Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

To takie gadżety dużych chłopców :)

Większość z nas nie zarabia na życie nożem i używa takiego czegoś od przypadku do przypadku.

Ja akurat mam w pracy do czynienia z dużą ilością papieru, więc małego nożyka używam dość często. Dotychczas był to nieśmiertelny SNR710.

Ale trzeba być patriotą i wspierać budżet podatkiem VAT, prawda :)

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To takie gadżety dużych chłopców :)

Większość z nas nie zarabia na życie nożem i używa takiego czegoś od przypadku do przypadku.

Ja akurat mam w pracy do czynienia z dużą ilością papieru, więc małego nożyka używam dość często. Dotychczas był to nieśmiertelny SNR710.

Ale trzeba być patriotą i wspierać budżet podatkiem VAT, prawda :)

Pozdrawiam

Tomek

To trzeba nasz biznes wspierać [nożowy,i każdy inny też] a nie tych zza Wielkiej Wody... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas nie produkuje się dobrych noży, nie ma kogo wspierać. Nie mówię oczywiście o customach.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas nie produkuje się dobrych noży, nie ma kogo wspierać. Nie mówię oczywiście o customach.

zgoda,chce powiedziec ,zarabiany to kupujmy co Polskie...nie tylko noże...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie taki sprawiłem

2u9lwew.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgoda,chce powiedziec ,zarabiany to kupujmy co Polskie...nie tylko noże...

A to akurat jest bardzo mądre stwierdzenie. Jeszcze bardziej podoba mi się niemiecki, lokalny patriotyzm, gdzie jak najwięcej rzeczy kupuje się/zamawia z tego samego miasta czy regionu.

Ja też u siebie w firmie wybieram podwykonawców z okolicy, nawet wtedy gdy są parę procent drożsi.

A wracając do noży, to niektóre polskie customy są całkiem fajne, oczywiście te ze stałą klingą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te Kopromedy nie są chociaż przyzwoite?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te Kopromedy nie są chociaż przyzwoite?

Nie szkoda kasy , stal lipa miękka strasznie łatwo sie je ostrzy ale jeszcze szybciej się tępią , z noży budżetowych to tylko Fiskars lub Victorinox w fibroxie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to akurat jest bardzo mądre stwierdzenie. Jeszcze bardziej podoba mi się niemiecki, lokalny patriotyzm, gdzie jak najwięcej rzeczy kupuje się/zamawia z tego samego miasta czy regionu.

Ja też u siebie w firmie wybieram podwykonawców z okolicy, nawet wtedy gdy są parę procent drożsi.

A wracając do noży, to niektóre polskie customy są całkiem fajne, oczywiście te ze stałą klingą.

Cieszę się :)

Choć martwi mnie trend naszych rodaków do wszystkiego co zagraniczne...

Jako że nożowy temat to proszę ,jest się czym pochwalić

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CDsQFjAE&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FN%25C3%25B3%25C5%25BC_wojskowy_wz._69&ei=FdyMVOrTCar9ywPzyoGgBg&usg=AFQjCNEAOnRLjkTc0vK9OzvGZgF5exFIIg

Na świecie mogli tylko marzyć o takim sprzęcie....

Zgadnijcie kto zarabia teraz na nożach wieloczynnościowych? :(  :wacko:

A to mój ;)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/4417-n%C3%B3%C5%BC/page-116

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cook, a jak to w srodku wyglada, przewaga tekstu czy obrazkow/zdjec? A ile stron ma ta pozycja? Gratuluje "supermarketowego znaleziska". :) Gdybys kiedys mial czas i ochote na zamieszczenie linku do paru zdjec z zawartoscia,.. ☺

PS: przepraszam za brak pl znakow i pozdrawiam z Bialowiezy, "serca puszczy"!

No to zaczynam lowy! Ale za fotke/i wnetrza bede wdzieczny!

Proszę,dodałem też noże :P

"OSA"

post-48316-0-30696900-1418581493_thumb.jpg

"SRK"

post-48316-0-68521100-1418581469.jpg

WZ55

post-48316-0-07585300-1418581452.jpgpost-48316-0-60492000-1418581434_thumb.jpg

WZ69

post-48316-0-29649900-1418581417_thumb.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Książka warta posiadania, ale z tymi nożami... super! - widać, żeś pasjonat nie tylko zegarków. :)

No i jednak posiadanie polskiego noża może sprawić przyjemność! (to tak w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji) Bardzo dziękuję za zdjęcia!

"Noże WP" raz wdziałem na alledrogo - ale było drogo.  ;)  Poczekam do nowego roku, bo teraz to kiepski czas na zakupy na portalach aukcyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Książka warta posiadania, ale z tymi nożami... super! - widać, żeś pasjonat nie tylko zegarków. :)

No i jednak posiadanie polskiego noża może sprawić przyjemność! (to tak w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji) Bardzo dziękuję za zdjęcia!

"Noże WP" raz wdziałem na alledrogo - ale było drogo.  ;)  Poczekam do nowego roku, bo teraz to kiepski czas na zakupy na portalach aukcyjnych.

Właśnie miałem Ci pv napisać byś zerknął :D  :D

Widziałeś przy wz55 podpis? ;) -marszałek polski,ostatnia osoba której nadano ten stopień...

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FMarian_Spychalski&ei=fuGNVJG2DIvraKaSgOAH&usg=AFQjCNHKSnXPg8GfEhdr_SCCJjtRcWCN6w

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

właśnie usilnie próbowałem odszyfrować :D nawet programy graficzne odpaliłem, ale za słaba rozdzielczość była. ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie usilnie próbowałem odszyfrować :D nawet programy graficzne odpaliłem, ale za słaba rozdzielczość była. ^_^

Ciekawa postać...warto przeczytać kilka słow o tym człowieku....polecam

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FMarian_Spychalski&ei=fuGNVJG2DIvraKaSgOAH&usg=AFQjCNHKSnXPg8GfEhdr_SCCJjtRcWCN6w

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem, dziękuję.

Edytowane przez tom76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I do tego ta anodyzacja.

Raczej zdecydowanie anodowanie, nie anodyzacja ;)

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

To pozwólcie Koledzy, że pokażę mojego towarzysza wypraw w dzikie ostępy i góry. Pod wględem funkcjonalności na pewno mocno ustępuje nowym produkcjom, ale od blisko 30 lat jest ze mną. Teraz głównie przebywa w szufladzie, ale wciąż, jak tylko jest okazja, to zawsze zabieram go na wyprawy w góry, choćby na wypadek konieczności organizacji nieprzewidzianego noclegu.

Noż, to tzw. finka z łosiem. Wyprodukowana w, chyba już nie istniejącym, zładzie pana Andrzeja Grasza we Wrocławiu. Przeszedł już swoje, ale trzyma się dzielnie, a teraz już nie narażam go na takie próby, jak bywało. Pochwa po mojej drobnej naprawie gdzieś tam w warunkach polowych.  :)  Łosia wciąż widać bardzo dobrze. :P

Załączam fotki:

xeno_finka_1.JPG

xeno_finka_2.JPG

xeno_finka_3.JPG

Ciągle kusi mnie, żeby wysłać go już na emeryturę i kupić jakiś wypasiony wyrób taktyczny, ale jakoś by mi brakowało tej mojej finki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna ,w latach 80ych widzialem podobne w panstwowych "Sklep Myśliwski" :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zdobyty Perkunik ;) jak by ktoś miał do niego pochwę to bym był zainteresowany(oczywiście w dobrej cenie)

post-64980-0-17555300-1422183361_thumb.jpg

post-64980-0-88178900-1422183260_thumb.jpg

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nożem tego bym nie nazwał, ale na co dzień w kieszeni takie coś noszę:

IMGP2504.jpg

IMGP2499.jpg

Niezbyt to duże, ale ma blokadę ostrza.

Edytowane przez Wawrzyniec Wiór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Fajna zdobycz, ten bagnet. Noży nie kolekcjonuję, ale gdybym kiedyś zaczął, to tylko te W.P. Kusi mnie nawet, żeby zacząć. A zechciałbyś dodać fotkę oznakowania po drugiej stronie? Nad W.P. jest orzełek w koronie?

Ja dam jeszcze jedną fotkę - mój zestaw zawsze gotów do wyprawy na poszukiwanie przygody.

xeno_finka_4.JPG

Przedmiot używany najczęściej, to ta latareczka. To zmodyfikowany Convoy S8, 4/10 programów + stroboskop, przy max mocy daje palące rzęsy 1100 lumenów.  :D  Używam codziennie, do jazdy rowerem (jeżdżę codziennie, nawet zimą), ale też w warunkach domowych. Praktycznie, od kiedy kupiłem, mam zawsze w zasięgu ręki. O Viktorinoxie już wspominałem w tym wątku.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna zdobycz, ten bagnet. Noży nie kolekcjonuję, ale gdybym kiedyś zaczął, to tylko te W.P. Kusi mnie nawet, żeby zacząć.

Pozdrawiam!

Pisz na pw,cos Ci wyslę na dobry poczatek:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xenocratex,sorki za jakość zdjęć ale czy on ma koronę? słabo widac wytarte,

post-64980-0-36745200-1422196349_thumb.jpg

ogólnie bagnet WZ.24 to w średnim stanie ale wazne że widac sygnatury ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Pisz na pw,cos Ci wyslę na dobry poczatek:-)

To bardzo miło z Twojej strony.

Jeszcze nie dojżałem do decyzji rozpoczęcia takiej kolekcji. To byłaby męska decyzja, a takie trzeba podejmować z rozwagą. Ale bardzo dziękuje Ci za propozycję wsparcia na początku. Będę o tym pamiętał.

Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi