renqien 3427 #12076 Napisano 11 Grudnia 2018 Ostatnio gdzieś na forum twierdziłem, że nie przepadam za złotym kolorem... Błyszczy skubany strasznie: Co ja poradzę, że mam słabość do starych zegarków. Pójdzie nowy pasek, pewnie w jakimś zielonkawym odcieniu, żeby do złotego ładnie pasowało, nowa szybka, czyszczenie, smarowanie i mój dotychczasowy GP będzie miał braciszka. Fajnie, bo nie polerowany, nie picowany, taki jak był noszony i wylądował w szufladzie. Nawet pasek jakiś z epoki mu został, z zapięciem w starym stylu, z podwójną klamerką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40562 #12077 Napisano 11 Grudnia 2018 Gratki fajnego nabytku. Nie trzeba go polerować, żeby świetnie się prezentował 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3427 #12078 Napisano 11 Grudnia 2018 Mam takiego zaufanego Niemca, od którego zegarki są zawsze w stanie nienaruszonym. Nic nie picuje, nawet w zakamarkach jest oryginalny bród i kurz z epoki Tutaj tylko szkiełko jest pęknięte, więc niestety do wymiany. Na szczęście to nie Omega i nie ma żadnych znaczków, więc wystarczy dobrać kształtem i rozmiarem. Więcej nic nie robię, ma zostać oryginalny, z oryginalną patyną i drobnymi ryskami, tak jak leżał u Niemca w szufladzie. Zegarki to jednak straszna choroba. Chciałem mieć jakiegoś staruszka, jednego, kurka, staruszka, a mam już kilka i zaczynam myśleć, czy nie kupić jakiegoś pudełka na cały ten złom 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40562 #12079 Napisano 12 Grudnia 2018 Ja przez 21 lat byłem jednozegarkowcem (Seiko 5 Automatic). Któregoś razu żona spytała: "A może byś sobie jakiś zegarek kupił?". Puszka Pandory został wtedy otwarta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #12080 Napisano 15 Grudnia 2018 Trzy wskazówki. Ale za to jakie!Pozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobo82 3256 #12081 Napisano 16 Grudnia 2018 Tomek gdzie Ty takie cuda znajdujesz.... Graty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #12082 Napisano 16 Grudnia 2018 Trzy wskazówki. Ale za to jakie! Poszerzył byś oświatę Kolegom o tym zabytkowym wyjątkowym kwarcu 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9093 #12083 Napisano 16 Grudnia 2018 Elgin 'bumper" - automat odbojowy z USA Wiecej tu: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/169952-pierwszy-amerykański-automat/#entry2425565 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nupel 46 #12084 Napisano 21 Grudnia 2018 Taki styrany dziadek w litym złocie 18kRef 806 0 If you want to make God laugh, tell him about your plans Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #12085 Napisano 21 Grudnia 2018 Skoro dekielek zdjęty, to pokaż i mechanizm. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nupel 46 #12086 Napisano 21 Grudnia 2018 . 0 If you want to make God laugh, tell him about your plans Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12764 #12087 Napisano 21 Grudnia 2018 Gdzie nie wejdę, w jaki wątek z nabytkami, tam świątecznie obrodziło. Gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin.grabowski 1 #12088 Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Dzisiaj odebrany Edytowane 21 Grudnia 2018 przez marcin.grabowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1421 #12089 Napisano 24 Grudnia 2018 Wigilijne zdobycze.Commodore i Unitrex z papierem. Przy okazji Bozego Narodzenia wszystkim uzytkownikom forum i ich rodzinom Najlepsze zyczenia ZDROWYCH,WESOLYCH ,DOBRZE ZAKRAPIANYCH SWIAT. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sviety 6250 #12090 Napisano 24 Grudnia 2018 Piękny komplet, Unitrex działa?Wesołych Świąt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1421 #12091 Napisano 24 Grudnia 2018 Dziala. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tajtek 110 #12092 Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Przed świętami, taki sobie zrobiłem prezencik, Dugena automat w stali. O dziwo pięknie trzyma czas. Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Tajtek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PistolPete 1808 #12093 Napisano 27 Grudnia 2018 Mam nadzieję, że to nie jest nieodpowiednie miejsce na to pytanie. Przeszukałem forum ale nie znalazłem bardziej pasującego wątku. Sprawa co prawda nie dotyczy nowego nabytku vintage ale potencjalnego. Ostatnio złapałem vintage'owego bakcyla- świeżak jestem- i już wkrótce po zakupie pierwszych staruszków zachorowałem na UG Poleroutera. Dobra to nie jedyny model, który za mna chodzi ale akurat ten UG strasznie mnie zaintrygował. Nawet znalazłem strone poświęcona temu modelowi.https://universalgenevepolerouter.com/Cieżko na rynku znaleźć jakiś przyzwoity egzemplarz a gdzie nie znajde jakiegoś zadbanego to już sprzedany. Znalazłem parę sztuk, które ewentualnie, wydaje mi się, mozna rozważyć. Mam też na oku kilku sprzedawców, u których Polerouter sie przewija.No ale moje pytanie- jako jeszcze zielonego w świecie vintage- dotyczy stanu technicznego i wizualnego jednego z egzemplarzy.Sama patyna na tarczy nawet mi sie podoba. Wskazówki... ujdą. Jednak wydaje mi się, że widoczne purchle na tarczy to jakas postępujaca pod lakierem korozja. No i obawiam się jak to zacznie wygladać w przyszłości. A jeżeli zrobi się po czasie dużo gorzej to czy da się z tym coś zrobić? Może śmieszne pytanie ale jak pisałem takie historyczne zegarki do dla mnie nowość. Jeszcze nie obyty jestem ale chętnie sie dokształcę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #12094 Napisano 27 Grudnia 2018 Te bąbelki nie muszą dalej postąpić. Dużo zależy od byłych i aktualnych warunków przechowywania zegarka. Będąc później w jego posiadaniu warto zrobić serwis i w jego zakresie usunąć korozyjne naloty z mechanizmu. W miarę możliwości oczywiście, bo o oryginalne części byłoby ciężko. Załączyłeś zdjęcie z bliska. Normalnie jak patrzy się na zegarek, to pewnie nie widać ich tak bardzo lub wcale. Zerknij na te 2 zdjęcia mojej Omegi. Niby coś widać, lecz katastrofy nie ma, a jest ze mną już kilka lat.http://zegarkiclub.pl/forum/topic/127373-jaki-zegarek-vintage-masz-dziś-na-ręku/page-42#entry1855196http://zegarkiclub.pl/forum/topic/127373-jaki-zegarek-vintage-masz-dziś-na-ręku/page-138#entry2415132 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PistolPete 1808 #12095 Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Dziękuję goraco za odpowiedź. Z daleka wyglada ciut lepiej jednak kosztem wskazówek. Wiadomo zależy od odbicia światła. Natomiast sam mechanizm- pierwsze serie z mikrorotorem- moim amatorskim okiem OK. zdjecia sprzedawcy Ale poszperam jeszcze. Może coś znajdę jednak z tego co widzę musze sie liczyć w przypadku lepiej zachowanych egzamplarzy z mocnym wzrostem ceny. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez PistolPete 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #12096 Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Zawsze możesz wziąć pod uwagę regenerację i na samym końcu renowację samych wskazówek. Wszystko zależy od Ciebie. Uważam, że starsze egzemplarze w stanie co najmniej dobrym cieszą oko właściciela, jednakże nie zapominajmy o ich wieku. Dla przykładu starsza Delbana z odnowionymi wskazówkami z lumą. Nie wiem jak wyglądały wcześniej, ale podejrzewam, że skoro poprzedni właściciel je wymienił lub zregenerował, to były w gorszym stanie. Obecnie nieco odróżniają się od całości, ale czy ja wiem czy aż tak bardzo. Szczególnie gdy patrzy się na nie z odległości ~0,5m.http://zegarkiclub.pl/forum/topic/127373-jaki-zegarek-vintage-masz-dziś-na-ręku/page-65#entry1992423 Edytowane 27 Grudnia 2018 przez pływak_wodnik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimmy6 2373 #12097 Napisano 29 Grudnia 2018 Mikołaj przyniósł/ zdjęcie z bazarku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #12098 Napisano 29 Grudnia 2018 No to gratki fajnej Omegi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #12099 Napisano 29 Grudnia 2018 Ale, że co? Zdjęcie z bazarku przyniósł? 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimmy6 2373 #12100 Napisano 30 Grudnia 2018 Dzięki!….........w tym roku zdjęcie, w przyszłym zegarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach