Narfas 62 #4401 Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Na codzień do noszenia zrozumiem...ale taka cena ... za malowanke ..? Choć z drugiej strony ceny zegarków vintage w ciagu ostatnich 6-9 miesięcy poleciały mocno do gory.Ceny dyktuje rynek. Nie wszyscy są kolekcjonerami, a tutaj mamy ładny zegarek cenionej marki w cenie, powiedzmy, Certiny. Przy czym, podejrzewam, ten werk wytrzyma znacznie dłużej niż ETA 2824, która bez bardzo regularnego serwisu całkiem się rozkraczy w 10 lat. Jeśli pomyśleć w ten sposób, to nie jest takie głupie. Jeśli miałbym kupować zegarek w dostępnej cenie który wytrzyma dłużej niż pokolenie, to kupiłbym coś sprzed lat '70 albo, no cóż, jakikolwiek mechaniczny zegarek japoński. Ceny wintydży rzeczywiście idą w górę, chociaż bardziej to widać w zegarkach radzieckich, gdzie co bardziej cenione modele w ładnym stanie podrożały w ciągu ostatnich 2-3 lat o kilkaset procent i teraz mamy do czynienia z rozwijającym się rynkiem podróbek, picowanek i całkiem profesjonalnie zrobionych składaków, co parę lat temu byłoby nie do pomyślenia. Tutaj trzeba mieć oczy naokoło głowy. pozdrawiamNarfas Edytowane 2 Lutego 2014 przez Narfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4402 Napisano 2 Lutego 2014 @NarfasDo noszenia - świetne. Do kolekcji - juz gorzej. Kupując zegarek vintage do codziennego użytku tez kupiłbym odnawiany, albo NOS. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #4403 Napisano 2 Lutego 2014 Do noszenia w pierwszej kolejności kupił bym ...nie odnawiany, natomiast jeśli cena była by baaaaaardzo atrakcyjną a zegarek rzadki i świetnie zrobiony to wtedy...może... 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #4404 Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Co kto lubi. Odnawiałem tylko jedną Doxę - i to tylko kopertę, ale jej stan był naprawdę rozpaczliwy i niczego innego nie dało się zrobić - i nie jestem do końca zadowolony z efektów chromowania. Do pracy noszę zazwyczaj w miarę nowe zegarki, bo nieco zobowiązują mnie konwenanse, ale prywatnie noszę jakieś nieodnawiane szroty, na które nie spojrzałby nikt normalny.Rozumiem jednak ludzi, którzy chcą mieć po prostu porządny i ładny zegarek. pozdrawiamNarfas (ze ścioranym Revue na ręce, nie tak dawny nabytek zresztą, trochę można podpicować i wymienić sekundnik, ale tyle zegarków czeka na taką kosmetykę...) Edytowane 2 Lutego 2014 przez Narfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tajtek 110 #4405 Napisano 2 Lutego 2014 Dzisiaj wpadł mi w ręce CORTEBERT cal.693 na 15 kamykach. Szkiełko popękane, ewidentnie do wymiany. Będę wdzięczny za datowanie werku. Przypuszczam, że lata 40/50 ale sam nic na razie nie znalazłem na jego temat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #4406 Napisano 2 Lutego 2014 Dzisiaj wpadł mi w ręce CORTEBERT cal.693 na 15 kamykach. Szkiełko popękane, ewidentnie do wymiany. Będę wdzięczny za datowanie werku. Przypuszczam, że lata 40/50 ale sam nic na razie nie znalazłem na jego temat.P2020371.JPGP2020379.JPGMoim zdaniem możesz mieć rację. Estetyka zegarka mocno wskazuje na okolice roku 1950.Ciekawy werk. Kształt mostków silnie mi się kojarzy z FHFami z epoki, a jednocześnie ma cechy Cortebertów, no ale wiadomo - wtedy wszyscy zrzynali od wszystkich. pozdrawiamNarfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #4407 Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Moim zdaniem możesz mieć rację. Estetyka zegarka mocno wskazuje na okolice roku 1950.Ciekawy werk. Kształt mostków silnie mi się kojarzy z FHFami z epoki, a jednocześnie ma cechy Cortebertów, no ale wiadomo - wtedy wszyscy zrzynali od wszystkich. pozdrawiamNarfas Odnośnie wcześniejszej dyskusji o renowacji zegarków, -moim zdaniem zegarek to przede wszystkim przedmiot użytkowy ( może z wyjątkiem całkowicie wyjatkowych modeli o niekwestionowanej wartosci muzealnej, jak np, powiedzmy Patki za >1 mln $;-) a zatem stare egzemplarze można odnawiać i nosic! W końcu nawet obrazy Da Vinci czy Rafaela także sie konserwuje, czytaj -podmalowywuje . Oczywiście w obu przypadkach (zegarków i obrazów) taka konserwacja musi być w stylu epoki i ma byc po to, aby obiekt doprowadzić do stanu jak najbardziej zblizonego do oryginalnego. Nic w renowacj tarczy złego nie widzę, pod warunkiem, że renowator nie fantazjuje i nie robi ze staruszka dziwoląga, a jedynie doprowadza go do stanu zblizonego do tego, jaki miał opuszczając fabrykę!A propos, -akurat poszukuje, na niedzielne przejażdzki, mercedesa coupe W124 i wcale się nie upieram, żeby to był egzeplarz niegdy nie naprawiany, a jeśli miałby on małą stłuczkę, to oczekuję, że blacha będzie wyklepana... myślę, ze to jest dobra analogia.A co do Corterberta,- to dobra marka, szczegónie poszukiwana w USA w pewnych kręgach, bo jak wieść gminna (w Szwajcarii) niesie, zarówno zarząd, własciciele, jak i wszyscy pracownicy tej firmy byli wyznawcami pewnej bardzo starej wiary..;-) Edytowane 2 Lutego 2014 przez pg 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4408 Napisano 2 Lutego 2014 Śliczny ten Twój sciorany Revue Narfasie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #4409 Napisano 2 Lutego 2014 Jak wspomniałem, różni kolekcjonerzy (oraz różni użytkownicy) mają różne priorytety. Nasze hobby potrafi być bardzo rozległe, a świat byłby bardzo nudny, gdybyśmy byli tacy sami. pozdrawiamNarfas P.S. Dziękuję, jestem zadowolony z tego Revue, chociaż ten sekundnik wkurza mnie niezmiernie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4410 Napisano 2 Lutego 2014 Z jakiego jest on czasu (ten Revue)? Obstawiłbym lata 30/40....... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #4411 Napisano 2 Lutego 2014 Z jakiego jest on czasu (ten Revue)? Obstawiłbym lata 30/40.......Okolice 1945. pozdrawiamNarfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4412 Napisano 2 Lutego 2014 To i ja pokażę coś nowego. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4413 Napisano 2 Lutego 2014 Tu już złożony. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #4414 Napisano 2 Lutego 2014 super że go kupiłeś! śliczny jest! ...moja wina..moja wina..moja bardzo wielka wina 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #4415 Napisano 2 Lutego 2014 Łokurde. Cacunio. pozdrawiamNarfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4416 Napisano 2 Lutego 2014 A tak na nadgarstku i w porównaniu z pilotem. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4417 Napisano 2 Lutego 2014 @sneernie ukrywam, że zadecydowała nasza rozmowa i Twoja opinia. @Narfasdzięki, też nie mogłem mu się oprzeć. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4418 Napisano 2 Lutego 2014 Dzięki za informacjęNa codzień do noszenia zrozumiem...ale taka cena ... za malowanke ..? za 10 lat będzie wyglądała na oryginał 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #4419 Napisano 3 Lutego 2014 NUMER DWA. TYM RAZEM LATA 50-TE...fajna fajna. tylko jej daty brakuje na godzinie 3 gratki ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6410 #4420 Napisano 3 Lutego 2014 Dołączył do mojej kolekcji taki Ingersoll Valiant cal. 1229. Obstawiam lata 30-40, ale nie wiem, czy słusznie. W necie krążą informacje, że to zegarek z II Wojny Światowej.P.S. Niestety brakuje mu wałka i koronki. Trzeba będzie dorobić... 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #4421 Napisano 3 Lutego 2014 No w końcu... Następna Sherpa. Tym razem chrono Teraz tylko ubranko. Jakie? 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4422 Napisano 3 Lutego 2014 W pięknym stanie, gratulacje. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 341 #4423 Napisano 3 Lutego 2014 Bogactwo!Który valjoux w środku? Pokaż serducho.Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniels36 21 #4424 Napisano 3 Lutego 2014 uuuu bajer 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #4425 Napisano 3 Lutego 2014 teraz na skórę j No w końcu... Następna Sherpa. Tym razem chrono Teraz tylko ubranko. Jakie? teraz na skórę z JAKA i będzie dobrze 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach