Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Jan napisał(-a):

U mnie dzisiaj Speedy Friday i przy okazji jako ciekawostkę dodam ze sprawdzalem przez miesiac dokładność chodu. Nigdy wcześniej nie robiłem tego w tak dlugim omresie czasu ale tu jakoś miałem wenę - może dlatego że omega pozwala na pobranie wynikow Metas dla konkretnego zegarka.

Zegarek zrobił średnią +0,5s a pomijajac zmianę czasu, i jeden przypadek kiedy PR bylo tak niskie ze ewidentnie wplynelo na dokładność, dobowe odchyłki wynosiły od +0,2 do +1,7s. Not Bad Omega

1000037610_edited.jpeg

Nawet bardzo dobrze, u mnie jakieś 2,7s na plus, i tak samo w certyfikacie METAS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nav oczywiście pomiar z ręki aplikacją WatchCheck wiec dokładność pomiaru zalezy od szybkości kciuka 😅

Na certyfikacie tez mam  average daily 2,7s

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że jesteś Omegowo spełniony. Omega pozostaje moja ulubioną marka za historię programu Apollo i Bonda, ale ostanie lata to niełatwe uczucie. Niestety żadne wypusty oprócz podstawowej linii speedmaster mi się nie podobają, plus ciągłe windowanie ceny. To nie tylko Omega oczywiście , inne marki też to robią. Mam jeszcze jakieś niewielkie nadzieje, że odświeżenie 300m przyniesie jakiś koncepcyjny powrót do lat 90/2000, ale pewnie dalej będzie bling i ściganie się z Rolexem kto bardziej schlebi gustom mas. Pewnie Speedy zostanie moją jedyną Omega. Z resztą podobają mi się chyba już trochę inne rzeczy. Absolutnie genialny VC cardinal points, pokazuje(zapominając o cenie) jak można zrobić nowoczesnego toolwatcha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention]logann [/mention]

To takie filmowe divery Omegi też by Ci się spodobały:

ce335b1bff24db310fed678e09232bd3.jpg
42253988b878893fb4433a130ebbe472.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ja nie ukrywam, że dla mnie cena też była ważnym kryterium (co może się wydawać śmiesznym stwierdzeniem, gdy się kupuje zegarki z pięcioma cyframi na metce). Dlatego też odrzuciłem wiele modeli, które moim zdaniem są horrendalnie wycenione, np dopiero co wycofany Globemaster, czy zwykły stalowy Tresor. Wszystkie 3 Omegi kupiłem z solidnym rabatem, najmniejszy rabat w wysokości 20% dostałem na 300M, a było to w czasach gdy na metce ten model miał 23k PLN (obecnie metka to ponad 30k !!!!). W tej marce pewnie już nic dla siebie nie znajdę, chyba że pójdą po rozum do głowy i wypuszczą jakąś ciekawą reedycje w sensownej cenie (na co się nie zanosi, patrząc na nową kolekcję Observatory).

Może kiedyś jeszcze wskoczę na wyższą zegarkową półkę, nie wiem. Póki co mam co nosić 🙂 

7 minutes ago, Perpetuum Mobile said:

[mention]logann [/mention]

To takie filmowe divery Omegi też by Ci się spodobały:

ce335b1bff24db310fed678e09232bd3.jpg
42253988b878893fb4433a130ebbe472.jpg

No zdecydowanie, kotwica i laser to jest to co każdy zegarek powinien mieć 🤣 Ja na razie zadowoliłem się takim paskiem jak ten Spectre - z moją 300M też fajnie gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, logann napisał(-a):

No zdecydowanie, kotwica i laser to jest to co każdy zegarek powinien mieć 

No właśnie.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej zdegustowany jestem Omegą. Nie dość że zegarek stanął na amen po 7 latach (Omega zaleca serwis do 8 lat od zakupu) to jeszcze ten serwis. Myślałem że Sinn ma terminy z d*py, ale Omega jest lepsza 😁 Zegarek oddany do serwisu 28 lutego a wczoraj dostaje sms, że że nie mają w kraju części do tak nietypowego werku jak 2500 😆 i mam jeszcze poczekać nieokreślony czas. 

Miałem niesamowity sentyment do tej marki, ale skutecznie się wyleczyłem.

Edytowane przez Darecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Darecki napisał(-a):

Coraz bardziej zdegustowany jestem Omegą. Nie dość że zegarek stanął na amen po 7 latach (Omega zaleca serwis do 8 lat od zakupu) to jeszcze ten serwis. Myślałem że Sinn ma terminy z d*py, ale Omega jest lepsza 😁 Zegarek oddany do serwisu 28 lutego a wczoraj dostaje sms, że że nie mają w kraju części do tak nietypowego werku jak 2500 😆 i mam jeszcze poczekać nieokreślony czas. 

Miałem niesamowity sentyment do tej marki, ale skutecznie się wyleczyłem.

Mechanizm 2500 to zdaje się przerobiony 2892 z coaxialem. Podejrzewam, że nie mają elementów do wersji 2500D. Z tego co czytałem czytałem zwykle wersje A, B, C są zamieniane na wersję D, która ma wyeliminowane problemy jakie męczyły poprzednie wersje tego mechanizmu. Co nie zmienia faktu, że trochę słabo iż serwis nie ma na stanie części. Ale takie sytuacje się niestety zdarzają :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, Miłośnik_Piękna said:

Mechanizm 2500 to zdaje się przerobiony 2892 z coaxialem.

Tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarcowe wakacje. Tygodniowy odpoczynek od automatów

PXL_20260428_065935401.jpg

Edytowane przez nononame

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi