loco50 21690 #17976 Napisano 3 Kwietnia 2025 Teraz ER. Mam jakieś mieszane uczucia co do tej marki. Niby fajny mordulec ale wraca bo ma jedną ale dramatycznie ważną wadę konstrukcyjną. I jest to o tyle dziwne, że przy projektowaniu go brał udział jakiś makaroniarski arystokrata - mistrz fechtunku nożem 😁. I tak się zastanawiam jak ten nóż szybko otworzyć i fechtować. Problem leży nie tyle w rozmiarze talerzyka do otwierania a w jego położeniu. Jest za daleko od osi obrotu. Przy normalnym chwycie pełną ręką kciuk intuicyjne idzie w dół rękojeści tam gdzie powinien być talerzyk, kołek, otwór bądź ch... wie co tam innego a tu zonk - ni ma😁. I teraz trzeba robić dziwne manewry żeby wycofać rękę do poziomu talerzyka. No chyba ,że otwieramy trzecim palcem po drugiej stronie ale ja tak nie umiem. No i wyszła włoska grande lipa 😁. Trochę szkoda bo podoba mnie sie 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1636 #17977 Napisano 4 Kwietnia 2025 Teraz ER. Mam jakieś mieszane uczucia co do tej marki. Niby fajny mordulec ale wraca bo ma jedną ale dramatycznie ważną wadę konstrukcyjną. I jest to o tyle dziwne, że przy projektowaniu go brał udział jakiś makaroniarski arystokrata - mistrz fechtunku nożem . I tak się zastanawiam jak ten nóż szybko otworzyć i fechtować. Problem leży nie tyle w rozmiarze talerzyka do otwierania a w jego położeniu. Jest za daleko od osi obrotu. Przy normalnym chwycie pełną ręką kciuk intuicyjne idzie w dół rękojeści tam gdzie powinien być talerzyk, kołek, otwór bądź ch... wie co tam innego a tu zonk - ni ma. I teraz trzeba robić dziwne manewry żeby wycofać rękę do poziomu talerzyka. No chyba ,że otwieramy trzecim palcem po drugiej stronie ale ja tak nie umiem. No i wyszła włoska grande lipa . Trochę szkoda bo podoba mnie sie Extremy są dziwnie wykonane. Zawsze miałem jakiś problem i w końcu odpuściłem sobie. To klinga jak plastelina, to blokada blokady mi się zepsuła, to klips pękł w kieszeni... ładne ale coś zawsze nie grało jak u Ciebie z dyskiem. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4585 #17978 Napisano 4 Kwietnia 2025 Moze go się faculcem otwiera ? 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8514 #17979 Napisano 4 Kwietnia 2025 Dziś król miał okazję coś postrugać. 9 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21690 #17980 Napisano 4 Kwietnia 2025 4 godziny temu, Burns napisał(-a): Moze go się faculcem otwiera ? 🤣 No to właśnie napisałem,ale ja tak nie umiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7541 #17981 Napisano 5 Kwietnia 2025 LUDT Microtech seria Outbreak 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7541 #17982 Napisano 5 Kwietnia 2025 Oddam dubla za 1,8 może ktoś potrzebuje 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1842 #17983 Napisano 5 Kwietnia 2025 Ja potrzebuję, ale nijak nie zgadza mi się "oddam" oraz "1,8"... Jesli "odda" to ja przyjmę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16054 #17984 Napisano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) Dzisiaj Umnumzaan Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez Louis Cypher 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7541 #17985 Napisano 7 Kwietnia 2025 W dniu 6.04.2025 o 01:56, zadra napisał(-a): Ja potrzebuję, ale nijak nie zgadza mi się "oddam" oraz "1,8"... Jesli "odda" to ja przyjmę Sprzedam za 1800 PLN. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8514 #17986 Napisano 7 Kwietnia 2025 10 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1391 #17987 Napisano 7 Kwietnia 2025 Panowie. Potrzebuje wywiercić dziurę w nożu. Wiertałem wiertłami kobaltowymi i nic. Nie wiem jaka twardość noża. Macie jakieś rady czym to przewiercić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1842 #17988 Napisano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) dobra rada ode mnie: podczas wiercenia dużo polewać specjalną łoliwą do wiercenia i gwintowania a co do wierteł.. nie wiem takim, jakim idzie wiercić byle nie przegrzać .. kurde, wyedytowałem, bo zwielokrotniło .. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez zadra 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1391 #17989 Napisano 7 Kwietnia 2025 6 minut temu, zadra napisał(-a): dobra rada ode mnie: podczas wiercenia dużo polewać specjalną łoliwą do wiercenia i gwintowania a co do wierteł.. nie wiem takim, jakim idzie wiercić byle nie przegrzać .. dobra rada ode mnie: podczas wiercenia dużo polewać specjalną łoliwą do wiercenia i gwintowania a co do wierteł.. nie wiem takim, jakim idzie wiercić byle nie przegrzać bo w miejscu punktowego przegrzania dodatkowo możesz utwardzić wiercony metal .. dobra rada ode mnie: podczas wiercenia dużo polewać specjalną łoliwą do wiercenia i gwintowania a co do wierteł.. nie wiem takim, jakim idzie wiercić byle nie przegrzać bo w miejscu punktowego przegrzania dodatkowo możesz utwardzić wiercony metal .. Dzieki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16054 #17990 Napisano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) 5 godzin temu, przemekspce napisał(-a): Świetna fotka 👌🏻 4 godziny temu, mirek 1969 napisał(-a): Panowie. Potrzebuje wywiercić dziurę w nożu. Wiertałem wiertłami kobaltowymi i nic. Nie wiem jaka twardość noża. Macie jakieś rady czym to przewiercić? Kobaltowe dobrej firmy. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez Louis Cypher 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1805 #17991 Napisano 8 Kwietnia 2025 (edytowane) W dniu 7.04.2025 o 18:00, mirek 1969 napisał(-a): Panowie. Potrzebuje wywiercić dziurę w nożu. Wiertałem wiertłami kobaltowymi i nic. Nie wiem jaka twardość noża. Macie jakieś rady czym to przewiercić? Ja używam widii. Małe obroty i smarowanie. Wiertarka stołowa. Jeśli nie daje rady, trzeba rozchartować. Edytowane 8 Kwietnia 2025 przez goral_ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1391 #17992 Napisano 8 Kwietnia 2025 32 minuty temu, goral_ napisał(-a): Ja używam widii. Małe obroty i smarowanie. Wiertarka stołowa. Jeśli nie daje rady, trzeba rozchartować. Kupiłem dzisiaj kobaltowe dewalta. I nic. Dostałem taki nóż i chciałem sobie go zrobić po swojemu. Taka pamiątka żeby była. A dziura miała być na sznurek. Ale jak nie idzie to trudno. Bedzie bez dziury 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1842 #17993 Napisano 8 Kwietnia 2025 34 minuty temu, mirek 1969 napisał(-a): Kupiłem dzisiaj kobaltowe dewalta. I nic. Dostałem taki nóż i chciałem sobie go zrobić po swojemu. Taka pamiątka żeby była. A dziura miała być na sznurek. Ale jak nie idzie to trudno. Bedzie bez dziury A nie da się tej końcówki samej odpuścić choćby na kuchence gazowej, skoro to pewno na przeciwległym końcu od szpica to nie powinno wpłynąć na hart ostrza.. Możesz spróbować też siłowo. Widzialem na YT jak koleś elektrodą irydową ze świecy iskrowej wydłubanej "przetopił" otwór w jakiejś blaszce - no ale to i imadło potrzebne i duży nacisk z obrotami w jakiejś mocnej wiertarce na supporcie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1391 #17994 Napisano 8 Kwietnia 2025 19 minut temu, zadra napisał(-a): A nie da się tej końcówki samej odpuścić choćby na kuchence gazowej, skoro to pewno na przeciwległym końcu od szpica to nie powinno wpłynąć na hart ostrza.. Możesz spróbować też siłowo. Widzialem na YT jak koleś elektrodą irydową ze świecy iskrowej wydłubanej "przetopił" otwór w jakiejś blaszce - no ale to i imadło potrzebne i duży nacisk z obrotami w jakiejś mocnej wiertarce na supporcie. Panowie. Dzięki za rady ale oleje to. Dłonie bolą , nadgarstki bolą. wiertła poniszczyłem. Aczkolwiek myślę że temu kobaltowemu nic nie będzie ale z 20min. z przerwami się mordowałem. Nie wspomnę o wczorajszym dniu. Temat zamykamy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1842 #17995 Napisano 8 Kwietnia 2025 Teraz, mirek 1969 napisał(-a): Panowie. Dzięki za rady ale oleje to. Dłonie bolą , nadgarstki bolą. wiertła poniszczyłem. Aczkolwiek myślę że temu kobaltowemu nic nie będzie ale z 20min. z przerwami się mordowałem. Nie wspomnę o wczorajszym dniu. Temat zamykamy. Zdjęcia chociaż daj jak żeś te Termopile przegrał 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1391 #17996 Napisano 8 Kwietnia 2025 (edytowane) 15 minut temu, zadra napisał(-a): Zdjęcia chociaż daj jak żeś te Termopile przegrał To bym musiał chyba w dziale żarty wstawić .Byłby ubaw 😀😀😀 Edytowane 8 Kwietnia 2025 przez mirek 1969 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 68229 #17997 Napisano 8 Kwietnia 2025 3 minuty temu, mirek 1969 napisał(-a): To bym musiał chyba w dziale żarty wstawić .Byłby ubaw 😀😀😀 Dawaj dawaj 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1842 #17998 Napisano 8 Kwietnia 2025 Nie ma wstydu, wazniejsze, że próbowałeś nagiąć rzeczywistość do własnych preferencji. Dawaj fotki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4585 #17999 Napisano 9 Kwietnia 2025 A już myślałem, że będzie spyderco hola robił w Krzyśku, albo innym 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 68229 #18000 Napisano 9 Kwietnia 2025 W dniu 7.04.2025 o 18:00, mirek 1969 napisał(-a): Panowie. Potrzebuje wywiercić dziurę w nożu. Wiertałem wiertłami kobaltowymi i nic. Nie wiem jaka twardość noża. Macie jakieś rady czym to przewiercić? A to widziałeś 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach