Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Wspomnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość McIntosh

Mariusz to może pamiętasz Dziuplę na Ząbkowskiej - znali ją wszyscy ,metalowcy , pankowcy, skini etc. czarno białe wkładki kaset kopiowanych , za moich póżniejszych czasów _ Slayer , Venom etc. kiedyś na miejscu gdzie teraz stoi osiedle Wilanowska i Światynia Opatrzności - rosła dzika trawka, ogólnie było tam dzikie pole baaardzo duże- na wagarach paliłem ją cały dzień i nic a oczy miałem czerwone jak jarzębina ale umysł trzeżwy ;) .

Pewnie, że pamiętam :D. Byłem tam częstym gościem. A przejście przez Bazar Różyckiego dostarczało czasem niezapomnianych wrażeń :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przejście przez Bazar Różyckiego dostarczało czasem niezapomnianych wrażeń :D.

A na temat tego Bazaru to chyba by należało osobny temat utworzyć ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdy nie zapomne pierwszych wyjazdów na mecze, ileż ja musiałem kombinować żeby oszukać rodziców, że gdzieś tam będę u kolegi a jechało się na mecz ;) Wisła grała wtedy w drugiej lidze, i takie wyjazdy jak, Iława, Płock, Malbork, Lublin, Częstochowa, Myszków, Wrocław, Białystok itd to było coś pięknego, te emocje, adrenalina... Ehhh piękne czasy, ktore niestety już nie wróca :D

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- zielony Sztandar z wydanie sobotnie z plakatami topowych zespołów muzycznych

- wyścig pokoju

- kanapki ze smalcem i z marmoladą na przemian

- polska coca cola w szklanych butelkach o,33

- pierwsze automaty do gier na monety 2 i 5 zł - takie z kulką stalową i łapkami - dwa razy pękła mi szyba ...

- gra w pikuty juz wymieniana

- za słone paluszki i ciastka dziewczyny pokazywały wszystko - miałem z 10 lat do dzisiaj to pamiętam

- malowanie kredą znaku "polska walcząca" raz jakiś facet kazał nam pokazać ręce czy nie umazane kredą ale był strach ...

- układanie kamieni na torach i obserwowanie co się stanie jak pociąg przejedzie - raz się zatrzymał i chyba dobrze bo ułożyliśmy ze dwa metry solidnych kamieni na każdym torze - nigdy tak szybko nie biegłem ...

- chodzenie na tak zwanego "bejca" dziesiątego wszyscy mieli wypłatę i pili po krzakach :)

- palenie śmieci w smietniku (raz śmietnika) , strzelanie z karbidu - to było super :)

- teleranki , "piątek z pankracym" , "wakacje z duchami" , "Sonda" - super była

- żeby zapalić pierwszego Carmena i Zefira rozpaliliśmy ognisko

- Kartki na papierosy, zamiana makulatury na papier toaletowy

- Arabella - super serial - wtedy tak mi się wydawało - sławny Rumburak

- stragany pod kościołem - pistolety na kapiszony i na "korki" super sprawa ;)

- zabawa w podchody

- wina z mety z rozcinanymi korkami :)

Cokolwiek młodszy jestem ale pamiętam większość dobrze :D,

Dopisąłbym do tego:

- ogniska w koszach na śmieci i skoki przez nie niczym Janosik

- gra w ducę

- Caro krótkie i Kapitany kopcone za szkołą

- podkładanie monet na tory (na przemian z kamieniami) albo dwóch jedna na drugiej i ich sprasowywanie :)

- chodzenie na działki na grandę.

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- chodzenie na działki na grandę.

Było ;)

A jeżeli się powtarzasz, to przytocz jakaś ciekawą historie :D

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie mini proce z drutu i gumki, gdzie strzelało się zagiętymi drutami to były skoble i skoblówka.

Było Atatri 800XL, potem 65XE i Turbo - taki jakby ZIP do kaset.Potem Amiga 2000, 500 i w końcu XT

Pamiętam pisanie komend w DOS-ie i pierwsze modemy 2400, potem 9600.

Łączyliśmy się z serwerem politechniki i strony www oglądało się w trybie tekstowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo splówki robione z długopisów, plastelina, i bitwa na lekcjach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał chodziło się na działki w dwóch celach, na grandę i z dziewczynami :D

Z której części miasta jesteś?

PS. Spluwy to było to ;) i jeszcze kombinacja proszku do pieczenia i wody w plastiku po kinderze kładzione po wstrząśnięciu na ławkach w innych klasach.

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto grał w Frada i Misję, Prehistorik? Janosika, o Contrze już wspomnieliście, montezuma też rządziła i dzieliła, ja grałem najpierw na atari które stało na drewnianej podłodze to nawet rodzice w pokoju poniżej nie mogli się za bardzo ruszać że by się wgrało a jak nie to...

SYNTAX ERROR !!!!!!!!!!!

Kto z nas nie kopał worka z butami idąc do szkoły, kto nie pił oranżady w woreczku na długiej przerwie.

Ech, zarąbisty temat Carlito, łezka w oku. Ostatnio nawet z przyjaciółmi wspominaliśmy odległe czasy choć jesteśmy z Tobą i Krispem1 w podobnym wieku.

P.S. u nas nie chodziło się na grandę tylko na pachtę;)

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pamiętam gierkę ''Polanie'' ...pierwsza polska strategia ;) ...ogólnie wszystko kupowało się za mleko i drewno hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pamiętacie granie w kolarzy na chodnikach i ulicach, zawsze jak leciał wyścig pokoju chmary dzieciaków rysowały trasy kredą i pstrykały kapslami albo zakrętkami od słoików.

Ja za wsze byłem UWE AMPLER ;):D a jak był zajęty ro UWE RAAB a w ostateczności Jaskuła

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się nazywało u nas po prostu kapsle, każdy na swoich naklejał naklejki z flagami:)

Pamiętacie grę w noża? W chowanego?

Wigry 3 były, kolarzówki były, a jubilat i pelikan?

Pierwszy komputer 486DX-2 66, 420 MB HD !!! To była moc.

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos chodzenia na grandę,

u mnie (Bielsko-B.) chodziło się na kroca :D,

niedaleko Bielska, w Kętach chodziło się na pyca.

Poza tym pierwszy film obejrzany na video (tata przytargał video firmy OTAKE z baltony) to kultowy RAMBO.

Granie w kolarzy pod blokiem, ganianie po śmietniku (góra była przykryta siatką, coś w rodzaju ogrodzeniowej, więc działała jak trampolina ;) ).

Ogólnie całe osiedle się znało, jak coś zbroiłeś pod blokiem, np. przekleństwa, a przyłapał cię sąsiad, to modliłeś się, żeby to on dał ci w łeb "na miejscu", a nie powiedział ojcu, bo potem było tylko gorzej :).

No i "Cudowne Lata", każdy odcinek trzeba było nagrać na video i dramatem był wyjazd na wakacje. Trzeba było pudło zaprogramować na dwa tygodnie do przodu, żeby nagrać dwa odcinki, a w międzyczasie wyłączyli prąd i cała operacja programowania w d....

Pierwszy BMX, czerwony, ojciec przywiózł dwa, dla mnie i kuzyna, jeśli dobrze pamiętam to z Bydgoszczy.

ach, to były czasy ... - cudowne lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto pamięta Krzysia Antkowiaka i "zakazany owoc" :) albo RAMBIT :rolleyes:

ps. u mnie się chodziło "na szaber" :)

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamiętacie co się z Joyami robiło podczas grania w Olimpiadę albo coś w tym stylu?

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

A dorabialiście z puszki po piwie połamane po olimpiadzie styki do Quick Shota (najlepszy joystick :))? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam mistrzostwa świata z 86 roku (chyba Meksyk), osiedle było jak wymarłe, żadnych dorosłych na chodnikach, tylko dzieci, a co jakiś czas rozlegał się ryk z otwartych okien po strzelonym golu.

Kto tam wtedy wygrał - Argentyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam mistrzostwa świata z 86 roku (chyba Meksyk), osiedle było jak wymarłe, żadnych dorosłych na chodnikach, tylko dzieci, a co jakiś czas rozlegał się ryk z otwartych okien po strzelonym golu.

Kto tam wtedy wygrał - Argentyna?

Tak Meksyk .... no i wygrała Argentyna :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dorabialiście z puszki po piwie połamane po olimpiadzie styki do Quick Shota (najlepszy joystick :))? :)

Z puszki ? Ja sobie Quick Shota zrobiłem z rękojeści kijka narciarskiego, płytki drukowanej i kawałka deski :rolleyes:

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamiętacie Eurobusiness i Cosmic Super Business?Takie polskie odmiany Monopoly

CRW_1592.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamiętacie Eurobusiness...?

Oj pamiętam aż za dobrze, kolega z podstawówki podczas grania dostał pierwszego ataku padaczki :rolleyes:

Strachu było co niemiara, na szczęście skończyło się dobrze :)

Marcin

PS. A robiliście też takie "kule" ze sreberek z czekolady czy prince polo ?

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto się smarował olejem i opalał na dachu bloku? :)

U mnie było ok, bo dwóch dobrych chłopaków mieszkało na ostatnim piętrze, i wyjście na dach mieliśmy na legalu. Oj co się tam działo, nawet kobiety za pieniążki były tam zapraszane - za komninem, gdzie dyskretnie, ten kto chciał, ten korzystał :) Nie wspominając o wiatrówce, którą swojemu dziadkowi ukradł kolega i celowanie do gołębi :) Zresztą na tym dachu wiele się działo, tak wiele, że w koncu panowie w mundurach nam go zamkneli :rolleyes:

Czasy o których się nie zapomina...

Z której części miasta jesteś?

Z Podgórza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.