Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.11.2025 o 22:16, Ex3v napisał(-a):

Cześć. Znajomy kilka dni temu odebrał nowego Speedmastera 321. Po oględzinach zegarka wyszedł taki bubel. 
Nie mam pojęcia gdzie to kupił, nie dostałem jeszcze odpowiedzi. Poza zadrapaniem, dziwi mnie chropowatość farby na wskazówkach, widoczna najwyraźniej pobliżu środka tarczy. 
Co o tym myślicie?

IMG_9052.jpeg

Mam aktualizację historii. Kolega poszedł do butiku i zaoferowali wymianę. Odebrał nowy egzemplarz, zaczął w domu oglądać. I wyszło takie coś. Zegarek za ponad 50k i dwa buble pod rząd. Brak mi słów. 

IMG_9086.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W PRLu często rzucali towar "Gatunek II". Brało się co było mimo, że wady były widoczne.

Teraz to wstyd aby takie wypusty wychodziły na jakikolwiek rynek.

Edytowane przez Undziak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Ex3v napisał(-a):

Mam aktualizację historii. Kolega poszedł do butiku i zaoferowali wymianę. Odebrał nowy egzemplarz, zaczął w domu oglądać. I wyszło takie coś. Zegarek za ponad 50k i dwa buble pod rząd. Brak mi słów. 

IMG_9086.jpeg

Czyli rozumiem, że kupował u autoryzowanego sprzedawcy? I kupując od AD wyszły takie buble? Zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, nav napisał(-a):

Czyli rozumiem, że kupował u autoryzowanego sprzedawcy? I kupując od AD wyszły takie buble? Zgadza się?

Butik Omegi we Włoszech. Nie podał miasta więc nie powiem konkretnie który.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ex3v napisał(-a):

Dziwna sprawa, wygląda to jak zarysowanie lakieru przy krawędzi logo. Prawdopodobieństwo odebrania z salonu nowej Omegi z wadą w tym samym miejscu PO RAZ DRUGI wydaje się tak małe, że trudno w to uwierzyć. Na miejscu klienta, za drugim podejściem obejrzałbym zegarek pod szkłem powiększającym od razu w sklepie. Na miejscu sprzedawcy również. Wygląda na to, że zarówno salon jak nabywca przeoczyli podobną wadę po raz drugi. No cóż, klient nie bardzo ma inne wyjście niż wrócić do salonu jeszcze raz, licząc że na jego widok sprzedawcy nie pouciekają z krzykiem i nie zabarykadują się na zapleczu. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Ex3v napisał(-a):

Pytam, bo jakiś czas temu, była fotografia z przymiarki Speedmastera w salonie w Polsce i na tarczy był jakiś biały babroch, trzy wady pokazane w tym temacie dotyczą Speedmastera, ciekawe czy wyszła wadliwa seria, czy kontrola jakości w Omedze tak kuleje. Wygląda na to, że zegarek trzeba odbierać ze szkłem powiększającym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt normalny tych wad nigdy nie zauważy. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, nav napisał(-a):

Pytam, bo jakiś czas temu, była fotografia z przymiarki Speedmastera w salonie w Polsce i na tarczy był jakiś biały babroch, trzy wady pokazane w tym temacie dotyczą Speedmastera, ciekawe czy wyszła wadliwa seria, czy kontrola jakości w Omedze tak kuleje. Wygląda na to, że zegarek trzeba odbierać ze szkłem powiększającym.

Jakiś czas temu niektórzy śmiali się z takiego sposobu kontroli zegarka w trakcie odbioru. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_9086.thumb.jpeg.5e294c498f809fe56a315f7add7ac080.jpeg

Trzeba oglądać przed zakupem z lupką, bo później takie babole są
Jakiś czas temu niektórzy śmiali się z takiego sposobu kontroli zegarka w trakcie odbioru. 

Pamiętam Mariusz jak Ci to wypominali. Ja jak jechałem Rolki odbierać, to zawsze mam przy sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Nie widzę w tym niczego śmiesznego, każdy ma inny poziom tolerancji na niedoróbki, a tych zegarków przecież za darmo nie rozdają. Wiem, że zaraz usłyszę, że Omega to nie premium, tylko zwykły zegarek, ale dla mnie jednak ta firma była synonimem jakości i "szwajcarskiego zegarka" i w tym kontekście szkoda, że przy odbiorze trzeba się tak pilnować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Nikt normalny tych wad nigdy nie zauważy. 

A kto „normalny” ma kilka zegarków? 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Ja też się śmieję a potem wyciągam podświetlaną lupę i oglądam. W międzyczasie uprzedzam że jestem czepialski, na wypadek gdyby ktoś jeszcze o tym nie wiedział.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, ireo napisał(-a):

Ja też się śmieję a potem wyciągam podświetlaną lupę i oglądam. W międzyczasie uprzedzam że jestem czepialski, na wypadek gdyby ktoś jeszcze o tym nie wiedział.

Ja po prostu lubię wiedzieć, za co płacę. Lupa to tylko narzędzie prawdy. W Chopardzie też znalazłem mikro paproch na wewnętrznym oringu lub pod szkłem. Rzadko się trafia idealny zegarek bez jakichkolwiek mikro wad, nawet tych najmniejszych. 😉

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Scaut napisał(-a):

Chyba może być… 

IMG_7656.jpeg

Ho ho, "Rio", "Spectre", "Trilogy"...

Niezły zestaw!

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.11.2025 o 23:49, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Tego się nie da odzobaczyć emoji2960.png

ba6f26653522790b4e277dc91cb26e4f.jpg

Niestety, dla mnie to kompletny dramat. Może dlatego że akurat dla mnie pięknie wygrawerowane dekle są równie ważne w zegarku jak cała reszta.

W chińskich zegarkach za kilkaset złotych można zrobić piękne dekle 3D, tutaj to jak wyjęty z ich innej marki. Flik Flak dla przedszkolaków..

Poniżej dekiel w zegarku za 200 euro.

Screenshot_20251122-193609.png

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Antiquarius napisał(-a):

Niestety, dla mnie to kompletny dramat. Może dlatego że akurat dla mnie pięknie wygrawerowane dekle są równie ważne w zegarku jak cała reszta.

W chińskich zegarkach za kilkaset złotych można zrobić piękne dekle 3D, tutaj to jak wyjęty z ich innej marki. Flik Flak dla przedszkolaków..

Poniżej dekiel w zegarku za 200 euro.

Screenshot_20251122-193609.png

Może w Omedze chcieli koniecznie udowodnić, że ich dekle nie są robione w Chinach.

W efekcie zaczynamy wierzyć że dekle może faktycznie nie, ale tarcze...

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, ireo napisał(-a):

A kto „normalny” ma kilka zegarków? 

Zapewne nie wiele osób. 

9 godzin temu, Scaut napisał(-a):

Chyba może być… 

IMG_7656.jpeg

Commandera zazdroszczę bardzo.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie oglądam na filmikach nową PO i to wcale nie jest zły projekt. Powiedziałbym, że całkiem ciekawy. Największy problem z nim jest taki, że to raczej powinna być nowa kolekcja, a nie kolejna generacja PO. Usunąć cyfry z tarczy, zmienić wskazówki i nikt by się nie połapał, że to ma jakiś związek z planetką. A z PO powinno się zrobić to, czego wszyscy od lat oczekiwali, czyli odchudzić ją do 13 mm i ewentualnie zrobić jakąś kosmetykę. A jak już tak bardzo im zależało na większym odświeżeniu projektu, to mieli bardzo fajną kopertę z Ultra Deep, wyraźnie odróżniającą się od pierwowzoru, ale w jego duchu.

Tylko łatwiej im było wypuścić ten model jako PO niż wprowadzać nową linię.

Klienci się znajdą, bo 95% potencjalnych kupujących ma wywalone na jakieś sentymentalne porównania między generacjami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko się nie zgodzić. Pomimo 600m i sporej grubości planeta miała tę lekkość wizualną. Także rozmiarowo stare 42mm było mniejsze przez asymetryczną kopertę jak w Moonie. Tutaj wszystkie wyróżniki modelu zostały usunięte i powstał zupełnie nowy projekt. Z tym, że moim zdaniem Omega nie potrzebuje nowej linii diverow. Mają już tego dużo. Odkładając odejście od historycznej estetyki na bok, zegarek jest całkiem spoko jak na nowoczesnego, luksusowego divera. Ciekawe co zrobią z 300m, miejmy nadzieję, że zachowają charakter modelu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tbn napisał(-a):

Ciężko się nie zgodzić. Pomimo 600m i sporej grubości planeta miała tę lekkość wizualną. Także rozmiarowo stare 42mm było mniejsze przez asymetryczną kopertę jak w Moonie. Tutaj wszystkie wyróżniki modelu zostały usunięte i powstał zupełnie nowy projekt. Z tym, że moim zdaniem Omega nie potrzebuje nowej linii diverow. Mają już tego dużo. Odkładając odejście od historycznej estetyki na bok, zegarek jest całkiem spoko jak na nowoczesnego, luksusowego divera. Ciekawe co zrobią z 300m, miejmy nadzieję, że zachowają charakter modelu. 

Nie podpowiadaj, bo zaraz księgowi wyciągną swoje macki w stronę 300-ki i będziemy chwalić nawet tą najnowszą do tej pory ceramiczną ref. z falami :D

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi