Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
EDwatchMaker

Reanimacja! ponowne narodziny! czyli zegarki przed i po "odpicowaniu"

Rekomendowane odpowiedzi

Niesamowicie ciekawa ta Sława 32 kamienie, ciekawe czy była przedstawiana w jakimś katalogu z epoki?

Edytowane przez Andrzej_Hofman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie była, choć niestety nie udało się jak dotąd znaleźć katalogu z tymi zegarkami. Dlatego Sławy 32 k to wciąż doś tajemnicze zegarki. NIe wiadomo do końca ile i jakie modele istniały...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uratowany ze złomu. Pierwotny stan nie był tragiczny, cyferblat zachował się pod rozbitym szkiełkiem całkiem niezły

schowek01u.jpg

potem było czyszczenie i smarowanie werku, czyszczenie i prostowanie wskazówek, czyszczenie koperty i nowe szkiełko. Kopercie do ideału brakuje sporo, ale ten stan mnie zadowala jak na odzyskany z kupki złomu zegarek.

dsc1348wm.jpg

dsc1333g.jpg

dsc1347gt.jpg

dsc1341j.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Poliot, którego kiedyś przywróciłem do życia w wolnej chwili, wiem, że bardzo dużo brakuje mu do ideału, ale i tak jest lepiej...

https://picasaweb.google.com/112635467817842058386/ZegarkiRadzieckie#5507888417153480498 (koperta od szwajcara)

Teraz po założeniu nowej koperty, oraz wyczyszczeniu (gumką do ołówka) zmęczonej życiem tarczy eygląda tak:

https://picasaweb.google.com/112635467817842058386/ZegarkiRadzieckie#5813966774167224498

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Fajnego biedronsky tego kirowa odratowałeś... Niby to popularny model ale ten krabik zawsze przyciąga moje spojrzenie. Szkoda, że prawie wszystkie miały takie słabe koperty..., choć ta Twoja jeszcze nie jest zła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello

Też próbuję czasem wycisnąć coś ze szrotu:

Sex, drags & rock-n-roll !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jako sprzedawca ponoć nie odnawiasz zegarków :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na Łuczu nawet grawerkę zrobił :) Jak się kiedyś chwalił, że zrobi dowolną grawerkę każdemu, kto tego zapragnie, to ja powątpiewałem, ale to zdjęcie rozwiało wątpliwości :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Nie odnawiam, to jest WYŁĄCZNIE kosmetyka!

Na Łuczu juz tak było wydrapane! Ja nie drapię dekli, jak bym umiał to co drugi byłby od ministra, marszałka czy też szacha iranu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dobry przykład dla początkujących zbieraczy jakie zegarki kupować na allegro :) jakimi zdjęciami się kierować. Kopert nie wymieniałeś nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieee, nie robię przekładek itp. zabiegów, ale co się naczyściłem to moje. W złoconych zegarkach nie ma mowy o patynie więc polerka nie ujmuje im uroku, a wręcz odwrotnie.

Poza tym nie cierpię jak dostaję zegarek z odłożoną przez lata sporą warstwą brudu i potu (a to raczej norma) dlatego staram się wysyłać czyste zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.

Gdybyś red_2004 dogadał się z Panią Hansową (mniemam że to Ona robiła zdjęcia - świetne jak wszystkie) to sprzedawane przez Ciebie zegarki miały by jeszcze większą wartość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upss, jak lukam na fotki Hansa to czasem żałuję że takie klejnoty roztrwoniłem, ale z drugiej strony jakbym każdy piękny zegarek chciał sobie zostawić, to skąd kuźwa tej kasiory ponabierać !

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic wielkiego, ale cieszy :)

przed odświeżeniem

post-54988-0-80481100-1354092839_thumb.jpg

i po

post-54988-0-91503900-1354092877_thumb.jpg

Odświeżenie zewnętrzne wykonane we własnym zakresie, tj. mycie koperty (ciepła woda+płyn do mycia naczyń+szczoteczka do zębów), usunięcie rys ze szkiełka (papier 1000+2500+pasta Bril 852), lekkie opłukanie tarczy (indeksy są malowane, bogatszy o poprzednie doświadczenia bałem się w takim przypadku nawet ciepłej wody z mydłem).

Zegarmistrz - czyszczenie+smarowanie werku+nowa stara koronka oryginalna

Pasek na razie jest jaki jest, stary z jakiejś tkaniny.

Witam,,,

Wtrącę coś od siebie --- zapewniam, że konkretnie ta akurat tarcza wody i mydełka się nie boi, więc delikatne mycie - jak najbardziej. Nie tak dawno taką samą czyścilem, ale...przyznam się, że pozwoliłem jej na trochę dłuższy relaks w wannie i po ostrym szorowaniu jednak zaczęła puszczać farbę. Efekt: tarcza bielusieńka, napisy jedynie troszkę odchudzone.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Moja praca włożona w zegarek to około 4 godziny wraz z SPA mechanizmu .Pacjentem był Poljot którego prawie zdeptałem na bazarku.

Przed :

sam1233n.jpg

PO :

dsc00512pj.jpg

Sami ocencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nieźle nieźle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako osoba nowa na forum w geście powitania wypada "pochwalić" się odnowionym Poljot'em 23 kamienie.

Tak wyglądał po znalezieniu na strychu:

post-60083-0-62005400-1363647167_thumb.jpg

post-60083-0-90431000-1363647176_thumb.jpg

post-60083-0-03859100-1363647184_thumb.jpg

A tak po renowacji (jak widać szkiełko nadal ma ryski):

post-60083-0-09839000-1362478562_thumb.jpg

post-60083-0-88140000-1362478585_thumb.jpg

Przy okazji mam pytanie.

Mam dużo cierpliwości i chęci zatem chciałbym się podjąć odnowienia kolejnego odkopanego zegarka samodzielnie.

Stara Pobieda.

Mam już nowy mechanizm i chciałbym go samodzielnie podmienić, dodatkowo założyć nowe szkiełko.

Czy jest gdzieś na forum jakiś tutorial, opis krok po kroku jak się do tego zabrać? Starałem się odnaleźć podobny wątek, ale nic konkretnego nie wpadło pod myszkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poszukasz na forum to znajdziesz wszystkie niezbędne informacje. Polerowanie szkła i czyszczenie koperty to jeden z najczęściej wykonywanych zabiegów kosmetycznych a jednocześnie najbardziej poprawiający wygląd zegarka. Znajdziesz też informacje na temat czyszczenia tarcz i poprawiania wskazówek.

Edit

O wyjęciu mechanizmu z jednej Pobiedy znajdziesz informacje na str. 15 i 16 w "dziale technicznym".

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Chciałem się pochwalić jeszcze Rakietą, do której długi czas szukałem koperty w ładnym stanie, niestety nie udało mi się zdobyć.

Postanowiłem pochromować kopertę wymienić pasek z ładną klamrą. Oto Rakieta w jeszcze nowszej odsłonie,myślę że to już koniec zabiegów odmładzających z tym zegarkiem. Myślę również ,że czasami warto wrócić do zegarka i postarać się zrobić coś jeszcze ,aby wyglądał lepiej ,sami oceńcie.

dsc00268cu.jpg

PO:

dsc00527crd.jpg

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi