-mrovka- 305 #3751 Napisano 18 Marca 2022 Godzinę temu, ICE napisał(-a): A ja potrzebując kupić akumulator do motocykla po raz kolejny przekonałem się, że mieszkam w "cudownym kaczogrodzie". Co prawda bardziej pasuje to do tematu "Żarty, żartami", jednak to nie jest żart. Ustaliłem gdzie mają model akumulatora który potrzebuję i pojechałem na miejsce do sklepu (wolałem zobaczyć osobiście co kupuję, gdyż w trakcie poszukiwania proponowano mi kilka "zamienników" które jednak nie pasowały by do mojego moto). Sprzedawca podaje mi akumulator w pudełku więc sprawdzam, ale okazuje się, że jest suchy - bez elektrolitu, więc pytam o elektrolit. Na to sprzedawca mówi, że akumulator ten jest suchoładowany i ta firma sprzedaje bez elektrolitu. Zaskoczony pytam, czy tak ma działać - na sucho, gdyż nigdy nie słyszałem o takim akumulatorze, na co sprzedawca mówi, że oczywiście, że nie, że trzeba go zalać elektrolitem ale nie ma go w zestawie, a nawet jakby był to on musiałby go wyjąć! Mówię więc, że poproszę elektrolit, na co facet odpowiada mi, że nie ma i nikt mi nie sprzeda elektrolitu, gdyż weszły przepisy zakazujące sprzedaży, ponieważ z kwasu możba zrobić bombę. A co jakbym zamówił go z dostarczeniem do domu, sprzedwaca odpowiada, że też dostałbym suchy bez elektrolitu. Pytam więc gościa w jaki sposób mam zatem spowodować, żeby akumulator, który chce od niego kupić działał zgodnie z przeznaczeniem? Na co usłyszałem, że mam sobie znaleźć punkt naprawy akumulatorów lub cośbw tym stylu w którym odpłatnie napełnią mi go elektrolitem!!! Bardzo gratuluję inteligencji "fachowcowi" który wymyślił takie "mądre" i "pożyteczne" przepisy, szkoda tylko, że nie zwrócił uwagi na to, że jak ktoś będzie potrzebował tego kwasu do niecnych zamiarów to może zlać go zwyczajnie z akumulatora, ale widocznie "wysoki" poziom inteligencji nie pozwalał mu zauważyć takiej oczywistej możliwości. W efekcie wyszedłem bez akumulatora i muszę poszukać sklepu w którym dzięki "wspaniałwym" kaczogrodowym urzędasom powiedzenie "coś wykombinujemy" wzięte rodem z PRL'u nadal funkcjonuje https://www.scigacz.pl/Zakaz,sprzedazy,akumulatorow,z,elektrolitem,w,oddzielnym,opakowaniu,od,1,lutego,2021,40560.html Niestety... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 622 #3752 Napisano 18 Marca 2022 (edytowane) Tylko w takim razie powinni ureguloać kwastię zakazu sprzedaży suchych akumulatorów, a tak kupujesz aku i teraz martw się jak je uruchomić. A w przypadku motocyklowych to totalna bzdura, ponieważ w dużym akumulatorze do ciężarówki mieści się pewnie kilka litrów kwasu, a w motocyklowym max 0,5 litra,więc ten typ chtba jest poza zainteresowaniem terrorystów Edytowane 18 Marca 2022 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2471 #3753 Napisano 18 Marca 2022 Tez mysle o zakupie akumulatora w tym sezonie (moto ma juz 6lat), ale na szczescie w moim przypadku akumulator juz jest z elektrolitem. Na ten moment robilem rekonesans i co mnie martwi to ze w sklepach sa akumulatory wyprodukowane 2lata temu... nie wiem na ile ktos je doladowywal przez ten czas. 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #3754 Napisano 18 Marca 2022 Nie liczyłbym na doładowywanie akumulatorów przed sprzedażą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1901 #3755 Napisano 19 Marca 2022 Kolejny przykład wylewania dziecka z kąpielą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jabolos 1560 #3756 Napisano 19 Marca 2022 ICE proponuję zakup na allegro. Brałem tydzień temu od sprzedawcy KTMOTORS akumulator firmy Exide. W zestawie jest zasobnik z elektrolitem, także z uzupełnieniem nie ma problemu. Albo możesz zakupić żelowy (będzie drożej), który nie wymaga dolewania elektrolitu. Też się zdziwiłem, że np. akumulatory Yuasa są sprzedawane bez elektrolitu. Można co prawda zakupić na allegro sam elektrolit, ale lepiej jak odpowiednia ilość jest już w zestawie z akumulatorem i nie trzeba się bawić w odmierzanie prawidłowej ilości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #3757 Napisano 19 Marca 2022 Powitoł Dwa lata temu kupiłem litówkę i na razie działa ładnie. Nie do każdego moto się nada, ale w 41letniej jamce się sprawdził 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1794 #3758 Napisano 20 Marca 2022 Dzisiejszy spacerek 6 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4131 #3759 Napisano 20 Marca 2022 Sezon rozpoczęty 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
just_nobody07 6296 #3760 Napisano 20 Marca 2022 23 minuty temu, Muzzy napisał(-a): Sezon rozpoczęty Ech... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 30612 #3761 Napisano 23 Marca 2022 Późno, ale i ja wreszcie rozpocząłem sezon 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #3762 Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Powitoł Śledzę sobie taką polską firmę na youtubie. Nie mam afiliacji żadnych, ale robią IMO dobrą robotę to sieję Moto Ventus motoventus.pl I kilka filmów z odnowionymi motocyklami - najnowszy, to wrrrrrrr przy wchodzeniu na obroty ;> https://youtu.be/v7qJUGUdPGA Mój osobisty mokry sen https://youtu.be/H-nE0dRtrc8 Nortonik też by styknął https://youtu.be/lF5C2FafxhQ I sporo innego wzwodu na kanale https://youtube.com/user/olbrzym21 edyta - wybaczcie, nie wiem, czemu nie świetli się od razu jako film... Edytowane 24 Marca 2022 przez porcelanowy 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1901 #3763 Napisano 25 Marca 2022 Sezon w toku. Osiołek śmiga: 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1993 #3764 Napisano 25 Marca 2022 (edytowane) ja może jutro odpalę.. może... ta hondzia cb1000 zawsze podnosiła mi ciśnienie podobnie jak wszelkiej maści CX'y ze względu na piękno poprzecznej V-ki. Kiedyś o włos nie kupiłem cx 500, innym razem cbx 650 i cały czas żałuję, że wygrywał rozsądek.. Edytowane 25 Marca 2022 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość markali #3765 Napisano 25 Marca 2022 Godzinę temu, zadra napisał(-a): ja może jutro odpalę.. może... ta hondzia cb1000 zawsze podnosiła mi ciśnienie podobnie jak wszelkiej maści CX'y ze względu na piękno poprzecznej V-ki. Kiedyś o włos nie kupiłem cx 500, innym razem cbx 650 i cały czas żałuję, że wygrywał rozsądek.. CX-y mają silnik zamontowany wzdłużnie. Ładne motocykle! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1901 #3766 Napisano 25 Marca 2022 Teraz, zadra napisał(-a): ja może jutro odpalę.. może... ta hondzia cb1000 zawsze podnosiła mi ciśnienie podobnie jak wszelkiej maści CX'y ze względu na piękno poprzecznej V-ki. Kiedyś o włos nie kupiłem cx 500, innym razem cbx 650 i cały czas żałuję, że wygrywał rozsądek.. Wszystko przed Tobą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1993 #3767 Napisano 25 Marca 2022 4 godziny temu, markali napisał(-a): X-y mają silnik zamontowany wzdłużnie. Ładne motocykle! gwoli ścisłości, to tak Ty jak i ja mamy rację.. Ja pisałem o tym, że cylindry rozchylone są poprzecznie co wizualnie zupełnie inaczej wpływa na odbiór całości, ale oczywiście ze względu na wzdłużne ułożenie wału silnik ten zgodnie z powszechnie przyjętą reglamentacją należy do grupy silników wzdłużne montowanych.. Wiecie, że projektowany był na potrzeby nowo projektowanego samochodu małolitrażowego który jednak nigdy nie powstał? Honda aby wykorzystać świetną na ówczesne czasy jednostkę napędową miast do auta wstawiła ją do motocykla a później jeszcze uturbiła mini turbawką.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jabolos 1560 #3768 Napisano 26 Marca 2022 Dzisiejsze, pierwsze szutrowo - asfaltowe 250 km w tym sezonie nawinięte. Byłoby więcej, ale przez silny, przenikliwy wiatr było zwyczajnie zimno. 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #3769 Napisano 26 Marca 2022 W dniu 18.03.2022 o 04:07, ICE napisał(-a): A ja potrzebując kupić akumulator do motocykla po raz kolejny przekonałem się, że mieszkam w "cudownym kaczogrodzie". Co prawda bardziej pasuje to do tematu "Żarty, żartami", jednak to nie jest żart. Ustaliłem gdzie mają model akumulatora który potrzebuję i pojechałem na miejsce do sklepu (wolałem zobaczyć osobiście co kupuję, gdyż w trakcie poszukiwania proponowano mi kilka "zamienników" które jednak nie pasowały by do mojego moto). Sprzedawca podaje mi akumulator w pudełku więc sprawdzam, ale okazuje się, że jest suchy - bez elektrolitu, więc pytam o elektrolit. Na to sprzedawca mówi, że akumulator ten jest suchoładowany i ta firma sprzedaje bez elektrolitu. Zaskoczony pytam, czy tak ma działać - na sucho, gdyż nigdy nie słyszałem o takim akumulatorze, na co sprzedawca mówi, że oczywiście, że nie, że trzeba go zalać elektrolitem ale nie ma go w zestawie, a nawet jakby był to on musiałby go wyjąć! Mówię więc, że poproszę elektrolit, na co facet odpowiada mi, że nie ma i nikt mi nie sprzeda elektrolitu, gdyż weszły przepisy zakazujące sprzedaży, ponieważ z kwasu możba zrobić bombę. A co jakbym zamówił go z dostarczeniem do domu, sprzedwaca odpowiada, że też dostałbym suchy bez elektrolitu. Pytam więc gościa w jaki sposób mam zatem spowodować, żeby akumulator, który chce od niego kupić działał zgodnie z przeznaczeniem? Na co usłyszałem, że mam sobie znaleźć punkt naprawy akumulatorów lub cośbw tym stylu w którym odpłatnie napełnią mi go elektrolitem!!! Bardzo gratuluję inteligencji "fachowcowi" który wymyślił takie "mądre" i "pożyteczne" przepisy, szkoda tylko, że nie zwrócił uwagi na to, że jak ktoś będzie potrzebował tego kwasu do niecnych zamiarów to może zlać go zwyczajnie z akumulatora, ale widocznie "wysoki" poziom inteligencji nie pozwalał mu zauważyć takiej oczywistej możliwości. W efekcie wyszedłem bez akumulatora i muszę poszukać sklepu w którym dzięki "wspaniałwym" kaczogrodowym urzędasom powiedzenie "coś wykombinujemy" wzięte rodem z PRL'u nadal funkcjonuje 🤣 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 622 #3770 Napisano 26 Marca 2022 8 godzin temu, jabolos napisał(-a): Dzisiejsze, pierwsze szutrowo - asfaltowe 250 km w tym sezonie nawinięte. Byłoby więcej, ale przez silny, przenikliwy wiatr było zwyczajnie zimno. Piękna Africa i to w barwach HRC 😎 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4131 #3771 Napisano 27 Marca 2022 Piękna pogoda to trzeba korzystać, na drugim planie udało się złapać na zdjęciu kilka saren. 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptakug 185 #3772 Napisano 27 Marca 2022 Jak mogłeś zniszyć pierwszy plan… 😢jak z lewej to i z prawej 🥺 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba83 284 #3773 Napisano 28 Marca 2022 A ja dopiero zawiozłem Moto na serwis przed sezonem 🙂 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1794 #3774 Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) Pogoda sprzyja odkrywaniu fajnych miejsc Edytowane 29 Marca 2022 przez jacus 6 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1901 #3775 Napisano 29 Marca 2022 3 godziny temu, Kuba83 napisał(-a): A ja dopiero zawiozłem Moto na serwis przed sezonem 🙂 samodzielnie nie jeździ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach