Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Scaut napisał(-a):

Dzięki. Ogólnie na plus cały projekt. 

Dzięki 

Jaki werk? To wersja bez kanapki?

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Teufel26 napisał(-a):

8806. W trilogy nie było kanapki 😉

2 godziny temu, Teufel26 napisał(-a):

8806. W trilogy nie było kanapki 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8806. W trilogy nie było kanapki

Wybacz niewiedzę, po uzupełnieniu wiadomości tym bardziej gratuluje tak wyjątkowego zegarka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, a_team napisał(-a):

Tak na marginesie, czy ktoś się orientuje czy jest jakaś prosta regulacja +- w mechaniźmie 8500, czy to już wymaga wizyty u zegarmistrza ? emoji848.png

Uważam, że każda regulacja wymaga wizyty u dobrego zegarmistrza (nie mylić ze zmieniaczem baterii).

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uważam, że każda regulacja wymaga wizyty u dobrego zegarmistrza (nie mylić ze zmieniaczem baterii).

Delikatne ruchy śrubką +- jeszcze nie zaszkodziły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, a_team napisał(-a):

Delikatne ruchy śrubką +- jeszcze nie zaszkodziły emoji14.png

Serio, takiś dobry jest w te klocki? A sprzęt masz do tego odpowiedni?

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Serio, takiś dobry jest w te klocki? A sprzęt masz do tego odpowiedni?

3 poprzednie regulowałem, ale to były proste mechanizmy 2 mechanizmy ETA i 1 unitas, gdzie było odpowiednie miejsce do regulacji. W mechaniźmie omegi nie ma takiego oznaczenia, dlatego pytam czy jest na wierzchu, czy trzeba grzebać. Jeśli nie ma na wierzchu, to nawet się za to nie biorę

6cfa2ff4582cc1eefcb0e8bcc79a3f2c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, a_team napisał(-a):

3 poprzednie regulowałem, ale to były proste mechanizmy emoji846.png 2 mechanizmy ETA i 1 unitas, gdzie było odpowiednie miejsce do regulacji. W mechaniźmie omegi nie ma takiego oznaczenia, dlatego pytam czy jest na wierzchu, czy trzeba grzebać. Jeśli nie ma na wierzchu, to nawet się za to nie biorę emoji846.png

6cfa2ff4582cc1eefcb0e8bcc79a3f2c.jpg

Przestań się mazać. W co-axialu jest stała długość włosa (free-sprung balance), ale też masz śruby tylko micro-stella na kole balansowym (łby torx w 8xxx i kwadrat w 2500). Reguluje się zatem momentem bezwładności koła. 1 obrót śrub to w zależności od werku 86 lub 52 s odchyłki. Więc delikatnie, nie jak cyckami pani Malinowskiej (mój profesor od energoelektroniki tak mawiał, a ta była bardzo atrakcyjną adiunktką w katedrze).

Tu masz klucze i do roboty. 🙂

https://www.cousinsuk.com/product/omega-tools

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestań się mazać. W co-axialu jest stała długość włosa (free-sprung balance), ale też masz śruby tylko micro-stella na kole balansowym (łby torx w 8xxx i kwadrat w 2500). Reguluje się zatem momentem bezwładności koła. 1 obrót śrub to w zależności od werku 86 lub 52 s odchyłki. Więc delikatnie, nie jak cyckami pani Malinowskiej (mój profesor od energoelektroniki tak mawiał, a ta była bardzo atrakcyjną adiunktką w katedrze).
Tu masz klucze i do roboty. 

https://www.cousinsuk.com/product/omega-tools

Kolega wyjaśnił, zostawię zegarmistrzowi przy okazji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noszę go tak rzadko, że cieszy jak nowy 😀😀😀

Ale trzeba czasem nakręcić...

20230816_171315.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwietniu zauważyłem, że w zapięciu mojej SMP300 brakuje śrubki, zadałem pytanie na forum i podpowiedziano mi, żebym skontaktował się z serwisem, a konkretnie z Panem Edmundem z firmy Chronos. Tak też zrobiłem i dostałem nową śrubę, kosztowało mnie to ponad 120 zł. Wczoraj zauważyłem, że znowu mi wypadła... Poszperałem w necie i ponoć jest to znany problem i podlega serwisowi w ramach gwarancji. Ktoś może te rewelacje potwierdzić? Mieliście taką sytuację ze swoimi SMP300? Zegarek użytkuję w standardowy sposób, nie rozkręcam bransolety ani tym bardziej zapięcia, a przecież nie będę płacił po 120 zł co kwartał za śrubkę :) Czy taki defekt podlega reklamacji? Można uderzać na Plac Trzech Krzyży do boutique Omegi?

IMG_0686.thumb.jpeg.1f325d921bd06740af7fceb773611498.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120 za tą maleńką śrubkę? Jak zgubiłem raz (ze swojej winy) za darmo w Butiku mi wkręcili. Oni też podklejają, więc nie powinna się wykręcać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, tbn napisał(-a):

120 za tą maleńką śrubkę? Jak zgubiłem raz (ze swojej winy) za darmo w Butiku mi wkręcili. Oni też podklejają, więc nie powinna się wykręcać. 

No właśnie też mnie  to wtedy zagięło. ponieważ myślałem, że wyślą ją w ramach gwarancji, a oni mi fakturę wystawili, dlatego tym razem chcę to załatwić należycie :) Gdzieś na ang forach czytałem, że w takich przypadkach nawet całe zapięcie wymieniają, ale na to bym nie liczył...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minutes ago, dewey said:

Można uderzać na Plac Trzech Krzyży do boutique Omegi?

Można, a nawet trzeba. Jak @tbn pisał, podklejają. Bez tego, co kwartał będziesz wymienił na nową. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minutes ago, dewey said:

@ttsOk dzięki, to tak uczynię w Sobotę :)

Jeżeli jednak będziesz chciał się w to bawić samodzielnie, to śrubkę trzeba podkleić klejem, np Loctite 221.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, dewey napisał(-a):

No właśnie też mnie  to wtedy zagięło. ponieważ myślałem, że wyślą ją w ramach gwarancji, a oni mi fakturę wystawili, dlatego tym razem chcę to załatwić należycie :) Gdzieś na ang forach czytałem, że w takich przypadkach nawet całe zapięcie wymieniają, ale na to bym nie liczył...

Jeśli już była ingerencja w zapięcie poza aso to odrzucą to z automatu jeśli się zorientują… jeśli nie to wymienia całe zapięcie, ponieważ wyszła wadliwa seria co się „blokowała” i wypadały śrubki. 

dzisiaj mecze starego kompana 😎

D8B5EEB5-0994-40EB-91CE-3595CC847510.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7e3242e1d751b33b836dcda66b4622c4.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi