tarant 2971 #1676 Napisano 16 Marca 2021 Identycznej skrzyni nie znalazłem w katalogach Beckera z lat 30, ale są dość podobne modele. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1677 Napisano 17 Marca 2021 Już w domu 20210317_145945.mp4 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1678 Napisano 18 Marca 2021 (edytowane) Podają, że Becker. Edytowane 19 Marca 2021 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1679 Napisano 18 Marca 2021 Czy zegar powieszony w ten sposób może mieć wpływ że po danym czasie będzie stawał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1680 Napisano 18 Marca 2021 (edytowane) Tak. Możliwe jest, że górna część wahadła (drążek - widełki) może lekko ocierać się o mechanizm itp. Zwykle góra odstaje nieco od ściany, ale tak by był zachowany pion. PS. zdejmowanie i wieszanie skrzynki, robimy bez wahadła,bo może dojść do przestawienia się kotwicy. Edytowane 18 Marca 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1681 Napisano 18 Marca 2021 Bo mi stanął raz po 7 i 8h. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1682 Napisano 18 Marca 2021 Można poprawić, by pion był i z boku i od czoła. A dalej wsłuchać się w tykanie.... czy równo robi,, tik i tak " 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1683 Napisano 18 Marca 2021 Kochani. To jest temat Galeria zegarów GB, nie zaś kącik porad zegarowych czy seksuologicznych 5 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1684 Napisano 18 Marca 2021 46 minut temu, Miłosz Pakulski napisał(-a): Bo mi stanął raz po 7 i 8h. Miłosz - wszystkie potrzeby i problemy pisz w temacie "porady potrzebuję" 😊 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agula5 4 #1685 Napisano 18 Marca 2021 Witam. Kupiłam taki zegar i uważam, że jest piękny i odkąd go mam przynosi mi szczęście. 🙂 Szukałam dość długo, a na punkcie tego zafiksowałam od razu przez ten wzór z dziewczyną na wahadle i cyferblacie. Z tyłu mechanizmu ma zwykłe GB Silesia z kotwicą i koroną oraz P42. Wiem tylko, że takie jak on nie mają numeru seryjnego, poza tym nic o nim nie wiem. Na Waszych stronach znalazłam stronę z katalogu z taką samą dziewczyną na wahadle (w zał.) i wzory wahadeł – na jednym też jest ta dziewczyna (w zał.). Nie mam dostępu do żadnych katalogów, w jaki sposób mogę coś więcej ustalić? Chodzi mi o wiek, nie o wartość, rzecz jasna. Pozdrawiam, Agnieszka J. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1686 Napisano 18 Marca 2021 Zegar wyprodukowano pomiędzy końcem 1906 roku (wprowadzenie serii Silesia) a mniej więcej1914 rokiem. Po Wielkiej Wojnie nie produkowano już secesyjnych "dodatków". 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agula5 4 #1687 Napisano 18 Marca 2021 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tym bardziej się cieszę, że ma ponad 100 lat. Pozdrawiam, dziękuję. Agnieszka J. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agula5 4 #1688 Napisano 18 Marca 2021 Znalazłam jeszcze odpowiedź Pana na bardzo podobne zapytanie (ten sam wzór dziewczyny). Naprawdę bardzo dziękuję. AJ Napisano 25 Czerwca 2014 Model jest sprzed I Wojny. Podobne można odszukać w katalogach GB z tego okresu (1910, 1912). Secesyjne modele są rzadziej spotykane od eklektycznych. Chyba popyt na nie był mniejszy. Cena 300 złotych za kompletny remont werku jest moim zdaniem akceptowalna. Mechanizm jest klasy popularnej. Silesia była najtańszą linią mechanizmów produkowaną przez Beckera (znajdziesz nieco opinii i opisów na forum). Nie gorszą od odpowiedników innych firm. PS. Zegar jest chyba poskładany, tarcza jest typowo "ślązakowa", rusztowe wahadła też raczej nie były fabrycznie komponowane z tego typu skrzyniami. Soczewka wahadła i środek tarczy są GB to pozycja nr 50 (katalog 1909-1910) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2279 #1689 Napisano 19 Marca 2021 Taka ciekawostka. Etzold & Popitz na GB. To ze skrzydełkami - to Gustav 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1690 Napisano 20 Marca 2021 Drugi raz widzę taką sygnaturę i też E&P. Nawet numery są zbliżone. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2279 #1691 Napisano 26 Marca 2021 Ciekawostka z dziś... (za zgodą właściciela). Komuś napisy przeszkadzały. Francuzom ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1692 Napisano 15 Kwietnia 2021 Pokazał się taki ładny GB . Myślę , że wart pokazania w galerii . Nie ma niestety zdjęć mechanizmu , ale na plecach skrzyni jest numer , który często był tak zapisywany . Bloczki tylko z okrągłymi otworami i nie wiem czy takie bywały , ale reszta raczej się zgadza. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5946 #1693 Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Przygarnąłbym mimo kontrowersyjnych bloczków Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2279 #1694 Napisano 1 Czerwca 2021 Takiego dorzucam... żeby nie uciekło. Zwracam uwagę na równoległą numerację... jak u Hahlwega 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1695 Napisano 23 Czerwca 2021 Niedawno pokazałem podobny, gdzie wahadło i wagi były bardzo ozdobione, a tu już prościej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2279 #1696 Napisano 26 Lipca 2021 (edytowane) Chyba czas nadrobić zaległości... W ubiegłym tygodniu stałem się posiadaczem GB 2909. Trochę rzutem na taśmę, wcale nie w cenie 'okazyjnej'... no ale jest. Tarcza - jak widać... no i jeden czop do zrobienia. Całość robi wrażenie oryginalności (nie dotyczy wizerunku tarczy :))... łącznie z wahadłem i innymi detalami. Skrzynia w stanie dobry+ (albo bardzo dobry z dwoma minusami 😃 Odświeżanie - na jesień zostawiam. No tak wygląda: Edytowane 26 Lipca 2021 przez Yahagi 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #1697 Napisano 26 Lipca 2021 Ooooo. GRATULACJE To Ci się trafiło. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1698 Napisano 26 Lipca 2021 Piękny zegar, prawdziwa perełka. GB z takim numerem nie trafia się często. Na początku miałem wątpliwości, czy wszystko pasuje, ale chyba nie ma się czego czepiać. Ciekawe co kryje się pod farbą na tarczy, czy jest tam oryginalna, jeśli tak, to w jakim stanie. Oby dało się ją uratować. Gratuluję rzadkiego okazu i kontaktów, dzięki którym stałeś się jego posiadaczem. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1699 Napisano 26 Lipca 2021 Ladny GB,faktycznie jakis malarz bawil sie tarcza ,mam to samo u siebie w jednym zegarze.Zazdroszcze . 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1700 Napisano 26 Lipca 2021 Ciekawe, co by ukazała konserwatorska odkrywka tego malunku. 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach