Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Sql

Rolex Cosmograph Daytona 116520

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gosckmziz

Prezentacja przez SQL nieoryginalnego IWC Top Gun i cyniczne cmokanie nad nim dla mnie przesądza sprawę i uważam, że kolega powinien być zbanowany, a dalsze roztrząsanie tego czy mówi prawdę jest szkodliwe - zwrócę tylko uwagę, że nie wyobrażam już sobie kupna zegarka z drugiej ręki. Okazuje się, że nawet uczciwy sprzedawca przy całej swojej wiedzy może nie wiedzieć że sprzedaje fake.

ASTRAL ? uważam że wątek jednak jest potrzebny, kwestia mentalności to jedno, ale żeby etyką się kierować to trzeba mieć świadomość że ma się do czynienia z podróbą. Dobrze jest chociażby zobaczyć zdjęcia podrób tej klasy, bo ja przyznaję się, że nie miałem pojęcia, że takie rzeczy w ogóle są możliwe. Ja NIGDY nie kupię zegarka poza salonem, ale wielu z nas to robi i o tym trzeba rozmawiać bo tylko wiedza nas chroni przed oszustami, na resztę nie mamy wpływu.

Zdjęcia wstawione przez macgrzegorza są szokujące i wywołują odruch wymiotny. Paradoksalnie akurat w przypadku Rolexa od razu widać, że to fake :lol: .

Ja też już od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem czegoś choć trochę rzadszego (np. glashutte), z większą dozą elementu ludzkiego przy wykonaniu i ten wątek mnie w tym utwierdza.

A na razie noszę rolka z KRUKa ale kto ich tam wie skąd oni biorą te sikory :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem jest to ze dostępne sa oryginalne części do zegarków które pasują do tych replik, repliki sa tak skonstruowane ze przy zakupie w znanym sklepie ofrei.com tarczy, wskazówek i szkiełka za jakieś 500 dolarów plus 300 za replike i zmianie tych części nawet widząc zegarek np. Omege Planet Ocean nikt nie jest w stanie powiedzieć czy to jest oryginał czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj przestań Mathu - w celach edukacyjnych. A Ty sie czepiasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

W celach kolekcjonerskich :lol:

Facet jeździ dobrym Mercem i Audi i nosi na rękach taki shit... Jeśli ktoś mnie kiedyś zapyta o pokazanie czym jest dresiarstwo, to będzie to właśnie to.

Zdjęć przed lustrem wolę nawet nie cytować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwrócę tylko uwagę, że nie wyobrażam już sobie kupna zegarka z drugiej ręki.

Piotr, pamiętaj, że Ty też kiedyś zechcesz sprzedać komuś używany zegarek. Uważam, że masz rację co do podtrzymania tematu ale powinien on być troszkę w innej formie-edukacyjnej. Pokazanie na co zwrócić uwagę żeby się nie naciąć przy kupnie z drugiej ręki. Większość z Nas tak kupuje ze względu na czynnik ekonomiczny i podejrzewam, że dalej tak będzie, jednakże jeżeli będzie możliwość nauczenia się odróżnienia podróbki od oryginału i jeżeli chociaż jeden z Nas ustrzeże się dzięki takiemu tematowi to uważam, że to już będzie wielki plus.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Mathu,ja tez Cie pozdrawiam.Niestety nie interesuja mnie repliki,a zegarki skladane z oryginalnych czesci o ktorych wspominal SQL.Tak jak powiedzialem wczesniej w tym temacie,jesli mialbym okazje zlozyc sobie rolka z samych oryginalnych czesci,to sprawilby mi wiecej satysfakcji niz Rolek kupiony w sklepie(zanim ktorys z profesjonalnych wyciagaczy z kontekstu posadzi mnie o swietokradztwo,zrobilbym to na wlasny uzytek).I jesli naprawde jest tak jak mowi SQL,to zapewne to zrobie.

A Parnisem zawsze warto sie pochwalic,oczywiscie na forum na ktorym mnie nie opluja.Jesli myslisz,ze to podrobka,wskaz mi zegarek,ktory podrabia.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gosckmziz

A ja się dalej taplam w g..nie:

"I owned LOTS of reps. Lots of best reps on the market. And have to say... if this is not the BEST rep available now then I don't know what is.

The weight, the quality, the finish, EVERYTHING is so damn good that if I didn't know about this rep and someone would show me this watch telling it is a gen I would believe! No questions asked.

No one will EVER question authenticity of this watch!

Looks like we have another rep that is 100% safe to go to an AD with!"

125051-20678.jpg

http://www.rwgforum.com/topic/12456-new-el-ingenieur/page__p__125051__fromsearch__1#entry125051

AD = Authorized Dealer

To już nie jest zabawa w znajdź 10 różnic ale w znajdź chociaż jedną... Nawet krawędzie na kopercie mają szlif jak w oryginale tzn. szlif rozszerza się w kierunku bransolety. Czy w tym wypadku jest oryginalna koperta i bransoleta? Jeżeli nie to ciekawy jestem jak działa ta bransoleta, w końcu sposób jej skracania to nie bułka z masłem do wykonania. A może IWC zamawia koperty u "poddostawców" w Chinach :lol: ? Sam już nie wiem kto tu robi "repliki" oryginałów :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega bawi się też w podróby telefonów:

http://www.rwgforum....phire-arte-rep/

Nie, jesli chodzi o telefony od lat jestem wierny serii 88XX od Nokii, od pierwszego 8810 po aktualna 8800 Carbon Arte (wszystkie kupione w salonach Ery, uprzedzajac atak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

"I was approached by couple of members asking if my dealer can supply reps of Nokia 8800 Sapphire Arte apart from the Vertu reps and it turns out he can so I pass the good news to you all."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mathu,doszedles juz do tego czy nosi oryginalne skarpetki?Widze,ze ostro szpiegujesz.

@down - zauwazylem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Mam wredną naturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gosckmziz

Piotr, pamiętaj, że Ty też kiedyś zechcesz sprzedać komuś używany zegarek. Uważam, że masz rację co do podtrzymania tematu ale powinien on być troszkę w innej formie-edukacyjnej. Pokazanie na co zwrócić uwagę żeby się nie naciąć przy kupnie z drugiej ręki. Większość z Nas tak kupuje ze względu na czynnik ekonomiczny i podejrzewam, że dalej tak będzie, jednakże jeżeli będzie możliwość nauczenia się odróżnienia podróbki od oryginału i jeżeli chociaż jeden z Nas ustrzeże się dzięki takiemu tematowi to uważam, że to już będzie wielki plus.

Jak siebie znam to pewnie szybciej niż później :P To może tylko zaznaczę, że transakcja z uczciwą osobą którą poznałem osobiście to co innego :lol: :lol: Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie śmiesznie podchodzicie do tych zakupów używanych zegarków - demonizujecie wszystko.

To nie jest dziki zachód. Po prostu kupując używany zegarek, spisujesz umowę kupna-sprzedaży, udajesz się do salonu na potwierdzenie oryginalności i po kłopocie, a Wy tu przedstawiacie w ten sposób jakby to miał być koniec świata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bywam też na CW.To oni handlują podróbkami? Przyjdzie mi pewnie zweryfikować parę opinii bo sporo tematów fajnie się tam czytało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie śmiesznie podchodzicie do tych zakupów używanych zegarków - demonizujecie wszystko.

To nie jest dziki zachód. Po prostu kupując używany zegarek, spisujesz umowę kupna-sprzedaży, udajesz się do salonu na potwierdzenie oryginalności i po kłopocie, a Wy tu przedstawiacie w ten sposób jakby to miał być koniec świata.

+1

Bez przesady,nie wszystkie sprzedawane używki to podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bywam też na CW.To oni handlują podróbkami? Przyjdzie mi pewnie zweryfikować parę opinii bo sporo tematów fajnie się tam czytało.

Nikt nie handluje zadnymi podrobkami na CW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mathu, przystopuj troche, bo Twoja niezdrowa fascynacja panem Sql az razi po oczach. Domyslam sie, ze czytasz ten topic, a takze forum o podrobach z wypiekami na policzkach, w poczuciu spelnienia swojej spolecznej misji. Widac, ze sledzenie kogos, oskarzanie i obrazanie sprawia Ci wielka przyjemnosc. Nie widziales czlowieka na oczy, a tak latwo go oceniasz. Twoja postawa troche mi przypomina jednego z bylych Ministrow Sprawiedliwosci. Wyhamuj bo naprawde robi sie to niesmaczne. Niektorzy nawet nie zaczekali az czlowiek sie w pelni ustosunkuje do wszystkich zarzutow, a juz chca banowac dozywotnio czy nazywaja dresiarzem.

Jak narazie Sql winny jest tylko szukaniu taniej satysfakcji wynikajacej z wprowadzenia w blad ''wielkich znawcow i milosnikow zegarkow'', ktorzy nie zauwazyli, ze wkleja na forum zdjecia podrobek. Pewnie mial niezly ubaw z komentujacych, wyrazajacych zachwyt nad jego czasomierzami :lol:. O ironio, znawcy, nienawidzacy podrobek tak sie nimi zachwycali :lol:.

Ze swojej strony apeluje o poprawne nazewnictwo: replika nie rowna sie podrobie. To jest swiadome wprowadzanie ludzi w blad przez sprzedawcow i producentow, ktorzy nagminnie nazywali swoje wyroby replikami - ta nazwa nie kojarzy sie pejoratywnie. Zegarki z chin to po prostu podroby, a ich wytworcy to zlodzieje, ktorzy ukradli komus znak towarowy i probuja zrobic interes na cudzej renomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak siebie znam to pewnie szybciej niż później :P To może tylko zaznaczę, że transakcja z uczciwą osobą którą poznałem osobiście to co innego :lol: :lol: Pozdrawiam

Prawdę mówiąc to ja kupują w większości zegarki używane. Wyznaję jednak zasadę z "But the seller, not the watch". Mam sprawdzonych sprzedawców na chrono24.com i kolegów od których moge kupić w ciemno. A kupując od innych forumowiczów na TZ, czy Paneristi zawsze sprawdzam referencje i wysyłam swoje do sprawdzenia. Nie kupuję od osób bez doświadczenia i historii. Nie kupuję bez dokładnych zdjęć, porównanie numerów z papierami, sprawdzenia numerów seryjnych i referencji. Jeśli mam wątpliwości - odpuszczam.

Ludzie najczęściej kupują podróbkę ze względu na atrakcyjną cenę, to zwalnia wiele hamulców - pozorna okazja.

Skończmy temat CW...

Wiem, ja go wywołałem, ale nie chcę żeby się ciągnął...

Dokładnie. Jak się mówi: "O konkurencji dobrze albo wcale". Nie ma sensu stosować negatywnego PR, nic to nie wnosi. Było minęło.

....Niestety nie interesuja mnie repliki,a zegarki skladane z oryginalnych czesci o ktorych wspominal SQL....

Fakt jest faktem, iż w przypadku zegarków starszych sporo jest składaków. Zegarki NOS składa też Omega i sprzedaje z gwarancją w swoim sklepie firmowym z używanymi zegarkami w Londynie.

Stare seamastery składa też australijska firma Watchco ze starych werków i nowych części serwisowych - jednak zarówno w przypadku Omegi, jak i Watchco te zegarki są wyraźnie oznaczone, noszą specjalne numery seryjne i oznaczenia - tak aby nie wprowadzić nikogo w błąd. A da się - weźmy chociaż przykład wykrytej na TimeZone Omegi Seamaster 300 - podrabianej, a wystawionej jako oryginalna na aukcji Omegamanii w domu aukcyjnym Antiquorum.

Ale nie bardzo wierzę w sens ekonomiczny i możliwość składania zegarka z bieżącej produkcji.

Widziałem też sporo dobrych podróbek, czytam tez sporo o nich w internecie - żadna zdaniem nie umywa się do oryginału pod względem funkcjonalnym. Może i oko na fotografii oszuka, poszpanować też można, ale co z funkcjonalnością? Co z materiałami, co z wodoszczelnością, dokładnością?

A jaki jest sens kupowania niepełnosprawnego zegarka w ładnym "pożyczonym" opakowaniu? Przecież siebie nie oszukamy, czyli, że chcemy wprowadzić w błąd innych?

Co do głosów oburzenia nt czytania for z podróbkami - dlaczego nie?. Ja czytuję je przed każdym planowanym zakupem, co do którego nie mam pewności, starając się uaktualnić swój stan wiedzy na temat podróbek zegarków które mnie interesują i nauczyć się unikać pułapek.

Akurat RWI info jest pod tym względem dobrym forum, ponieważ można tam znaleźć sporo podanej na tacy wiedzy, dobrych zdjęć zegarków, które wiemy, że są replikami, porównań do oryginałów etc.

Nie każdego to interesuje, ale warto mieć elementarną wiedzę na ten temat przed planowanym zakupem po za salonem lub pewnym sprzedawcą.

Dlatego uważam, podobnie jak inni koledzy w tym wątku iż nie jest on przyjemny, jednak wybitnie pouczający.

Na koniec dodam iż tak naprawdę to jest tylko kilka zegarków, które są naprawdę nieźle podrabiane, reszta naprawdę jest do odróżnienia, a nowe lub mniej popularne zegarki po prostu nie są podrabiane.

P.S.

A podróba Omegi, którą pokazał SQL jest naprawdę niezła - przynajmniej na oko. Inne też. Już sam fakt pokazania tutaj tych zegarków jako podrób jest OK. Wstrząsające, ale może da komuś do myślenia i sprawdzi dwa razy, zanim kupi okazyjnie w dobrej wierze jakiś z prezentowanych modeli. Naprawdę dobre, wymuskane podróbki robi się po to, aby je sprzedawać jako oryginały, za spore pieniądze - warto o tym wiedzieć, pisać i pokazywać. I to te są naprawdę niebezpieczne.- a nie ta masówka w 99% pokazywana w dziale "podróbki i zapytania o ..."

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie handluje zadnymi podrobkami na CW.

Ale koledzy przynajmniej niektórzy twierdzą coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Jeszcze dla porządku:

Ustawa Prawo własności przemysłowej

Art. 305. 1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

Złożenie sobie zegarka nawet z części firmowych, a potem jego odsprzedaż komuś innemu (kto może nawet i wiedzieć, że to podróbka), naraża na odpowiedzialność karną i karę więzienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba,ze ktos robi to dla siebie.Jeszcze nie zrozumiales?Trzynascie stron a Ty dalej swoje.

Przypomne takze,ze skladajac zegarek z oryginalnych czesci nie zamieszczasz znaku towarowego.On juz tam jest.To czesci produkowane przez dana firme,z jej wlasnym znakiem towarowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

No właśnie widziałem na RWG jak wygląda to "dla siebie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam te wszystkie posty i mysle sobie ze od zawsze lubialem zegarki z "in house movement "+ przeszklone dekle a teraz lubie je dwa razy bardziej :lol: . Caly czas chyba trudniej bedzie podrobic i co za tym idzie bedzie to mnie oplacalne zegarki typu Breguet , Blancpain , Glashutte, GP, ALS , JLC itd, niz marki i modele ktore bazuja na movement's od ETA ktorych wszedzie jest pelno .

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrocilem.

Widze, ze niesamowicie rozwinal sie watek w ciqgu ostatnich godzin.

Podziwiam uzytkownika mathu, sporo pracy wkladasz w wynajdywanie sensacji o mnie, chociaz tak naprawde pewnie lecisz po moich postach i co ciekawsze wklejasz tutaj. Postow tam mam chyba z 2000 wiec jeszcze kilka pewnie przyczytasz.

Czepiles sie tych telefonow, jak juz tu napisalem, kupilem podrobke vertu ascent ti, nie spelnila moich oczekiwan dlugoterminowo, jednak natura niemal kazdego forum polega na tym, ze sie na nim dzielisz z ludzmi o podobnych zainteresowaniach, stad moje posty informujace ludzi o mozliwosci nabycia tego wlasnie telefonu oraz o innych modelach dostepnych u chinskiego sprzedawcy.

Nie, moja 8800 nie jest podrobka, nigdy podrobki telefonu poza wybrykiem z vertu nie mialem.

Jak juz pisalem wczesniej, fakt prezentowania zegarka na rwg, nie swiadczy o tym, ze jest to podrobka, ludzie tam sa bardziej otwarci i dopuszczaja pokazywanie oryginalow :lol:

Moja daytona 16520 zenithowa zbudowana byla z oryginalnych czesci i nie martwcie sie, nikt nie zostal przeze mnie oszukany bo sprzedalem ja rowniez na czesci, tak bylo szybciej, w dodatku jak kupowalem graty dolar kosztowal nieco ponad 2 zl, przy sprzedazy przypikowal na 3,7. Szkoda bylo nie skorzystac z okazji. Kupujacy byli zadowoleni.

Skarpetki nosze raczej oryginalne, pozostale ciuchy rowniez. Wspomniales o moich samochodach, dziwie sie ze nie podejrzewasz ze to podroby. W koncu jestem dresiarzem...

Seamaster, speedmaster, 112, daytona aktualna 116520 itd to zegarki w pelni oryginalne, nie wiem czy naprawde musze to udowadniac ale jak chcecie to powklejam jutro zdjecia z papierami (112 wystawialem na sprzedaz w dziale sprzedam i bylo tam zdjecie z dokumentami z wempe ale jak wyszukuje swoje tematy to nie ma go?), dzis jest po 4 rano a ja siedze na ipadzie i nie mam tu zdjec.

Jak ktos napisal, owszem, bylo to zabawne "poigrac z ogniem" i zobaczyc czy znawcy jakimi niewatpliwie jestescie zauwaza jakies niedociagniecia w niektorych przerobkach, frankenach ktore sie tu pojawily.

Raz jeszcze tylko podkresle, ze insynuowanie mi oszukiwania ludzi i sprzedawania im podrob jako oryginaly jest nie na miejscu, nigdy nic takiego nie zrobilem.

Ktos wczesniej pytal o wodoszczelnosc, to w sumie kwestia kilku uszczelek, nie jest to problem ani w skladakach ani w podrobkach, tolerancje sa takie, ze nigdy do tej pory nie mialem klopotu z wodoszczelnoscia. Do testow uzywam testera bergeon, czasem ide po prostu na zywiol z basenem. Mathu to pewnie wie bo sporo basenowych zdjec wklejalem na rwg :P

Wybaczcie jesli jeszcze na cos nie odpowiedzialem, watek rozwinal sie na wiele stron, moglem cos przeoczyc.

Jutro jeszcze wroce do tematu, zakladajac ze nie dostane w miedzyczasie bana :lol:

Pozdrawiam i dziekuje za uwage!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.