tarant 2977 #1101 Napisano 16 Listopada 2018 I dorzucać nieco stymulujących (resztę) złośliwości. Tak to już jest 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1102 Napisano 16 Listopada 2018 Może reportaż to za duże słowo ale zawsze coś ciekawego. Myślę że to dosyć interesujący mechanizm i bardzo rzadki pod względem konstrukcji.Tak więc jak zacznę pracę będę robił dokumentację fotograficzną i jeszcze dodam filmy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #1103 Napisano 16 Listopada 2018 Swoją drogą, mechanizm przenoszący młotek na różne (wówczas dzwonki, no i ze sprężynowego napędu) to wynalazek z XVIII jeszcze wieku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1104 Napisano 16 Listopada 2018 Swoją drogą, mechanizm przenoszący młotek na różne (wówczas dzwonki, no i ze sprężynowego napędu) to wynalazek z XVIII jeszcze wieku.Zgadza się. Ja w ostatnim czasie taki sposób bicia godzin i kwadransów spotkałem w zegarze oficerskim 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1105 Napisano 25 Listopada 2018 Byl tutak mechanizm na dwie wagi z biciem kwadransow i powtarzaniem godziny za kazdym kwadransem ? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #1106 Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Przejrzałem sporo stron w poszukiwaniu w internecie informacji o takim mechanizmie, z jednym młotkiem na uchylnej osi i ...nie trafiłem. Mechanizmy z wymuszanym kwadransem, z dwoma niezależnymi torami bicia zdarzają się, choć częściej sprężynowe (na wzmiankę o wagowym trafiłem ale samego mechanizmu nie widziałem). Może ktoś ma jakieś materiały ? A może ktoś odkoduje zegarmistrza ? Będę wdzięczny za pomoc ... Edytowane 25 Listopada 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1107 Napisano 25 Listopada 2018 Pytalem z ciekawosci bo cos mi sie kojarzylo ze byl taki i trafilem przypadkiem na taka wzmianke z 1882 roku 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #1108 Napisano 25 Listopada 2018 Mondsee to miejscowość w Austrii , koło Salzburga . Karl ? Szurk ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1109 Napisano 25 Listopada 2018 Karl Sadek,sedek ? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #1110 Napisano 25 Listopada 2018 Karl Stark z Mondsee. Tutaj w spisie rzemieślników itp z 1855 roku:Królewski ród z Westeros 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1111 Napisano 25 Listopada 2018 Przejrzałem sporo stron w poszukiwaniu w internecie informacji o takim mechanizmie, z jednym młotkiem na uchylnej osi i ...nie trafiłem. Mechanizmy z wymuszanym kwadransem, z dwoma niezależnymi torami bicia zdarzają się, choć częściej sprężynowe (na wzmiankę o wagowym trafiłem ale samego mechanizmu nie widziałem). Może ktoś ma jakieś materiały ? A może ktoś odkoduje zegarmistrza ? Będę wdzięczny za pomoc ... A ja znalazlem taki opis w 1884 roku w OUUZ Pendel mit Rotirenden Hamer -czy to taki schemat werku ?Jesli to nie to ,prosze usunac wpis. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1112 Napisano 25 Listopada 2018 Bardzo podobny chociaż nie jest identyczny. Już na dniach będzie można porównać. Będę zaczynał pracę nad nim 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #1113 Napisano 25 Listopada 2018 Mechanizm chyba nie ten, ale nie jestem wstanie powiedzieć na 100%. Może Bartek coś podpowie, bo właśnie powinien go regulować ... Karl Stark z Mondsee. Tutaj w spisie rzemieślników itp z 1855 roku:FireShot Capture 010 - Handels- und Gewerbs-Schematismus von Wien u_ - https___books.google.pl_books.pngKrólewski ród z Westeros Piotrze jesteś nieoceniony ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1114 Napisano 25 Listopada 2018 A to drugi patent Kollmera wlasnie tez repetycja z jednego bebna A to wspmniany w pierwszym poscie patent Kollmera skrytykownay ale jednak - wlasnie tez repetycja z jednego bebna 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1115 Napisano 25 Listopada 2018 Układ jest podobny. Zdjęcia przodu werku grzbienie w spoczynku i w zalocie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #1116 Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Kurcze , znalazłem wzmiankę, opowiadanie o Mondsee i o zegarmistrzu który się nazywał Karl Stark - lata mniej więcej pasują ...https://mondsee.salzkammergut.at/uploads/media/Bruno-Reiffenstein-Im-Uhrmacherladen.pdf A tu w kamienicy po 19 mieściła się jego pracownia ... Zegarmistrz jest tam do dziś ... Edytowane 25 Listopada 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1117 Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) I kolejny patent na bicie wz, jednego bebna napedowego Patent KlumakI kolejny patent na bicie wz, jednego bebna napedowego Patent KlumakPatent W Pfeiffer 1 Maj 1883 rok bicie z jednego napedu. Edytowane 25 Listopada 2018 przez janekp 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1118 Napisano 25 Listopada 2018 Kollmer Vien Patent Kollmer Vien Patent 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #1119 Napisano 25 Listopada 2018 (edytowane) Janek super , tyle materiału do przestudiowania. Zobaczyłem na jednym rysunku jest patent z uchylną osią ... czyli pomysłów było trochę .... Edytowane 25 Listopada 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #1120 Napisano 30 Listopada 2018 Taka mała ciekawostka z dziś ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 302 #1121 Napisano 30 Listopada 2018 Ależ masz cuda , dech zapiera. Gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #1122 Napisano 30 Listopada 2018 Ten maluch w towarzystwie wyglada super.Gratuluje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1123 Napisano 1 Grudnia 2018 Niesamowita para! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #1124 Napisano 1 Grudnia 2018 Napisz coś więcej o latarniach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1125 Napisano 1 Grudnia 2018 Ja z przyjemnoscia ogladam Twoje zegary,no teraz to nie bede mogl zasnac pare dni,latarnia mi sie tez marzy ale nie moja polka ze tak powiem,jeszcze jakby tak z polroczna albo roczna rezerwa chodu (patrzac na wage -niewykluczone) ,no no no .A ta malutka to jakbym gdzies juz widzial ...Troszke mnie razi ten bezel w miniaturze ale kwestia gustu;Zazdroszcze Ci,pozdrawiam i zycze dalszych udanych zakupow . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach