Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Marcin99

Motocykle

Rekomendowane odpowiedzi

W jakiś mały adventure bym celował albo coś pomiędzy np ktm 890 smt 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, artooro napisał(-a):

W jakiś mały adventure bym celował albo coś pomiędzy np ktm 890 smt 

Muszę poprzeglądać otomoto pod tym kątem.

Człowiek nie zna nawet wszystkich modeli znajdujących się w zasięgu.. 

Dużą przewagą hondy jest popularność, rozpoznawalność oraz dostępność części w normalnych cenach.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad ktm to ja bym się 4 razy zastanowił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

790 z lat 2020 i wstecz oraz 890 z pierwszych dwóch lat produkcji nie brałbym po uwagę, później podobno poprawili wałki i zmienili dźwigienki zaworów więc nie powinno być problemów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo mnie nie było. 
Prawko na moto zrobiłem przy 3 podejściu (mieszkam w UK i tutaj jest nieco inaczej) i po wielu dywagacjach z samym sobą oraz po objeżdżaniu testowym kilku motocykli padło na BMW F800R. W 2 miesiące odkąd jestem jego właścicielem zrobiłem około  4kkm (2.6k mil) i ciągle mi mało.

IMG_2656.jpeg

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wynik 🤚

Co masz na myśli w kontekście zdawania prawa jazdy w UK?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczaki...

Przejrzałem ogłoszenia na otomoto szukając moto z mocą wyższą od 50kM, zarejestrowane w kraju w kwotach 15-25tys i nic szczególnego nie przykuło mojej uwagi.

Trudno mi będzie coś znaleźć jeśli nic mi się szczególnie nie podoba :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie rozglądałbym się za Yamaha Tracer 700 lub jeszcze lepiej 900 z pierwszych lat produkcji, trzycylindrówka Yamahy to naprawdę udany i niezawodny piecyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Dobry wynik 🤚

Co masz na myśli w kontekście zdawania prawa jazdy w UK?

Z tego co widziałem na polskim YT to różnice są nastepujące:

Plac w UK jest banalnie prosty, natomiast egz na mieście to poważna sprawa. Polałem na bzdurach które w PL najprawdopodobniej by przeszły. 

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minut temu, Triptical napisał(-a):

Z tego co widziałem na polskim YT to różnice są nastepujące:

Plac w UK jest banalnie prosty, natomiast egz na mieście to poważna sprawa. Polałem na bzdurach które w PL najprawdopodobniej by przeszły. 

Jak zdajesz w małym mieście na mieście to jest pewnie łatwo, w Wwie itp. większych miastach miasto jest trudne, mało kto zdaje za pierwszym (np. ja 😆). Plac w mojej opinii jest wymagający ale po kilkunastu godz. każdy powinien zdać. 

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, zadra napisał(-a):

Kurczaki...

Przejrzałem ogłoszenia na otomoto szukając moto z mocą wyższą od 50kM, zarejestrowane w kraju w kwotach 15-25tys i nic szczególnego nie przykuło mojej uwagi.

Trudno mi będzie coś znaleźć jeśli nic mi się szczególnie nie podoba :) 

Szukałbym bmw 1200 gs, ale wiem, że Ty unikasz bawarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, goral_ napisał(-a):

Wielka i ciężka krowa, gdzie to do miasta 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
54 minuty temu, goral_ napisał(-a):

nie, że unikam - nawet się podoba - ale jak wyżej :

34 minuty temu, artooro napisał(-a):

Wielka i ciężka krowa, gdzie to do miasta 😉

Najwięcej jednak między samochodami się przeciskam i widzę, że posiadanie zwinnej maszynki ma tu wiele sensu.

Najlepiej byłoby mieć dwie ;)

Miałbym wówczas okufrowaną cx500 i gb350 w miasto i uśmiech na twarzy :)

Pewnie stanie na tym samym co mam, ino że młodszym; jednak najpierw trzeba sprzedać a na razie to nawet wystawić "zapomniałem" ..

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Jak zdajesz w małym mieście na mieście to jest pewnie łatwo, w Wwie itp. większych miastach miasto jest trudne, mało kto zdaje za pierwszym (np. ja 😆). Plac w mojej opinii jest wymagający ale po kilkunastu godz. każdy powinien zdać. 

Standardowy kurs to 3 dni po 5h na dzień. W tym czasie uczysz się i placu i miasta. Egzamin na mieście musi zawierać obowiązkowo takie rzeczy: droga ekspresowa/autostrada, droga podmiejska, normalny ruch uliczny miejski, droga z ograniczeniem prędkości (w okolicy szkoły itp), 3 zatrzymania i ponowne włączenie się do ruchu, gdzie jedno z włączeń do ruchu ma być pod górę, a jedno zza zaparkowanego samochodu. Przy każdej zmianie prędkości konieczne (i widoczne dla egzaminatora) spojrzenie w lusterka i kilka jeszcze podobnych „akcji”.

Plac to wprowadzenie moto do garażu „na piechotę”, prosty slalom, dwie ósemki, jazda po łuku z bramką na 20mph, jazda po łuku z bramką na 30mph z pominięciem szykany i zatrzymaniem się w kwadracie około 2x2m, jazda z prędkością pieszego, hamowanie awaryjne z prędkości 30mph, zawracanie na szerokości drogi. Tak to wygląda w UK

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KTM odpuścił bym, to co się stało z ta firmą, woła o pomstę do nieba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, goral_ napisał(-a):

Na przepychanie się po mieście to chyba nie najlepsza opcja...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zadra mogę polecić Yamahe, sam mam mt-07 i tracera 900gt. mt-07 na pewno znajdziesz w swoim budżecie, a i jakiegoś tracera też może Ci się udać 700 albo 900. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Maciej72 napisał(-a):

KTM odpuścił bym, to co się stało z ta firmą, woła o pomstę do nieba. 

A co się stało? Ktm-y nigdy nie słynęły z bezawaryjnosci jak japońce, za to dawały dużo frajdy. Jako właściciel duka 790 pod powyższym się podpisuję 😁 

Obecny stan finansowy firmy to raczej dużo błędów w strategii łącznie z polityką cenową, do tego doszły problemy techniczne jednych z najbardziej popularnych modeli czyli 790 i 890. Podobno usterki poprawili ale smród i motocykle, w których wada może się pojawić pozostały.

Problemy sprawiły również, że ich motocykle sporo potaniały, szczególnie nowe sztuki, dodatkowo doszła 4 letnia gwarancja na większość modeli. Także, moim zdaniem to ciekawa opcja na nowe moto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, artooro napisał(-a):

A co się stało? Ktm-y nigdy nie słynęły z bezawaryjnosci jak japońce, za to dawały dużo frajdy. Jako właściciel duka 790 pod powyższym się podpisuję 😁 

Obecny stan finansowy firmy to raczej dużo błędów w strategii łącznie z polityką cenową, do tego doszły problemy techniczne jednych z najbardziej popularnych modeli czyli 790 i 890. Podobno usterki poprawili ale smród i motocykle, w których wada może się pojawić pozostały.

Problemy sprawiły również, że ich motocykle sporo potaniały, szczególnie nowe sztuki, dodatkowo doszła 4 letnia gwarancja na większość modeli. Także, moim zdaniem to ciekawa opcja na nowe moto.

Słowo klucz: podobno …

a 4 letni gwarancja i niska cena, nie zrekompensuje Ci zepsutego wyjazdu. 
Tak na marginesie ceny, dopiero się zbliżają do realnej wyceny swojego produktu.

nie wspomnę o jednej z przyczyn kłopotów, czyli przepełnione magazyny,  niesprzedanych strucli.

Po co mi motocykl, który jak widzi serwis, to sam skręca.
Ale są różne podejścia do tematu i oczywiście każdy ma wybór, jak dla mnie KTM odpada.

Edytowane przez Maciej72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Daito napisał(-a):

Na przepychanie się po mieście to chyba nie najlepsza opcja...

Wg mnie uniwersalna maszyna. Jeżdżę bokserami od lat teraz głównie po mieście BMW R 1200 ST i nie widzę problemu. Ale de gustibus..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Maciej72 napisał(-a):

Słowo klucz: podobno …

a 4 letni gwarancja i niska cena, nie zrekompensuje Ci zepsutego wyjazdu. 
Tak na marginesie ceny, dopiero się zbliżają do realnej wyceny swojego produktu.

nie wspomnę o jednej z przyczyn kłopotów, czyli przepełnione magazyny,  niesprzedanych strucli.

Po co mi motocykl, który jak widzi serwis, to sam skręca.
Ale są różne podejścia do tematu i oczywiście każdy ma wybór, jak dla mnie KTM odpada.

Niemal każdy producent ma/miał coś za uszami, pierwsze s1000rr i s1000r aż do 2017r miały tą samą wadę co ktm 790 i 890, silniki 675 mv agusta, litry w apriliach rsv4, nowe panigale z elektroniką

Nie mam zamiaru wybielać ktm-a, jednak na przestrzeni tyl kilkunastu lat od kiedy regularnie jeżdżę moto ktm 790 to najlepszy motocykl pod kątem jazdy, jakim jeździłem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, artooro napisał(-a):

Niemal każdy producent ma/miał coś za uszami, pierwsze s1000rr i s1000r aż do 2017r miały tą samą wadę co ktm 790 i 890, silniki 675 mv agusta, litry w apriliach rsv4, nowe panigale z elektroniką

Nie mam zamiaru wybielać ktm-a, jednak na przestrzeni tyl kilkunastu lat od kiedy regularnie jeżdżę moto ktm 790 to najlepszy motocykl pod kątem jazdy, jakim jeździłem 

Oczywiście masz rację, żyjemy w świecie redukcji kosztów i księgowych, dbających tylko o wynik finansowy. 

Ale KTM swoją polityką, systematycznego "czyszczenia portfeli" klientów (nie nazwę tego dosadniej, aby trzymać forumowy poziom) , spowodował bunt nawet najbardziej zagorzałych zwolenników. 

I zapewne nie było bez  tym problemu, gdyby jeszcze produkt był dobrej (celowo nie piszę premium) jakości. 

Jeżeli możesz mieć coś za połowę ceny KTM, produktu jakościowo lepszego,  dlaczego nie ?

Pycha kroczy przed upadkiem .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Maciej72 napisał(-a):

Oczywiście masz rację, żyjemy w świecie redukcji kosztów i księgowych, dbających tylko o wynik finansowy. 

Ale KTM swoją polityką, systematycznego "czyszczenia portfeli" klientów (nie nazwę tego dosadniej, aby trzymać forumowy poziom) , spowodował bunt nawet najbardziej zagorzałych zwolenników. 

I zapewne nie było bez  tym problemu, gdyby jeszcze produkt był dobrej (celowo nie piszę premium) jakości. 

Jeżeli możesz mieć coś za połowę ceny KTM, produktu jakościowo lepszego,  dlaczego nie ?

Pycha kroczy przed upadkiem .... 

Fakt, ich polityka cenowa to dramat, duke 990 mający w teorii zastąpić 890 wskoczył z ceną niemal połowę większą od poprzednika, dodatkowo chorendalne ceny odblokowania dodatkowej elektroniki, podobnie z 1390, gdzie różnic względem 1290 jest niewiele. Rynek mocno ostudził ich zapędy. Ceny spadły, teraz są porównywalnie do konkurencji jeżeli chodzi o modele szosowe ( crossowa/terenowa cześć ktm to nie moją bajka). Modele o mniejszych pojemnościach/mocach mają sporą konkurencję jednak od 100KM raczej nie jest za duża. Sam planuję w przyszłym sezonie wymienić 790 na coś mocniejszego więc jestem ciekaw,  co jest lepsze i o połowę tańsze od ktm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, artooro napisał(-a):

Fakt, ich polityka cenowa to dramat, duke 990 mający w teorii zastąpić 890 wskoczył z ceną niemal połowę większą od poprzednika, dodatkowo chorendalne ceny odblokowania dodatkowej elektroniki, podobnie z 1390, gdzie różnic względem 1290 jest niewiele. Rynek mocno ostudził ich zapędy. Ceny spadły, teraz są porównywalnie do konkurencji jeżeli chodzi o modele szosowe ( crossowa/terenowa cześć ktm to nie moją bajka). Modele o mniejszych pojemnościach/mocach mają sporą konkurencję jednak od 100KM raczej nie jest za duża. Sam planuję w przyszłym sezonie wymienić 790 na coś mocniejszego więc jestem ciekaw,  co jest lepsze i o połowę tańsze od ktm?

świetną robotę zrobili japończycy oferując skrzynie automatyczne (wiem, zostanę zjedzony przez ortodoksyjnych motocyklistów )

Okazuje się, że sprzedaż automatów sięga 60% sprzedaży całego modelu. YAMAHA MT09, YAMAHA TRACER, Honda CMX, AFRICA Win. 

Tutaj się kręcę z wyborem, mam 191 cm i 82 kg, i nie chce mi się dłubać  w biegach, mając długie nogi 

Cenowo i jakościowo do KTM to przepaść ...

BMW 1300 odpadło, ze względu na sygnalizowane problemy ze skrzynią biegów, którą ulokowano pod miską olejową ... 

Poza tym manewrowanie bokserem w mieście to dla mnie za duże wyzwanie, z szacunkiem podchodzę do Kolegów, którym to nie przeszkadza. 

Edytowane przez Maciej72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynie automatyczne mają swoich zwolenników ale też i przeciwników.

Ja wybrałem manuala (są wersje w automacie) bo uważam, że na swoim etapie umiejętności muszę wspomagać się jazdą na półsprzęgle mimo, że odbyłem jazdę próbną hondą w automacie i nie widzialem wówczas problemu.

Czytałem o pewnych trudnościach podczas jazdy z minimalną prędkością ze skrzynią automatyczną choć przyznaję, że nie przetestowałem tego gdy miałem okazję.

Można również znaleźć opisy związane z problemami technicznymi automatów.

Pewnie wynikają z zaniedbań serwisowych, ale chyba trudniej zabić manuala niż automata(ostatnio oglądałem relację z przeglądu Afry z automatem gdzie wymieniany był jeden z czujników skrzyni - koszt z ASO 1700zł).

Wydaje mi się również, że (w nc750) automat jest inaczej zestrojony niż maual i z tego powodu trudniej osiągnąć porównywalne spalanie między takimi samymi motocyklami.

Ja w swoim w standardzie mam 4,0 .... 4,2 (do 5,0 autostrada, max prędkość przy maksymalnym obładowaniu) litra na setkę, natomiast jazda próbna nowym z automatem, to było 2,85litra/100 po 160km jazdy bez oszczędzania.. 

Ciekawy jestem jak z poradzili sobie inni producenci wprowadzając swoje automaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi