Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Recommended Posts

Akurat dziś na ręce. 21mm przy teleskopach z paskiem od Bartka na 22mm. Poddaje się bez problemu.

A luźny wyglądałby fatalnie.

00ce1f3e02b034333d4885926334596f.jpg

To nie służy do pukania :)

Dla mnie też tylko hesalit.

Wiem, wiem ;) ale wyobraź sobie, że to był sposób ekspedientki na rozróżnienie który jest który, wiec jej powiedziałem ze może zobaczyć po deklu zamiast pukać ;) 

Pozdrawiam,

Janek

Mogła lepiej na próbę spróbować przejechać po obu szkiełkach gwoździem. Ten który by się bardziej zarysował to hesalit.

Guest fidelio

Jak widać, nawet w przypadku mechaniki precyzyjnej, czasami ...bez pukania się nie obejdzie ;-)

Jak widać, nawet w przypadku mechaniki precyzyjnej, czasami ...bez pukania się nie obejdzie ;-)

Zastosowała najlepiej sobie znaną metodę :)

Guest fidelio

Zastosowała najlepiej sobie znaną metodę :)

Najważniejsze, że metoda okazała się skuteczna :-)

Guest fidelio

Najważniejsze, żeby pukanie było przy kliencie, co by nie był wątpliwości ...jaki zegarek jest pukany ;-)

Edited by fidelio

Problem "szafir czy hesalit" to zegarkowy odpowiednik problemu milenijnego, za jego rozwiązanie powinna być przyznawana nagroda 1mln dolarów w zegarkach.

Ten "problem" na forum powraca tak jak powraca odwieczny spór o to co jest lepsze, masło czy margaryna...

Mariusz

... masło czy margaryna...

Ten problem rozwiązał niejaki Henry Ford. Klient mógł nabyć jego samochód dowolnego koloru, pod warunkiem że będzie to kolor ... czarny.

W przypadku Moona powinien to być oczywiście ... hesalit. Reszta to herezja i prowadzi do schizmy :D

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Ten "problem" na forum powraca tak jak powraca odwieczny spór o to co jest lepsze, masło czy margaryna...

Tylko, że nasz problem niesie za sobą jakby mniejsze konsekwencje więc obyśmy tylko takie problemy mieli :-)

Do pewnych rzeczy lepsze masło, do innych margaryna... tak jak ze szkiełkiem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Szyszkops

Racja. Pisałem to w sumie w kontekście Sword Hands, one wychodziły na obu typach bransolet. A Ty masz jakieś preferencje? Dzięki. Dobrze słyszeć bo w konfiguracji ze sword hands wygląda ładniej :)

Ja do SMPc zakładałem bransoletę od 2254 a potem dokupiłem specjalnie drugą bo dla mnie jest znacznie wygodniejsza - bondowska jest cięższa, grubsza, bardziej masywna, nie zwęża się co przy moim niezbyt dużym nadgarstku sprawia że za bardzo ją czuję, no i trochę dużo połysku. Bransa typu Moon ma też w 2254 dłuższe i wygodniejsze zapięcie.

Plusem bondowskiej jest możliwość założenia bez żadnych przeróbek zapięcia z mikroregulacją i montaż ogniw na śrubki ( w 2254 piny ) ale nie wiem czy starsze bondowskie ( te przed SMPc ) też tak mają bo są wersje z zapięciem starszego typu.

Ja do SMPc zakładałem bransoletę od 2254 a potem dokupiłem specjalnie drugą bo dla mnie jest znacznie wygodniejsza - bondowska jest cięższa, grubsza, bardziej masywna, nie zwęża się co przy moim niezbyt dużym nadgarstku sprawia że za bardzo ją czuję, no i trochę dużo połysku. Bransa typu Moon ma też w 2254 dłuższe i wygodniejsze zapięcie.

Plusem bondowskiej jest możliwość założenia bez żadnych przeróbek zapięcia z mikroregulacją i montaż ogniw na śrubki ( w 2254 piny ) ale nie wiem czy starsze bondowskie ( te przed SMPc ) też tak mają bo są wersje z zapięciem starszego typu.

A istnieje możliwość założenia zapięcia z mikroregulacją do bransolety od 2254?

Jak SG się bierze za standaryzację pracowni, to można mieć pewne obawy. Wielu świetnych fachowców nie dostało homologacji Omegi właśnie ze względu na astronomiczne koszty adaptacji pracowni do tych standardów.

I jeżeli SG Polska ma te standardy wyznaczać to ja podziękuję  ;)

Tak, ale oprócz zapięcia musisz kupić 2 ogniwa końcowe łączące bransoletę z zapięciem ze względu właśnie na tę różnicę między pinami i śrubkami. Podobnie można zamontować to do PO/Speedmastera etc.

http://forums.watchuseek.com/f20/speedmaster-adjustable-clasp-finally-done-3372618-post31262858.html#post31262858

A i tak będzie źle bo zapięcie jest szersze

Nie rozumiem. Jedyną regulacją w 2254 jest wyjmowanie ogniw? A co jak ręką spuchnie, upał itd.? Ja używam regularnie w każdej bransolecie, czasami rano jest inaczej popołudniu też..

Edit.

A fabrycznie moonwatch też nie ma mikroregulacji?

Edited by dopeman

Dzięki :)

Jak Omega u mnie zostanie to chyba wypróbuję takie rozwiązanie.

W Subie dzięki mikroregulacji tak dopasowałem zegarek, że w ciągu dnia praktycznie zapominam, że mam go na ręku. Wszystkie inne ciągle przypominają o swoim istnieniu, przesuwają się w górę, w dół, na boki, trochę mnie to irytuje ...:)

Edited by dawca

Taki Speedmaster Mark 3 trafił dziś do mnie. Przepiękna błękitna tarcza.

Oczywiście bransoleta już odkręcona.

Pasek od Filipa + klamra od Staruszka :)

6f6787a4fda05dedbbde335c4c6b65dc.jpg