Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, tommly napisał(-a):

Marcin gdzieś Ty się szlajał, tutaj PO, w innym temacie Bel Canto itp. 😉

To 42 i 45,5? 

Tomek obydwie 42mm. Zlot CW Dobieszków 😀 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.04.2026 o 15:03, Marcusfff napisał(-a):

w zegarmistrzostwie używa się zapisu IIII a nie IV, by zachować lepszą równowagę na tarczy.

Nie zawsze.

moser heritage perpetual moon

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minutes ago, wojtek91 said:

Fota niestety nie z dzisiaj, ale chciałem się podzielić pewnymi przemyśleniami. 

DSC06281.jpg

Od momentu zakupu praktycznie nie schodzi z nadgarstka - od grudnia mechanizm nawet się nie zatrzymał. 

To co mnie w tym zegarku zdziwiło, to wygoda noszenia na bransolecie. Od początku spisywałem ją na straty: brak mikro, motylek, pcl, prawie się nie zwęża. 

Szukałem alternatyw, nosiłem na paskach, przymierzałem się do gumy. A potem po prostu zacząłem na niej nosić zegarek. 

Nie wiem o co dokładnie chodzi, ale szeroki motylek świetnie równoważy niemałą kopertę (41mm), a samą bransoletę udało mi się ustawić tak, że zegarek nie lata po nadgarstku, a gdy ręka puchnie to całość nie staje się za ciasna. Pewnie gorące letnie dni zweryfikują mój pogląd na sprawę, ale mam wrażenie, że ta bransoleta została zaprojektowana o wiele lepiej niż większość z nas zwykła uważać. Myślę, że dzięki bardzo szerokiemu motylkowi (który dodatkowo idealnie 'siadł' do kształtu mojego nadgarstka) oraz zwężeniu z 20 jedynie do 18 mm ten dosyć spory zegarek nie wędruje po nadgarstku. 

Przesiadkę robiłem z DJ 36 oraz Seamastera 300 na bransolecie z mikro. O dziwo AT nosi mi się na ten moment najwygodniej. 

Z perspektywy czasu może wybrałbym wariant 38mm, ale tylko jeśli rzeczywiście ma ona te 12-12.5 mm grubości (vs. 13.5 wariantu 41 mm). 

Różne źródła podają różne wartości, a zegarki te mają inne mechanizmy więc różnica w grubości jest możliwa. 

Drugą kwestią jest kolor tarczy. Kupując niebieską AT jeszcze nie wiedziałem, że będę nosił praktycznie tylko ten jeden zegarek i pozbędę się dużej części mojego zbioru.

Niebieski jest świetny i bardzo ciekawy, jest też bardzo uniwersalny (jak na kolorową tarczę). Mimo wszystko gdyby miał być to mój jedyny zegarek (a prawie, że jest) to na pewno przyjrzałbym się bliżej wersji z czarną tarczą. 

P.S. na pasku też mu dobrze 🙂

DSC06252.jpg

Ja ciągle sobie pluję w brodę, że nie wziąłem AT na bransolecie tylko na pasku. Teraz kupienie nowej bransy z AD to jest nieśmieszny żart (cena), a na chrono/ebay latają albo wersje o wątpliwej oryginalności albo w cenach nawet wyższych niż te oferowane przez AD. A chętnie bym ponosił na bransie bo coś czuję że to mogłoby dla mnie odczarować ten zegarek... Bo u mnie z AT to jest taka relacja typu love & hate. W pewnych warunkach oświetleniowych ta tarcza i wskazówki są śliczne (tak jak to właśnie wygląda na Twoich fotach), ale w sztucznym oświetleniu czy w pełnym słońcu nie mogę ścierpieć tych odblasków albo znikania wskazówek na tarczy.

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, logann napisał(-a):

Ja ciągle sobie pluję w brodę, że nie wziąłem AT na bransolecie tylko na pasku. Teraz kupienie nowej bransy z AD to jest nieśmieszny żart (cena), a na chrono/ebay latają albo wersje o wątpliwej oryginalności albo w cenach nawet wyższych niż te oferowane przez AD. A chętnie bym ponosił na bransie bo coś czuję że to mogłoby dla mnie odczarować ten zegarek... Bo u mnie z AT to jest taka relacja typu love & hate. W pewnych warunkach oświetleniowych ta tarcza i wskazówki są śliczne (tak jak to właśnie wygląda na Twoich fotach), ale w sztucznym oświetleniu czy w pełnym słońcu nie mogę ścierpieć tych odblasków albo znikania wskazówek na tarczy.

O dziwo bransoleta to chyba podobny koszt co guma, a może mam takie wrażenie bo guma jest strasznie droga, a sama bransoleta może być w rzeczywistości jeszcze droższa :D 

Myślę, że przy jakiejś zniżce i zamówieniu z pewnego źródła można spróbować. Natomiast dobrze by było żebyś miał możliwość trochę ponosić go na bransolecie zanim ją kupisz, a tym może być ciężko. Ja temat poruszyłem głównie dlatego, że ta bransoleta zbiera prawie tylko i wyłącznie negatywne recenzje, co nie pokrywa się z moimi odczuciami po kilku miesiącach noszenia. Dodatkowo podobają mi się te polerowane środkowe ogniwa, które wbrew pozorom nie rysują się od patrzenia. Problem ze znikającymi wskazówkami miałem czasem w mojej wcześniejszej AT, czyli białej 41.5mm. Chociaż szczotkowanie na wskazówkach i indeksach pracowało całkiem nieźle i nigdy nie miałem problemu z odczytaniem godziny. W granatowej nie widzę tego problemu, a dzięki podwójnemu ar indeksy i wskazówki jeszcze lepiej kontrastują się z ciemną tarczą. Jak widzisz u mnie to jest raczej relacja love & love, aczkolwiek zdaję sobie też sprawę z jego wad. Specjalnie też chciałem odczekać kilka miesięcy zanim wydam jakiś kategoryczny dla mnie osąd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucam starą fotę z jakiegoś spotkania zegarkowego żeby zobrazować o co mi chodzi. Jednak poza sztucznym oświetleniem, w taki „normalny” dzień na spacerze, to ta AT prezentuje się bardzo dobrze, przyznaję 🙂

Co do bransolety to ja nie wierzę w żadne recenzje poza moją własną - przykład to bransoleta od nowego moonwatcha 3861, która jest wszędzie zachwalana, a która mi zupełnie nie siedzi. Za to bransoleta od 300M nie ma dla mnie wad poza może zbyt dużym zapięciem. 

Kiedyś w Jubitomie usłyszałem że na bransoletę nie udzielą mi rabatu mimo karty stałego klienta, może teraz po przejęciu przez Apart coś się uda ugrać 😁 w każdym razie wiem że będę próbował, jak nie w AD to może w końcu na chrono coś ustrzelę 

IMG_9760.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kingcrimson napisał(-a):

U mnie zostanie na gumie. Na bransolecie będzie kolejny zegarek 😀

IMG_20260403_142038093~2.jpg

Długo rozważałem gumę, ale zostanę póki co przy bransolecie.

Ten kolejny już wybrany? 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, wojtek91 napisał(-a):

Długo rozważałem gumę, ale zostanę póki co przy bransolecie.

Ten kolejny już wybrany? 😀

Gumę sobie bardzo chwalę, ale przyznaję czasami brakuje mi dotyku stali na nadgarstku. Wybrany, tylko nie mogę dojechać do Wawy na zapis. Air King.

Oby go teraz w kwietniu nie wycofali, bo hit sprzedażowy to raczej nie jest 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kingcrimson napisał(-a):

Gumę sobie bardzo chwalę, ale przyznaję czasami brakuje mi dotyku stali na nadgarstku. Wybrany, tylko nie mogę dojechać do Wawy na zapis. Air King.

Oby go teraz w kwietniu nie wycofali, bo hit sprzedażowy to raczej nie jest 😉

Fajny, nieoczywisty wybór! Ja się nie bawię w przypuszczenia odnośnie W&W, ale kiedyś jeden z portali poszedł pod prąd i przygotował zestawienie obecnych projektów Rolexa w kopertach vintage. Air King wyglądał świetnie! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt jeszcze nie kupił nowego planet ocean?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś gdzieś widział i mierzył ? Pomimo ceny, to chętnie przymierzyłbym i zobaczył jak na żywo wygląda

a7c041e41d185b3a2427886176f55664.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi