Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.12.2025 o 09:38, pisar napisał(-a):

Jak ktoś lubi sobie założyć płyte chodnikową na nadgarstek, to i owszem :) 

Najlepsze podsumowanie Monaco, jakie widzialem. Dziekuje, ze ktos to w koncu powiedzial glosno :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.12.2025 o 09:38, pisar napisał(-a):

Jak ktoś lubi sobie założyć płyte chodnikową na nadgarstek, to i owszem :) 

Paaanie..Pan żeś płyty chodnikowej nie widział

Hautlence Retrovision 75 - zegarek naręczny który niczym transformers zmienia się w zegar na biurko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowego Orisa sobie obejrzałem.

Bardzo ładna ta tarcza, zarówno kolorystyka jak i faktura. Duży plus za dopasowanie koloru okienka daty. Koperta bardzo fajna i przy tych 41mm na prawie 18cm nadgarstku układa się dobrze, jednak to żadna nowość. To orisowe zapiecie to w sumie też spoko patent. Ogólnie dość sensowny wybór do 10k. Osobiście wolałbym jednak dołożyć do tytanowego na własnym werku. Szczególnie mając na uwadze, na jakich one przecenach się zdarzały. 

IMG_0536.jpeg

IMG_0535.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, rafi napisał(-a):

Nowego Orisa sobie obejrzałem.

Bardzo ładna ta tarcza, zarówno kolorystyka jak i faktura. Duży plus za dopasowanie koloru okienka daty. Koperta bardzo fajna i przy tych 41mm na prawie 18cm nadgarstku układa się dobrze, jednak to żadna nowość. To orisowe zapiecie to w sumie też spoko patent. Ogólnie dość sensowny wybór do 10k. Osobiście wolałbym jednak dołożyć do tytanowego na własnym werku. Szczególnie mając na uwadze, na jakich one przecenach się zdarzały. 

IMG_0536.jpeg

IMG_0535.jpeg

A naprawili już ten ich własny werk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, nav napisał(-a):

A naprawili już ten ich własny werk?

Nawet nie wiedziałem, że coś z nim nie tak. Interesowałem się nim po premierze, później kupiłem nowego conquesta, potem Omegę i Oris mi przeszedł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, rafi napisał(-a):

Nawet nie wiedziałem, że coś z nim nie tak. Interesowałem się nim po premierze, później kupiłem nowego conquesta, potem Omegę i Oris mi przeszedł. 

Na papierze byłem zachwycony danymi Calibre 400, w praktyce Oris miał problemy z dokładnością chodu i trzymaniem rezerwy chodu, a ta miała być kilkudniowa (4-5 dni, nie pamiętam dokładnie), nie śledziłem dalej tematu, możliwe że wprowadzili już modyfikacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jan, szykujesz się do jakiegoś grubszego strzału? 😉 Muszę kiedyś te MG zobaczyć, bo po fotkach nie ogarniam zachwytów (nie mówię tylko o Twoich, tylko ogólnie). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co zawsze coś chodzi po głowie ale na ten moment to bardziej badam różne opcje i zaspokajam ciekawość na przyszłość. Zegarki uczą cierpliwości bo szejkiem nie jestem więc nie będę mial wszystkiego :)

MG jest wspaniały pod względem detali: tremblage, cyfry breguet i logo marki oraz koło sekundowe zostały

wyciete/wygrawerowane z tarczy przez usuwanie materiału w okół nie mowiac juz o wykończeniu mechanizmu (białe szafiry zamiast rubinów osadzone zgodnie z tradycją w złocie, grawerowanie ręcznie, itp itd). To wszystko jest ponizej ceny retail.

Jedyne co to jest trochę duży (41mm) jak na eleganta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

@rafi może jakieś niewłaściwe fotki oglądasz;) (tutaj stokowe które dostałem od producenta).

...a mechanizmy to bajka, nie miałem ochoty wychodzić z tej fabryki, niesamowite wykończenia. 

MG_TEFNUT_silver-plated by friction_1.jpg

MG_TOURBILLON_Tremblage_SM_10.jpg

MG_GangreserveVintage_PowerReserveVintage_7.jpg

domyślam się, że te zachwyty nie biorą się znikąd. Faktycznie te tarcze na pokazanych zdjęciach wyglądają pięknie (cyfry, wskazówka, faktura). 

Największy problem mam chyba z mechanizmami, bo czytam właśnie z ich genialnym wykończeniu, a dostrzegam je o tyle o ile. Tzn. są ładne, ale… 

Jak napisałem, chciałbym kiedyś zobaczyć na żywo. 

4 godziny temu, Jan napisał(-a):

Wiesz co zawsze coś chodzi po głowie ale na ten moment to bardziej badam różne opcje i zaspokajam ciekawość na przyszłość. Zegarki uczą cierpliwości bo szejkiem nie jestem więc nie będę mial wszystkiego :)

MG jest wspaniały pod względem detali: tremblage, cyfry breguet i logo marki oraz koło sekundowe zostały

wyciete/wygrawerowane z tarczy przez usuwanie materiału w okół nie mowiac juz o wykończeniu mechanizmu (białe szafiry zamiast rubinów osadzone zgodnie z tradycją w złocie, grawerowanie ręcznie, itp itd). To wszystko jest ponizej ceny retail.

Jedyne co to jest trochę duży (41mm) jak na eleganta

Marzenia trzeba spełniać, a wcześniej je sprecyzować 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filip, „sporo powyżej Lange” oznacza, że MG to już koniec drogi jeśli chodzi o wykończenie? 

Dobra, tu widać, że te mechanizmy są pięknie wykończone. Szczególnie to widać na tych, gdzie nie ma dużych, płaskich powierzchni (wiem, że one też są pięknie wykończone, niemniej piszę tylko o własnym odbiorze). Poza tym może chodzić jeszcze o łożyskowanie za pomocą diamentów. Na żywo diamenty prezentują się znacznie lepiej niż rubiny, ale oko jest przyzwyczajone do tych czerwonych punktów i jakoś ich może brakuje. 

Dzięki za fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

MG_TEFNUT_silver-plated by friction_1.jpg

Za same tylko wskazówki dałbym puchar :) 

Przepiękne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tu kilka moich zdjęć z wizyty w manufakturze, bez obróbki. Zarówno wykończenie wskazówek jak I szczególnie mechanizmów sporo powyżej Lange.
P7300129.thumb.JPG.0ebd9ccbf8a8ec1102ee22e0a10f94fb.JPG
P7300145.thumb.JPG.6d07c3b2811daeb3e2dbdd7a37e7cd8c.JPG
P7300154.thumb.JPG.3ddd1597705e74803e0eec52494ef93b.JPG
P7300140.thumb.JPG.b7e7679759de0142519eec046b302188.JPG
P7300137.thumb.JPG.fc5aad04a9ed80cd983274266d400030.JPG
P7300074.thumb.JPG.70c5b06e7d780ec02b56f6e17f4f334d.JPG
P7300153.thumb.JPG.68550881d34ff69c708280b2d11b3ffa.JPG
P7300157.thumb.JPG.4ff11542694680dc23ab390ac0d40812.JPG

Robi wrażenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

@rafi może jakieś niewłaściwe fotki oglądasz;) (tutaj stokowe które dostałem od producenta).

...a mechanizmy to bajka, nie miałem ochoty wychodzić z tej fabryki, niesamowite wykończenia. 

Piękny. Moim zdaniem dużym plusem jest zmiana logo - poprzednie było przeładowane i kojarzyło się jakoś tak zbyt przemysłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

Tu kilka moich zdjęć z wizyty w manufakturze, bez obróbki. Zarówno wykończenie wskazówek jak I szczególnie mechanizmów sporo powyżej Lange.

P7300129.JPG

P7300145.JPG

P7300154.JPG

P7300140.JPG

P7300137.JPG

P7300074.JPG

P7300153.JPG

P7300157.JPG

Patrząc na kompozycje tych werków, to taki projekt - celowy misz-masz, coś ala Brequet Tradition.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Jan napisał(-a):

Tak jak pisałem to są szafiry osadzone w złotych tulejach :)

Jasne. Sorry, przeczytałem, co chciałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Patrząc na kompozycje tych werków, to taki projekt - celowy misz-masz, coś ala Brequet Tradition.

Pod to można podpiąć jedynie (patrząc laickim okiem) model Backpage, choć to i tak zupełnie inna konstrukcja (niż unikatowy Breguet Tradition) ponieważ zegarków z odwróconymi na tył wskazaniem znajdzie się kilka, chociażby Glashütte Original ma podobny model.

Sama kompozycja werków jako taka to typowe niemieckie zegarmistrzostwo z XIX wieku osadzone w najwyższej jakości. 

Glashuette_Original-W16606042205-Detail-8.jpg

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.12.2025 o 21:21, rafi napisał(-a):

Edytowane przez Tom88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi