satanic 15759 #10501 Napisano 11 Lipca 2022 2 godziny temu, syneq napisał(-a): Piotr mój brat wrocil do Polski po wielu latach ja zostalem , zawsze piliśmy jak się dało nasze piwo Lech ,Tyskie,Zywiec itp.Troche mnie zdziwko wzięło jak pojechałem na wakacje do Polski i zrobiłem wjazd do niego na chatę z piwem typu Tyskie to powiedział że takiego piwa się teraz nie pije.Teraz u nas w kraju to każdy jest smakoszem piwa i whisky no nie pogadasz. Sent from my SM-G973F using Tapatalk 2 godziny temu, piotrek39 napisał(-a): Zauważyłem dwadzieścia pięć lat temu , jak mieszkałem w Polsce , miałem między innymi sklep spożywczo monopolowy. Piwa , które szły najlepiej to Tyskie , Żywiec , Tatra , Lech. Nikt nie wymyślał , nikt nie pajacował i robił się panem. Choć zdarzało się , ze zamiast Gronia ktoś preferował Książęce czasy się zmieniły. 20 lat tu jestem i widzę jak niektórzy z dziadów na panów się zmienili mam nadzieje , że nikogo nie uraziłem mój smak się nie zmienił. Nie jestem zwolennikiem alkoholu , ale jak ktoś czystej poleje (ostatnio bocian w modzie ) nie odmówię Sent from my iPhone using Tapatalk Dziwne macie podejście, kiedyś nie było wyboru to ludzie nie pili, teraz jest i ludzi stać to kupują i piją. Jak ktoś lubi Tyskie i inne koncerniaki to nikt nie broni przecież. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8329 #10502 Napisano 11 Lipca 2022 2 godziny temu, piotrek39 napisał(-a): Zauważyłem dwadzieścia pięć lat temu , jak mieszkałem w Polsce , miałem między innymi sklep spożywczo monopolowy. Piwa , które szły najlepiej to Tyskie , Żywiec , Tatra , Lech. Nikt nie wymyślał , nikt nie pajacował i robił się panem. Choć zdarzało się , ze zamiast Gronia ktoś preferował Książęce czasy się zmieniły. 20 lat tu jestem i widzę jak niektórzy z dziadów na panów się zmienili mam nadzieje , że nikogo nie uraziłem mój smak się nie zmienił. Nie jestem zwolennikiem alkoholu , ale jak ktoś czystej poleje (ostatnio bocian w modzie ) nie odmówię Sent from my iPhone using Tapatalk Jak 35 lat temu ojciec mi przywiózł scyzoryk z NRD (jakaś lokalna marka) to wydawał mi się świetny. Nikt nie wymyślał, nikt nie pajacował i robił się panem tylko takiego noża używał. Czytam to forum i widzę że zamiast biedanoży są tu ZG, Chris Reeve itp. - jak widać czasy się zmieniły i z niektórych panowie się zrobili 😀🤣🤪. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4450 #10503 Napisano 11 Lipca 2022 A ja widzę jedno, że ludziom nie wiem czy przez pandemię, ale na łeb padło i to ostro. Takie czasy, że doj**ać idzie się o wszystko i wszędzie, wystarczy dobrze kota ogonem odwrócić i chcieć. Żadnego znaczenia nie ma czy to piwo za trzy pięćdziesiąt czy nóż za trzy i pół. No rezpędzajcie się, do kolejnej gównoburzy wiele nie brakuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24188 #10504 Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) 25 lat temu mieszkałem w gazecie, a matka karmiła nas żwirem, a teraz panie to pajacowanie na maksa, ludzie do stanów bez wizy latają. Edytowane 11 Lipca 2022 przez eye_lip 3 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3573 #10505 Napisano 11 Lipca 2022 Dziwne macie podejście, kiedyś nie było wyboru to ludzie nie pili, teraz jest i ludzi stać to kupują i piją. Jak ktoś lubi Tyskie i inne koncerniaki to nikt nie broni przecież. Zgadza się , nikt nie powinien bronić pić to co kto lubi ale gdybys prześledził kilka wątków , zawsze z pokazanym piwem prze zemnie mają ludzie problem śmieszne to jest Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67107 #10506 Napisano 11 Lipca 2022 13 minut temu, beniowski napisał(-a): Jak 35 lat temu ojciec mi przywiózł scyzoryk z NRD (jakaś lokalna marka) to wydawał mi się świetny. Nikt nie wymyślał, nikt nie pajacował i robił się panem tylko takiego noża używał. Czytam to forum i widzę że zamiast biedanoży są tu ZG, Chris Reeve itp. - jak widać czasy się zmieniły i z niektórych panowie się zrobili 😀🤣🤪. A co gorsza, Ci od tanich dedeerowskich scyzoryków lub polskich finek, którzy nosili na nadgarstkach równie tanie plastikowe elektroniki z melodyjkami, przerzucili się teraz na szwajcarskie zegarki. A już największe paniska ever, chcące pokazać pospólstwu swoje miejsce, zanabyły złote Roli na pasku, tak tak, mówię serio - na pasku. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3573 #10507 Napisano 11 Lipca 2022 Jak 35 lat temu ojciec mi przywiózł scyzoryk z NRD (jakaś lokalna marka) to wydawał mi się świetny. Nikt nie wymyślał, nikt nie pajacował i robił się panem tylko takiego noża używał. Czytam to forum i widzę że zamiast biedanoży są tu ZG, Chris Reeve itp. - jak widać czasy się zmieniły i z niektórych panowie się zrobili .Inaczej to widzę , nie uczestniczę w postępie jaki w kraju jest. Ale również widzę jak to teraz wyglada. Przed laty gość potrafił mnie z łóżka ściągnąć o północy , by wziąć na zeszyt pół litra marnej wódki , jeździł ladą. Teraz BMW 10 letnie , Hugo Boss na ręce , whisky nie młodsze jak 12 letnie. Postęp panie. Ale tu z Polakami tez tak jest. Słoma z butów ale cygara tylko kubańskie , Merc obowiązkowo , nie ważne jaki stary , ważne ze merc. A jak sięgnąć pamięcią wstecz , nie raz z rynsztoka wyciągany Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8329 #10508 Napisano 11 Lipca 2022 3 minuty temu, mario1971 napisał(-a): A co gorsza, Ci od tanich dedeerowskich scyzoryków lub polskich finek, którzy nosili na nadgarstkach równie tanie plastikowe elektroniki z melodyjkami, przerzucili się teraz na szwajcarskie zegarki. A już największe paniska ever, chcące pokazać pospólstwu swoje miejsce, zanabyły złote Roli na pasku, tak tak, mówię serio - na pasku. Nigdy nie miałem plastikowego elektronika z melodyjkami 😀. Za to zawsze miałem poczucie humoru i bardzo duży dystans do siebie, co na tym forum, wydaje się, byłoby bardzo pożądane w odniesieniu do niektórych. Btw, na studiach piło się np. piwo Tatra, bo było po 1,5 zł. Teraz już paniska takiego nie piją nie dlatego że mają złotego Rolka na pasku, tylko dlatego że lata spożywania innych trunków nauczyły ich że był to produkt piwopodobny. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4450 #10509 Napisano 11 Lipca 2022 @piotrek39 siedzi mi to z tyłu głowy więc będę wdzieczny za dostarczenie materiałów, że amerykańskie duże koncerny nożowe nieuczciwie i z lawirowaniem produkują w Chinach pod przykrywką USA. Ja starałem się prześwietlić Benchmade czyli firmę z nożami i ich cenami gdzie w/g Ciebie wyprodukowanie noża całkowicie w Stanach jest niemożliwe i nic nie znalazłem. Spyderco, które ma kilka fabryk, każdy nóż sygnuje gdzie powstał. Inni producenci jeżeli jest daleka Azja też tego nie kryją. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
syneq 80 #10510 Napisano 11 Lipca 2022 Zgadza się , nikt nie powinien bronić pić to co kto lubi ale gdybys prześledził kilka wątków , zawsze z pokazanym piwem prze zemnie mają ludzie problem śmieszne to jest Sent from my iPhone using TapatalkZa każdym razem kiedy Piotrek wrzuci zdjęcie z piwem zegarka ,noża,kija golfowego itd. zjawia się ktoś kto musi skomentować jego piwo.Sent from my SM-G973F using Tapatalk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 11916 #10511 Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) Nożyk mały taki. Nie smakują mi żywce, tyskie oraz wiele innych, a jak ostatnio kupiłem czteropak carlsberga (potrzebowałem zimne piwo na cito bo się goście w upał domagali, więc wziąłem co było - w dobrej wierze…), to po wypiciu kilku łyków trzy pozostałe piwa zostawiłem chętnym gościom a sam już z piwa zrezygnowałem. 25 lat temu w Polsce było pewnie 50 browarów (albo i nie) a dzisiaj jest prawie 300 i wiele z nich robi naprawdę dobre piwo, a nie sikacze. Jest w czym wybierać. To celem wyjaśnienia. Rozumiem zarazem, że koledzy za oceanem nie mają wyboru dobrych polskich piw, a i pewnie też nie mieli specjalnej okazji ich spróbować, więc nie wiedzą co tracą. 😉✌️ Edytowane 11 Lipca 2022 przez agremi 6 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4450 #10512 Napisano 11 Lipca 2022 Rambo wymięka https://allegro.pl/oferta/zestaw-survivalowy-wojskowy-przezycia-32w1-wojna-11873831701 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3573 #10513 Napisano 11 Lipca 2022 [mention=92230]piotrek39[/mention] siedzi mi to z tyłu głowy więc będę wdzieczny za dostarczenie materiałów, że amerykańskie duże koncerny nożowe nieuczciwie i z lawirowaniem produkują w Chinach pod przykrywką USA. Ja starałem się prześwietlić Benchmade czyli firmę z nożami i ich cenami gdzie w/g Ciebie wyprodukowanie noża całkowicie w Stanach jest niemożliwe i nic nie znalazłem. Spyderco, które ma kilka fabryk, każdy nóż sygnuje gdzie powstał. Inni producenci jeżeli jest daleka Azja też tego nie kryją. Szukaj a znajdziesz Jak nie noże , to materiał na nie z Chin. Jakoś mi to w głowie nie siedzi. Sent from my iPhone using Tapatalk 25 lat temu mieszkałem w gazecie, a matka karmiła nas żwirem, a teraz panie to pajacowanie na maksa, ludzie do stanów bez wizy latają. Czasy się zmieniają , ale też tak jest , że nie pamięta wół jak cielęciem był a teraz by innych chciał pouczać. Nie mowa o młodszym pokoleniu , bo oni inaczej świat widzą. Wiem i widzę to po moich już dorosłych dzieciach. Ale też widze to po moich rówieśnikach Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4450 #10514 Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) Piotruś, a co ja napisałem? Seria BYRD ma jak wół na klindze i pudełku napisane China. Te noże w PL kosztują poniżej 150zł Edytowane 11 Lipca 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3573 #10515 Napisano 11 Lipca 2022 Burns Jesteś w stanie obliczyć , powiedzieć ile by kosztował ten chiński Spyderco , wyprodukowany w Polsce ? Materiał i wkład pracy ? EditJesteś w stanie napisać ile czasu potrzeba na wyprodukowanie , poskładanie takiego foldera ? Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20269 #10516 Napisano 11 Lipca 2022 Nie tylko byrd. Tenek też 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4450 #10517 Napisano 11 Lipca 2022 29 minut temu, loco50 napisał(-a): Nie tylko byrd. Tenek też I setka innych, plus Japonia niby przez zakaz eksportu VG-10, więc muszą tam zrobić cały nóż. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peterson 1019 #10518 Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Burns napisał(-a): @piotrek39 siedzi mi to z tyłu głowy więc będę wdzieczny za dostarczenie materiałów, że amerykańskie duże koncerny nożowe nieuczciwie i z lawirowaniem produkują w Chinach pod przykrywką USA. Ja starałem się prześwietlić Benchmade czyli firmę z nożami i ich cenami gdzie w/g Ciebie wyprodukowanie noża całkowicie w Stanach jest niemożliwe i nic nie znalazłem. Spyderco, które ma kilka fabryk, każdy nóż sygnuje gdzie powstał. Inni producenci jeżeli jest daleka Azja też tego nie kryją. Wlasnie sie przygladalem Spyderco z China jakbym to zobaczyl gdy byl kupowany to raczej nie wpadl by do torebki Edytowane 11 Lipca 2022 przez Peterson 0 zegary: staruszek Tissot, ML Pontos Small Seconds Mechanik, Seiko Monster, Oris Big Crown Flying Doctor's Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8192 #10519 Napisano 11 Lipca 2022 9 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22057 #10520 Napisano 11 Lipca 2022 W dniu 10.07.2022 o 13:07, Peterson napisał(-a): A Wasze żony maja noze? ten “wypadl” dzisiaj z torebki gdy potrzebowalem czegos mniejszego w lesie Moja ma scyzoryk Victorinoxa, ale córka ma zawsze folderek w torebce 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5948 #10521 Napisano 11 Lipca 2022 W dniu 10.07.2022 o 17:19, żeglarz napisał(-a): Przepraszam za wtargnięcie - jedno pytanie - co koledzy sądzą o tych nożach ? Pytanie zasadnicze... kupione ostatnio w Hiszpanii? Bo ten napis Toledo tak trochę cepelia zalatuje. Oryginały miały raczej malutką puncę wraz z oznaczeniem wytwórcy...( podobnie jak "Solingen" ) pokaż wyraźniej ten "długi".... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3573 #10522 Napisano 11 Lipca 2022 Takie po pracy w ciepły dzień pijemy czasem na jakąś okazje a czasem bez okazji Sent from my iPhone using Tapatalk 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8857 #10523 Napisano 11 Lipca 2022 Też lubię taki klimacik… 😍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20269 #10524 Napisano 12 Lipca 2022 W Shargu off na włoszczyznę.MKM, Viper, Maserin. - 10, 15,20% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1694 #10525 Napisano 12 Lipca 2022 13 godzin temu, rmak napisał(-a): Moja ma scyzoryk Victorinoxa, ale córka ma zawsze folderek w torebce 😉 Uważaj, żeby starą panną nie została... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach