Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Zieleniaczka dziś mierzylem:attachicon.gif20200311_163554.jpg

I jak Ci się widział? Słyszałem różne opinie, że generalnie zbyt bladozielony, bardziej oliwkowy, ale póki nie zobaczę na żywo nie wyrobię zdania...

Do krawata Ci pasuje :)

Edytowane przez Butik

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Tarcza ciemniejsza niż na zdjęciu, ładniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa automaty, które jak sprzedam będę miał właśnie 12-13k. Seamaster będzie wtedy moim jedynym automatem, ale będzie noszony tylko na weekendy, wolne, święta. W tygodniu mam G-Shocka. Zrobiłem błąd kupując jeden sportowy zegarek, a drugi dress watch - założyłem go pierwszy raz prawie miesiąc po kupnie. Dlatego teraz wolę się was zapytać. Zdecydowałem że chce mieć jeden, bardzo dobry zegarek teraz, a może za kilka lat, dokupić ewentualnie Portofino czy Portugalczyka. Pytanie czy kupić starszy używany model SMPC, czy nowy z dopłatą. Obie wersje mi się podobają. Starsza jest bardziej uniwersalna, za to nowa jest bardziej „bogata”, robi wrażenie, do tego przeszklony dekiel czy lepszy mechanizm. Rozmiar bez różnicy, teraz mam 43nm i to jest mój max, więc 41 czy 42 będzie ok (16,5-17cm nadgarstek). Decydując się na nowszy model, mam do wydania 18500 a to dużo, można szukać Rolexa, ale pomimo że lubię te zegarki, nie czułbym się w nich dobrze. Jestem zdecydowany na Seamastera 300M, chyba że może jeszcze Planet Ocean? Widziałem że jest na pasku skórzanym. Jestem młody, ubieram się luźno, czasem co najwyżej jakiś golf czy koszula.

Kolego, patrząc na Twój powyższy opis poważnie zastanowiłbym się nad Aqua Terrą zamiast SMP, moim skromnym zdaniem zegarek bardziej uniwersalny i też łatwiejszy do noszenia. To tylko moje zdanie, choć podparte praktyką, jako że posiadam oba :). Natomiast Planet Ocean koniecznie najpier przymierz i to dłuuugo, przejdź się z nim po sklepie. To jest jedyny zegarek, który uwielbiałem ze względów wizualnych, ale sprzedałem przez jego "nienoszalność". Dla mnie był za gruby i za ciężki. Wiem, że są zwolennicy takich cegieł i szanuję to, ludzie nawet czują się wygodnie z Planet Ocean Chrono :), zwracam jedynie uwagę, że tę masywność musisz osobiście sprawdzić, zanim zamówisz przez internet.

Tak czy siak SMP zawsze będzie bardzo dobrym, uniwersalnym i kompromisowym wyborem. I zgadzam się, żeby wydać więcej i kupić ostatnią falistą wersję.

Rolex to wg mnie tylko lepiej zakotwiczona w świadomości marka, doskonałe zegarki bez dwóch zdań, ale nie mówią do mojego serca :)

Edytowane przez Butik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza ciemniejsza niż na zdjęciu, ładniejsza.

Na żywo super, taki inny zielony. Fajniejszy niż Oris czy Hulk.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ten kolor zielony widziałem na żywo w Gdyni – niestety mi nie podszedł. To jest kolor trochę jak munduru służby leśnej. Specyficzny.

Natomiast pomysł żeby kupić AT zamiast SMP jest godny rozważenia i też bym się pod nim podpisał. Zegarek z pewnością bardziej uniwersalny, odrobinę mniejszy i pasujący prawie do wszystkiego - jakbym miał mieć jeden z tych omawianych (lub jeden ogólnie) to tylko Aqua Terra - mi bardzo podoba się czarna i niebieska tarcza + guma / pasek (w tej kolejności).

Seamaster 300M (2018+) dla mnie jest super, ale to jednak zegarek bardzo sportowy, „wakacyjny” - i to bez względu czy pasek czy guma (do bransolety mam mieszane odczucia choć mikroregulacja jest super), nie wyobrażam go sobie do garnituru czy czegokolwiek formalnego - ale może mam małą wyobraźnię ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] tylko Aqua Terra - mi bardzo podoba się czarna i niebieska tarcza + guma / pasek (w tej kolejności) [...]

A'propos guma / pasek / bransoleta... Wiadomo, że jeśli myślimy kiedyś o odsprzedaży, albo po prostu chcemy mieć do wyboru w danym zegarku bransoletę i pasek, to zazwyczaj bardziej opłaca się najpierw kupić zegarek na bransolecie, potem dokupić pasek / gumę.

Rozmawiałem o tym ostatnio z sympatyczną ekipą z butiku Omegi i powiedzieli mi, że przeliczali to dokładnie ostatnio i w przypadku Aqua Terry bardziej opłacalny jest ruch odwrotny - najpierw zakup na gumie, potem dokupienie bransolety / paska. Wynika to z tego, że guma do AT składa się z 3 osobnych elementów: stalowego "dekoru" przy kopercie, samej gumy i zapięcia. Nie liczyłem tego osobiście, powtarzam to co usłyszałem od chyba jednak fachowców :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A'propos guma / pasek / bransoleta... Wiadomo, że jeśli myślimy kiedyś o odsprzedaży, albo po prostu chcemy mieć do wyboru w danym zegarku bransoletę i pasek, to zazwyczaj bardziej opłaca się najpierw kupić zegarek na bransolecie, potem dokupić pasek / gumę.

Rozmawiałem o tym ostatnio z sympatyczną ekipą z butiku Omegi i powiedzieli mi, że przeliczali to dokładnie ostatnio i w przypadku Aqua Terry bardziej opłacalny jest ruch odwrotny - najpierw zakup na gumie, potem dokupienie bransolety / paska. Wynika to z tego, że guma do AT składa się z 3 osobnych elementów: stalowego "dekoru" przy kopercie, samej gumy i zapięcia. Nie liczyłem tego osobiście, powtarzam to co usłyszałem od chyba jednak fachowców :)

Jest dokładnie tak jak piszesz - co do liczby elementów :). Niestety nie pamiętam w tej chwili dokładnej ceny, bo pytałem się o to chyba w grudniu.

Edytowane przez Michal_Gdy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ubrałem Globemasterka w brązowy aligator, łot ju sink?

post-98815-0-87814200-1584006389_thumb.jpg

post-98815-0-37154000-1584006400_thumb.jpg

post-98815-0-18824600-1584006413_thumb.jpg

post-98815-0-48914400-1584006424_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rmickey dajesz.

Butik dobrze na pasku. Nie wiem czy nawet nie lepiej.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Gratuluję klasyka  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można dużo makaronu w nim zmieścić na trudne dni.

To fakt, tylko makaronu na tyle nie mam a w sklepach podobno pustki...

Edytowane przez rmickey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjmiemy jak pozbędziesz się Roleksów :D

Batman poszedł na wymianę

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używał codziennie tyle godzin, to nie ma się co dziwić, że nawet w Rolexie bateria klęknie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tutaj mały spamik na wieczór :)ccf78a99c83c20e20fdd7c7ec445bc6e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używał codziennie tyle godzin, to nie ma się co dziwić, że nawet w Rolexie bateria klęknie

Melodyjki puszczał i bateria siadła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Batman poszedł na wymianę

Pochwał się jaką wymianke zrobiłeś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Mario - ładny egzemplarz. Jeśli wchodzisz w wintydże, to następny musi być już Pie Pan:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwał się jaką wymianke zrobiłeś ;)

Adam, zakup tylko w jedna stronę  :)

Mario - ładny egzemplarz. Jeśli wchodzisz w wintydże, to następny musi być już Pie Pan:)

Dzięki! Się zobaczy, w którym kierunku dalej pójdę.

Zegarek cały czas na łapce, bardzo wygodny, w ogóle nie czuje, że tam jest.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzynastego w piątek z moim dziadkiem.6061654dc03818329da486a03b8cbb86.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi