Gość kaido2 #376 Napisano 26 Września 2010 (edytowane) Edytowane 26 Września 2010 przez kaido2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #377 Napisano 27 Września 2010 To na Wrocławiu jeszcze można kupić jakieś zegarki? Jak byłem wiosną, to zastałem tylko jedne "bidne" stoisko. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #378 Napisano 27 Września 2010 Akurat pojachalem tak azeby ustrzelic 2 gieldy na raz,na Gnieznienskiej(samochodowka) i na Hali Stulecia.Na Gnieznienskiej rzeczywiscie duzo stoisk nie bylo, jednak pomimo tego mozna bylo smialo nabyc jakiegos cykacza(kieszonki , narecznem, stjace, kominkowe, wiszace i zlom).Mnie udalo sie tam dopasc 2 stopery wykorzystywane w WH(Hanhart, Leonidas), Zodiaca Hermetica z okresu 43/44 na AS1190 15j,wiertelka,pasek ktory tymczasowo jest na tym gifcie i jakiegos grata na czesci(werk).Bylo tez tam stisko pelne kieszonek.Na tej drugiej zas stoisk z zegarkami, zegarami i roznorakim zlomem bylo duzo wiecej, tam nabylem tego niemieckiego gifta. W samej hali byly 2 dosc spore stoiska z kieszonkami i narecznymi.Na jednym mozna bylo nabyc chociazby kieszonkowe chronografy,chrono z kalendarzem,repetirery chrono z kalendarzem i repetierem roznej masci w zlocie, srebrze itd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MSc04 1 #379 Napisano 27 Września 2010 (edytowane) Jeżeli dobrze pamiętam do była Pamiątka rodzinna tak?No i proszę bardzo, pomimo faktu, iż nie jestem fanem całkowitego odrestaurowywania zegarków, ten niestety zasługiwał na drugie życie i powiem szczerze że wygląda bardzo dobrze, choć zdjęcie tarczy jest na głównym planie i tarcza wydaje mi się dobrze odnowiona, to mam wrażenie że zbyt mocno zaokrąglili kanty w kopercie ale ogólne wrażenie jest rewelacyjne. To była dobra decyzja a z ciekawości ile taka przyjemność w Chronosie bo mam kopertę od Omegi to pozłocenia i waham się między Chronosem a Głowackimi.... Za calosc, to jest odnowienie tarczy, zlocenie cyferek oraz wskazowek, chromowanie koperty i nowe szkielko szafirowe (starego nie dalo sie odnowic bo bylo juz popekane) zaplacilem 310zl. Co do zaokraglenia to chyba masz racje. Nie wiem z czego to wynika, ale teraz nie widac napisu Swiss Made, ktory byl na dole, a oznaczenia minut sa blizej zagiecia szkielka. Niestety nie ja go odbieralem i nie mialem mozliwosci spytac skad ta roznica. Edytowane 27 Września 2010 przez MSc04 0 Maciej (MSc04) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DUBHEAD 36 #380 Napisano 27 Września 2010 0 ile by nie było to i tak jest za mało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #381 Napisano 27 Września 2010 @DUBHEAD:swietny ten diver, takiego Atlantica mi brakuje. A on ma zakrecana koronke? 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DUBHEAD 36 #382 Napisano 27 Września 2010 (edytowane) @DUBHEAD:swietny ten diver, takiego Atlantica mi brakuje. A on ma zakrecana koronke? Niestety nie ma, chociaż mi to zabardzo nie przeszkadza bo nie zamierzam w nim pływać, ale żeby jeszcze miał zakręcaną koronke to byłby full wypas, że tak się wyraże Edytowane 27 Września 2010 przez DUBHEAD 0 ile by nie było to i tak jest za mało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #383 Napisano 27 Września 2010 Dzisiaj do mnie dotarł. Niby nic szczególnego - Worldmaster Super De Luxe z lat 50-tych na 21-kamieniowym, adjustowanym AS1604.Zegarek cieszy mnie oryginalnym stanem zachowania. Bardzo ładnie zachowana koperta, bez przetarć i głebszych rys. Tarcza w oryginale - niestety znacznie zżółknięta. Wskazówki, dekielek, koronka - wszystko jak wyszło z fabryki. Być może nawet szkło jest oryginalne, ale - niestety - do wymiany, bo pęknięte Zegarek pozbył się już tandetnej bransolety i został wymyty - wyglada sympatycznie i idzie zaskakujaco dokładnie. Tylko tarcza budzi moje wątpliwości - myć, albo nie myć? - oto jest pytanie 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biernyl 1 #384 Napisano 28 Września 2010 Faktycznie ładny stan zachowania atlantica, gratuluję Jeśli mogę sobie pozwolić dorzucić 3 grosze, to ja bym nie mył tarczy - niech cieszy takim stanem w jakim jest bo zegarek jest fajnie zachowany i szkoda by mi było psuć oryginalny jego wygląd:) Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlw 3230 #385 Napisano 28 Września 2010 Francuski Judex z konca lat 40-tych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #386 Napisano 28 Września 2010 Dzisiaj do mnie dotarł. Niby nic szczególnego - Worldmaster Super De Luxe z lat 50-tych na 21-kamieniowym, adjustowanym AS1604.Zegarek cieszy mnie oryginalnym stanem zachowania. Bardzo ładnie zachowana koperta, bez przetarć i głebszych rys. Tarcza w oryginale - niestety znacznie zżółknięta. Wskazówki, dekielek, koronka - wszystko jak wyszło z fabryki. Być może nawet szkło jest oryginalne, ale - niestety - do wymiany, bo pęknięte Zegarek pozbył się już tandetnej bransolety i został wymyty - wyglada sympatycznie i idzie zaskakujaco dokładnie. Tylko tarcza budzi moje wątpliwości - myć, albo nie myć? - oto jest pytanie Daj spokój z myciem to raczej mało prawdopodobne żeby nie zmyć napisów, mam jedna Primę, którą nabyłem zaraz na początku mojej choroby zegarkowej, ktoś próbował myc tarczę i niewiele zostało z napisów, tarcza oczywiście przejrzała ale napis Prima widać tylko pod lupą przy dobrym świetle, a Twoja faktycznie jest w stanie oryginalnym i taka bym pozostawił... Nawiasem mówiąc sam obserwowałem tego Atlantika , To bardzo duża linia jak na tą markę mam takiego z czarna tarczą jednak wskazówki ma od Doxy , pasują więc na razie nie ruszam jak przypałętają się kiedyś ładne oryginalne to zmienię, w takim stanie go wydarłem od swojego zegarmistrza. nie licytowałem tego egzemplarza tylko dlatego że szala przegięła się na pasówkę Omegę, którą już dziś otrzymałem, niestety balans uwalony i brak jednej wskazówki, tarcza wstawiana jak to w pasówce i choć piękna to z omega niewiele ma wspólnego. AAAAle będzie śmigać po konsultacja z najstarszym zegarmistrzem części są tarczę albo się dobierze albo zostanie stara dołożymy wskazóweczki bo koperta idealna i efekty zademonstruje w niedalekiej przyszłości Pozdrawiam i gratuluje nabytku. Naprawdę mi się podoba 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #387 Napisano 28 Września 2010 (edytowane) Daj spokój z myciem to raczej mało prawdopodobne żeby nie zmyć napisów, Z mojego doświadczenia wynika, że jeżeli zewnętrzny lakier ochronny jest w dobrym stanie, to tarczę można spokojnie umyć woda nawet z jakimś detergentem, natomiast jeżeli ten lakier jest uszkodzony (najgorzej jak jest pokryty mikro-spękaniami) to każde mycie obojętnie czym przyniesie tylko niepowetowane szkody. Edytowane 28 Września 2010 przez Piotr Ratyński 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #388 Napisano 29 Września 2010 Z mojego doświadczenia wynika, że jeżeli zewnętrzny lakier ochronny jest w dobrym stanie, to tarczę można spokojnie umyć woda nawet z jakimś detergentem, natomiast jeżeli ten lakier jest uszkodzony (najgorzej jak jest pokryty mikro-spękaniami) to każde mycie obojętnie czym przyniesie tylko niepowetowane szkody. Zgadza się Piotrze ale patrząc na zdjęcie napisów w makro to nie wiem czy warto ryzykować... odnoszę się tylko do tego egzemplarza, owszem umyłem już kilka tarcz dwie Atlantika, dwie Omegi i inne z powodzeniem oczywiście,ale raz myłem Atlanika Super de lux z lat 70-tych i niestety ,lakier był cały, a podczas mycia zwykłą woda z mydełkiem dove zszedł . Nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka . Chronofil oczywiście zrobisz jak będziesz uważał 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #389 Napisano 29 Września 2010 Dzięki za zainteresowanie Bardzo się zastanawiam nad myciem tej tarczy, bo co prawda atlanticów umyłem sporo i jak do tej pory bez wtopy, ale tutaj trochę się boję, bo to żółte to ewidentnie lakier nawierzchniowy, no i po myciu może być nieciekawie.Chyba zostawię, jak jest. Nawet szkoda go rozbierać, bo po drobnej regulacji zrobił 2s/d 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #390 Napisano 3 Października 2010 (edytowane) Edytowane 3 Października 2010 przez mw75 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
prymek7 0 #391 Napisano 7 Października 2010 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spec26 0 #392 Napisano 7 Października 2010 ładny zegarczek, podobny wczoraj widziałem na allegro. Sam myśle o zakupie czegoś z czarną tarczą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #393 Napisano 7 Października 2010 Ladna ta czarna Doxa. Gratulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #394 Napisano 9 Października 2010 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #395 Napisano 9 Października 2010 Kurcze urzekł mnie ten Drott, bardzo fajny egzemplarz i jeszcze ciekawszy mechanizm 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #396 Napisano 9 Października 2010 Dziękuję bardzo. Mi też się spodobał, dlatego kupiłem go na Allegro, za dobrą, moim zdaniem, cenę po minucie namysłu i wymianie korespondencji ze sprzedawcą (w opisie aukcji nie była podana średnica koperty, obawiałem się 26-28 mm). Pomimo drobnych uszkodzeń koperty - zegarek jest po prostu ładny i ciekawy. A cena, cóż co najmniej 50% niższa od popularnych vintage Swissów np. Atlanticów Worldmasterów w porównywalnym stanie (120, może 140 PLN, już nie pamiętam). 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9066 #397 Napisano 10 Października 2010 U łał Judex przeszedł trochę bez echa, ale mechanizm to on ma śliczny 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9554 #398 Napisano 10 Października 2010 To i ja dorzucę się z moim zegarkiem - pamiątka po dziadku. Na chodzie, choć podczas nakręcania wałek jakoś dziwnie przeskakuje, jakby urwany był jakiś ząbek w zębatce (nie wiem, czy to można w ogóle tak określić, ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi ). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek_W 380 #399 Napisano 12 Października 2010 (edytowane) no to z grubej rury (dosłownie) Edytowane 13 Października 2010 przez Krzysiek_W 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sleza 6 #400 Napisano 16 Października 2010 (edytowane) < Edytowane 2 Listopada 2010 przez sleza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach