szumi 741 #15001 Posted November 12, 2025 W dniu 11.11.2025 o 11:59, Michal84 napisał(-a): Czesc Zamówiłem trochę w ciemno szampańskiego (nie wiedziałem go na żywo). Nie miałem wyboru rozmiaru bo on tylko jest w 38. Jaką masz szerokość nadgarstka i obwód ? Boję się tylko czy ten 38 nie będzie taki trochę damski rozmiarowo - najwyżej dam Żonie 😁 Gratuluje świetnego zegarka 👌 To rozmiar 41 ? Tak 1 Share this post Link to post Share on other sites
blue7 66 #15002 Posted November 12, 2025 (edited) 3 godziny temu, Michal84 napisał(-a): Jeszcze nie u mnie, ale już mój - czekam na paczkę. „Złoty”, a skromny 😁 Kupiony u Strojnego - rewelacyjna obsługa 👍 zdjęcia są rewelacyjne a szampański conquest 38mm wygląda na nich przednio:) gratulacje! Edited November 12, 2025 by blue7 poprawka 1 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 69144 #15004 Posted November 13, 2025 17 Share this post Link to post Share on other sites
nav 10693 #15008 Posted November 15, 2025 16 godzin temu, alpaczino napisał(-a): Mnóstwo komplikacji, a dalej idzie łatwo odczytać godzinę, bardzo podoba mi się również faktura tarczy, ładny zegarek. Z ciekawości ile czasu zajmuje ustawienie wszystkich komplikacji? 1 Share this post Link to post Share on other sites
stanle1 90 #15009 Posted November 15, 2025 Na bransolecie też super 8 Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 41594 #15010 Posted November 15, 2025 Mnóstwo komplikacji, a dalej idzie łatwo odczytać godzinę, bardzo podoba mi się również faktura tarczy, ładny zegarek. Z ciekawości ile czasu zajmuje ustawienie wszystkich komplikacji?Wbrew pozorom - relatywnie szybko:- z wciśniętą koronką - standardowe nakręcanie,- w pierwszej pozycji koronki, obracając ją w jedną stronę - dzień miesiąca i miesiąc,- kręcąc koronkę w drugą stronę (w tej samej pozycji) - fazę księżyca,- natomiast dzień tygodnia - przyciskiem po lewej stronie,- w drugiej pozycji koronki - standardowe "popychanie" wszystkiego razem.Voilà 2 Share this post Link to post Share on other sites
wojtek91 4206 #15011 Posted November 16, 2025 7 godzin temu, alpaczino napisał(-a): Wbrew pozorom - relatywnie szybko: - z wciśniętą koronką - standardowe nakręcanie, - w pierwszej pozycji koronki, obracając ją w jedną stronę - dzień miesiąca i miesiąc, - kręcąc koronkę w drugą stronę (w tej samej pozycji) - fazę księżyca, - natomiast dzień tygodnia - przyciskiem po lewej stronie, - w drugiej pozycji koronki - standardowe "popychanie" wszystkiego razem. Voilà Bardzo ciekawy model, dosłownie dzień przed Twoim wpisem o zakupie robiłem mały research w jego kierunku 😉 Widzę też, że właśnie Longines wypuścił wariant w złocie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 41594 #15012 Posted November 16, 2025 Bardzo ciekawy model, dosłownie dzień przed Twoim wpisem o zakupie robiłem mały research w jego kierunku Widzę też, że właśnie Longines wypuścił wariant w złocie.No ale cena tego nowego złotego 42 mm jest chora - ponad sto tyś. Wcześniej ukazała się, w złotej kopercie, jego wersja 40 mm i ją nową można znaleźć ponad trzy razy taniej. 0 Share this post Link to post Share on other sites
tomaszek257 84 #15013 Posted November 16, 2025 Witam.Też coś mam z Longinesa. 18 Share this post Link to post Share on other sites
blue7 66 #15014 Posted November 16, 2025 24 minuty temu, tomaszek257 napisał(-a): Witam.Też coś mam z Longinesa. bardzo fajny zbiorek vinteage-owych longinesów:) 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 69144 #15015 Posted November 17, 2025 Piękne staruszki . 0 Share this post Link to post Share on other sites
blue7 66 #15017 Posted November 17, 2025 (edited) bardzo niezobowiązująco przyglądam się lld 36mm na stalowej bransolecie z czarnym cyferblatem https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/30574_Longines_Legend_Diver_Watch_Small_L33744506 generalnie uważam 36mm za idealny rozmiar męskiego zegarka, ale chętnie usłyszałbym co sądzą na temat lld w rozmiarze 36mm posiadacze tudzież byli posiadacze lld (niekoniecznie tylko w rozmiarze 36mm) i inne osoby jeśli mają wyrobiony pogląd w tym temacie. Edited November 17, 2025 by blue7 poprawka 0 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 21034 #15018 Posted November 17, 2025 (edited) 9 minut temu, blue7 napisał(-a): bardzo niezobowiązująco przyglądam się lld 36mm na stalowej bransolecie z czarnym cyferblatem https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/30574_Longines_Legend_Diver_Watch_Small_L33744506 generalnie uważam 36mm za idealny rozmiar męskiego zegarka, ale chętnie usłyszałbym co sądzą na temat lld w rozmiarze 36mm posiadacze tudzież byli posiadacze lld i inne osoby jeśli mają wyrobiony pogląd w tym temacie. 36 to świetny rozmiar kopert, sam bardzo lubię. Jednak w przyoadku divera nie jestem pewny - tarcza ze względu na obrotowy bezel będzie się wydawać malutka. 39 by lepiej wyglądało, no i bransa solidniejsza... A jaki masz rozmiar nadgarstka? Edited November 17, 2025 by Funky_Koval 0 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
blue7 66 #15019 Posted November 17, 2025 (edited) 32 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a): 36 to świetny rozmiar kopert, sam bardzo lubię. Jednak w przyoadku divera nie jestem pewny - tarcza ze względu na obrotowy bezel będzie się wydawać malutka. 39 by lepiej wyglądało, no i bransa solidniejsza... A jaki masz rozmiar nadgarstka? prawie 18cm. też uważam 36mm za idealny rozmiar męskiego zegarka i również nie jestem pewien jak to jest w przypadku divera - stąd moje pytanie. lld 39mm jest super zegarkiem z dużo lepszym mechanizmem, chyba faktycznie z lepszą bransoletą, ale: cena wyższa i nie ma daty, co dla mnie jest minusem, no i generalnie 36mm dla mnie to lepiej niż 39mm. Edited November 17, 2025 by blue7 poprawka 0 Share this post Link to post Share on other sites
Michal84 550 #15020 Posted November 18, 2025 (edited) Taki ciekawy, a nikt go w tej wersji nie ma 😉 Jest rewelacyjnie wygodny i uniwersalny. Bałem się trochę rozmiaru bo na papierze ma tylko 38, ale jest idealny na mój mały nadgarstek. W rzeczywistości sprawia wrażenie większego nic na to wskazuje rozmiar. 41 byłby dla mnie zdecydowanie za duży, a i tak nie występuje w złotej wersji tarczy. Edited November 18, 2025 by Michal84 18 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 69144 #15022 Posted November 18, 2025 Sam lubię mniejsze rozmiary i noszę zegarki 36mm, ale akurat w przypadku LLD, to wybrałbym coś większego. Na taką tarczę 36 mm jest chyba trochę za miniaturowe. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 21034 #15023 Posted November 18, 2025 47 minut temu, Michal84 napisał(-a): Taki ciekawy, a nikt go w tej wersji nie ma 😉 Jest rewelacyjnie wygodny i uniwersalny. Bałem się trochę rozmiaru bo na papierze ma tylko 38, ale jest idealny na mój mały nadgarstek. W rzeczywistości sprawia wrażenie większego nic na to wskazuje rozmiar. 41 byłby dla mnie zdecydowanie za duży, a i tak nie występuje w złotej wersji tarczy. Gratulacje, niech się szampan nosi rozmiar idealnie Ci siadł 2 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 31836 #15024 Posted November 18, 2025 (edited) 11 godzin temu, blue7 napisał(-a): prawie 18cm. też uważam 36mm za idealny rozmiar męskiego zegarka i również nie jestem pewien jak to jest w przypadku divera - stąd moje pytanie. lld 39mm jest super zegarkiem z dużo lepszym mechanizmem, chyba faktycznie z lepszą bransoletą, ale: cena wyższa i nie ma daty, co dla mnie jest minusem, no i generalnie 36mm dla mnie to lepiej niż 39mm. Mam nadgarstek 17-17,5 cm i LLD 36mm nawet nie chciałbym przymierzać. To jest malutki zegarek, szczególnie jak na ten rodzaj zegarka (sportowy/diver). Jeśli masz wątpliwości, powinna je rozwiać ewentualna przymiarka, ale przy Twoim nadgarstku ja takich wątpliwości nie miałbym P.s. Jeszcze kilka lat temu była moda na większe zegarki (nawet 42-44mm), a teraz pojawiła się moda na małe zegarki (36-37mm). Najlepiej nie pędzić za modą, tylko iść środkiem. Idealne rozmiary na taki nadgarstek to z reguły 39-40mm. W zależności od stylu jeszcze plus/minus 1mm, zegarek garniturowy/elegancki może i powinien być mniejszy, a sportowy/diver/pilot większy. Edited November 18, 2025 by Mirosuaw 4 Share this post Link to post Share on other sites
Michal84 550 #15025 Posted November 18, 2025 4 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a): P.s. Jeszcze kilka lat temu była moda na większe zegarki (nawet 42-44mm), a teraz pojawiła się moda na małe zegarki (36-37mm). Najlepiej nie pędzić za modą, tylko iść środkiem. Idealne rozmiary na taki nadgarstek to z reguły 39-40mm. W zależności od stylu jeszcze plus/minus 1mm, zegarek garniturowy/elegancki może i powinien być mniejszy, a sportowy/diver/pilot większy. Dobrze napisane 👍 1 Share this post Link to post Share on other sites