Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Longines'a takiego mierzyłem

5ec97f0f303af3cccd3e1bcff8611c12.jpg39bd33ca795f794d87370e9d408c9fe3.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO Twoja Pallas Stowa bardziej klimatyczna;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poszukiwaniu zegarka dla kolegi skorzystałem z okazji i przymierzyłem gulfa (rangeman mój)

post-69326-0-25488900-1457798716_thumb.jpg

Gdyby był w cenie Romka, to bez zastanowienia można go brać, jest jakiś taki milszy i wygodniejszy w noszeniu, lepiej pracujące przyciski i jakiś taki bardziej bajerancki =D Niestety cena w oficjalnej sprzedaży jest jednak trochę zawyżona.

Za to w sklepie obok śmieszna sytuacja. Zapytałem o rozmiar koperty (siakiś taki mały na tej wystawie się wydawał), a miły Pan zaproponował przymiarkę. Jako, że nie umiem mówić nie, to usiadłem i przymierzyłem:

post-69326-0-24929700-1457798717_thumb.jpg

Szczerze? Żadnej miłości, żadnego zachwytu. Tak właściwie nie wiem czemu tyle kosztuje. W moim odczuciu ( a jest to opinia subiektywna) ten zegarek nie ma w sobie nic co by wyjaśniało tą (tę?) cenę. Pewnie nie jestem na Waszym poziomie zegarkowym, za mało zarabiam itd, ale gdybym miał wydać ponad 4tys. na zegarek to wolałbym kupić dwa, albo trzy inne w różnych stylach. Może problemem była wystawiona obok Certina DS Diver automat, która robi większe wrażenie (bardziej mi się podoba) i kosztuje 1500 mniej, a pomijając firmę i WR, oferuje praktycznie to samo, eta, szafir, dobrą jakość. (Kto nie lubi Certiny, to ma jeszcze Eposa Divera w gablocie nieopodal =D ) No nie wiem, może kiedyś dorosnę do takich zegarków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym co Ci się bardziej podoba dyskutować nie będę - ja mam dokładnie na odwrót. Certina do mnie nie trafia, a HC owszem. Przy czym dla mnie HC tylko w niebieskim kolorze. Na Twoim nadgarstku wersja w 39mm prawdopodobnie wyglądałaby zgrabniej.

Co do różnic na + dla HC = większe WR, ładniejszy dekiel, nieco bardziej oryginalny design (Certina mocniej trąci Submarinerem) jakość mechanizmu - jest tego samego typu, ale w Certinie w wersji Standard (o ile dobrze kojarzę) a w HC Elabore. Dodatkowo jak dla mnie "prestiż" marki Longines o ciutek większy niż Certiny. W Certinie za to lepsza luma. 

Na dwoje babka wróżyła - ja bym się cieszył, jakby mi się podobały tańsze zegarki od droższych. Mój gust jak na złość przeważnie trafia w te droższe, chociaż staram się kierować atutami, a nie logo widniejącym na tarczy.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Tylko, że HC jest zgodny z normą ISO 2281 a Certina ISO 6425 zatem Certina pod tym względem wypada lepiej.

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym co Ci się bardziej podoba dyskutować nie będę - ja mam dokładnie na odwrót. Certina do mnie nie trafia, a HC owszem. Przy czym dla mnie HC tylko w niebieskim kolorze. Na Twoim nadgarstku wersja w 39mm prawdopodobnie wyglądałaby zgrabniej.

Co do różnic na + dla HC = większe WR, ładniejszy dekiel, nieco bardziej oryginalny design (Certina mocniej trąci Submarinerem) jakość mechanizmu - jest tego samego typu, ale w Certinie w wersji Standard (o ile dobrze kojarzę) a w HC Elabore. Dodatkowo jak dla mnie "prestiż" marki Longines o ciutek większy niż Certiny. W Certinie za to lepsza luma. 

Na dwoje babka wróżyła - ja bym się cieszył, jakby mi się podobały tańsze zegarki od droższych. Mój gust jak na złość przeważnie trafia w te droższe, chociaż staram się kierować atutami, a nie logo widniejącym na tarczy.

Z tym wyglądem nadgarstkowym to jakaś lipa jest, pewnie wina światła, telefonu i braku umiejętności, bo na żywo wyglądał naprawdę okej, ale na zdjęciach jakaś masakra, taka godzilla trochę. (to nie była wersja 42mm)

Mi też się podobają i drogie i tanie =) do tych pierwszych na razie wzdycham =D zakup zegarka to kwestia zamiłowania i zasobności portfela, tego pierwszego mi nie brakuje, a z tym drugim jest różnie, ale to też kwestia praktyczna, bo wychodzę z założenia, że lepiej wyjdę na zakupie trzech niezłych zegarków, które mnie będą cieszyć i uzupełnią moją kolekcję, niż jednym dobrym. Też sprawi radość, ale no właśnie, jest tylko jeden. 

Światopogląd w tych sprawach zmienił mi się po tym, jak sprzedałem zegarek, a za te pieniądze kupiłem auto. Niestety życie wymaga kompromisów.

Trochę miałem nadzieję, że tu napiszesz, bo czytałem recenzję squale'a (bardzo fajna) i Twoje rozterki. Może zostaw to ostanie miejsce na submarinera i zbieraj na niego, bo jeżeli tak bardzo jesteś nastawiony to każdy inny substytut z czasem będzie rozczarowaniem. Tyko teraz pytanie, czy jak zapełnisz wszystkie miejsca w gablotce swoimi wymarzonymi czasomierzami, to nie będzie tak, że usiądziesz w fotelu i pomyślisz "hmm, co teraz?". Warto jest ciągle do czegoś dążyć, bo jeżeli człowiek osiągnie wszystko, to tak naprawdę nie ma nic, najgorzej jak straci motywację do życia przez to.

Dobra, późno jest, ja się głupio rozpisałem, przepraszam za offtop. Jeżeli coś, to można usunąć, a mnie zlinczować za filozofie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lincz!

Tylko, że HC jest zgodny z normą ISO 2281 a Certina ISO 6425 zatem Certina pod tym względem wypada lepiej.

Co tylko dopełnia obrazu HC jako dress-watcha udającego nurka.

Trochę miałem nadzieję, że tu napiszesz, bo czytałem recenzję squale'a (bardzo fajna) i Twoje rozterki. Może zostaw to ostanie miejsce na submarinera i zbieraj na niego, bo jeżeli tak bardzo jesteś nastawiony to każdy inny substytut z czasem będzie rozczarowaniem.

Decyzja podjęta - będzie Tisell, bo fajny, tani, dobrze wykonany i wyglądem najbardziej zbliżony do nowego Suba spośród wszystkich homage'ów.

Tyko teraz pytanie, czy jak zapełnisz wszystkie miejsca w gablotce swoimi wymarzonymi czasomierzami, to nie będzie tak, że usiądziesz w fotelu i pomyślisz "hmm, co teraz?".

Podejrzewam, że gdy nadejdzie ten moment, nie będę już pamiętał jak się nazywam  :huh:

A na serio, to mam różne pasje i zegarki są tylko jedną z nich. Zawsze znajdzie się jakiś inny szczyt, czy kolekcjonerskie wyzwanie.

Co do moich dalszych rozterek, temat kontynuowany tutaj.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga też przyjemna, choć te Breitlingi strasznie cygańskie się wydają :P

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzałem dziś nową wersje Tissota PRC200. Duże rozczarowanie, musze przyznać. PRS 516 mimo 42mm wydawał mi się kolosalny w porównaniu do mojego orienta raya i nadgarstka 16,5.

Certina ds1 namieszała sporo w przyszłych planach zakupowych

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faaaaaaajny :) Coraz bardziej się przekonuję do tej nowej 300-tki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma charakter, ale na razie nie mogę się przekonać. To kwestia czasu :)

Jaki masz rozmiar nadgarstka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba na mój nadgarstek (ok 17,5-18cm) jest za duży..?
Dla mnie ok,ale nie mogę się przekonać do zegarka bez daty....

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba na mój nadgarstek (ok 17,5-18cm) jest za duży..?

Dla mnie ok,ale nie mogę się przekonać do zegarka bez daty....

Nie będzie za duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cholerę ta data? Brak daty jest zaletą, bo nie trzeba jej dodatkowo ustawiać jak sie nie uzywa zegarka;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Co myślicie?

Daje radę ;)

Przymierzałem 300 w tej konfiguracji i naprawdę fajnie to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cholerę ta data? Brak daty jest zaletą, bo nie trzeba jej dodatkowo ustawiać jak sie nie uzywa zegarka;)

Jeśli niepotrzebna Tobie data i jej nie wykorzystujesz to nie trzeba jej ustawiać.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noszenie z nieustawioną datą by mnie mierziło, nawet jak bym jej nie potrzebował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że Tudor Black Bay Black wciąż nie daje się wypędzić z głowy, jakiś czas temu zastanawiałem się nad innymi opcjami divera. W sumie po to aby utwierdzić się w przekonaniu, że wybrałem słuszny kierunek. Postanowiłem sprawdzić takie dwie opcje...

Bb1IW6s.jpg

q7yn09o.jpg

... i co myślicie? Wiem, że to inna bajka, Tudor ma teraz in-house, ale Inge w czarnej tarczy (akurat nie było) jest całkiem przyjemny. A opcja skromniejsza w postaci Taga też ma coś w sobie ciekawego na żywo. A na pewno jest lepiej wykonany niż poprzednik. Na tyle, że zaczyna mieć sens.

Jak uważacie?

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taga bym odpuścił, Iwc jest świetny ale to nie diver więc Tudor BBB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Wy z tymi Tudorami, jakiś szał na forum :) Jeśli już to burgund.

A z tych dwóch to żaden, ale jeśli to iwc z ciemną tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi