołgowe obcinali (patrz film "Lotna" ) dobrej jakości szablami ale już chyba nie z damasceńskiej .. Edytowane 26 Marca przez zadra 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1693 #17943 Napisano 26 Marca (edytowane) Lotna to nie jest film dokumentalny...a kogoś tu żarty się trzymają. Edytowane 26 Marca przez goral_ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #17944 Napisano 26 Marca Polubimy się. Nowy Ultratech ZBP Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4439 #17945 Napisano 26 Marca (edytowane) 9 godzin temu, Ciech napisał(-a): co czyni ją najstarszą znaną mi zawieszką. Ten mamut żył może 500000 lat temu, może i więcej. Licząc najbardziej jak można zachowawczo - jej wiek to minimum 8-10000 lat, kiedy przyjęto że wyginęła cała populacja mamutów. Ale to mówisz co się dzieje w twojej głowie? Co to za bełkot. Edukacja z Mamutów czy co ? Zawieszka jest tak stara jak liczyć moment kiedy ją zrobiłeś i nic więcej. Reszta to twoja interpretacja rzeczywistości. Cieszę się, że masz fach w ręku, bardzo zacny i ładny, ale nie musisz sprzedawać się na siłę. Edytowane 26 Marca przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1322 #17946 Napisano 26 Marca Sprubuję Ci to wytłmaczyć na przykładzie sluchowiska radiowego "Wojna światów" wg. H. Wellsa. Część ludzi odebrała treść dosłownie i wybuchła po jego emisji spora panika 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #17947 Napisano 26 Marca (edytowane) Cybernetic 1 godzinę temu, mariaczi napisał(-a): Polubimy się. Nowy Ultratech ZBP Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka I co, faktycznie nie klekocze? Edytowane 26 Marca przez Louis Cypher 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #17948 Napisano 26 Marca 2 godziny temu, goral_ napisał(-a): Lotna to nie jest film dokumentalny...a kogoś tu żarty się trzymają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #17949 Napisano 26 Marca I co, faktycznie nie klekocze?Klinga jak fix. Klekocze tylko suwak bo dalej parciaki robią go na sprężynce. Sztosik nożyk. Sprężyny jak masełko. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4439 #17950 Napisano 26 Marca 19 minut temu, mariaczi napisał(-a): Klinga jak fix. Klekocze tylko suwak bo dalej parciaki robią go na sprężynce. Sztosik nożyk. Sprężyny jak masełko. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka A to nie wiem, ale rękojeść wygląda jak tytan - fajnie. Tam jest jakaś oksyda czy czyste aluminium? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach