Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

A widzisz Piotr a narzekałeś ze nie mają tytanowego santosa
U mnie tak wyglądał 
IMG_20251213_145949.thumb.jpg.fe17d7a67c28b77a05b08aa1e2299e49.jpg
IMG_20251213_145937.thumb.jpg.6a86f06e22d2e46e2d288926052311aa.jpg

Akurat dzisiaj go już mieli. Niedawno dostali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A rozmiar Ci siadł? Dla mnie mógłby być mniejszy - tak jak mowilem na spotkaniu. Poza tym (i ceną) jest świetny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A rozmiar Ci siadł? Dla mnie mógłby być mniejszy - tak jak mowilem na spotkaniu. Poza tym (i ceną) jest świetny.

Rozmiar jest ok, ma na czym leżeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosmos, cena też. Właśnie sobie doczytałem w Google, co ten cudak ma tam w środku.

Dzięki za filmik. Proszę o więcej takich klejnotów w temacie - w miarę możliwości oczywiście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, kaponier napisał(-a):

Ależ proszę bardzo. Mówisz - masz

Ludovic Ballouard Upside Down

Zegarek w którym jedynym indeksem godzinowym, który jest prawidłowo wskazywany jest ten reprezentujący aktualną godzinę - reszta jest do góry nogami.

Mechanicznie tą komplikację zrealizował na mechanizmie Preseux 7001 na który nadbudował zestaw krzyży maltańskich które realizują ruch do góry nogami.

Co ciekawe Ludovic to uczeń F.P. Journea. Miał znaczący wkład między  innymi w stworzeniu słynnego modelu Chronometre a Resonance (poniżej). 

Dzięki!

Ten pierwszy nieźle pokręcony :) Za to ten drugi wygląda, jakby miał motyla na tarczy. Piękna robota.

16 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

IMG_3072.jpeg

Ten dla mnie najpiękniejszy ze wszystkich przedstawionych. Napatrzeć się nie mogę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Sławol napisał(-a):

Dzięki!

Ten pierwszy nieźle pokręcony :) Za to ten drugi wygląda, jakby miał motyla na tarczy. Piękna robota.

Ten dla mnie najpiękniejszy ze wszystkich przedstawionych. Napatrzeć się nie mogę :)

Wybrałeś najdroższy zegarek z wszystkich obecnych na spotkaniu - około 1.5 M jeżeli dobrze pamiętam 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.12.2025 o 10:22, Mirosuaw napisał(-a):

Raczej inwestycja, a nie zegarek.

A powtarzają nam cały czas nie traktować zegarków jako inwestycje a jako dzieła sztuki ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Wybrałeś najdroższy zegarek z wszystkich obecnych na spotkaniu - około 1.5 M jeżeli dobrze pamiętam 😆

Przypadek, ale dobrze wiedzieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fnkdoc napisał(-a):

Rolex jednak zbyt pretensjonalny na mój gust. Może kiedyś Explorer lub DJ. 

IMG_1900.jpeg

IMG_1899.jpeg

DJ taki jak przymierzałeś, tylko z gładkim pierścieniem i poczucie pretensjonalności znika- to są do bólu użytkowe i praktyczne zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.12.2025 o 19:09, Sławol napisał(-a):

Ten z motylkiem ma dwa niezależne wychwyty z balansami, ustawione tak bardzo blisko siebie, że ich wibracje wzajemnie się synchronizują przez mikro drgania płyty. Obydwa balanse po chwili czasu od startu wchodzą rezonans i synchronizują swoją pracę. Dzięki temu zegarek ma dwa niezależne wskazania czasu czyli można sobie z niego zrobić taki „dual time” gdzie na pierwszej tarczy jest jedna strefa czasowa a na drugiej druga.

Co ciekawe, w samym pomysłem FPJ inspirację wziął od Antide Janviera i Bregueta którzy w XVIII budowali zegary z dwoma wahadłami, które działały w podobny sposób. FPJ zajęło prawie 20 lat przeniesienie takiego rozwiązania na skalę zegarka naręcznego (najpierw zrobił wersję kieszonkową a potem dopracował i zrobił naręczny).

Natomiast wracając do Ludovica Ballouarda to jest jeszcze jeden ciekawy zegarek jego produkcji: Half Time.

Wskazanie czasu jest tu cyfrowe ale jedyna cyfra pokazywana bez zniekształceń to aktualna godzina – w myśl maksymy przyświecającej zegarkowi „only present time matters”. Pozostałe godziny są  „połamane” i nie można ich odczytać. Ludovic tłumaczy to mniej wiecej tak: " czas przeszły zawsze ulega zniekształceniu a przyszłość jest niewyraźna - tylko teraźniejszy czas widać wyraźnie".

Minuty w tym zegarku wskazywane są w funkcji retrograde na godzinie 6. No i oczywiście jest tu za***ista tarcza tańcząca ze światłem B) Coś wspaniałego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kaponier napisał(-a):

Ten z motylkiem ma dwa niezależne wychwyty z balansami, ustawione tak bardzo blisko siebie, że ich wibracje wzajemnie się synchronizują przez mikro drgania płyty. Obydwa balanse po chwili czasu od startu wchodzą rezonans i synchronizują swoją pracę. Dzięki temu zegarek ma dwa niezależne wskazania czasu czyli można sobie z niego zrobić taki „dual time” gdzie na pierwszej tarczy jest jedna strefa czasowa a na drugiej druga.

Co ciekawe, w samym pomysłem FPJ inspirację wziął od Antide Janviera i Bregueta którzy w XVIII budowali zegary z dwoma wahadłami, które działały w podobny sposób. FPJ zajęło prawie 20 lat przeniesienie takiego rozwiązania na skalę zegarka naręcznego (najpierw zrobił wersję kieszonkową a potem dopracował i zrobił naręczny).

Dzięki, znowu się czegoś nowego dowiedziałem :)

1 godzinę temu, kaponier napisał(-a):

Wskazanie czasu jest tu cyfrowe ale jedyna cyfra pokazywana bez zniekształceń to aktualna godzina – w myśl maksymy przyświecającej zegarkowi „only present time matters”. Pozostałe godziny są  „połamane” i nie można ich odczytać. Ludovic tłumaczy to mniej wiecej tak: " czas przeszły zawsze ulega zniekształceniu a przyszłość jest niewyraźna - tylko teraźniejszy czas widać wyraźnie".

Ten gość to chyba kumpel Dr. Emmetta Brown'a ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ot i jest on.

image.thumb.jpeg.b374c7997d1b4509e96aa9fd9a337017.jpegimage.thumb.jpeg.8a3eaaf3b35fcf7e7011b630992732aa.jpeg

Gdzie musiałeś się wybrać żeby obejrzeć i przymierzyć takie perełki? 🥰

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nigdzie 😆...ma to pod nosem.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Pewnie nigdzie 😆...ma to pod nosem.

A to szczęściarz 😃 sam bym z przyjemnością zobaczył takie zegarki na żywo 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie umiałbym czegoś takiego nosić. Tylko do gablotki i za szybkę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Gdzie musiałeś się wybrać żeby obejrzeć i przymierzyć takie perełki? 🥰

A to akurat w Monako.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem dzisiaj w Berlinie na szybkie przymiarki i ta nowa referencja Breitlinga Superocean Heritage 40 mm z tego roku jest świetna.

Cienki, elegancki diver w modnym, lekko oliwkowo-khaki kolorze. Odchudzone 42 mm też super, zwłaszcza na nowym kajdanie.

Zdecydowanie bardziej mi podeszło niż Omega Seamaster 300M, do której podchodzę już któryś raz, ale kajdan, grubość i 42 mm jakoś skutecznie mnie odrzucają.

Glashütte Original SeaQ czy Senator mnie zachwyciły i zdecydowanie któryś z nich trafi na listę zakupową w 2026 roku.

WhatsApp Image 2025-12-29 at 11.50.20.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi