kobas 329 #426 Napisano 19 Września 2013 Skrzynia była już pokazana w temacie Resch - 27.08. Zegar został zakwalifikowany jako EKU 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #427 Napisano 19 Września 2013 Gratulacje. Piękna robota, szczególnie, że to jest moja skrzynia. Fajnie jest zobaczyć etapy prac w Internecie. Chciałbym ją odebrać w poniedziałek, po powrocie z urlopu - oczywiście jeśli to możliwe. Przód skrzyni był rzeczywiście tragiczny i nie zakładałem, że można go ratować - sito. Cieszymy się że praca podoba się Jaki zbieg okoliczności My zajmujemy sie renowacją skrzyń, a po odbiód to już proszę z zegarmistrzem się kontaktować. Skrzynka już jest gotowa, i nie wiem czy wysyłać fotki na forum zrobionej sprzyni ? czy Pan wyśle fotki już z zamontowanym mechanizmem ;> pozdrawiam http://www.renowacjakrason.pl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #428 Napisano 19 Września 2013 Zademonstruje kompletny zegar za 14 dni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #429 Napisano 19 Września 2013 Zademonstruje kompletny zegar za 14 dni Aha, to jeszcze sporo czasu ja już mam fotki także przesle na forum samej skrzynki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #430 Napisano 19 Września 2013 To w Bieszczadach sobie pooglądam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #431 Napisano 19 Września 2013 na mój gust dolne toczenia raczej nie bardzo pasują taki wzór raczej dają na korony a na brode daje sie coś niskiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #432 Napisano 19 Września 2013 A mi ta renowacja zupełnie się nie podoba.Owszem dla laika zegarowego pewnie będzie wszystko pięknie, ale dla kogoś kto chciałby, aby skrzynia przypominała wyglądem orginał już nie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #433 Napisano 19 Września 2013 A dlaczego taka, lekko neobarokowa korona ? Miałeś dużo bardziej spójny stylistycznie wzór do rekonstrukcji ... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #434 Napisano 19 Września 2013 Na to pytanie może odpowiedzieć autor renowacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #435 Napisano 19 Września 2013 na mój gust dolne toczenia raczej nie bardzo pasują taki wzór raczej dają na korony a na brode daje sie coś niskiegoZgadzam się z kolegą.Te sterczyny psują wygląd skrzyni.Na dole wstawiano sterczynki ,krótsze i bardziej pomponiaste. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #436 Napisano 19 Września 2013 Zegar politurowany na mat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #437 Napisano 19 Września 2013 góra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #438 Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Trochę głupio po fakcie, ale skoro renowator na forum może przyda się na przyszłość ... Fornir na drzwiczkach był dzielony mniej więcej ( w zależności od wzoru wycięcia pod szybę ) w połowie wysokości.Jeżeli dobrze widzę sporo się obsunęło. Sterczyny w brodzie Rescha ( jeżeli były 3 szt ) nigdy nie były takie same. Środkowa wysokością powinna z brodą "trzymać trójkąt" ... tak mniej więcej . Sterczyny bardziej są świebodzickie niż wiedeńskie ( jak Piotr wcześniej zauważył ) Na usprawiedliwienie - rozumiem, ze dokupione, a nie robione ( dla mnie to się za bardzo gryzie). Korona robi załamanie w bryle góry, ale nie jestem pewien, czy to nie kwestia kąta robienia zdjęcia. Wydaje mi się, że robota fachowa, tylko warto precyzyjniej poszukać stylu, cech charakterystycznych producentów, bo sporo wysiłku można łatwo zmarnować uzupełniając nieodpowiednimi elementami. EDIT Pojawiły się nowe zdjęcia - niestety to nie kwestia ujęcia wg mnie - korona łamie bryłę góry. Edytowane 19 Września 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #439 Napisano 19 Września 2013 Propozycja wykończenia brody. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #440 Napisano 19 Września 2013 Fornir na drzwiczkach był dzielony mniej więcej ( w zależności od wzoru wycięcia pod szybę ) w połowie wysokości.Jeżeli dobrze widzę sporo się obsunęło.Sterczyny w brodzie Rescha ( jeżeli były 3 szt ) nigdy nie były takie same. Środkowa wysokością powinna z brodą "trzymać trójkąt" ... tak mniej więcej .Sterczyny bardziej są świebodzickie niż wiedeńskie ( jak Piotr wcześniej zauważył ) Podział forniru, aczkolwiek osobliwy został zachowany taki, jaki był w oryginale (?).Szypułki rzecz nabyta i wymienialna. Na środku powinna być taka przecięta na pół, masywniejsza. Boczne zaiste jak znalazł na górę do Beckera. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #441 Napisano 19 Września 2013 (edytowane) zdążyłem sprawdzić i chciałem napisać - rzeczywiście zachowanie podziału forniru od strony konserwatora jest OK. Ktoś wcześniej zwalił. Jak zerknąłem na stan początkowy, to widać, że nie tylko to było od początku zwalone Skrzynkę można chyba uznać za naśladownictwo szkoły wiedeńskiej niezbyt solidne. Wobec tego i tą koronę można przełknąć. Edytowane 19 Września 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #442 Napisano 19 Września 2013 Tak wyszła korona do małego Rescha Brytyjczyka i mały Brytyjczyk... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #443 Napisano 19 Września 2013 Którego skrzynka się rozłaziła w rękach... To były same dziurki niestety i odrobina politury trzymającej wszystko w kupie . Był niesłychanie zjedzony.Za wyjątkiem flekowania ubytków- reszta została w całości uratowana . Ale moim zdaniem każda metoda dobra, byle zwrócić życie kolejnemu cykaczowi. Nie przyczepiałbym się zbytnio do prac renowacyjnych dużego zegara, wychodzi na to, że kilka nieistotnych sterczyn można wymienić na bardziej pasujące i będzie OK. A kawał dobrej roboty został wykonany.Czekam na zdjęcia całości, dopiero tarcza, wahadło i wagi ożywią tę skrzynię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #444 Napisano 20 Września 2013 Ładnie to wyszło - Krzysztof. Nie przepadam za "trumnami"... a może jeszcze nie widziałem takiej, która by mnie ujęła swoim wyglądem. Skoro jesteśmy już w temacie jakości renowacji, może warto coś ogólniejszego wrzucić. Jakość renowacji - tu się nie ma co oszukiwać - to nie tylko sprawdzian umiejętności konserwatora. Jeżeli zlecamy zawodowcowi robotę to musimy mieć pełną świadomość, że efekty będą proporcjonalne do czasu pracy włożonego w przedmiot podlegający renowacji. Skoro ktoś z tego żyje, to czas przekłada się na pieniądze. W związku z tym efekt pracy w sporym stopniu zależy od zlecającego. Nie naszą sprawą są koszty/cena. Można próbować ocenić jakość po ilości godzin pracy włożonych w renowację. PS Ta dolna sterczyna w "trumience" nie jest od niego - prawda ? Jakoś też mi ciągnie Freiburgiem, ale może się mylę 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #445 Napisano 20 Września 2013 Całość z dolna sterczyną przyjechała z UK w czerwcu i jako taka została poddana konserwacji oraz nowemu politurowaniu. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #446 Napisano 20 Września 2013 Czesc, Kazdy robi lub zleca renowacje wg swojego gustu. A gust nie podlega dyskusji. I nie mozna go oceniac - zly/dobry. Ja zwrocilem uwage, ze dol drzwiczek jest teraz prosty a byl z lukiem. Laczenie forniru powninno byc po skosie na naroznikach i jest. Sterczynki dolne sa za dlugie, raczej tez wybralbym takie jak Tomek. Korona bardzo ladnie wyrzezbiona, gleboko i forma pasuje do zegara, jedynie konce korony dziwnie odstaja od skrzyni. Zawsze zwracam uwage na kolor ( prawda Piotr? (: ) i tu wg mnie jest najwieksza roznica. Bardzo czesto po renowacji kolor jest za ciemny, rysunek forniru jest malo widoczny. Wydaje mi sie, ze przy bardzo duzych zniszczeniach drewna, jednak lepiej jest wymienic czesciowo na nowy elemant niz wzmacniac klejem czy zywica. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #447 Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Że tak się ośmielę i zapytam.Czy Kol. Emikras zamieszczając temat na forum poprosił o ocenę swojej pracy? Bo przynajmniej ja, nie doczytałem się w jego postach takiej prośby. Natomiast, z treści postów wynika, że Kol. Emikras ma pracownię konserwacji i renowacji antycznej stolarki i zajmuje się tym zawodowo, prawdopodobnie ma wieloletnie doświadczenie w tej branży i przygotowanie teoretyczne. Więc negatywny wydźwięk oceny jego pracy zawarty w komentarzach, jest moim zdaniem nie na miejscu. Zwłaszcza że większość z nas tu piszących, (ja również) ma wiedzę amatorską w tej dziedzinie.W tym konkretnym przypadku nie mamy do czynienia z amatorską renowacją robioną gdzieś w garażu, tylko mamy do czynienia z profesjonalistami, a ocena merytoryczna profesjonalnie wykonanej pracy nie może się opierać na podstawie kilku zdjęć i na dodatek marnej jakości.Poza tym, przy ocenie usługi trzeba również wziąć pod uwagę chociażby i taką okoliczność jak zlecenie wykonania usługi, jej zakres, jej koszt i czas w jakim ma być wykonana. A o tym właśnie decyduje głównie zleceniodawca.Wszyscy o tym wiemy, że dobre przeprowadzenie renowacji starych przedmiotów użytkowych wymaga bardzo precyzyjnego i wnikliwego obejrzenia wszystkich elementów tego przedmiotu.Inaczej również przeprowadza się renowację starych przedmiotów które mają nadal spełniać funkcję użytkową, a inaczej przedmiotów które będą obiektami muzealnymi i będą stały w szklanych gablotach.Na koniec napiszę krótko, to Kol. Kobas zlecał wykonanie tej renowacji i to Kol. Kobas ma być zadowolony z jej wykonania.Natomiast do Kol. Emikrasa mam prośbę, dołączaj zdjęcia swoich prac konserwatorsko - renowacyjnych i jeżeli możesz to opisuj jak to robisz, bo może taki osobnik jak ja posiadający wiedzę amatorską w tej dziedzinie czegoś nowego i ciekawego się nauczy.Pozdrawiam Edytowane 20 Września 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #448 Napisano 20 Września 2013 Tak wyszła korona do małego Rescha Brytyjczyka i mały Brytyjczyk... Moim zdaniem centralnego lauferka należy podwyższyć. Talerzem powinien trafiać w najszersze wycięcie korony. Sam wzór sterczyny pochodzi z korony z trzema toczeniami i dlatego niezbyt dobrze się tu wpisuje. Gdyby to był mój zegar, to odtworzyłbym koronę z obrazka po prawej. Podpisano: Malkontent 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #449 Napisano 21 Września 2013 (edytowane) Gdybym widział tego z prawej, to też chyba bym spróbował powtórzyć jego koronę. Ale w lipcu kupiłem w UK drugiego- w pełnym rozmiarze, wszystko niewątpliwie stare i niegrzebane, więc powtórzyłem jego zwieńczenie. Po zastanowieniu chyba mogę przypuszczać, że co prawda zegar nie ma śladów żadnych przeróbek, ale może mieć np. ubytek... Mianowicie w podporze sterczyny. To mogło się odłamać, zostało wyrównane bez śladów i cała sterczyna poszła w dół . Być może... Edytowane 21 Września 2013 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #450 Napisano 21 Września 2013 (edytowane) A mnie zaczyna to pie... wku... zastanawian się poważnie nad opuszczeniem tego dryfującego w nieznane płaskodennego szuwarowca... Do dyskusji proszę przedstawić zdjęcie czarnej, całkowicie niegrzebanej, miniatury Rescha przenaczonej na rynek brytyjski. Wtedy z przyjemnością podyskutuję na temat wysokości czy też długości... Edytowane 21 Września 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach