Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Wojtas79 napisał(-a):

@ireo - jaki masz rozmiar nadgarstka?

Ok. 18,5 czyli bransoleta jest skrócona o 3 ogniwa. Ale zdjęcia kłamią, zwłaszcza robione telefonem.

Na większości zdjęć "nadgarstkowych" zegarki wyglądają na większe niż w rzeczywistości.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, ireo napisał(-a):

Ok. 18,5 czyli bransoleta jest skrócona o 3 ogniwa.

Mój nadgarstek to 17,5, w sklepie zrzucili mi 5 ogniw i ustawiłem mikroregulację na drugi poziom (ten większy), bransoleta była za ciasna i odbijała się na ręce. Dodałem sobie jedno ogniwo i ustawiłem mikroregulację na poziom pierwszy, no i teraz niestety jest za luźna. Wygląda na to, że mam problem, żeby to dobrze ustawić, a nie widzę więcej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Wojtas79 napisał(-a):

Mój nadgarstek to 17,5, w sklepie zrzucili mi 5 ogniw i ustawiłem mikroregulację na drugi poziom (ten większy), bransoleta była za ciasna i odbijała się na ręce. Dodałem sobie jedno ogniwo i ustawiłem mikroregulację na poziom pierwszy, no i teraz niestety jest za luźna. Wygląda na to, że mam problem, żeby to dobrze ustawić, a nie widzę więcej opcji.

To jeden z wiecznych problemów, w rodzaju poszukiwania nieparzystej liczby doskonałej w matematyce.

Po pierwsze, lepsza jest bransoleta o jedno ogniwo za luźna niż o pół ogniwa za ciasna, podobnie jak przy dobieraniu butów.

Po drugie, jeśli się już uda wyregulować bransoletę na długość "odrobinę za luźną" i trochę się już ponosi zegarek na ręce ("trochę" tzn. kilka dni a nie kilka godzin), to okazuje się, że taka długość jest dobra. Zwykle idealna jest taka długość bransolety, która pozwala na zmieszczenie pod nią jednego palca (tzn. opuszki palca drugiej ręki, oczywiście kiedy bransoleta jest zapięta).

Jeśli powyższe punkty nie wystarczają do wygrania walki z bransoletą, to być może została ona prawidłowo wyregulowana na rozmiar ale źle na położenie zapięcia, bo to są dwie różne rzeczy. Oprócz właściwie dopasowanego obwodu, położenie zapięcia bransolety powinno być takie, żeby zegarek dobrze się układał na nadgarstku. To kwesta zdjęcia lub dołożenia odpowiedniej liczby ogniw po obu stronach zapięcia, czyli odpowiednio od strony godziny 12. i 6. zegarka. W sklepach i zakładach zegarmistrzowskich rzadko zwracają na to odpowiednią uwagę. Ustawienie zapięcia dokładnie po przeciwnej stronie zegarka czyli tak, żeby wypadało dokładnie na środku spodniej strony nadgarstka, nie zawsze wystarczy bo każdy ma inną rękę. Trzeba się z tym trochę pobawić i sprawdzić doświadczalnie.

Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś nie umie sam wyregulować bransolety albo mu się nie chce, to zwykle dołącza do chóru domagających się mikroregulacji w każdej bransolecie. To jest trochę absurdalne, bo elegantsze bransolety nie wyglądałyby dobrze z mikroregulacją, a sportowe czy nurkowe i tak wymagają zdjęcia z ręki żeby tej mikroregulacji użyć. Sens istnienia bransolet jest taki, żeby leżały jak trzeba, niezależnie od wahań obwodu nadgarstka spowodowanych temperaturą i ciśnieniem atmosferycznym. Miałem różne zegarki z bransoletami o różnej konstrukcji ale jeszcze nie spotkałem się z taką, której nie dałoby się wyregulować w akceptowalnym zakresie. Kwestia czasu i cierpliwości. Dobrze wyregulowaną bransoletę poznaje się po tym, że ani nie oodciska się na skórze, ani nie zsuwa się za bardzo w stronę dłoni przy opuszczonej ręce, ani nie wymaga użycia mikroregulacji.

Z paskami jest podobnie, z tym że zwykle nie ma możliwości regulacji położenia zapięcia. Sprawdziłem w praktyce, że na mojej ręce zegarek leży lepiej jeśli założę pasek odwrotnie, czyli część z klamerką na godz. 6. a wolny koniec na 12. Większość pasków tak noszę ale nie wszystkie, zależy od zegarka i od paska. 

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu jest do regulowania ? Albo trafiasz z długością ogniw albo nie, ich przestawianie nie zmieni obwodu. Dlatego ja lubiłem stare bransolety , gdzie było kilka pozycji w klamrze , które można było przestawiać przy pomocy narzędzia. Np. W starszych Roleksach, czy Seiko robi podobne. Wspolczesne wielkie klamry z kilkoma pozycjami mikroregulacji też mi średnio leżą. Z bransoletą do speedmastera mam jak kolega, nie ma dobrego ustawienia. Wolę trochę za luźną , bo zawsze jest zapas jak nadgarstek spuchnie latem albo podczas jakiegos wysiłku. 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie po "pomerdaniu" nadgarstkiem, zegarek przyjmuje pozycję jak na zdjęciach, co wydaje mi się chyba za luźne - sam już nie wiem, faktycznie będę musiał tak ponosić parę dni i zobaczyć. Najwyżej będę go zakładał na koszulę 🙂

20250717_000404.jpg

20250716_235848.jpg

20250716_235859.jpg

20250716_235918.jpg

20250717_000404.jpg

20250716_235932.jpg

20250716_235953.jpg

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, tbn napisał(-a):

Co tu jest do regulowania ? Albo trafiasz z długością ogniw albo nie, ich przestawianie nie zmieni obwodu.  

Obwód się nie zmieni, ale przełożenie ogniwa z jednej części bransolety na drugą spowoduje, że płaszczyzna klamry znajdzie się w innym miejscu nadgarstka. W związku z tym "blokada" przesuwania się zegarka wokół nadgarstka też pojawia się w innym miejscu. Płaszczyzna klamry, jak i płaszczyzna dekla zegarka, stanowią właśnie taką "blokadę", zapobiegając całkowitemu obracaniu się zegarka (gdyby się obracał, byłoby zdecydowanie za luźno). Zmiana ich położenia, również zmiana długości poszczególnych części bransolety (choć suma tych długości pozostanie taka sama), sprawiają więc, że "blokada" działa inaczej. Po takiej niby nic nie znaczącej korekcie, "merdanie" zegarkiem, jak to określił @Wojtas79 może ułożyć zegarek nieco lepiej. Nie musi, ale może, nadgarstki też są różne. Warto popróbować, u mnie w Subie taka sztuczka zadziałała.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Obwód się nie zmieni, ale przełożenie ogniwa z jednej części bransolety na drugą spowoduje, że płaszczyzna klamry znajdzie się w innym miejscu nadgarstka. W związku z tym "blokada" przesuwania się zegarka wokół nadgarstka też pojawia się w innym miejscu. Płaszczyzna klamry, jak i płaszczyzna dekla zegarka, stanowią właśnie taką "blokadę". Zmiana ich położenia, również zmiana długości poszczególnych części bransolety (choć suma tych długości będzie taka sama), sprawiają więc, że "blokada" działa inaczej. Po takiej niby nic nie znaczącej korekcie, "merdanie" zegarkiem, jak to określił @Wojtas79 też może ułożyć zegarek nieco lepiej. Nie musi, ale może, nadgarstki też są różne. Warto popróbować, u mnie w Subie taka sztuczka zadziałała.

A u mnie ta sama sztuczka zadziałała z Snoopim, kiedy przełożyłem jedno ogniwo z jednej na drugą część bransolety. Zegarek był lepiej wyważony, przez co lepiej trzymał na nadgarstku - było dużo wygodniej.  

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mario1971 napisał(-a):

A u mnie ta sama sztuczka zadziałała z Snoopim, kiedy przełożyłem jedno ogniwo z jednej na drugą część bransolety. Zegarek był lepiej wyważony, przez co lepiej trzymał na nadgarstku - było dużo wygodniej.  

Ze Snoopim mówisz. No właśnie, jak pies nie lata na lewo i na prawo, tylko grzecznie siedzi tam gdzie sobie życzysz, to już w ogóle rewelacja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Ze Snoopim mówisz. No właśnie, jak pies nie lata na lewo i na prawo, tylko grzecznie siedzi tam gdzie sobie życzysz, to już w ogóle rewelacja 

I tak trochę latał, bo koperta jest w miarę masywna, a bransoleta od Moona raczej delikatna, podobnie jak samo zapięcie.

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Obwód się nie zmieni, ale przełożenie ogniwa z jednej części bransolety na drugą spowoduje, że płaszczyzna klamry znajdzie się w innym miejscu nadgarstka. W związku z tym "blokada" przesuwania się zegarka wokół nadgarstka też pojawia się w innym miejscu. Płaszczyzna klamry, jak i płaszczyzna dekla zegarka, stanowią właśnie taką "blokadę", zapobiegając całkowitemu obracaniu się zegarka (gdyby się obracał, byłoby zdecydowanie za luźno). Zmiana ich położenia, również zmiana długości poszczególnych części bransolety (choć suma tych długości pozostanie taka sama), sprawiają więc, że "blokada" działa inaczej. Po takiej niby nic nie znaczącej korekcie, "merdanie" zegarkiem, jak to określił @Wojtas79 może ułożyć zegarek nieco lepiej. Nie musi, ale może, nadgarstki też są różne. Warto popróbować, u mnie w Subie taka sztuczka zadziałała.

Sub ma znacznie lepsze rozłożenie masy, mój 41 choć trochę klocek był wygodny. Speedmaster na bransie jest "top-heavy", bo bransoleta się mocno zwęża i klamra jest mała. Jak się trafi i dobrze siedzi to jet bardzo wygodnie i świetnie wygląda, ale jak masz luz to koperta ciągnie w dół. Wtedy robi się mało wygodnie. Odpowiednie rozłożenie ogniw zawsze jest wskazane, ale niestety tutaj Omega wybrała design > komfort.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio poszedłem przymierzyć Speedmastera na bransolecie, bo zastanawiałem się czy nie dokupić. Po przymiarkach mi przeszło, zostaje przy skórze.

IMG_1906.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tbn napisał(-a):

Sub ma znacznie lepsze rozłożenie masy, mój 41 choć trochę klocek był wygodny. Speedmaster na bransie jest "top-heavy", bo bransoleta się mocno zwęża i klamra jest mała. Jak się trafi i dobrze siedzi to jet bardzo wygodnie i świetnie wygląda, ale jak masz luz to koperta ciągnie w dół. Wtedy robi się mało wygodnie. Odpowiednie rozłożenie ogniw zawsze jest wskazane, ale niestety tutaj Omega wybrała design > komfort.

No właśnie zastanawiałem się dlaczego nie mam takich problemów w innych zegarkach, gdzie regulacja zapięcia nie jest wcale bardziej precyzyjna (a w większości przypadków mniej precyzyjna) i wniosek jest taki, że to wynik większej masy w speedmasterze (czyli to samo co już stwierdzili koledzy powyżej).  Trochę to irytujące bo mogliby dołożyć trzeci stopień regulacji i byłoby po temacie - zakładam, że nie takie głowy nad tym myślały, to jakiś powód był, tylko estetyka do mnie nie przemawia, bo gorzej wygląda takie latanie niespasowanego, ciężkiego zegarka po ręce niż dodatkowe z 2 mm wystającej od spodu mikroregulacji.

Poniżej widać, że ogniwa różnie się układają z różnych stron klamry, różnie "spadają" na rękę w związku z wystającym motylkiem. A więc wydaje się, że faktycznie może mieć jakieś znaczenie z której strony się dokłada lub odejmuje ogniwa.  Nie widać dokładnie na zdjęciu, ale aktualnie po obu stronach klamry znajdują się po cztery ogniwa ze śrubkami (nie licząc śrubek przy samej klamrze), a więc ilość ogniw bransolety po obu stronach jest taka sama, mimo to klamra układa się asymetrycznie (jest przesunięta w prawo) pewnie ze względu na jej konstrukcję.

Wcześniej bransoleta był zmniejszona odjęciem ogniwa z lewej strony, co spowodowało, że była za mała. Zostaje mi więc wypróbowanie zmniejszenia bransolety poprzez odkręcenie jednego ogniwa tym razem z prawej strony, lub zostawienia ilości ogniw jaka jest tylko przerzucenie jednego z jednej strony na drugą, co spowoduje, że z jednej strony będą o dwa ogniwa więcej niż z drugiej, co w efekcie albo bardziej wyśrodkuje klamrę, albo ją jeszcze bardziej przesunie w prawo.

20250717_001352.jpg

20250717_001229.jpg

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aktualnie po "pomerdaniu" nadgarstkiem, zegarek przyjmuje pozycję jak na zdjęciach, co wydaje mi się chyba za luźne - sam już nie wiem, faktycznie będę musiał tak ponosić parę dni i zobaczyć. Najwyżej będę go zakładał na koszulę
20250717_000404.thumb.jpg.002016b93ed2aa48dc88c1ce53140239.jpg
20250716_235848.thumb.jpg.166a8d2628823cf9d84353b25f14d8e7.jpg
20250716_235859.thumb.jpg.9dde67442d84e9dda1064af0bd9ddd41.jpg
20250716_235918.thumb.jpg.a406b9b80f3f747f9c14f87b51454dba.jpg
20250717_000404.thumb.jpg.1000072873ffa68aeb48d5df278d807e.jpg
20250716_235932.thumb.jpg.d6f5c6c0e98f511ecc4aa22de5f5072e.jpg
20250716_235953.thumb.jpg.e5afc825fd0cb282d14a27737684344d.jpg

Ściągnij jedno ogniwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka oto nowość w ofercie 300M - z pomarańczowymi akcentami i szkłem Top Hat, bez fal, na gumie lub meszu:

Orange_1.png

Orange_4.jpg

Orange_2.jpg

Orange_3.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza świetna, nie lubię błyszczących. Akcenty pomarańczowe troochę jak ultraman. Ale już skończyliby wypuszczanie kolejnych modeli w tej kopercie i odświeżyli Divera 300M. Najlepiej jak zrobił Breitling , w kilku wersjach rozmiarowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi