Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

I takie jedno foto podsumowujące moje ostatnie zakupy.Combat Troodon top, wspaniały, budzący masę emocji, bo to dokładnie taki duży nóż, jaki lubię, z rewelacyjnie wykonanym Hellhound tanto.Na żywo dużo lepiej to wygląda niż na moich fotach.Gdzieś pisałem o logo, bo koledzy z knives zwracali uwagę, że to słaby punkt gen 3 UT i CT , natomiast mi się podoba i uważam, że zdjęcia na większości stron mocno przekłamują ostateczny odbiór na żywo.
LUDT Frag to z pewnością ikona Microtecha, więc zostaje w kolekcji, ale tutaj niestety już takich emocji nie ma.Raz, że to nie jest premium jakość, a po prostu dobrze wykonany, folder auto.Dwa wielkość noża.Poza tym cena (choćby z Sharga na podobne LUDT Ti) jest oderwana od rzeczywistości moim zdaniem.Także pozostaje zakup wyłącznie w USA, co mocno podcina możliwość sprawnego serwisu, jakby np. kiedyś strzeliła sprężyna co dzieje się ponoć dość często w auto folderach... 🤨

DSCF3385.jpg

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny w Polsce wynikają z tego, że żyjemy w socjalizmie. Trzeba kroić konsumenta na wszystkim. Oprócz zarobku sprzedawcy mamy cło i VAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, loco50 napisał(-a):

Ceny w Polsce wynikają z tego, że żyjemy w socjalizmie. Trzeba kroić konsumenta na wszystkim. Oprócz zarobku sprzedawcy mamy cło i VAT.

Socjalizm? Masz na myśli tego gina z butelki, którego Kaczor wypuścił w 2015 roku i zainfekował znaczną część nierobów ,że można mieć coś nie dając z siebie nic ? 😉
Bo jak ściągasz coś spoza UE, to VAT i cło jest normą i tu nieważne, czy mieszkasz w Polsce, Niemczech, „socjalistycznej” Szwecji czy innym kraju UE.
No ale wracając do Sharga bo o tym pisałem powyżej w podsumowującym ostatnie zakupy poście to większość noży ,  mimo że asortyment jest okrojony w Shargu ,  z kodem CUTDEAL wychodzi taniej niż w USA, nawet jak doliczysz VAT i cło.Np.CT Interceptor Signature w Shargu 2800 z kodem a  w USA przez kumpla 3000 a normalną drogą 3300 pln.Sharg wygrywa bo w Sharg masz dobry serwis i jeszcze 200 zł. w kieszeni.

Natomiast tylko ( tylko to porównywałem) w przypadku LUDT Ti Sharg ma cenę z sufitu, pewnie przez niską podaż na stanie.Spójrz: w USA retail LUDT Ti (wersje tytanowe Marfione Select ) chodzi teraz zazwyczaj 450-488 $ a w Shargu 819  €.
Mnie LUDT Ti wyszedł równo 2000 zł przez kolegę z knives , a w Shargu na telefon w tamtym czasie wołali ode mnie 3000 zł.I chłop z obsługi klienta zapewniał, że to „super cena z dużym rabatem”.To było jeszcze w fazie przygotowania modelu.
Teraz jest już normalnie w koszyku za 3498 zł.Czyli nawet jakby wrzucili CUTDEAL -20% ( wyjdzie ok. 2800 zł), to i tak wychodzi drożej niż sprowadzenie z USA z VAT-em i cłem (8,5% na noże) bo realny koszt końcowy z USA to teraz ok.2400 zł.

https://sharg.pl/product-pol-126205-Noz-automatyczny-Microtech-LUDT-Gen-III-S-E-Marfione-Select-Gray-Slab-Side-Titanium-Blue-HW-Stonewashed-M390MK-by-Tony-Marfione-1135-10MS3.html?query_id=2

https://www.americanedgeknives.com/microtech-marfione-select-ludt-s-e-gen-iii-titanium-handle-stonewash-standard-bronze-accent-1135-10ms7/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia nowego nabytku córci i jej autorstwa. Może też się wdroży:

IMG-20260308-WA0007.jpg

IMG-20260308-WA0011.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noże MT Select z poprzedniej dostawy były wycenione na 2800 nowe są tak jak zostało napisane po 3500.

Sharg Shargiem, ale Trump zmienił cło a po drugie monopol na transport broni do Europy uzyskał UPS:

Zmiana kuriera: Musieli zrezygnować z tańszego FedEx-u (który przestał wysyłać noże do UE od początku 2026 roku).

Przejście na UPS: To wymusiło stawkę $186, czyli ponad trzy razy więcej, niż zwykle brał FedEx (ok. $50–$60).

Znowu sprowadzenie, noża samemu z USA, płacąc wszystko należycie stało się b. kosztowne.

186 zielonych, które zostanie pomnożone przez 23% Vat( bo to od towarów i usług) to mamy istny chory kosmos = 850zł za samą przesyłkę!

Są takie rzeczy jak: Pirate Ship, ktory korzysta z hurtowych stawek UPS i USPS, co potrafi zbić koszt wysyłki z $186 do okolic $50–$80 za paczkę do Polski. Nie każdy sprzedawca na to pójdzie, szczególnie jak nóż nie jest zbyt drogi.

Prywaciarze na forach mają obcykane inne sposoby przerzutu i jeszcze na tym zarabiają bo nie odprowadzają daniny ustawowo należnej Państwu.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, rmak napisał(-a):

Zdjęcia nowego nabytku córci i jej autorstwa. Może też się wdroży:

IMG-20260308-WA0007.jpg

IMG-20260308-WA0011.jpg

Cukierkowy Alox 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze i mój nowy nabytek:

20260308_140024.jpg

20260308_135306.jpg

20260308_135140.jpg

20260308_134735.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, rmak napisał(-a):

To jeszcze i mój nowy nabytek:

20260308_140024.jpg

20260308_135306.jpg

20260308_135140.jpg

20260308_134735.jpg

Złoty a skromny😃

Ale fajny żeby nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I takie jeszcze dwa z serii jakie coś jest duże , lub jakie coś jest małe MT CT i LUDT :

DSCF3190.jpg

DSCF3199.jpg

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze ostatni raz w ramach tygodnia miodowego 😉:

20260306_165436.jpg

20260305_090405.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też chyba wrócę do Socoma auto bo to absolutna klasyka gatunku.Miałem kiedyś takiego samego jak Twój tylko całego czarnego.Teraz w kolekcji mam aż dwa Socomy bravo więc auto by się przydał.Tylko ja obecnie jestem ostro " zboczony "( 😂) na punkcie tanto...więc jak już zapadnie decyzja to raczej na pewno pójdę w tym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy tym zakupie wahałem się pomiędzy modelami Ludt i Socom w wersjach auto, ale finalnie padło na większego brata 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie stojaczki na noże sobie kupiłem. Na razie kombinuje jakie noże tam umieścić. Lepsze?Gorsze? Chwilowo jest tak. I który lepszy.czarny czy pomarańczowy?

IMG_20260311_111227_857.jpg

IMG_20260310_212916_004.jpg

Edytowane przez mirek 1969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myly Państwo. Zna sie ktoś tu na bagnetach? Taki mi wpadł w ręce i nie wiem co to jest warte. Czy to podróba czy co?

IMG_20260311_111622_095.jpg

IMG_20260311_111507_688.jpg

IMG_20260311_111451_761.jpg

IMG_20260311_111433_146.jpg

Edytowane przez mirek 1969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi