Jan 20030 #53426 Posted June 15 Nie dziwię sie, za cene z metki to gruba przesada ale za -25-30%... 1 📸@horo_logic_life Share this post Link to post Share on other sites
tbn 5439 #53427 Posted June 15 (edited) Nie wiem, które zegarki porównujecie ale jak patrzę na metkę Diver 300m vs Sub Datę, PO vs SD, Moon vs Daytona to Rolex kosztuje jednak te 40-50% więcej. No i Na Omegę są rabaty, więc ta różnica jeszcze rośnie. Ja mam podobnie jak kolega vvv, obecny katalog jednej i drugiej firmy mnie niespecjalnie interesuje. Głównie z uwagi na estetykę. Owszem, obie firmy zrobiły postęp w jakości i mechanizmach ale zamieniły zegarki w biżuterię. Moon jest u Omegi wyjątkiem, jedyny zegarek którego nie zmienili od lat 60. W dniu 13.06.2026 o 12:39, nav napisał(-a): Nie jestem już wyznawcą żadnej zegarkowej religii -po lekturze Forum tego i innych, można znaleźć przykłady zawodności właściwie wszystkich firm. Zegarki mechaniczne są szalenie drogie, a z takich, czy innych względów decydujemy się za nie płacić, wszystko jest pochodną indywidualnej sytuacji i osobistych preferencji. Zwłaszcza , że nie mamy danych na temat awaryjności , żeby ocenić mechanizmy. Wszytko opiera się na dowodach anegdotycznych. Co do wartości to też subiektywne. Tak czy inaczej, biorąc do ręki współczesny zegarek czy to Omega , Rolex, Breitling czy inna firma z tej półki ją różnić znaczących nie widzę. Wszytko pryzmat postrzegania marki i upodobań. Jak wejdziemy półkę wyżej dopiero widać różnice w komplikacjach czy grubości mechanizmów. Edited June 15 by tbn 4 Share this post Link to post Share on other sites
Brtsz3t 434 #53428 Posted June 15 Pierwsza Omega w kolekcji , bardzo trafiła w moje gusta. Świadomie na mechanizmie 1120, może i starym, ale cienkim i serwisowalnym przez każdego dobrego zegarmistrza. Złoty insert bezela , indeksy i logo bardzo na plus lubię takie smaczki . 28 Share this post Link to post Share on other sites
christ0ff 3594 #53429 Posted June 15 Godzinę temu, Brtsz3t napisał(-a): Pierwsza Omega w kolekcji , bardzo trafiła w moje gusta. Świadomie na mechanizmie 1120, może i starym, ale cienkim i serwisowalnym przez każdego dobrego zegarmistrza. Złoty insert bezela , indeksy i logo bardzo na plus lubię takie smaczki . Bardzo ładna sztuka, gratulacje. Mocny start 0 Share this post Link to post Share on other sites
Brtsz3t 434 #53430 Posted June 15 Dziękuję Brachu za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie gapiąc sie w tarczę 😛 1 Share this post Link to post Share on other sites
piotralski 585 #53431 Posted June 15 2 godziny temu, Brtsz3t napisał(-a): Pierwsza Omega w kolekcji , bardzo trafiła w moje gusta. Świadomie na mechanizmie 1120, może i starym, ale cienkim i serwisowalnym przez każdego dobrego zegarmistrza. Złoty insert bezela , indeksy i logo bardzo na plus lubię takie smaczki . Złoty, a skromny Gratulację!!! 1 Share this post Link to post Share on other sites
sanik 93112 #53432 Posted June 16 #Speedytuesday 20 Share this post Link to post Share on other sites
Rohi 1517 #53434 Posted June 17 Speedy Wednesday 16 Share this post Link to post Share on other sites
Verbal 335 #53435 Posted June 17 Metamorfoza. Staruszek na croco 20 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piątkowski 10688 #53438 Posted June 18 Pierwsza i na razie jedyna Omega 😍 21 Share this post Link to post Share on other sites
nav 16120 #53440 Posted June 18 Speedmaster razy kilka, 300, De Ville, Aqua Terra, i znowu czarny Speedmaster, ale co zrobić dobry jest. 17 Share this post Link to post Share on other sites
nav 16120 #53441 Posted June 19 W dniu 15.06.2026 o 14:05, tbn napisał(-a): (...) Zwłaszcza , że nie mamy danych na temat awaryjności , żeby ocenić mechanizmy. Wszytko opiera się na dowodach anegdotycznych. Co do wartości to też subiektywne. Tak czy inaczej, biorąc do ręki współczesny zegarek czy to Omega , Rolex, Breitling czy inna firma z tej półki ją różnić znaczących nie widzę. Wszytko pryzmat postrzegania marki i upodobań. Jak wejdziemy półkę wyżej dopiero widać różnice w komplikacjach czy grubości mechanizmów. Zgadzam się całkowicie, jeśli chodzi o ostatnie zdanie, to uwierzę Ci na słowo- nie miałem nigdy tych zegarków w ręce. 0 Share this post Link to post Share on other sites
sanik 93112 #53443 Posted June 19 Zmiana obroży na moonwatchową 😜 18 Share this post Link to post Share on other sites
Dnlaie 63943 #53444 Posted June 20 Omega w trawie cyka 20 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Share this post Link to post Share on other sites
lysolek007 51158 #53445 Posted June 20 Kolejny świetny pasek od Two-Stitch-Strap ;] 18 👉📸 All Rights Reserved® Diver's🤿⌚holic Share this post Link to post Share on other sites
Istvan 3379 #53446 Posted June 20 (edited) Tylko muszę zmienić ten pasek. Edited June 20 by Istvan 17 Share this post Link to post Share on other sites
tommly 13427 #53447 Posted June 20 27 minut temu, Istvan napisał(-a): Tylko muszę zmienić ten pasek. Zdecydowanie 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
Dnlaie 63943 #53448 Posted June 21 19 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Share this post Link to post Share on other sites
Wostok111 6150 #53450 Posted June 22 Seamaster 300 17 Share this post Link to post Share on other sites