Mattej 684 #14851 Posted October 1 Za trzecim podejściem wybrałem jednak rozmiar 41 na gumie. Wersja 38 ma tą tarczę dość małą i wpisuje się bardziej w klimat elegancki, szczególnie na bransolecie. Lug to lug wersji 41mm jest w miarę znośny jak na Longinesa - 49mmn. Do odczytu godziny czarna tarcza zdecydowanie najlepsza ze wszystkich wersji, które oglądałem (szampańskiej nie było), szlif słoneczny jest dość stonowany. Kolor tarczy wpada momentami w jakby bardzo ciemną czekoladę. Mechanizm L888.5. 19 Share this post Link to post Share on other sites
dawid_999 1333 #14852 Posted October 1 Za trzecim podejściem wybrałem jednak rozmiar 41 na gumie. Wersja 38 ma tą tarczę dość małą i wpisuje się bardziej w klimat elegancki, szczególnie na bransolecie. Lug to lug wersji 41mm jest w miarę znośny jak na Longinesa - 49mmn. Do odczytu godziny czarna tarcza zdecydowanie najlepsza ze wszystkich wersji, które oglądałem (szampańskiej nie było), szlif słoneczny jest dość stonowany. Kolor tarczy wpada momentami w jakby bardzo ciemną czekoladę. Mechanizm L888.5. W mojej ocenie ten zegarek wygląda zaskakująco dobrze na pasku gumowym. Jakoś wcześniej w ogóle nie brałem takiego połączenia pod uwagę. Myślę że stalowy endlink tu dużo daje. Wysłane z mojego motorola edge 30 przy użyciu Tapatalka 4 Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 40129 #14854 Posted October 1 Masz świetne zegarki w tym kilka Longinesów ten jeden Ci nie potrzebny No i proszę - nie trzeba było długo czekać i już kuszą na bazarku czarnym chronografem. 3 Share this post Link to post Share on other sites
tommly 11643 #14855 Posted October 1 2 minuty temu, alpaczino napisał(-a): No i proszę - nie trzeba było długo czekać i już kuszą na bazarku czarnym chronografem. Też nad nim kiedyś myślałem, jeszcze jak wisiał w grudniu zeszłego roku 3 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
kornel91 85195 #14856 Posted October 1 6 minut temu, alpaczino napisał(-a): No i proszę - nie trzeba było długo czekać i już kuszą na bazarku czarnym chronografem. Cena bardzo dobra to fakt. Rysy na AR i mój ma jak nie widać bardzo na żywo to do przeżycia bo po zdjęciu wydaje się że są dość mocne. 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
tommly 11643 #14857 Posted October 1 6 minut temu, kornel91 napisał(-a): Cena bardzo dobra to fakt. Rysy na AR i mój ma jak nie widać bardzo na żywo to do przeżycia bo po zdjęciu wydaje się że są dość mocne. No i Longines sobie słono życzy niestety za szkło, bardzo słono, jest ok. 4 razy drożej niż do Rolka Explorera 2 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
Photoman 1028 #14858 Posted October 1 Wydaje mi się, że kojarzę zegarek o którym mówicie Dziś było dobre słońce, żeby to uwidocznić na zdjęciach- szkło albo do wymiany, albo do spolerowania AR, nie da się tego „odzobaczyć”. P.S. zapraszam 2 Share this post Link to post Share on other sites
Edmund Exley 6344 #14859 Posted October 2 Są już zdjęcia na żywo: https://monochrome-watches.com/2025-longines-spirit-pilot-and-spirit-pilot-flyback-chronograph-39mm-price-review/ 12 Share this post Link to post Share on other sites
evilym 7447 #14860 Posted October 2 26 minut temu, Edmund Exley napisał(-a): Są już zdjęcia na żywo: https://monochrome-watches.com/2025-longines-spirit-pilot-and-spirit-pilot-flyback-chronograph-39mm-price-review/ Brak napisu automatic na plus. Brak gwiazdek na minus. 1 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 19545 #14861 Posted October 2 Bardzo dobre odświeżenie. W bazowym spiricie dali zakręcany dekiel, obięli o 2 mm uszy. Wywalili gwiazdki i datę, dali lepsze zapięcie. Chrono też zchudł i ma mniejszy l2l. Obcięte indeksy mnie rażą ale co kto lubi. 2 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Edmund Exley 6344 #14862 Posted October 2 Jeszcze mi taki opis się pokazał: https://timeandtidewatches.com/longines-spirit-pilot-and-spirit-flyback-chronograph-video/ Wygląda na to, że lepiej mocowany dekiel jest jednak mniej ciekawy wizualnie - nie ma żadnego fajnego lotniczego emblematu. Nudny jak w jakimś Tudorze czy Rolexie... 2 Share this post Link to post Share on other sites
Sisqo 6432 #14863 Posted October 2 Koniecznie trzeba zobaczyć na żywo te nowości. Najbardziej mnie interesuje flyback, chociaż time only zacnie sie prezentuja 2 Share this post Link to post Share on other sites
wojtek91 3879 #14864 Posted October 2 Bardzo fajny ten time only. 39mm, 11.5mm wysokości, brak gwiazdek i brak daty (obie rzeczy na plus). Cena z tego co widzę niższa od swojego poprzednika. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Jan 16917 #14865 Posted October 2 Chrono ciekawe mimo ucięcia indeksów, dobrze ze poszli w manual. Chetnie przymierzę. Generalnie mam już dość zegarków z mechanizmem wyposażonym w moduł chrono i dodatkowo automat co tworzy zegarek o grubości krążka hokejowego 0 @horo_logic_life Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28320 #14866 Posted October 2 (edited) Godzinę temu, wojtek91 napisał(-a): Cena z tego co widzę niższa od swojego poprzednika. No co Ty? W cuda wierzysz? Odjęli 1mm i datownik, a dołożyli ponad 2K PLN. No dobra, dołożyli lepsze zapięcie Edited October 2 by Mirosuaw 4 Share this post Link to post Share on other sites
Jogi 10239 #14867 Posted October 2 3 godziny temu, Edmund Exley napisał(-a): Są już zdjęcia na żywo: Ten z trzema wskazówkami wygląda bardzo fajnie, bez tych gwiazdek jest jednak dużo lepiej. Ale datę mogli tu jakoś wkomponować. Co do chronografu, to te ucięte indeksy na zdjęciach wyglądają jeszcze gorzej, niż na renderach. I nie widzę w tym zabiegu żadnej głębi ani spójności. 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Share this post Link to post Share on other sites
PKS 572 #14868 Posted October 2 Ten nowy Spirit 39 ma zastąpić 40, czy mają równolegle funkcjonować? Jest sens wprowadzać nowy rozmiar różniący się tylko o 1 mm? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 19545 #14869 Posted October 2 8 minut temu, PKS napisał(-a): Ten nowy Spirit 39 ma zastąpić 40, czy mają równolegle funkcjonować? Jest sens wprowadzać nowy rozmiar różniący się tylko o 1 mm? Estetyka, brak daty i ucięte 2 mm lug to lug. 1 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
PKS 572 #14870 Posted October 2 Mogliby jeszcze zmienić endlinki z męskich na żeńskie. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28320 #14871 Posted October 2 (edited) 35 minut temu, Jogi napisał(-a): Ten z trzema wskazówkami wygląda bardzo fajnie, bez tych gwiazdek jest jednak dużo lepiej. Ale datę mogli tu jakoś wkomponować. Co do chronografu, to te ucięte indeksy na zdjęciach wyglądają jeszcze gorzej, niż na renderach. I nie widzę w tym zabiegu żadnej głębi ani spójności. Nie ma zegarków idealnych. Podoba Ci się, że nie ma gwiazdek, ale narzekasz na brak daty. Mnie się bardzo podoba, że zlikwidowali datę, ale nie odpowiada mi kolorystyka, gwiazdek też szkoda. Najlepiej gdyby robili ten sam zegarek np. w trzech wielkościach, trzech wersjach kolorystycznych, do wyboru z datą/bez daty. Oczywiście pasek/bransoleta. Ale tak dobrze to nie będzie Jak żyć? 35 minut temu, PKS napisał(-a): Ten nowy Spirit 39 ma zastąpić 40, czy mają równolegle funkcjonować? Jest sens wprowadzać nowy rozmiar różniący się tylko o 1 mm? Podejrzewam, że stary szybko się skończy. Stanowi zbyt dużą konkurencję dla nowego, droższego. Edited October 2 by Mirosuaw 1 Share this post Link to post Share on other sites
wojtek91 3879 #14872 Posted October 2 56 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): No co Ty? W cuda wierzysz? A widzisz, rzeczywiście! Na szybko spojrzałem na tytan 😬 0 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 3430 #14873 Posted October 2 8 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): Jak żyć? Dokleić. 1 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28320 #14874 Posted October 2 3 minuty temu, ireo napisał(-a): Dokleić. Łooo, Panie, ten to ma 8 gwiazdek. Bez skojarzeń proszę 1 Share this post Link to post Share on other sites
Jogi 10239 #14875 Posted October 2 (edited) 1 godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a): Nie ma zegarków idealnych. Podoba Ci się, że nie ma gwiazdek, ale narzekasz na brak daty. Nie narzekam, napisałem, że mogłaby być w tego typu zegarku - ze względów funkcjonalnych. Bez niej też jest dobrze. Edited October 2 by Jogi 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Share this post Link to post Share on other sites