Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Seler napisał(-a):

Tak na oko nic podejrzanego nie widzę.

Ale wskazówka chrono nie centruje idealnie, nie ma pudełka ani papierów, sprzedawca prywatny, więc nie przysługuje ewentualny zwrot. Rocznik taki, że może już być wskazany serwis.

Moim zdaniem nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2025 o 11:09, Seler napisał(-a):

Tak, wygląda na oryginał. 

Nie spodziewałbym się zresztą, że ktoś mógłby wpaść na pomysł podrobienia tego modelu. 

Stan zachowania też przyzwoity, nawet pasek nie wygląda na zużyty. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 10.07.2025 o 12:17, Mirosuaw napisał(-a):

Tak na oko nic podejrzanego nie widzę.

Ale wskazówka chrono nie centruje idealnie

A tutaj? :)

https://www.chrono24.pl/longines/longines-avigation-bigeye-chronograph-l28164532---full-set--id39948985.htm

Aż wyjąłem swój BigEye z pudełka żeby sprawdzić.

W tym zegarku oś wskazówek jest długa, więc centralny sekundnik jest zamocowany stosunkowo wysoko ponad tarczą.

Przypuszczam, że to raczej sprzedawca-patałach nie potrafił dobrze zrobić zdjęcia, co się dość często zdarza.

Edytowane przez ireo

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, ireo napisał(-a):

A tutaj? :)

https://www.chrono24.pl/longines/longines-avigation-bigeye-chronograph-l28164532---full-set--id39948985.htm

Aż wyjąłem swój BigEye z pudełka żeby sprawdzić.

W tym zegarku oś wskazówek jest długa, więc centralny sekundnik jest zamocowany stosunkowo wysoko ponad tarczą.

Przypuszczam, że to raczej sprzedawca-patałach nie potrafił dobrze zrobić zdjęcia, co się dość często zdarza.

Tutaj jest wręcz tragicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystko przez to że nowy Christopher Ward się zapsuł trzeba było się ratować. Longines Conquest 38mm zamówiony 🙆‍♂️

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś chętny na fielda to czekać, @Funky_Koval zaraz będzie wyprzedawał sztuki ze swojej mono-kolekcji 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

20250716_142829.thumb.jpg.808307cb9ca664ccdd7c31b5d49d4fa2.jpg

No i przyleciał nowy kolega :) 38mm. Wskazówki zalożone prosto, bransoleta ładnie skrócona. Leży super i zostaje 

1018823448_20250716_1504072.thumb.jpg.9a66a90260713bb1483dca3c82ca24ae.jpg

Gratuluję. Niech chociaż chwilę pocieszy 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję. Niech chociaż chwilę pocieszy 😀

Dziękuję :) tez mam taka nadzieję. Kiedys tez wroci do mnie Krzysio :(

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie mają Panowie zdanie na temat mechanizmu L895 pracującego w Conquest Chrono ze zdjęcia poniżej?

Z tego co się doczytałem jest to mechanizm na bazie ETA 2892 z modułem chronografu. Nie jest to zatem klasyczny chronograf jak np. w Spirit Chrono (L688), który jest na bazie ETA 7750. 

Podobno chronografy "modułowe" są bardziej problematyczne... ale może to już przeszłość.

Czy można stwierdzić, że mechanizm w Conquest Chrono jest w jakimś sensie ułomny/zawodny/gorszy w stosunku do tego w Spirit Chrono? 

Pytam, ponieważ będę mieć okazję pomacać tego Conquesta, z zewnątrz zegarek wygląda imponująco, ale nie wiem jak oceniać jego wnętrze i czy warto poświęcać czas na macanko.

Longines-Conquest-2023-Chronograph-42mm-hands-On-review-L3.835.4.32.6-5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest chyba 2894 wiec 2892 z modulem chrono. Modul jest o tyle problematyczny, ze wiekszosc zegarmistrzow go wymienia i odsyla stary do ETA na serwis. 

https://wornandwound.com/watchmakers-bench-are-all-chronographs-created-equal-integrated-versus-modular-chronographs/

@abir ma ten model dokladnie wiec pewnie bedzie ci w stanie powiedziec cos wiecej na temat codziennego uzytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 hours ago, Mirosuaw said:

Jakie mają Panowie zdanie na temat mechanizmu L895 pracującego w Conquest Chrono ze zdjęcia poniżej?

Z tego co się doczytałem jest to mechanizm na bazie ETA 2892 z modułem chronografu. Nie jest to zatem klasyczny chronograf jak np. w Spirit Chrono (L688), który jest na bazie ETA 7750. 

Podobno chronografy "modułowe" są bardziej problematyczne... ale może to już przeszłość.

Czy można stwierdzić, że mechanizm w Conquest Chrono jest w jakimś sensie ułomny/zawodny/gorszy w stosunku do tego w Spirit Chrono? 

Pytam, ponieważ będę mieć okazję pomacać tego Conquesta, z zewnątrz zegarek wygląda imponująco, ale nie wiem jak oceniać jego wnętrze i czy warto poświęcać czas na macanko.

Nie wiem jak to działa w nowych Longines na dluzsza mete, ale w moim TH super 2000 z lat 90’tych ktory ma Lemanie 283 (Baza gradacja top ETA 2892-2, plus modul Dubois Depraz 2000 - ten sam ktory jest w AP offshore). Dla mnie to jeden z najlepiej dzialajacych chrono jakie mialem w kolekcji, a mam takze te manualne na vintage 7733 od Valjoux (ktory takze dziala swietnie). Mysle ze nie masz sie czego obawiac, a sam serwis u Longines nie jest drogi. Podczas przymiarek nie stwierdzilem nic zlego. Dzialal przyjemnie. ;) 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Mirek 5 lat go nie będziesz miał :) Myślę, że nie ma co się bać. Natomiast moje chrono w Spiricie 3 rok chodzi bardzo dobrze i stabilnie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki, @SPS @kornel91
ale w Waszych zegarkach cyka mechanizm na bazie 7750, a ja mam wątpliwości co do tego drugiego, modułowego chrono. Wasze są spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cena serwisu chronografu u Longines'a jest ta sama bez wzgledu na model mechanizmu. Iles lat gwarancji tez masz. Ja osobiscie wole mlockarnie (Valjoux) ale nie balbym sie i modulowego chrono. Tylko w dobrej cenie kup ;)

image.thumb.png.2bcaf86c5b7c5142bf4af8b1904528e8.png

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi