Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

No ja się zaczynam obawiać , że go podobnie „odświeżą”. ;) Po tym jak ostatnio wypuścili czarnego no date w 42mm z aluminium, liczę na podobny model w nowej generacji w 40mm. Ploty na forach mówią ze będą różne rozmiary. 

Chociaż mi by się marzył powrót do Seamastera z 1957 w pełnej szczotce bransolety bez fauxtiny. Najfajniejszy diver obok FF w historii. Czekam na koniec tej mody heritage , mogliby zupełnie zlikwidować te linię.

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, PKS napisał(-a):

PO powinno się zrobić to, czego wszyscy od lat oczekiwali, czyli odchudzić ją do 13 mm

Nierealne. Obecnie PO ma grubość ok. 13,8 a Moonwatch - z ręcznym naciągiem - ok. 13,2.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się nowa Omega podoba. Zarówno koperta jak i bransoleta. Zegarek nabrał charakteru i jednym susem w mojej subiektywnej opinii wskoczył o ligę wyżej. Na szczęście nie noszę zegarka deklem do góry, ale coraz bardziej myślę o nowej PO.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Na szczęście nie noszę zegarka deklem do góry

Niby tak ale to widok Bonda, noszącego spodnie od  Toma Forda, pod którym znajdują się majtki za 5 zł.

Których na szczęście nie widać ;). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak sobie oglądam na filmikach nową PO i to wcale nie jest zły projekt. Powiedziałbym, że całkiem ciekawy. Największy problem z nim jest taki, że to raczej powinna być nowa kolekcja, a nie kolejna generacja PO. Usunąć cyfry z tarczy, zmienić wskazówki i nikt by się nie połapał, że to ma jakiś związek z planetką. A z PO powinno się zrobić to, czego wszyscy od lat oczekiwali, czyli odchudzić ją do 13 mm i ewentualnie zrobić jakąś kosmetykę. A jak już tak bardzo im zależało na większym odświeżeniu projektu, to mieli bardzo fajną kopertę z Ultra Deep, wyraźnie odróżniającą się od pierwowzoru, ale w jego duchu.
Tylko łatwiej im było wypuścić ten model jako PO niż wprowadzać nową linię.
Klienci się znajdą, bo 95% potencjalnych kupujących ma wywalone na jakieś sentymentalne porównania między generacjami.

Też o tym dzisiaj myślałem. Lifting starej ref PO a to wypuścić pod nowym modelem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, jaka jest dobra cena za Proffessionala z 2022 (hesalit) w pełnym secie, włącznie z lupką i innymi takimi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Antiquarius napisał(-a):

Niby tak ale to widok Bonda, noszącego spodnie od  Toma Forda, pod którym znajdują się majtki za 5 zł.

Których na szczęście nie widać ;). 

Rolex to jednak firma przewidująca. Od razu postawili na majtki no name z "fiszbinami" i nikt nie narzeka. ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Rolex to jednak firma przewidująca. Od razu postawili na majtki no name z "fiszbinami" i nikt nie narzeka. ;) 

Dlatego akurat mnie nie kręci. Solidne zegarki that's it. 

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Antiquarius napisał(-a):

Dlatego akurat mnie nie kręci. Solidne zegarki that's it. 

Ja bym przytulił.

Ale nie jestem cierpliwy. 

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rafi napisał(-a):

Pany, jaka jest dobra cena za Proffessionala z 2022 (hesalit) w pełnym secie, włącznie z lupką i innymi takimi? 

Chrono24 pewnie zna odpowiedź. Ja 3861 z 2021, 2022 bym odpuścił ze względu na choroby wieku dziecięcego, ale to wyłącznie moje zdanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, nav napisał(-a):

Chrono24 pewnie zna odpowiedź. Ja 3861 z 2021, 2022 bym odpuścił ze względu na choroby wieku dziecięcego, ale to wyłącznie moje zdanie. 

Nie no, Chrono ogarniam. Pytam o dobrą cenę 😉

a co było nie halo z tym mechanizmem? Twoim zdaniem lepiej szukać z poprzednim? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minutes ago, rafi said:

Nie no, Chrono ogarniam. Pytam o dobrą cenę 😉

a co było nie halo z tym mechanizmem? Twoim zdaniem lepiej szukać z poprzednim? 

Min chrono stawało... podobno już to ogarneli... nowy hesalit poza zmianą werku i bransolety, to smaczki jak DoN czy step dial... niemnjej jednak jak bym miał wybierać znowu, tym razem nie w ciemno, wybrałbym 1861... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tts @nav dzięki Panowie za Waszą opinię. A co z kwestią wygody? Ten na nowszym werku jest chyba nieco cieńszy. Czy jest to odczuwalne? Tą 3861 mierzyłem i leży świetnie. Szczególnie mając z tyłu głowy, że ma 42mm i 13,2mm wysokości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minutes ago, rafi said:

Ten na nowszym werku jest chyba nieco cieńszy. Czy jest to odczuwalne?

Ok 0.5mm różnicy... okazyjnie miewam na ręku 3861 i nie zwrociłem na to uwagi.

Na Fratello masz całą bazę artykułów z porównaniami nowe kontra stare. Natomiast nic nie nastąpi porównania na żywo. Z drugiej strony, jak masz okazję kupić nowe, a gada i hajs się zgadza, to po co szukać dziury w całym?

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, rafi napisał(-a):

Myślę, że dobra cena to ok. 20k.

Ostatnio szafir 3861 już z zapięciem z mikroregulacją był do wzięcia za 23k, o mało się nie skusiłem.

Nówkę sztukę hesalit, też z mikro, sprzedałem pod koniec zeszłego roku za 22,5k.

Ja z kolei, jeśli miałbym wybór (bez ograniczeń finansowych), to nie kupiłbym 1861. Fakt nieco prostszy werk w serwisie, choć w razie czego i tak jest już bardzo drogo po gwarancji, ale za to wygoda nakręcania, tarcza, bransa i zapięcie to duże plusy na korzyść 3861.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tts napisał(-a):

Min chrono stawało... podobno już to ogarneli... nowy hesalit poza zmianą werku i bransolety, to smaczki jak DoN czy step dial... niemnjej jednak jak bym miał wybierać znowu, tym razem nie w ciemno, wybrałbym 1861... 

A ja ponownie wybrałbym wersję białą, którą mam od pół roku i nadal bardzo mi się podoba. Gdzieś już o tym pisałem, że przez tyle lat „zegarkozy” udawało mi się opierać urokowi Moonwatcha ale po premierze białego nie wytrzymałem i pękłem. Zdałem sobie sprawę, że cały czas czekałem na tę wersję. To niby tylko biała tarcza i trochę inne, trójwymiarowe indeksy, a wrażenie jest powalające. Na pewno nie dla każdego, być może większość nadal woli czarną klasykę, ale dla mnie biały to hit. 

Pozostały upgrade, wspólny dla wersji czarnej i białej, to podrasowany werk z certyfikatem METAS oraz lepiej układającą się bransoleta ż mikroregulacją (niewielką ale zawsze) i zmienionym połączeniem z kopertą, bardziej dostosowanym do wąskiej ręki.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tommly napisał(-a):

Myślę, że dobra cena to ok. 20k.

Ostatnio szafir 3861 już z zapięciem z mikroregulacją był do wzięcia za 23k, o mało się nie skusiłem.

Nówkę sztukę hesalit, też z mikro, sprzedałem pod koniec zeszłego roku za 22,5k.

Ja z kolei, jeśli miałbym wybór (bez ograniczeń finansowych), to nie kupiłbym 1861. Fakt nieco prostszy werk w serwisie, choć w razie czego i tak jest już bardzo drogo po gwarancji, ale za to wygoda nakręcania, tarcza, bransa i zapięcie to duże plusy na korzyść 3861.

Dzięki za konkret. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w pewnym momencie oba 1861 i 3861. Nowy jest zwyczajnie lepszy w każdym aspekcie dla mnie i wierniejszy historycznie. Co nie zmienia faktu , że 1861 to świetny zegar. Ale jakbym szukał starszego to raczej 861.

Kiedys pisałem o braku wygody bransolety 3861. Ktoś poradził zmianę rozłożenia ogniw, gdzie wątpiłem że to coś da. Zmieniłem z rozłożenia równomiernego , na o dwa ogniwa więcej na 6. 90% problemów zniknęło , w końcu mogę powiedzieć, że to wygodna bransoleta. Aczkolwiek mogliby ją łagodniej przeszlifować od spodu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ładny
Bo po dziadku.
Rzadko spotykana, ciemno grafitowa tarcza ze szlifem słonecznym.
Po pełnym serwisie - przesmarowany, wyregulowany, z nowym, sygnowanym hesalitem, na nowym aligatorze. Mam do niego w komplecie pudełko i oryginalny pasek z sygnowaną klamerką - dziadek dbał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi