Louis Cypher 16042 #10076 Napisano 22 Czerwca 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Burns napisał(-a): A to nie wiem czy On próbuje, ale już czas iść wbić go w jakieś drzewo. 🤣🤪 Na specjalne życzenie Marcinka… Sosna około 90-100 lat. Pan alpinista wchodził na nią jakieś 10 lat temu (widać jak wchodził), żeby odciąć suche konary. Wciąż ma się dobrze. Edytowane 22 Czerwca 2022 przez Louis Cypher 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
just_nobody07 6292 #10077 Napisano 22 Czerwca 2022 4 godziny temu, Burns napisał(-a): Ja się dziwię, że sporo Bravo trafiło do PL, ale poza wspominkami Pamiko i Genovese nikt nie zrecenzował swoich odczuć co do tego noża. Louis, spakowałeś flaszkę bo weekend idzie ? U mnie wytrzymał dobę. A właściwie pół godziny. Później zastanawiałem się co z nim zrobić. On i pierwsza zetka zupełnie mi nie siadły, ale ja nie lubię karbonu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16042 #10078 Napisano 23 Czerwca 2022 14 godzin temu, Burns napisał(-a): Ja się zastanawiam czy to jeszcze klips czy już pomost ? Kto ma takie grube i z czego kieszenie ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16042 #10079 Napisano 23 Czerwca 2022 Dwa filmiki: wygląd Socoma i jego praca. Poziom wykonania oraz praca mechanizmu otwierania - rewelacja. Trudno mi się odnieść do wysokiej klasy noży, bo takich nie posiadam. CD8A8110-B6E5-45AE-833C-8B5DC23ECD91.MOV 21F20996-62D6-439C-BB43-F72793F231BE.MOV 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #10080 Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a): Dwa filmiki: wygląd Socoma i jego praca. Poziom wykonania oraz praca mechanizmu otwierania - rewelacja. Trudno mi się odnieść do wysokiej klasy noży, bo takich nie posiadam. CD8A8110-B6E5-45AE-833C-8B5DC23ECD91.MOV 21F20996-62D6-439C-BB43-F72793F231BE.MOV W/g mnie to już b.drogi jak na produkcyjny nóż wiadomo, że są droższe z manufaktur czy customy. Grube śruby, wielotorowe łożyska, spasowanie top, nie ma się do czego doczepić poza dwoma rzeczami: odstajacym klipsem i nie wiem co co zrobili ten rowek na krew w klindze. Chyba po to, żeby zbierał wiecej syfu przy krojeniu niż otwór w spyderco. Konstrukcja jest stosunkowo niezmieniona do wersji USA z aluminium i to duży plus dla tego noża bo to mocne narzędzie. To powinna być naturalna droga ewolucji MT, że przechodzą na tytan zamiast aluminium. Ja mam do Ciebie dwa pytania, dobra trzy: - gdzie jest flaszka ? - jak poziom zadowolenia również przez pryzmat kasy ? - jak to w/g Ciebie wypada np. vs ZT 0462 oczywiście w twoim mniemaniu ? Wszedłeś poziom wyżej czy jednak jeden i drugi jest na równi fajny ? Materiały te same. Wiadomo noże z innej bajki pod względem gabarytów, ale tego nie porównujmy. Warto płacić 2,5x więcej? Edytowane 23 Czerwca 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8702 #10081 Napisano 23 Czerwca 2022 Godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a): Dwa filmiki: wygląd Socoma i jego praca. Poziom wykonania oraz praca mechanizmu otwierania - rewelacja. Trudno mi się odnieść do wysokiej klasy noży, bo takich nie posiadam. CD8A8110-B6E5-45AE-833C-8B5DC23ECD91.MOV 21F20996-62D6-439C-BB43-F72793F231BE.MOV Czy zamykając ten nóż sposób pokazany na drugim filmie nie prosisz się o skaleczenie? Nie ma innego sposobu jego zamykania przy takiej konstrukcji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1634 #10082 Napisano 23 Czerwca 2022 Dziś wpadł zestaw upgrade do work sharpa. Brakowało kilku gradacji. Teraz jest mniód.S20FE 5G 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16042 #10083 Napisano 23 Czerwca 2022 17 minut temu, beniowski napisał(-a): Czy zamykając ten nóż sposób pokazany na drugim filmie nie prosisz się o skaleczenie? Nie ma innego sposobu jego zamykania przy takiej konstrukcji? Jest. Kładąc go poziomo lub pomagając sobie drugą ręką. „Łapałem” ostrze na paznokieć. 22 minuty temu, Burns napisał(-a): W/g mnie to już b.drogi jak na produkcyjny nóż wiadomo, że są droższe z manufaktur czy customy. Grube śruby, wielotorowe łożyska, spasowanie top, nie ma się do czego doczepić poza dwoma rzeczami: odstajacym klipsem i nie wiem co co zrobili ten rowek na krew w klindze. Chyba po to, żeby zbierał wiecej syfu przy krojeniu niż otwór w spyderco. Konstrukcja jest stosunkowo niezmieniona do wersji USA z aluminium i to duży plus dla tego noża bo to mocne narzędzie. To powinna być naturalna droga ewolucji MT, że przechodzą na tytan zamiast aluminium. Ja mam do Ciebie dwa pytania, dobra trzy: - gdzie jest flaszka ? - jak poziom zadowolenia również przez pryzmat kasy ? - jak to w/g Ciebie wypada np. vs ZT 0462 oczywiście w twoim mniemaniu ? Wszedłeś poziom wyżej czy jednak jeden i drugi jest na równi fajny ? Materiały te same. Wiadomo noże z innej bajki pod względem gabarytów, ale tego nie porównujmy. Warto płacić 2,5x więcej? Masz chyba jakieś natręctwo krojenia chleba i smarowania pasztetową 🤣 Flaszka - Marcin, Ustawa o Wychowaniu w Trzeźwości opisuje takie rzeczy. Zgłoś się do specjalisty 😁 Poziomu zadowolenia nie przeliczam na kasę. Poziom jest bardzo wysoki. Ale w ZT0357 (ponad 3x tańszy) jest też bardzo wysoki. Właśnie wczoraj klikałem na przemian Chinolem i ZT0462. zetka to chucherko przy Bravo i zupełnie inaczej siedzi w łapie i klika. Czy gorzej? Nie - inaczej dobrze. Rowek na krew - musi być, bo to jest kosa do upuszczania tej cieczy… Jak masz jeszcze jakieś pytania - to pytaj. Wiecznie żył nie będę 😎 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6439 #10084 Napisano 23 Czerwca 2022 39 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Rowek na krew - musi być, bo to jest kosa do upuszczania tej cieczy… ten rowek to sie nazywa "ZBROCZE" Zbrocze – płytkie zagłębienie wytwarzane na głowni broni białej. Funkcją zbrocza jest zwiększenie sztywności i wytrzymałości głowni, co jednocześnie umożliwia zredukowanie jej masy względem egzemplarzy nie wyposażonych w ten element. 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #10085 Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a): Jest. Kładąc go poziomo lub pomagając sobie drugą ręką. „Łapałem” ostrze na paznokieć. Poczekamy, jeden drineczek więcej i się zajedziesz Godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a): Masz chyba jakieś natręctwo krojenia chleba i smarowania pasztetową 🤣 Kupisz jeszcze kilka noży szczególnie z tego przedziału to przeprosisz się z pasztetową i pokochasz jej smak Edytowane 23 Czerwca 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1800 #10086 Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Pasztetowa jest OK, a tak przy okazji....co to za firma? Edytowane 23 Czerwca 2022 przez goral_ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21448 #10087 Napisano 23 Czerwca 2022 Marcin, tylko na wschodzie wygrywa się flaszki w konkursach 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #10088 Napisano 23 Czerwca 2022 Dotarło czwarte: Unboxing później lub jutro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16042 #10089 Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Godzinę temu, Burns napisał(-a): Dotarło czwarte: Unboxing później lub jutro. Uuu, wspieranie ruskiego imperializmu 🤨 5 godzin temu, goral_ napisał(-a): Pasztetowa jest OK, a tak przy okazji....co to za firma? CobraTec? Albo jakaś inspiracja… Edytowane 23 Czerwca 2022 przez Louis Cypher 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1800 #10090 Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Dowcip polega na tym, że kupiłem, z drugiej ręki, fajny nóż. Twardość klingi ponad 60 HRC, okładziny G10, Łożyska kulkowe. Fajne wykonanie. Marki nie znam i liczę na odpowiedź znawców. Edytowane 23 Czerwca 2022 przez goral_ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16042 #10091 Napisano 23 Czerwca 2022 Jestem mocno zajarany tym scyzorem - gruby dzik z niego 💪🏻 Świetnie wykonany i dopracowany kawał dobrej stali, tytanu i karbonu. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1388 #10092 Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) 12 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Jestem mocno zajarany tym scyzorem - gruby dzik z niego 💪🏻 Świetnie wykonany i dopracowany kawał dobrej stali, tytanu i karbonu. Też mi się podoba.Kurde jeden taki lepszy bym se musiał kupić tak do chwalenia sie. Twój lepszy Edytowane 23 Czerwca 2022 przez mirek 1969 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68856 #10093 Napisano 23 Czerwca 2022 A sprężynowca to którego polecacie, Microtecha, czy może/lepiej coś innego? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7500 #10094 Napisano 23 Czerwca 2022 Microtech Makora Shadow 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #10095 Napisano 23 Czerwca 2022 54 minuty temu, mario1971 napisał(-a): A sprężynowca to którego polecacie, Microtecha, czy może/lepiej coś innego? Ale w przód czy w bok 🤣 ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1835 #10096 Napisano 23 Czerwca 2022 49 minut temu, mario1971 napisał(-a): A sprężynowca to którego polecacie, Microtecha, czy może/lepiej coś innego? Do "mania" czy do używania? Do mania - każdego, najlepiej, jeśli Tobie się będzie podobał. Do używania - sugeruję nie brać OTF'a , bo większe starania o czystość przy noszeniu, zamykaniu itp.. Boczne otwieranie wg mnie bardziej praktyczne, śliską ręką łatwiej wcisnąć guzik, niż przesunąć suwak (w niektórych dość mocna sprężyna nie pomaga przy suwaku) , składanie jedną ręką przy guzikowcu również dla mnie o wiele wygodniejsze. Reszta zależy od tego jakim budżetem dysponujesz i co potrzebujesz. Są duże, małe, ładne, wytrzymałe lub delikatniejsze. Nie chcę sugerować żadnej firmy, bo i po co (zwłaszcza, że nie wiadomo do czego oraz za ile.. ) 48 minut temu, Pamiko napisał(-a): Microtech Makora Shadow Makora jest urocza. Te trzy nacięcia u nasady ostrza to tjuning (fabryczny) zmierzający do zmniejszenia luzów wysuniętej stali, czy po prostu ozdobnik? 3 godziny temu, goral_ napisał(-a): Dowcip polega na tym, że kupiłem, z drugiej ręki, fajny nóż. Twardość klingi ponad 60 HRC, okładziny G10, Łożyska kulkowe. Fajne wykonanie. Marki nie znam i liczę na odpowiedź znawców. Chyba jednak nie Cobratec. logo coś mi nie pasuje.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #10097 Napisano 23 Czerwca 2022 Ozdobnik bo w rękojeści nie ma żadnych wypustek, ktore wkomponowały by się w te nacięcia, ta sama bajka co w scarab 2. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7500 #10098 Napisano 23 Czerwca 2022 Umożliwiają wg firmy sprawne odprowadzenie wody. „Dziury” przy zbijaku tez są po to. Makora Scarab i Delta. Jest jeszcze zestaw napięć od przodu . Inne MT nie maja to tzw zabawki pro😊🔪 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #10099 Napisano 23 Czerwca 2022 9 godzin temu, goral_ napisał(-a): Pasztetowa jest OK, a tak przy okazji....co to za firma? Hmmm ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68856 #10100 Napisano 23 Czerwca 2022 23 minuty temu, Burns napisał(-a): Ale w przód czy w bok 🤣 ? A który wg Ciebie ciekawszy? 23 minuty temu, zadra napisał(-a): Do "mania" czy do używania? Oczywiście, że do mania. Do używania mam Spyderco. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach